Ai devenit mamă, dar ești tratată ca un copil! Ce trebuie să faci când te critică părinții?

Bianca Geica - Redactor Senior

Ai ajuns la vârsta adultă, ba chiar ai devenit la rândul tău mamă, dar încă simți că părinții tăi îți controlează viața și te tratează că pe un copil. Adevărul este că în ochii părinților noștri vom rămâne mereu niște copii, însă există o granița fină între niște părinți care mai uită uneori că suntem adulți, că ne-am format propria personalitate și propriul set de valori, și părinții toxici, care sunt în permanentă critici, simt nevoia să îți controleze viață și fac tot posibilul să nu te desprinzi de ei.

Dacă părinții tăi continuă să intervină în viața ta personală, iar acest lucru ajunge să îți afecteze sănătatea mintală, este momentul să stabilești niște limite sănătoase cu aceștia.

De ce unii părinți se simt liberi să critice aproape toate aspectele vieții copiilor lor ajunși deja la vârsta adultă? „Cred că mulți părinți, odată ce copiii lor devin adulți, se simt irelevanți și unitili, așa că ajung să le ofere acestora sfaturi nesolicitate într-un efort de a rămâne importanți pentru copiii și familia lor”, explică psihologiul Kurt Smith, pentry huffingtonpost.com.

Nevoia de a critica și de a te trata în continuare ca pe un copil, deși tu nu mai ești deja de mult timp unul, ba chiar ai devenit la rândul tău părinte, poate fi bine intenționată, dar de multe ori unele comentarii se dovedesc a fi toxice și dăunătoare relației părinte-copil.

Dar cum îi spui politicos unui părinte să pună capăt comentariilor inutile, astfel încât relația ta cu ei să nu aibă de suferit? Iată câteva sfaturi chiar de la psihologi:

Stabilește anumite limite

Este foarte important să stabilești anumite limite nu numai când vine vorba de persoanele străine, ci uneori și cu părinții. Să zicem că tocmai ai făcut o achiziție cu care părinții tăi nu sunt de acord. Și nu s-au temut să îți spună acest lucru! Știi că la următoarea ta întâlnire cu ei urmează să deschidă acest subiect, iar tu simți deja cum clocotești de nervi fiindcă știi că ai luat cea mai bună decizie și te scoate din sărite faptul că ei nu acceptă acest lucru. În primul rând, spune-le părinților tăi că nu îți pică deloc bine faptul că ei nu sunt de acord cu decizia pe care ai luat-o, că cel mai bine ar fi să accepte și că ai încheiat orice discuție pe acest subiect. Consolidează această limita pe care tocmai ai impus-o, mai ales că la început oamenii tind să reacționeze prost la limitele nou stabilite. Rămâi consecventă.

Explică-le motivele pentru care ai luat anumite decizii 

Mulți părinți ajung să se certe cu copiii lor adulți în legătură cu deciziile pe care aceștia le iau în viață pentru că, în adâncul sufletelor lor, se tem că aceștia să nu facă greșelile pe care aceștia le-au făcut ei în tinerețe. Dacă părinții tăi nu sunt de acord cu o decizie pe care ai luat-o de curând, explică-le motivele care te-au împins să faci acest pas. De exemplu, ai hotărât să te muți în alt oraș împreună cu soțul tău și copilul vostru, iar părinții tăi nu privesc cu ochi bun acest lucru, din varii motive: simt că nu vor mai face parte la fel de mult din viață voastra, că nu își vor mai putea vizita atât de des nepoții, că îți abandonezi viața de dragul partenerului etc. Ajută-i pe ai tăi să înțeleagă că a te muta în alt oraș este cea mai bună decizie pentru voi, în acest moment. Spune-le că sunt șanse mult mai mari să va găsiți joburi mai bine plătite acolo sau că prichindelul vostru va putea învăța la o școală mai bună în orașul respectiv. Fă-i să înțeleagă că ești un adult în toată firea, responsabil, capabil să ia decizii importante în viață și să aibă grijă de el și de familia lui.

Atunci când te critică, spune-le ce ai nevoie să auzi de la ei, de fapt

Când părinții tăi te critică, nu îți da ochiii peste cap în timp ce exclami „Lasă-mă în pace că știu eu mai bine ce e bine pentru mine”. Spune-le ce ai nevoie să auzi, de fapt, de la ei: de sprijin emoțional, de o vorba bună, de recunoașterea lucrului bine făcut. Fă-i să priceapă că ai nevoie să fie mândri de realizările tale profesionale sau personale.

Mulțumește-le și mergi mai departe

Atunci când părinții tăi îți spun că nu sunt de acord cu unele alegeri din viață ta, mulțumește-le! Da, ai citit bine, psihologul american Kurt Smith spune că cei mai mulți părinți vor să simtă și să știe că au făcut o treaba bună crescându-te și că ai devenit un adult care ții cont de principiile pe care ei ți le-au insuflat.

Așa că mulțumește-le părinților tăi pentru felul în care te-au crescut și spune-le că nu ai lua nicio decizie care să îți pericliteze viitorul sau care ar contraveni principiilor pe care ei ți le-au insuflat.

 • Sursă: huffpost.com
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting
  Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting

  De câte ori nu ți s-a întâmplat să te trezești cu sfaturi nesolicitate din partea celor din jur despre cum e mai bine să îți crești copilul? Familia, prietenii,...

  Iubita mea are 23 de ani, dar arată ca un copil și toată lumea ne critică
  Iubita mea are 23 de ani, dar arată ca un copil și toată lumea ne critică

  Un cuplu tânăr atrage mai ușor atenția celor din jur, cu atât mai mult cu cât unul dintre parteneri se distinge prin anumite trăsături fizice. Într-o asemenea...

  Sora mea îmi critică dur mereu modul în care îmi cresc copiii, dar ea nici măcar nu este mamă
  Sora mea îmi critică dur mereu modul în care îmi cresc copiii, dar ea nici măcar nu este mamă

  O mamică povestește, pe Reddit, ca s-a săturat de comentariile surorii sale cu privire la felul in care ea isi creste copilul și spune că aceasta nu ar trebui să aibă o opinie...

  Copiii ei au ignorat-o! Dar mama lor a devenit faimoasă pe TikTok după ce a postat un singur video
  Copiii ei au ignorat-o! Dar mama lor a devenit faimoasă pe TikTok după ce a postat un singur video

  O mamă a trei copii din Maryland, SUA, a devenit faimoasă pe TikTok cu o postare prin care a anuțat că a fost protagonista unui videoclip Backstreet Boys în 1999.

  De ce mi-am făcut cont de TikTok și de ce trebuie să îți faci și tu dacă ești părinte
  De ce mi-am făcut cont de TikTok și de ce trebuie să îți faci și tu dacă ești părinte

  Viitorul este tehnologia! Este un fapt pe care nimeni nu îl poate contrazice, iar copiii noștri se nasc la propriu cu tehnologia în față. Iar conturile de Social Media acum au...

  Regret enorm că am făcut un copil, credeam că voi fi o mamă bună, dar acum nici nu știu dacă îmi iubesc fiul
  Regret enorm că am făcut un copil, credeam că voi fi o mamă bună, dar acum nici nu știu dacă îmi iubesc fiul

  Unele femei își doresc dintotdeauna să devină mame și așteaptă cu nerăbdare să se bucure de copiii lor. Uneori însă, odată ce se întâmplă așa, tot...

  Această femeie a adoptat un copil la 49 de ani și internauții o critică aspru pentru decizie
  Această femeie a adoptat un copil la 49 de ani și internauții o critică aspru pentru decizie

  O femeie de peste granițe, care a povestit pe contul sau de TikTok prin câte a trecut pentru a-și îndeplini visul de a deveni mama, a fost aspru criticată de internauți după...

  © 2023 Qbebe