A fi mamă înseamnă să stai pe întuneric în timp ce aștepți să adoarmă copilul

A fi mamă înseamnă să stai pe întuneric în timp ce aștepți să adoarmă copilul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ce înseamnă să fii mamă? Ce înseamnă să fii o mamă bună pentru copilul tău? Există mame perfecte? O vorba veche spune așa: „Nu există mame rele sau bune. Există doar mame! Mamele, prin definiția lor, nu pot fi altfel decât bune”. Meseria de mamă vine la pachet cu o mulțime de satisfacții și sentimente de împlinire absolută, dar și cu o mulțime de provocări, frustrări, sentimente de vinovăție și nopți nedormite.

Adevărul este că sunt necesare sacrificii inimaginabile, dar care merită tot timpul și efortul investit. Iată ce înseamnă să fii mamă din perspectiva unei mămici, care s-a confruntat cu ceva provocări nopți la rând, odată ce fiul ei a fost mutat în camera proprie. De fiecare dată când se apropia ora de culcare, se întreba dacă a eșuat ca mamă.

Ce înseamnă să fii mamă? Să stai pe întuneric în timp ce aștepți să adoarmă copilul

Fiul meu doarme bine. A venit pe lume cu o greutate mare, de 4.33 kg și după numai o lună a început să doarmă mai mult, lăsându-mă pe mine și pe soțul meu să ne odihnim câte 4 sau chiar 5 ore legate. Până la vârsta de 3 sau 4 luni, a reușit să doarmă netulburat 10 ore deodată, atâta timp cât îmi aminteam să îl hrăneasc prin somn la câteva ore după ce adormea inițial.

mama mangaie bebelus in patut

Când a împlinit 13 luni l-am mutat în pătuțul lui, în camera lui. A fost ciudat la început să nu îi putem auzi sunetele de pe timpul nopții, ușoarele fornăieli și mormăieli care au ajuns zgomotul de fundal în care adormeam în fiecare noaptea, dar și acesta a fost un lucru bun. Am ajuns să pot savura o discuție înainte de culcare cu soțul meu și să mă pot pregăti în propria-mi cameră în loc să îmi strâng hainele și să mă strecor în holul de la baie.

Fiul meu are acum aproape 2 ani și și-a format o rutină de somn. Adoră ora de baie, poveștile și pijamalele sale speciale. Într-o noapte obișnuită el conduce rutina, oferindu-mi instrucțiuni pentru pașii de făcut, împingându-ne spre dormitor imediat ce se simte obosit.

În pofida unui temperament de obicei bun când vine vorba de dormit, are din când în când câte o noapte sau o săptămână mai proastă. Această săptămâna a fost așa. A fost bucuros în fiecare seară când am început rutina de culcare, însă imediat cum îl așez în pătuț, se opune. Se împinge înapoi, se agață de gâtul meu să țipe, tare și hotărât „nu pătuț, nu pat”.

Citește și: 6 lucruri pe care tații nu le vor întelege niciodată despre ce înseamnă să fii mamă

În prima noapte am presupus că este o problemă cu patul lui, așa că i-am scos salteaua, i-am refăcut patul cu cele mai moi cearșafuri și i-am așezat bufnița preferată de pluș pe colțul de sus al patului. Totuși, când am încercat să îl așez nu am avut parte decât decât de un strigăt disperat “Nu, mama. Nu pătuț, nu pat“.

Am încercat să îl întind pe pat, sperând că nu va rezista, însă s-a agățat de gulerul meu și și-a răsucit degetele în părul meu. L-am dat jos de pe mine, l-am așezat jos și am încercat să ies din cameră. A început să plângă, disperat și trist, având nevoie de mine, așa că am mers înapoi, m-am așezat pe podea și i-am ținut mâna printre barele pătuțului.

Nu l-am lăsat să plângă. Am crezut că aș putea încerca asta la început, dar prima data când plânsetul lui mi-a ajung la urechi, un plânset de tristețe, pe care am știut că am puterea să îl opresc, m-am întors și l-am ridicat. Vor urma atât de multe lucruri pe care nu le voi putea rezolva cu o îmbrățișare, așa că am simțit că trebuie să profit cât mai pot.

Mutarea în propria lui cameră a fost înfricoșătoare pentru bebelușul meu, așa că am stat cu el, în fiecare noapte, timp de o lună întreagă până s-a obișnuit. Am început stând în pătuț cu el, ținându-l aproape și transmițându-i că este în siguranță. Săptămâna următoare am stat lângă pătuțul lui, ținându-l de mână. În săptămâna de după, am stat în mijlocul podelei, la distanță egală de pătuț și de ușă. În ultima săptămână am stat în dreptul ușii, șoptindu-i vorbe de alint cât timp învăța să adoarmă singur.

În fiecare noapte am ajuns să petrec cel puțin 40 de minute așteptând alături de el și, deși nu pare mult, atunci când nu ai decât câteva ore rămase între ora lui de somn și propria ta oră de somn pentru a te pregăti de ziua următoare, a aranja pachetele de mâncare, a termina treaba din casă, să stai nemișcată când ai atât de multe pe cap poate părea dureros.

Am fost mândră de mine când l-am așezat pe pat, la o lună după ce am început procesul acesta și l-am sărutat pe obraji, cântându-i cântecul de culcare și ieșind apoi din cameră. Nu m-a strigat și nu s-a agitat și a reușit să adoarmă singur.

Timpul și efortul pe care le-am investit în crearea unei rutine dulci, fără lacrimi face ca totul să fie și mai dificil când fiul meu are parte de o săptămână cu odihnă proastă. Mă întreb dacă am greșit ceva sau poate ar fi trebuit să îl las să plângă. Mă întreb dacă este bolnav sau dacă are coșmaruri sau dacă i s-a întâmplat ceva la grădiniță.

În fiecare noapte din ultimele 12 zile s-a luptat cu somnul și a plâns ca să îl țin de mână, să bea apă sau să îi mai cânt ceva. L-am legănat și l-am învelit și i-am ținut mâna și i-am cântat, dar în clipa în care am încercat să ies din cameră, chiar dacă era nemișcat de 15 minute, se trezește și plânge.

Așa că noapte după noapte am ajuns să stau pe întuneric, în liniște și nemișcare, așteptând 45 minute, 60 minute, 90 minue. Mă folosesc de timp pentru a crea liste de cumpărături mentale sau pentru a găsi cadourile perfecte pentru Crăciun. Dacă mă simt deosebit de frustrată, încerc să reflectez asupra frumuseții fiului meu, asupra formei obrajilor săi, a nasului, mirosul părului și să îmi amintesc că va trece și această etapă, iar într-o zi mă voi uita în urmă și mă voi întreba unde a dispărut băiețelul meu.

Iar asta înseamnă parenting – faci tot ce poți, dar uneori ajungi să stai pe întuneric, așteptând, încercând cât de tare poți să îți amintești cum vor trece aceste momente.

Poate întunericul tău este o ședință de la grădiniță în care auzi de la educatoare că cel mic a mușcat din nou un coleg sau cabinetul medicului unde i se pune diagnosticul de a treia infecție din acel an. Scuturi capul frustrată și te întrebi ce altceva ai fi putut face, te întrebi de ce nimic nu funcționează.

Pentru mine, în acest moment, întunericul meu este literal. Pe măsură ce fiul meu crește, totuși, deoarece lumea lui se mărește și problemele sale depășesc pătuțul lui, întunericul meu devine mai întunercat și așteptarea mea mai lungă. Sper ca atunci când vor veni aceste schimbări să îmi pot păstra încrederea, răbdare și abilitatea de a sta liniștită în întuneric.

Ce înseamnă să fii o mamă bună?

Ce înseamnă să fii o mamă bună? Adevărul este că mamele trebuie să răspundă unor standarde din ce în ce mai complicate pentru a fi considerate „mame bune”. Cu cât încerci să ții cont de marea de opinii ale specialiștilor, ale grupurilor de mămici de pe Facebook sau ale celor din jur, cu atât vei simți că nu te poți ridica nicicum la înălțimea așteptărilor. Ai putea ajunge chiar să crezi că nu eșți o mamă suficient de bună, ceea ce în 99% din cazuri, îți garantăm că nu este deloc adevărat. Pentru că al tău copilaș nu are nevoie de multe lucruri pentru a fi fericit, ci doar de tine, de iubirea ta, de timpul tău, de dedicarea ta.

mama care isi mangaie fetita pe obraji

Ce înseamnă să fii mamă bună? Înseamnă să îți iubești copilul, pentru că de iubire are nevoie micuțul tău pentru a crește frumos și sănătos din punct de vedere emoțional. Nu o spunem doar noi, ci și specialiștii din cadrul Mental Health America. Iubindu-ți copilul vei avea puterea să depășești mituri, frustrări, vorbe și sentimente de vinovăție.

Ce înseamnă să fii mamă bună? Să ai grijă de sănătatea emoțională a copilului tău. Pentru că sănătatea emoțională este la fel de importantă precum cea fizică, mai într-o perioada plină de incertitudini cum este cea pe care o traversăm cu toții sau adolescența. Copilul are nevoie să fie ascultat, liniștit și înțeles, chiar dacă nu cere asta în mod expres. Copilul are nevoie să fie iubit, să fie respectat pentru a i se construi stima de sine, să primească laude și încurajări, iar comportamentele nedorite să îi fie descurajate fără brutalitate sau critici adânci.

Citește și: Mama buna, mama rea: diferente esentiale pe care trebuie sa le stii

Când copilul tău are o criză de furie sau spune și face lucruri care par adesea iraționale, absurde, ieșite de sub control, nu începe un război cu el. Fiindcă fie se află la vârsta la care încă nu știe să își gestioneze emoțiile, fie a ajuns într-un punct al vieții (adolescență) în care simte că toate emoțiile îl copleșesc. Nu suprima emoțiile copilului tău și nu îl critica. În niciun caz nu îi spune „o să vezi tu mai târziu ce înseamnă viață grea” pentru că nu vei face decât să îi adâncești starea în care se află. În loc să încerci să vorbești peste copilul tău, minimizându-i sentimentele, ascultă-l. Lasă-l să încerce, să greșească și să învețe din greșeli. Încearcă să înțelegi și să vezi ce nevoi are. Impune-i limite cu blândețe și oferă-i îndrumare. Copilul tău nu îți este adeversar, sunteți în aceeași echipă!

Acum că ai aflat ce înseamnă să fii mamă bună, încearcă să fii mai blandă cu tine! Nu te mai învinovăți doar pentru că ai senzația că trebuie să te aliniezi anumitor standarde pentru a fi considerată de către societate o mamă bună. Singura părere care contează este cea a copilașului tău. Iar pentru el, crede-ne pe cuvânt, ești mamă perfectă, cea mai bună din lume!

 • Surse: mother.ly, everythingmom.com, verywellfamily.com, mhanational.org
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Nimeni nu mi-a spus că a fi mamă înseamnă să mă mulg în baia unui avion
Nimeni nu mi-a spus că a fi mamă înseamnă să mă mulg în baia unui avion

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vecinii cât pe ce să cheme poliția pentru că o mamă încerca să își adoarmă copilul
  Vecinii cât pe ce să cheme poliția pentru că o mamă încerca să își adoarmă copilul

  O mămică de peste hotare a avut parte de o întâmplare cel puțin amuzantă. Ea a reușit să își sperie vecinii după ce, mai multe zile la rând, a dat ture cu...

  Studiile confirma: iata cat timp trebuie sa astepti ca sa faci al doilea copil
  Studiile confirma: iata cat timp trebuie sa astepti ca sa faci al doilea copil

  Conform unui nou studiu desfasurat in cadrul Centers for Disease Control and Prevention in Statele Unite, femeile ar trebui sa faca o pauza de minim 18 luni intre primul si al doilea copil,...

  O mamă a scandalizat internetul după ce a afirmat că este mai simplu să mergi la job decât să stai acasă și să-ți crești copilul
  O mamă a scandalizat internetul după ce a afirmat că este mai simplu să mergi la job decât să stai acasă și să-ți crești copilul

  Un nou val de reacții contradictorii a apărut în mediul online, după ce o mamă a afirmat că este mai ușor să mergi la job, decât să rămâi acasă și să ai grijă...

  De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică
  De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică

  Lumina are un impact puternic asupra stării noastre de sănătate, influențând puternic ritmurile noastre circadiene și reglând tiparele noastre de somn, precum și alte...

  Iulia Albu, scrisoare deschisă pentru fiica sa: „Mama ta te va învăța să stai mereu dreaptă, în fața oricărei furtuni”
  Iulia Albu, scrisoare deschisă pentru fiica sa: „Mama ta te va învăța să stai mereu dreaptă, în fața oricărei furtuni”

  Iulia Albu a avut o reacție destul de dură la adresa lui Alex Velea, care recent a readus la lumină scandalul care s-a petrecut între aceștia cu aproape 10 ani în urmă. La...

  Când mama ta este Beyonce: ce înseamnă să fii unul dintre copiii unei dive
  Când mama ta este Beyonce: ce înseamnă să fii unul dintre copiii unei dive

  Să recunoaștem, să te naști ca unul dintre copiii lui Beyonce este ca și cum l-ai apuca pe Dumnezeu de picior. De fapt, îi apuci pe Beyonce de picior și pe Jay-Z și te așezi...

  O femeie a rămas însărcinată în același timp cu mama surogat pe care o alesese să-i poarte copilul
  O femeie a rămas însărcinată în același timp cu mama surogat pe care o alesese să-i poarte copilul

  O femeie din SUA a împărțit cu internauții de pe TikTok situația bizară în care se află: a rămas însărcinată în același timp cu mama surogat pe care a...

  "Ce înseamnă să ai o mamă"? Povestea mamei Lenuța, care și-a dedicat viața creșterii copiilor defavorizați
  "Ce înseamnă să ai o mamă"? Povestea mamei Lenuța, care și-a dedicat viața creșterii copiilor defavorizați

  Cu ajutorul unui ONG foarte cunoscut copiii proveniți din centre de plasament de stat sau care au stat în adăposturi pentru victimele violenței domestice au posibilitatea de a se...

  © 2023 Qbebe