Depresia postnatala: cele mai periculoase efecte asupra mamei, copilului si relatiei de cuplu

Depresia postnatala: cele mai periculoase efecte asupra mamei, copilului si relatiei de cuplu

Cosmina Ionita

Sentimentul de fericire pe care-l incearca o mama, miracolul maternitatii nu pot fi explicate in cuvinte. Dar pentru multe dintre femei, aceasta experienta poate fi traumatizanta deopotriva. O stare generala proasta, tristete, stari frecvente de plans fara motiv, anxietate, iritabilitate, lipsa energiei, insomnie, sentimentul de inutibilitate. Acestea sunt doar cateva dintre simptomele care ar trebui sa va alarmeze ca suferiti de depresie postnatala.

Studiile atesta ca 20-30% dintre proaspetele mamici sufera de o forma de depresie dupa ce nasc. "Baby blues" este cea mai intalnita reactie psihologica postpartum, care apare la doua-trei zile dupa nastere. Trei sferturi dintre femei au stari de tristete care alterneaza cu cele de fericire imediat dupa ce dau viata unui copil. De obicei, aceastea dispar in mai putin de doua saptamani. Starea deprimanta instalata in primele 6 luni de la nastere poate fi considerata depresie postnatala si este intalnita la una din 10 femei. In ultimii 50 de ani, frecventa a crescut de la 8% in 1950 la 27% in 2006.

mama depresata cu copil in brate

Ce poate cauza depresia postpartum?

Desi nu au identificat nici pana in prezent cauzele clare pentru care proaspetele mamici intra in depresie dupa nastere, specialistii au descoperit cativa factori care pot favoriza starea deprimanta:
• un travaliu dificil
• dezechilibrul hormonal
• stresul legat de ingrijirea unui nou-nascut
• trairi stresante in perioada sarcinii: pierderea unei persoane dragi, a locului de munca, accident
• existenta unor episoade depresive in trecut
• mamica are deja un fond emotional anxios, sporit in timpul sarcinii prin temeri nejustificate legate de sanatatea si integritatea copilului
• existenta unui copil cu probleme, nascut prematur sau, pur si simplu, un copil nedorit
• o situatie financiara precara
• o relatie deficitara cu propria mama sau cu partenerul
• lipsa de sustinere a familiei
• mama sufera de boli mentale
"As vrea sa uit acea perioada neagra din viata mea. Nu ma suportam, nu suportam pe nimeni, nici macar pe copil. Si asta m-a speriat cel mai tare. Cum sa ajungi sa respingi copilul pe care ti l-ai dorit atat de mult? A fost ingrozitor! Si mi-a luat foarte mult sa-mi revin. N-am primit niciun fel de sprijin din partea familiei. Imi repetau ca am un copil sanatos si un sot care ma iubeste. Ce tot imi lipseste? O prietena mi-a deschis ochii si m-a facut sa inteleg ca nu am gresit cu nimic. E o stare care apare dupa ce dai nastere unui copil. E normal si nu trebuie sa ma condamn pentru sentimentele negative. Sa nu cad prada rectiilor din partea familiei si sa ma duc la pshilog. Desi mi-a fost rusine, am facut pasul si acum, dupa 10 sedinte, mi-am recapatat linistea", marturiseste Emilia, mama unei fetite de 7 ani.

Semnale ca se intampla ceva

Ca si tristetea postpartum ("baby blues"), starea deprimanta se instaleaza imediat dupa nastere si, in majoritatea cazurilor, dispare in doua saptamani. Diferenta dintre ele tine de simptomatologie si de intensitatea trairilor. Dar, in unele cazuri, semnele depresiei pot aparea mai tarziu si sa fie prezente timp de cateva luni.
In cazul depresiei postpartum, poti experimenta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
• oboseala, lipsa de energie
• anxtietate, tristete
• tulburari ale somnului
• modificari ale apetitului insotite de scadere sau crestere in greutate
• sentimente de lipsa de valoare si de speranta
• lipsa placerii de a trai, lipsa bucuriei atunci cand exista motive
• crize de plans convulsiv nejustificate
• sentimentul de incapacitate de a iubi copilul si partenerul
• sentimente de vinovatie
• predilectia pentru ganduri negative, chiar suicidale
• probleme de concentrare si de memorie
• tendinta de izolare
• temerea ca ai putea sa-i faci rau copilului
mama exasperata

Daca simti ca esti obosita si iti lipseste dorinta de a trai, insotita de alte 3 simptome de mai sus, dar, cu toate astea, reusesti sa duci la indeplinire activitatile zilnice, inseamna ca suferi de o forma usoara de depresie postnatala. In schimb, daca lipsa energiei si placerea de a trai sunt manifestate alaturi de alte 5 simptome, iar activitatile cotidiene le realizezi cu greutate, depresie este instalata in forma moderata. Starea depresiva devine severa cand se regasesc mai multe simptome, iti pierzi capacitatea de a mai desfasura activitatile cotidiene si nutresti sentimente frecvente de vinovatie si suicidale.


"Depresia postnatala poate fi insotita si de simptome caracteristice psihozei, ca de exemplu: delir, confuzii, fantasme, ganduri irationale si tentative de autolezare sau suicid, in special in cazul mamicilor ce au avut anterior sarcinii tratament pentru afectiuni psiho-afective (depresie, ciclotimie, distimie, schizofrenie, sindrom post-traumatic)", completeaza seria simptomelor Eugenia Popovici, psihoterapeut Terapii Scurte Strategice.

Irina Antonie a devenit mama de curand si recunoaste ca nu se astepta la astfel de trairi si nu a stiut cum sa reactioneze: "Plangeam intruna, nu mai gaseam niciun motiv de bucurie, nu puteam sa dorm si sa mananc. Nici macar rasul cristalin al copilului nu ma facea sa ies din starea in care ma cufundasem de cateva luni. Era un cosmar care nu se mai termina. La un moment dat, mi-a trecut prin minte sa ma sinucid. O vedeam ca pe singura salvare. Probabil ca, in subconstient, iubirea fata de copil si fata de sot a fost cea care m-a desteptat. Dar simplu gand m-a speriat atat de tare ca am ales sa-i povestesc sotului. Rabdarea si sprijinul lui m-au ajutat sa-mi recapat increderea in mine si capacitatea sa ma bucur de o familie minunata."

Efectele depresiei postnatale

Din simptomatologia de mai sus, putem observa ca depresia dupa nasterea copilului are un impact profund asupra sentimentelor proaspetei mamici despre ea insasi, dar si asupra relatiilor interpersonale, in special, relatia mama-copil si cea de cuplu.
Femeile cu depresie postanatala prezinta un risc crescut de viitoare episoade depresive. Iar depasirea starii deprimante este cu atat mai dificila cu cat asteptarile sociale ca maternitatea este imbucurataoare si plina de satisfactii creste reticenta femeii de a dezvalui sentimentele negative. Cele mai multe dintre ele refuza sa recunoasca depresia si sa ceara ajutorul rudelor, prietenilor sau al specialistilor de teama sa nu fie catalogate drept nebune sau, mai rau, ca cineva sa nu le ia copilul.

copil sufera impreuna cu mama
Depresia postnatala si copilul
Starea depresiva a mamei ii afecteaza deopotriva rolul de parinte. Atunci cand mama sufera sau se teme, transmite aceste sentimente si copilului. Bebelusii sunt foarte sensibili la modificarile de dispozitie ale mamei. Un copil privat de afectiunea celei care i-a dat viata va percepe lipsa de reactie ca pe o respingere, care ii va crea, in timp, probleme de relationare, dezvoltare afectiva si sociala si chiar anxietate si depresie.
Studiile arata ca exista un impact asupra dezvoltarii cognitive, inclusiv dezvoltarea limbajului si a inteligentei, in functie de sexul copilului, numerosi factori sociali, dar si in functie de durata si intensitatea depresiei mamei. De exemplu, mamele deprimate afiseaza comportamente negative fata de copiii lor, care sunt mai putin optimisti decat copiii mamelor nedeprimate. Totodata, s-a constatat o asociere intre receptivitatea scazuta a mamei si modelele de dezvoltare, starea de nervozitate a copiilor cu mame deprimate.
Rezultate cognitive ale copiilor sunt strans legate de calitatea relatiei mama-copil. Abilitatea mamei de a calma starea copilului il ajuta pe cel mic sa dezvolte strategii pentru gestionarea propriilor sentimente si emotii.
In cartea ei, "De ce dragostea conteaza", Sue Gerhardt atrage atentia ca un copil care nu primeste raspunsul corespunzator al mamei la nevoile lui poate dezvolta hormonul stresului, care afecteaza modul in care copilul depaseste stresul mai tarziu in viata. De aceea, ceilalti adulti din preajma lui trebuie sa suplineasca lipsa de afectiune a mamei din perioada deprimanta si sa ii ofere dragostea si atentia de care are nevoie pentru o dezvoltare normala in plan afectiv, cognitiv si interpersonal.
"Mamei i se deterioreaza vizibil si progresiv starea de sanatate afectand calitatea sau cantitatea (pana la disparitie) a laptelui matern, iar starile emotionale extreme afecteaza legatura de atasament cu copilul generandu-i acestuia anxietate. Copilul plange cea mai mare parte a timpului, nu se alimenteaza corect, nu ia in greutate si somatizeaza lipsa de siguranta, protectie si afectiune regresand atat biologic, cat si psihic. Atasamentul anxios ramane imprimat pentru totdeauna in mintea copilului generand ulterior tulburari emotionale si comportamentale, uneori foarte severe. In cazul mamei depresive, pot surveni raniri accidentale sau intentionale, chiar si moartea prin suicid sau omor (mai rar) cand odata cu depresia post-partum se instaleaza si psihoze de tip schizo-afectiv", avertizeaza Eugenia Popovici, psihoterapeut Terapii Scurte Strategice.


Depresia postanalata si relatia de cuplu
Poate deveni suparator si frustrant pentru partener sa traiasca langa o persoana depresiva, dar este foarte important sa nu o condamne pentru starea ei. Sa incerce sa o inteleaga si sa o sprijine in procesul de recuperare. Daca barbatul nu stie sa-i ofere partenerei suportul necesar, aceasta se va inchide si mai mult, iar relatia de cuplu va avea de suferit. Mai mult, partenerul va sfarsi el insusi intr-o stare depresiva.
Daca mama sufera de depresie postnatala, nu inseamna ca nu-si iubeste copilul. Familia, rudele si prietenii trebuie sa o ajute sa constientizeze ca nu este vina ei, sa inteleaga trauma si sa o ajute sa mearga mai departe de dragul copilului si al partenerului.

cuplu afectat de depresia postnatala "Ajunsesem la disperare. Mai avem putin si intram eu in depresie. Recunosc, spre rusinea mea, vroiam sa-mi iau copilul si sa plec. Fiecare zi era un calvar. Nu facea decat sa planga, nu vroia sa-mi vorbeasca, nu stiam ce are si cum pot sa o ajut. Avem prieteni cu copii, care m-au avertizat sa ma astept la o depresie din partea Ioanei, mai ales ca este o fire emotiva si se consuma foarte usor. Dar nu credeam ca va fi atat de greu. Nu vroia sa lase pe nimeni sa se apropie de ea. M-am dus eu la psiholog. M-a ajutat, in primul rand, sa o inteleg mai bine si mi-a oferit cateva sfaturi ca sa o ajut fara sa ma respinga", povesteste Cristian, sotul Ioanei.
"Relatia de cuplu este avariata si adeseori compromisa, partenerul si/sau familia neintelegand ce se intampla si tratand cu indiferenta sau respingere brutala toata aceasta complexitate de stari, adeseori ducand in final la destructurarea relatiei de cuplu, dar si a relatiei de atasament a copilului cu parintii sai biologici ori familia respectiva implicata in context", completeaza pshoterapeutul Eugenia Popovici.

Cum poate fi castigata lupta cu depresia postanatala?

Mama poarta rolul fundamental in dezvoltarea copilului. De aceea, ea trebuie sa aiba energia necesara si sa manifeste suficient interes fata de copil pentru a face fata stresului si provocarilor care intervin in ingrijirea acestuia.

mama si copil plang in tandem Activitati care te pot ajuta sa scapi de depresie:
• fii constienta ca nu porti nicio vina ca suferi de depresie postnatala
• vorbeste cu o persoana apropiata despre ceea ce simti
• tine un jurnal cu sentimentele si trairile, te va ajuta sa-ti descarci gandurile si frustrarile
• reia activitatile care-ti faceau placere
• gaseste timp pentru tine si pentru partener
• mananca sanatos si regulat, fa sport
• odihneste-te cat mai des

Daca starea depresiva persista, nu ezita sa ceri ajutor de specialitate. Un tratament medicamentos adecvat sau sedintele de psihoterapie te vor ajuta sa te regasesti si sa imbunatatesti relatia cu bebelusul si cu partenerul. Netratata, suferinta poate afecta iremediabil viata de familie, iar mama poate dezvolta psihoza puerperala, cea mai severa forma de tulburare psihica de dupa nastere si necesita imediat interventie medicala. Una din 1000 de femei dezvolta o astfel de stare depresiva. Dar despre gravitatea si cauzele ei, vom vorbi pe larg intr-un articol viitor.
"Atat mamicile, cat si taticii trebuie sa apeleze la ajutorul unui specialist cand incep sa se simta descurajati, neputinciosi, incapabili sa raspunda la intrebari sau dubii legate de noile stari si emotii aparute, de la primul semn de incertitudine sau de dificultate. Astfel, pot sa preintampine declansarea tulburarilor emotionale ce pot aparea progresiv, tiptil-tiptil pana cand erup cu toata forta unui vulcan greu de gestionat si de multe ori fatal, ireversibil. Cursurile pe parenting si grupurile de sprijin pentru mamici si tineri parinti sunt acum mult mai accesibile si foarte benefice in stoparea acestei maladii invazive si destructurante atat pentru mamici, relatiile lor de cuplu, cat si pentru copiii lor", concluzioneaza Eugenia Popovici, psihoterapeut.

 

Citeste si:
Cum sa infrunti depresia postnatala
Depresia postpartum: cauze, simptome si tratament
Depresia posnatala il afecteaza si pe tata. Afla totul!

Surse: http://www.mind.org.uk, http://www.netmums.com , http://www.patient.co.uk, http://raisingchildren.net.au, https://www.nct.org.uk/sites/default/files/related_documents/Tsivos%20et%20al.%20Postnatal%20depression%2016-20.pdf

Articolul urmator
Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei
Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

    Dacă micuțul tău este agitat, plânge, sau are o criză de furie care pare că nu se mai termină, probabil crezi că o soluție ar fi să-l închizi în camera lui,...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Medicii mi-au confundat cancerul de colon cu depresia postnatală
    Medicii mi-au confundat cancerul de colon cu depresia postnatală

    În timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, Natalie Phelps, pe atunci în vârstă de 38 de ani, a început să acuze dureri mari în zona lombară și...

    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață
    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață

    Depresia postnatală este o problemă serioasă, cu care se confruntă multe proaspete mămici. Această femeie ne împărtășește o parte din experiența sa cu depresia postnatală....

    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului
    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului

    Fiecare dintre noi își aduce aminte atât de vocea blândă a cadrelor didactice pe care le-am avut pe parcursul anilor de școală, cât și de tonalitatea mai dură...

    Medicii m-au forțat să alăptez și din cauza asta m-am confruntat cu depresia postnatală
    Medicii m-au forțat să alăptez și din cauza asta m-am confruntat cu depresia postnatală

    Astăzi aducem în atenția dumneavoastră experiența profund emoționantă a unei mame care a fost presată de medici să-și alăpteze copilul, întrucât acesta nu lua...

    O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală
    O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală

    Una dintre cele mai mari provocări prin care poate trece o mamă în primul an de viață al copilului este depresia postnatală. Aceasta conduce nu doar la stări de anxietate, la...

    © 2024 Qbebe