Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Cum ți se schimbă personalitatea după primul an de căsnicie

Odată ce relația dintre noi și partenerul nostru devine atât de solidă încât vom decide să ne căsătorim, trebuie să știm că ne vom confrunta cu numeroase schimbări. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, acestea nu țin doar de schimbarea de statut și de noile angajamente pe care ni le asumăm, ci inclusiv de personalitățile noastre. Acestea se vor modifica mai rapid decât ne-am aștepta, chiar după primul an de mariaj. Schimbările nu vor fi simplu de gestionat, dar dragostea, devotamentul și respectul ne pot ajuta să le găsim aspectele pozitive.

Care sunt trăsăturile de personalitate ce se modifică după primul an de căsnicie

Un studiu apărut luna aceasta în publicația „Developmental Psychology" a demonstrat că, după primul an de căsnicie, personalitatea partenerilor se schimbă în mod considerabil.
Pentru efectuarea acestui studiu s-a apelat la 169 de cupluri heterosexuale, proaspăt căsătorite. Ei au fost analizați la următoarele intervale: la primele 6 luni după căsătorie, în preajma primei aniversări a acesteia, la 6 luni după prima aniversare. Li s-a cerut să completeze mai multe chestionare, menite să evidențieze cum au evoluat următoarele 5 trăsături de personalitate:
Deschiderea unei persoane
Aceasta se referă la curiozitate, la disponibilitatea de aventură. Cei care au un grad mai ridicat de deschidere sunt persoanele cărora le place să încerce lucruri noi și nu se mulțumesc să aibă activități convenționale. În schimb, cine are un nivel scăzut de deschidere, se va simți confortabil când urmează o rutină zilnică.

Capacitatea de a fi extrovert
În esență, ea se raportează la modul în care reușim să fim comunicativi, sociabili, să avem inițiativă, să fim veseli. Dacă suntem persoane extroverte ne va plăcea să fim în compania celorlalți, să ne construim noi relații, să lucrăm cu ceilalți în vederea îndeplinirii unor obiective. Când nu suntem prea extroverți, vom fi mai degrabă tentați să fim mai rezervați, mai puțin deschiși față de ceilalți și mai puțini doritori să cooperăm cu ceilalți.

Însușirea de a fi conștiincios
Ea se află în strânsă legătură cu capacitatea de a ne organiza. Cine are niveluri ridicate ale acestei trăsături de personalitate va fi mai concentrat pe ceea ce are de făcut, mai disciplinat, mai motivat. De cealaltă parte, dacă nu suntem persoane conștiincioase vom fi mai puțin disciplinați, mai ușor de distras de la treburi.

Calitatea de a fi agreabil
Cine este o persoană descrisă ca agreabilă înseamnă că este prin natura sa empatică, prietenoasă, caldă, amabilă. Dacă nu suntem agreabili, putem fi caracterizați drept timizi, rezervați, suspicioși, egocentrici.

Neuroticismul
Este o trăsătură ce se referă la nivelul de anxietate, la teamă, la îngrijorare excesivă, la schimbări frecvente ale dispoziției, la gelozie, la singurătate.
Persoanele care au un nivel mai mare al neuroticismului sunt mai anxioase, mai stresate, pot fi adesea deprimate și se vor înfuria mai rapid.
Când cineva are un nivel scăzut de neuroticism, va fi mai calm, mai echilibrat, mai stabil emoțional și va răspunde mai bine situațiilor stresante.

În timpul rămas liber între perioadele analizate, cercetătorii au sesizat cum personalitățile partenerilor se modifică, independent de alți factori externi, cum ar fi: vârsta, clasa socială din care proveneau participanții la studiu, de când sunt de fapt împreună, gradul de satisfacție al relației.
Coordonatorul studiului, Justin Lavner (profesor de psihologie asistent la „Universitatea din Georgia"), a dorit să arate că pot fi sesizate schimbări în personalitatea celor doi soți chiar și la scurt timp după căsătorie.

Cum se modifică personalitatea după primul an de căsnicie, conform studiilor

Atât femeile, cât și bărbații, devin mai puțin agreabili
Cercetătorii sunt de părere că, în condițiile în care mariajul aduce transformări majore în viața celor doi, cu precădere prin asumarea unor noi angajamente și responsabilități, atât din punct de vedere emoțional, cât și material, este firesc ca partenerii să nu se simtă în cea mai confortabilă poziție. Practic, ei se află într-o interdepență emoțională, financiară și fizică pe care nu au cunoscut-o înainte de căsătorie.
În unele situații, schimbările pot fi resimțite atât de puternic, încât cei doi ajung să se întrebe dacă au făcut sau nu bine că au ales să-și unească destinele.
De aceea, spun specialiștii, nu ar trebui să ne mire că partenerii nu mai sunt la fel de agreabili ca înainte și că pot avea tendința de a fi mai prost-dispuși.

Parteneri ce sunt suparati

Citește și: 8 dusmani ai casniciei

Femeile devin mai puțin deschise, iar bărbații mai puțin extroverți
Psihologii cred că această modificare a personalității provine mai ales din faptul că mariajul presupune o mai mare concentrare pe relația propriu-zisă și pe o scădere mai mare a nivelului de implicare socială.
De cele mai multe ori, ambii parteneri vor fi mai puțin dispuși să-și împartă timpul cu cei din afară, nu vor mai ieși atât de des cu prietenii și nu se vor mai angaja să participe la evenimente așa cum făceau înainte. Ei vor fi mai dornici să stea unul cu celălalt, angajând să petreacă mult mai mult timp împreună.

Femeile nu vor mai avea un nivel atât de ridicat al neuroticismului, iar bărbații devin mai conștiincioși
Studiile din domeniu au arătat că de regulă femeile sunt cele ce sunt mai predispuse spre un nivel mare al neuroticismului, spre deosebire de bărbați, care de regulă sunt mai calmi, mai puțin anxioși.
Odată ce intră într-un mariaj, femeile pot avea un nivel mai scăzut al neuroticismului, mai ales dacă au alături parteneri ce le susține, le vor înțelege și încuraja.
În ceea ce-i privește pe bărbați, ei vor deveni mai conștiincioși, mai responsabili, fiind influențați de soțiile lor să fie așa. Din dorința de a intra cât mai mult în voia lor, bărbații se vor strădui să ia viața mai în serios și să-și respecte cât mai multe angajamente.

Cuplu ingrijorat

Concluzia experților este că inclusiv partenerii recunosc faptul că amândoi s-au schimbat după ce au devenit soț și soție. Cu toate acestea, schimbările nu sunt neapărat negative, iar modul în care cei doi voi reuși să comunice, să depășească momentele dificile, va fi cel ce va avea un rol determinant în rezistența căsniciei respective.

Alte schimbări pe care cei doi le sesizează după primul an de căsnicie

Specialiștii în relația de cuplu sunt de părere că deja după primul an de căsnicei partenerii vor sesiza tot felul de schimbări, care privesc nu numai relația propriu-zisă, ci și modul în care cei doi se raportează la lume. Iată câteva exemple în acest sens:
Cei doi se vor certa diferit după ce se căsătoresc
Studiile au arătat de mai multe ori că discuțiile în contradictoriu, conflictele dintre parteneri au un nivel de agresivitate mai ridicat când aceștia nu sunt căsătoriți. În plus, în unele cazuri, certurile de dinainte de căsătorie se terminau adesea și cu despărțiri temporare.
În schimb, odată ce își asumă responsabilitatea unui mariaj, partenerii vor încerca să aplaneze conflictul într-un mod mai responsabil. Pentru ei va conta mai mult să ajungă la un consens, fiind conștienți de faptul că momentele dificile nu vor fi puține, dar că vor reuși să treacă peste ele.

Citește și: Obiceiuri care pot încheia o căsnicie

Te vei raporta altfel la lume
Acest aspect este vizibil mai cu seamă la femei. Odată ce ajung să fie căsătorite, ele se vor simți mai în siguranță, mai apte să înfrunte lumea, știind că au alături un sprijin suplimentar alături de familia pe care o aveau și înainte de căsătorie.
Va fi foarte important să știm că avem oricând pe cine să bazăm, că împreună vom putea să „cucerim” lumea.

Ne vom raporta altfel la timp
Pentru unele cupluri, mai ales pentru cele care, din diverse motive, au avut de înfruntat obstacole până să ajungă să fie împreună, percepția asupra timpului se va modifica radical după căsătorie.
Astfel, dacă înainte li se părea că timpul nu trece prea repede, că mai au timp, odată ce se căsătoresc pot avea senzația că sunt împreună dintotdeauna, că formează o „echipă" de când lumea. De asemenea, vom realiza că este necesar să profităm mai mult de fiecare clipă, să găsim cât mai multe ocazii de a petrece timpul împreună.

Voi știați până acum faptul că personalitățile noastre se pot schimba chiar după primul an de căsnicie?

Surse:
www.aplus.com, www.brides.com, www.msn.com

5 reguli de casnicie la care sa renunti

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Miley Cyrus și Liam Hemsworth au divorțat, la 8 luni de la căsnicie. Iată ce declară actorul!
  Miley Cyrus și Liam Hemsworth au divorțat, la 8 luni de la căsnicie. Iată ce declară actorul!

  Miley Cyrus și actorul Liam Hemsworth au decis să-i spună "adio", la nici opt luni de când și-au unit destinele, într-o ceremonie discretă.

  Cum se schimbă vaginul tău după naștere
  Cum se schimbă vaginul tău după naștere

  Odată ce treci printr-o naștere, aceasta va lăsa modificări asupra mai multor părți ale corpului tău, inclusiv asupra vaginului. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos,...

  Ce spune lungimea parului despre personalitatea ta. ULUITOR de adevarat!
  Ce spune lungimea parului despre personalitatea ta. ULUITOR de adevarat!

  Cat de lung este parul tau? Pana la nivelul urechilor, pana la umeri? Este mai scurt de atat sau mai lung? Stiai ca lungimea parului spune foarte multe despre personalitatea ta? Afla in...

  Divorț-surpriză în lumea mondenă! Whatsapp și soția lui s-au despărțit, la 3 ani de la căsnicie
  Divorț-surpriză în lumea mondenă! Whatsapp și soția lui s-au despărțit, la 3 ani de la căsnicie

  După o frumoasă căsnicie care a durat 3 ani și nouă luni, vestea divorțului dintre Whatsup și Simina a șocat showbizul din România.

  Generația alfa=copiii născuți după 2010, cei care vor schimba lumea
  Generația alfa=copiii născuți după 2010, cei care vor schimba lumea

  Generația alfa, cea a copiilor școlari din prezent, este considerată drept generația care a suferit cea mai mare transformare pe plan social. Ce spun studiile și oamenii de știință...

  Personalitatea copilului în funcție de ordinea nașterii
  Personalitatea copilului în funcție de ordinea nașterii

  De peste o sută de ani specialiștii s-au străduit să găsească dovezi solide cu privire la modul în care personalitatea noastră este influențată de ordinea în care am...

  Dacă soțul nu-ți poate accepta corpul după ce ai născut, schimbă-l!
  Dacă soțul nu-ți poate accepta corpul după ce ai născut, schimbă-l!

  Printre cele mai însemnate provocări din viața unei femei sunt și transformările corpului din perioada postpartum. Din confesiunea din articolul de mai jos vom afla cât de...

  © 2019 Qbebe