Cum îți determini soțul să se implice mai mult în creșterea copilului: sfaturi de la psiholog

Cum îți determini soțul să se implice mai mult în creșterea copilului: sfaturi de la psiholog

Irina Olteanu - Redactor Senior

Implicarea tatălui în creșterea copilului reprezintă un deziderat important pentru orice proaspătă mămică. În teorie este însă mult mai ușor decât în practică... Află în acest articol recomandările de care este bine să ții cont, precum și sfaturile unui specialist în psihologie ca să aveți viața de familie pe care vi-o doriți.

Informații importante pentru implicarea tatălui în creșterea copilului

Te îngrijorezi că soțul tău nu se va conecta cu bebelușul sau că pare să îl ignore? Este o problemă comună cu privire la modul în care putem ajuta tatăl să se conecteze cu cel mai mic membru al familiei. Un bebeluș nu este o activitate domestică și nicio responsailitate, ci o persoană care are nevoie de doi părinți. Nu este corect ca mama să se ocupe exclusiv de îngrijirea sa, iar tatăl să aibă parte doar de o interacțiune minoră cu copilul, situație din păcate mult prea des întâlnită în familiile din prezent. Copilul necesită o relație cu ambii păriniț, iar mama poate încuraja dezvoltarea acesteia prin următoarele modalități:

- Află care este opinia sa cu privire la creșterea copiilor și ține cont de ea. Atunci când se naște un bebeluș femeile se transformă și ajung să se concentreze pe alte aspecte, să simtă diferit și chiar și hormonii se modifică. Femeile reușesc să dezvolte o legătură puternică cu copiii încă de la început, mai ales dacă alăptează. Dar sunt situații în care tăticii dau dovadă de mai multe abilități decât se așteaptă mamele. Așa că poate fi o idee bună să reziști tentației de a lua toate deciziile cu privire la creșterea copiilor. Dacă tu vrei ca bebe să doarmă cu voi în pat, iar el nu sau dacă dorește să culcați copilul mai devreme pentru a vă bucura de puțin timp împreună ai putea să îl asculți. Dacă îl vrei implicat, trebuie să ții cont de opinia sa.
- Permite-i să se implice efectiv. Majoritatea bărbaților găsesc dificilă conectarea cu bebelușul deoarece pur și simplu nu le rămân prea multe de făcut. Dacă mămica hranește copilul, lor nu le rămâne decât să îl legene sau să îl schimbe. Din această ipostază pot găsi bebelușii intimidanți. În situația în care observi că se retrage, este important să îl ințelegi și să îi acorzi puțin timp pentru a se obișnui și, desigur, pentru a se implica cum se cuvine
- Roagă-l să facă anumite lucruri specifice cu bebelușul. Trebuie să înțelegi câteva diferențe de bază dintre bărbați și femei: motivația de bază a femeii este relația, în vreme ce motivația de bază a bărbatului este competența și realizările. Astfel, dacă la femeile care devin mame totul ajunge să graviteze în jurul bebelușului, bărbații se trezesc adeseori în ipostaza de a îngriji bebelușul, fără însă a ști în mod concret ce presupune această sarcină. Un bebeluș nu este o sarcină, ci este o ființă pe care femeile o încorporează în viețile lor, în timp ce încearcă să rezolve și alte treburi. Bărbații realizează conexiuni diferite și îi ajută indicațiile concrete. De exemplu, în loc să îi spui partenerului că vrei să stea puțin cu bebelușul, îi spui să citească câteva cărți de povești, să îl/o spele sau să o plimbe printr-un anumit parc, în vreme ce tu faci altă treabă casnică. Se va simți dornic să se implice, mai ales că va considera că ajută în mod egal; este indicat să îi sugerezi o activitate pe care știi că o stăpânește bine (de obicei este vorba despre activități antrenante).

cum iti determini sotul sa se implice
- Insistă asupra activităților desfășurate în familie. Dacă soțul nu este dornic să ajute, reamintește-i discret că un copil are nevoie de tatăl său. Adeseori se atașează mai ușor odată cu înaintarea în vârstă, dar ai putea începe să planifici mai multe activități familiale. De exemplu, puteți ieși împreună la plimbare sau puteți merge la sală, pleca în excursii etc. Încurajează activitățile în care sunteți cu toții împreună, iar timpul petrecut cu tati va apărea în mod natural și relaxat
- Nu uita că relația cu soțul tau continuă să rămână o prioritate. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uiți că bărbații trebuie să simtă că sunt importanți. Atunci când bebelușul vine pe lume, partenerul ajunge gelos, iar mama se conectează cu bebelușul și uită de tată. Ceea ce au nevoie copiii, mai mult decât orice pe lume, este ca părinții lor să se bucure de o relație stabilă și apropiată. Atunci când aceasta este puternică și copiii se dezvoltă corespunzător. Dimpotrivă, când este șubredă, copiii simt. Nu sacrifica relația cu soțul de dragul copiilor; sunt situații clare unde copiii primează, însă și situații în care trebuie să nu uiți de partener. De exemplu, dacă stabilești o oră clară de culcare pentru cei mici, te poți bucura de momente intime alături de soțul tău, care se va simți parte din familie. Dacă nu o faci, se poate retrage și va avea tendința să ajungă în locuri în care este apreciat și afirmat. Pe scurt, dacă vrei ca soțul tău să petreacă mai mult timp cu copilul, asigură-te că și tu petreci mai mult timp cu el.

Sfatul specialistului

Radu Leca, psiholog clinician https://www.facebook.com/psiholog.radu.leca, oferă următoarele sfaturi:

"Stimate doamne, dragi partenere de viață, minunate mămici Qbebe. Astăzi deschidem cutia Pandorei în parenting. Cum îl ajutăm pe soț să fie un Tată minunat și implicat. Prima întrebare la care răspundem cu glas tare este: câți copii avem? Răspunsul conține trista ironie: Cu tot cu soț? De ce femeile după naștere trebuie să își crească și soții? Datorită faptului că bărbații ce devin tați involuează emoțional intrând în competiție directă cu copiii. Exemplu: copilul mănâncă de 5x pe zi? Perfect! Și ei pot mânca de 5x pe zi. Are copilul trotinetă? Și ei își cumpără trotinetă. Are copilul trening și pantofi sport colorați? Și Tații ajung să poarte trening și pantofi colorați.

cum iti determini sotul sa se implice

Cum îl ajutăm pe Soț să devină Tată? Cu răbdare și pricepere, cu dragoste multă și multe laude, fără consolă în timpul săptămânii și fără telefon. Totul începe cu o poză pavloviană, pe care Mamele o postează pe rețelele de socializare. Soțul și copilul în următoarea ipostază: soțul ține delicat copilul în brațe, privindu-l admirativ. Totul durează 5 secunde. Poza e facută și distribuită. Distracția începe după ce numărul de like-uri crește. De aceea și eticheta Pavlov. Tatăl începe să simtă mândrie, vrea mai multă vizibilitate și își dorește PRIMA LUI IEȘIRE în parc cu copilul. Acolo îl așteaptă zeci de mămici admirative. Egoul lui crește vertiginos. Site-urile pentru adulți sunt înlocuite în browser-ul lui mobil de articolele despre creșterea copilului, atenția lui la nevoile copilului crește.

Cât o să rămână bărbatul Tată? Cât o să simtă că este apreciat și înțeles. În realitatea sa cât timp este adulat și cât timp toți rămân impresionați de ceea ce face el. În lunile ce urmează tranzitului de la soț, amant, iubit, jucător de Fifa la Tată, bărbatul are pretenția să fie integrat în familie ca Unicul Tată Priceput din Univers. Prietenii încep să-l strige Bătrâne, iar copilul întinde mâinile către el dorind să fie luat în brațe. Când o femeie frumoasă trece pe lângă el și îi zâmbește văzându-l cum ține delicat copilul în brațe, bărbatul devine o liză umană. Cară copilul peste tot în brațe, neînțelegând că nu lui i s-a zâmbit, ci copilului. Prima întâlnire cu pediatrul este epocală. Tatăl somatizează după vaccinul copilului, simțind nevoia de a fi luat în brațe și sărutat. La fel de importantă este și întâlnirea cu educatoarea, bărbatul refuzând să își ridice ochii din prezumtivul ei decolteu. 99,9% dintre bărbații ce devin Tați fără voia lor, utilizează acest titlu rar preferând să fie pentru copilul lor doar un nume: Andrei, Alex, Mihai.

Este incredibil de dificil să poți transforma un bărbat în Tată, fiindcă dacă bărbatul nu simte nevoia transformării, tu ca femeie și Mamă te lupți degeaba. Mai jos am scris 5 puncte ce trebuie respectate în procesul de conversie a barbatului din veșnicul copil, bețiv mâncător de snacks-uri, jucător de Fifa și Minecraft în Tată responsabil.

1. Arată-i cum să îi facă baie copilului
2. Arată-i cum se hrănește copilul
3. Arată-i cum se schimbă copilul după care pleacă la mama ta, grav bolnavă, 2 zile. O să fie un șoc din care soțul tău o să iasă Bărbat Matur.
4. Apropie bărbatul de copil. Trimite-l afară cu căruțul, cu căruțul și copilul (că prima oară a plimbat căruțul gol), cu căruțul, copilul și jucăriile, ca să se simtă util
5. În vacanțe înlocuiește-i berea din mână cu o carte de povești pentru copii. Și oricând ai nevoie de mine, să-l convertesc pe soțul tău, din ce este în ce trebuie să fie, mă suni și eu vă ajut."


Surse: https://tolovehonorandvacuum.com; truparenting.net; www.mother.ly

 

Articolul urmator
Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată
  Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată

  Noul an școlar se apropie cu pași repezi. Dacă e primul an în care copilul tău merge la școală sau la grădiniță, probabil îți trec prin minte o mulțime de...

  „Mai mult de jumătate din viața mea am petrecut-o alături de el”. Dana Rogoz, despre cei peste 18 ani de relație cu soțul ei
  „Mai mult de jumătate din viața mea am petrecut-o alături de el”. Dana Rogoz, despre cei peste 18 ani de relație cu soțul ei

  Dana Rogoz și soțul ei, Radu Dragomir, formează unul dintre cele mai longevive cupluri din showbiz. Cei doi s-au cunoscut în urmă cu 18 ani, pe platourile de filmare ale serialului...

  11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
  11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

  Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

  Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
  Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

  Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

  Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
  Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

  Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

  Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot
  Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot

  Vacanța mare se apropie, iar vremea caldă te îmbie să petreci timp alături de copilul tău și la piscină. În afară de faptul că nu trebuie să-l scapi din ochi când...

  Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
  Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

  Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

  Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"
  Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"

  Cele două vedete sunt în culmea fericirii de când au devenit părinți și nu au ezitat să spună cât de mult li s-a schimbat viața după venirea pe lume a fiicei lor,...

  © 2024 Qbebe