Moșii de iarnă: tradiții și obiceiuri la români

Mirela Floricescu - Redactor

De Moșii de iarnă, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Astfel, Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților reprezintă o sărbătoare importantă din calendarul ortodox. Iată mai jos ce semnificație au Moșii de iarnă, dar și ce tradiții sunt legate de această zi.

Ce semnificație are Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă?

Sâmbăta Morților este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române prin care se face pomenirea persoanelor trecute la cele veșnice. Această tradiție este cunoscută în popor sub numele de „Moșii de iarnă”. Se numesc „moși”, deoarece este o zi în care sunt pomeniți părinții, moșii și strămoșii noștri trecuți în neființă. Sfinții Părinți au ales sâmbăta ca zi de pomenire a morților, deoarece a fost ziua în care Mântuitorul a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Totodată, sâmbăta este înainte de duminică, adică ziua învierii cu trupul și cea a începutului fără sfârșit, eternă, ea nemaifiind urmată de alte zile.

aranjament-cu-lumanari-aprinse-din-biserica-ortodoxa

Biserica ține să-i pomenească pe cei care au plecat de lângă noi, deoarece ea nu vede în moarte sfârșitul existenței oamenilor. Totodată, Biserica îi pomenește și pe toți cei care nu au avut parte de slujbe la înmormântare, pentru că au murit pe neașteptate și fără pocăința necesară. Însă, de Moșii de iarnă nu pot fi pomeniți cei care nu au crezut în Dumnezeu sau care l-au disprețuit. De asemenea, pot fi pomeniți de Moșii de iarnă doar oamenii care sunt membri ai Bisericii. În final, nu pot fi pomeniți copiii morți nebotezați, pentru că ei nu sunt membri ai acesteia.

În Sâmbăta Morților, în fiecare biserică, se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți. În ziua în care se săvârșește Sfânta Liturghie, preotul scoate părticele din prescură, pentru vii și morți. Aceste părticele sunt așezate pe Sfântul Disc, alături de Agnet (partea din prescură care-l reprezintă pe Hristos), pentru ca dragostea Lui să se reverse asupra viilor și morților.

Ce tradiții și obiceiuri există de Moșii de iarnă

De Sâmbăta Morților sau de Moșii de iarnă sunt legate o mulțime de tradiții și obiceiuri.  Fiind o zi însemnată cu o cruce roșie în calendar, în Sâmbăta Morților nu se spală, nu se face curățenie în casă sau în gospodărie, iar toate produsele date de pomană sunt pentru sufletul celor adormiți. Dacă oamenii încalcă tradiția și lucrează în acea zi, se pune că vor fi pedepsiți să tremure ca piftia, iar pomana dată morților o să li se întoarcă.

Alte tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților sunt următoarele:

1. Se mănâncă și se dau de pomană răcituri

Piftia este principala răcitură care se împarte de Moșii de iarnă, dar lângă ea se pun și alte diverse răcituri. De aceea, Sâmbăta Morților mai este numită și „Moșii de piftii”, în unele zone ale țării. O altă tradiție care se mai păstrează la sate este legată de faptul că răciturile rămase după Moșii de iarnă trebuie aruncate a doua zi, în Duminica lăsatului sec de carne. Dacă nu este respectat obiceiul, natura se va răzbuna aducând frig în toiul verii. Pe lângă răcituri, în unele sate, se dau de pomană și preparate calde, deoarece se spune faptul că sufletele trecute dincolo vin în Sâmbăta Morților și se hrănesc cu aburii de la bucatele atent pregătite de credincioși. Tot legat de mâncarea gătită există o tradiție conform căreia datul de pomană al preparatelor gătite acasă îi protejează pe credincioși de spirite.

2. Nu se fac nunți în Sâmbăta Morților

Conform tradiției creștin ortodoxe, începând cu ziua de lăsatul secului de carne și până în a doua duminică după Paște, nunțile ar trebui interzise.

3. Se dă de pomană și un bănuț

Acesta este un obicei respectat doar în anumite zone ale țării, cum ar fi Muntenia și Dobrogea. Gospodinele din acele zone pun la pomeni, pe lângă colivă, un bănuț care trebuie să ajungă la cel mai sărac om din sat, pentru a aduce noroc celui care a dat, cât și celui care a primit.

4. La sate se organizau hore

În urmă cu mai mult timp, la sate, se adunau toți oamenii să danseze și dădeau de pomană preparate specifice zonei de unde se aflau. La oraș, se organizau bâlciuri și baluri.

5. La cimitir se aprind multe lumânări

Credincioșii care fac pomeniri de Moșii de iarnă merg în prima parte a zilei la biserică pentru Sfânta Liturghie, iar după aceasta are loc slujba parastasului. Persoanele care merg la cimitir după slujbe trebuie să aprindă minim două lumânări la mormintele celor trecuți în neființă. Potrivit tradițiilor din popor, trebuie aprinse cât mai multe lumânări pentru a încălzi sufletele morților.

Citește și: În ce dată sunt moșii de vară 2021: tradiții, obiceiuri, superstiții

Ce dăm de pomană de Moșii de iarnă

Semnificațiile și obiceiurile legate de Sâmbăta Morților sunt numeroase, dar poate nu știai până acum ce se împarte de Moșii de iarnă. De la toate pomenirile din an nu lipsesc coliva din grâu fiert, vinul și colacii. Pe lângă acestea, la biserică se aduce și pomelnicul în care trebuie să treci numele celor pomeniți alături de câteva lumânări. În ceea ce privește coliva, ea reprezintă trupul răposatului, iar boabele de grâu sunt învierea, deoarece ele sunt îngropate în pământ și renasc prin încolțire. Apoi, legănarea colivei și a vinului în timpul cântării „veșnica pomenire” face trimitere către cutremurul care a avut loc la moartea lui Iisus.

coliva-ornata-cu-bomboane-colorate-si-cu-o-cruce

Nu în ultimul rând, colacii semnifică trecea omului prin lume, închiderea cercului vieții și iubirea veșnică a celor rămași în urmă, iar vinul reprezintă miresmele cu care a fost uns trupul Mântuitorului după moarte. În funcție de posibilitățile fiecăruia și de ce se dă de pomană de Moșii de iarnă în unele zone, se mai pot adăuga în pachete și fripturi, sarmale, fructe sau brânzeturi.

Când pică, de regulă, Moșii de iarnă

Odată cu Moșii de iarnă se deschide șirul celor șapte sâmbete de pomenire a celor adormiți și se încheie cu Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Săptămânii Patimilor. Astfel, Moșii de iarnă sunt în sâmbăta dinaintea lăsatului sec de carne atunci când se face pomenirea morților, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înficoșata Judecată și a doua venire a Mântuitorului.

Citește și: Rugăciuni pentru copii și familie, folositoare sufletului

Când cad Moșii de iarnă în 2022?

Dacă încă nu ai aflat când sunt Moșii de iarnă în 2022, trebuie să știi că aceștia vor fi pe 26 februarie, adică în sâmbăta dinaintea lăsatului sec de carne.

lumanari-aprinse-intr-o-biserica-ortodoxa-moderna

Însă, un lucru important de ținut minte pentru Moșii de iarnă este faptul că persoanele decedate de mai puțin de un an nu trebuie pomenite alături de celelalte, ci trebuie scris pentru ele un pomelnic separat.

Când se mai face pomenirea morților la români?

Pe lângă Moșii de iarnă sau Sâmbăta morților care are loc în ziua dinaintea duminicii lăsatului sec de carne, se mai face pomenirea celor decedați și în următoarele zile din an:

 • Moșii de primăvară – în sâmbăta din preajma Mucenicilor;
 • Moșii de vară – în sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
 • Moșii de toamnă – în prima sâmbătă din luna noiembrie.

Citește și: Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh: când au liber românii în 2021

În fiecare an, în ziua de sâmbătă dinanintea lăsatului sec de carne sau a Înfricoșătoarei Judecăți, creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei trecuți la cele veșnice. Pe lângă toții credincioșii care vin la biserică pentru a-și pomeni morții, de Moșii de iarnă sunt amintiți și oamenii care nu au avut parte de slujbe de înmormântare, tocmai pentru ca ei să se bucure de fericirea veșnică. Moșii de iarnă marchează debutul Sâmbetelor Morților care sunt în număr de șapte și se termină înainte de Săptămâna Mare.

Surse: doxologia.ro, libertatea.ro, clickpentrufemei.ro, ro.wikipedia.org, crestinortodox.ro, sfatulparintilor.ro, noutati-ortodoxe.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi
  Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri: ce NU ai voie să faci astăzi

  Pe 29 august creștinii de pretutindeni prăznuiesc sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, marcată cu cruce roșie în calendarul...

  Sfintii Apostoli Petru si Pavel: Traditii, obiceiuri si superstitii – Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
  Sfintii Apostoli Petru si Pavel: Traditii, obiceiuri si superstitii – Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

  Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an pe 29 iunie. Sfintii Petru si Pavel sunt praznuiti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67 d. Hr....

  O actriță îndrăgită de români a murit salvându-și fiul de la înec
  O actriță îndrăgită de români a murit salvându-și fiul de la înec

  Avea doar 33 de ani și un copil de 4 ani, pe care a reușit să-l salveze. Naya Rivera și-a pierdut viața într-un lac de lângă Los Angeles. Copilul a văzut cum mama lui a...

  8 obiceiuri zilnice care te ajută să te ferești de răceli și gripe
  8 obiceiuri zilnice care te ajută să te ferești de răceli și gripe

  Deși ne aflăm în perioadă de pandemie de coronavirus, este important să previi și alte tipuri de îmbolnăviri, precum răceli și gripe. Afară nu mai este atât de...

  Se mai trece la ora de iarnă anul acesta?
  Se mai trece la ora de iarnă anul acesta?

  Ora de iarnă bate la ușă! Practica folosită de mai bine de 100 de ani din România ne va permite să dormim cu o oră mai mult.

  Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta
  Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta

  Când trecem la ora de iarnă în 2021? Acesta ar putea fi ultimul an în care România trece la ora de iarnă, după ce în cadrul Comsiei Europene s-a cerut...

  Îl recunoști? Este unul dintre cei mai simpatizați actori români
  Îl recunoști? Este unul dintre cei mai simpatizați actori români

  Este unul dintre cei mai îndrăgiți actori de comedie din România. Nu degeaba face parte din juriul emisiunii „iUmor”! Este și unul dintre cei mai râvniți...

  Copiii români campioni la Olimpiada Internaţională de Aritmetică Mentală
  Copiii români campioni la Olimpiada Internaţională de Aritmetică Mentală

  Copiii antrenați la Centrul Educațional Japonez Nomin Jyuku au ocupat, și de această dată, poziții de top în concursurile internaționale de soroban și aritmetică mentală.

  © 2022 Qbebe