Semne că suferi de burnout, boala stresului la locul de muncă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Burnout a ajuns să reprezinte un termen mai des întâlnit decât ne-am dori. Este caracteristic epocii în care trăim, a vitezei și a multor sarcini care depășesc posibilitățile unei ființe umane. Care sunt principalele semne că suferă de boala stresului la locul de muncă vei descoperi în continuare.

Ce este burnout

Burnout este un drum pe care cei care își doresc realizări mărețe ar fi bine să îl ocolească. Dar, din păcate, personalitățile de tipul pot face orice nu îl întrevăd. Cei care au realizări mărețe sunt atât de pasionați de ceea ce fac încât au tendința să ignore faptul că lucrează un timp extrem de îndelungat, că preiau sarcini dificile și că pun pe ei înșiși presiune enormă pentru a excela. În acest context burnout este o stare de stres cronic care conduce la: epuizare fizică și emoțională, cinism și detașare, sentimente de ineficiență și lipsa rezultatelor.

Însă nu se întâmplă subit deoarece este un fenomen insidios, strecurându-se lent și fiind dificil de recunoscut. Psihologul David Ballard, din partea Asociației Psihologice Americane, descrie burnout drept o perioadă extinsă de timp unde o persoană experimentează epuizarea și lipsa de interes, scăzând performanța la locul de muncă. O mare parte din această problemă are legătură cu stresul cronic; solicitările asupra persoanei respective depășesc resursele pe care le ai disponibile pentru a face față factorilor stresori. Lăsat negestionat, îți poate afecta sănătatea, starea de fericire, relațiile și performanța.
Învață să asculți semnele pe care ți le transmite corpul tău!

burnout

Semne că suferi de burnout

1. Epuizare
Un semn clar de burnout este atunci când te simți obosit tot timpul sau în majoritatea zilelor. Epuizarea poate fi emoțională, mentală sau fizică. Este un sentiment că nu ai energie sau că îți irosești complet energia disponibilă. Nu mai aștepți cu entuziasm ziua ce urmează.
2. Insomnia
În primele stadii poți să ai probleme cu adormitul sau să rămâi adormit 1-2 noți pe săptămână. În stadiile avansate, insomnia poate deveni o problemă constantă; deoarece ești epuizat nu poți adormi.
3. Lipsa motivării
Atunci când nu te mai simți entuziast cu privire la un anumit lucru sau nu mai ai acea motivație internă pentru munca ta, sunt șanse mari să suferi de burnout. Poate să îți fie dificil să te trezești dimineața și chiar mai dificil să ajungi la locul de muncă în fiecare zi.
4. Frustrare, cinism și alte emoții negative
Poți simți că ceea ce faci nu mai contează ca înainte sau te poți simți deziluzionat de tot. Poți observa că te simți în general mai pesimist decât în trecut. Deși fiecare experimentează unele emoții negative din când în când este important să știi când devin neobișnuite pentru tine.
5. Probleme cognitive
Burnoutul și stresul cronic pot influența abilitatea ta de a te concentra. Atunci când suntem stresați atenția se îngustează pentru a se concentra asupra elementului negativ pe care îl percepem drept o amenințare. Pe termen scurt, acest aspect ne ajută să facem fața problemelor, însă corpul și creierul nostru este conceput pentru a gestiona acest aspect în reprize pentru ca apoi să revină la funcționarea normală. Atunci când stresul devine cronic, această concentrare limitată continuă un timp îndelungat și întâmpinăm dificultăți în a acorda atenție altor lucruri sau în memorarea lor. Această viziune de tip fight or flight poate să afecteze negativ abilitatea ta de a rezolva problemele sau de a lua decizii. Poți descoperi că uiți mai des și că ai greutăți în a-ți aminti diverse lucruri.
4. Ai performanțe scăzute la locul de muncă
Compară performanța de la locul de muncă din momentul prezent cu performanța pe care o înregistrai anii trecuți. Deoarece burnout-ul tinde să survină într-o perioadă extinsă de timp, această perspectivă pe termen lung poate să îți explice dacă te afli într-un impas temporar sau experimentezi un burnout cronic.
5. Probleme interpersonale acasă sau la muncă
Acest aspect tinde să se manifeste sub două forme: ai mai multe conflicte cu ceilalți (intri în dispute) sau te retragi (vorbești mai puțin cu colegii de muncă sau cu membrii familiei). Chiar dacă te afli fizic într-un anumit loc, pari să fii în cu totul altă parte.
6. Anxietate și gânduri catastrofale
Poți experimenta inițial simptome ușoare de tensiune, îngrijorare și irascibilitate. Pe măsură ce te apropii de burnout, anxietatea se poate agrava atât de mult încât va influența abilitatea ta de a lucra productiv și poate cauza probleme sociale.
7. Depresie
Începe prin stări ușoare de tristețe, ocazional lipsit de speranța, urmând sentimente de vină și lipsa valorii în continuare. La punctul culminant ajungi să te simți prins, deprimat și crezi că lumii îi va fi mai bine fără tine (în acest punct ai nevoie de ajutor profesional de urgență).

burnout
8. Furie
La început se poate prezenta ca tensiune și irascibilitate interpersonală. Apoi poate îmbrăca forma unor izbucniri și conflicte acasă și la locul de muncă. Dacă ajungi să ai gânduri sau acțiuni de violență față de familie sau colegi, caută imediat ajutor profesional.
9. Nu ai grijă de tine
Atunci când suferi de burnout poți adopta diverse strategii pentru a face față precum consum excesiv de alcool, fumat, o viață sedentară, consum exagerat de junk food sau consum insuficient de alimente, o cantitate de odihnă insuficientă. Auto-medicația constituie o altă problemă și poate presupune folosirea unor somnifere, consum mai mare de alcool la finalul zilei pentru a te detensiona, respectiv mai multă cafea pentru a găsi energia necesară dimineața.
10. Preocupare cu munca...atunci când nu ești la muncă
Chiar dacă nu lucrezi la un moment dat, îți transmiți energia mentală către activitatea profesională, prin urmare munca îți influențează abilitatea de a-ți reveni în urma stresului de peste zi. Pentru a te recupera cu adevărat, ai nevoie de timp pentru tine după ce activitățile profesionale încetează și timp în care să încetezi să te gândești la locul de muncă.
11. Stare generală de satisfacție scăzută
Există tendința să te simți mai puțin fericit și chiar pesimist (lipsa de emoții pozitive) și satisfăcut cu cariera și cu viața de acasă. Te poți simți nesatisfăcut sau chiar blocat când vine vorba despre ce se întâmplă acasă, în comunitate sau în ce privește activitățile sociale.
12. Pierderea apetitului
În stadiile timpurii se poate să nu mai simți senzația de foame și să sari peste mese. În stadiile avansate se poate să îți pierzi apetitul și să începi să slăbești semnificativ.
13. Probleme de sănătate
Nu în ultimul rând, poate cel mai important semn, după o perioadă lungă de timp, stresul cronic grav poate cauza simptome fizice precum: durere de piept, palpitații cardiace, scurtarea respirației, durere gastrointestinală, amețeală, stare de leșin și/sau dureri de cap. Deoarece corpul este privat de resurse, sistemul imunitar devine slăbit, făcându-te vulnerabil la infecții, răceli, gripă și alte probleme de natură medicală.

Citește și: Ce trebuie sa stii despre sindromul de burnout 

Surse: www.forbes.com; www.psychologytoday.com; www.themuse.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mom Burnout: 6 semne că suferi de sindromul epuizării materne
  Mom Burnout: 6 semne că suferi de sindromul epuizării materne

  Toate mamele au un program zilnic extrem de încărcat, cu sarcini care de care mai diverse. Însă apare un moment în care toate devin copleșitoare și simți că nu le mai...

  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

  Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

  Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților
  Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților

  Profesorii diriginți și învățătorii nu îi vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție sau ce meserie au! Ministerul Educației a transmis, joi,...

  4 semne care îți arată că suferi de stres
  4 semne care îți arată că suferi de stres

  Cu toții trecem prin perioade stresante, nu-i așa? Unii dintre noi sunt stresați din cauza locului de muncă, alții sunt stresați acasă, iar alții sunt stresați din cu totul alte...

  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

  Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

  Lucratul și acasă și școala online: cum reușesc părinții să facă față stresului?
  Lucratul și acasă și școala online: cum reușesc părinții să facă față stresului?

  Să fii părinte în vremuri de pandemie nu este tocmai cea mai simplă misiune. Dacă până acum câteva luni îți împărțeai timpul între job și viața...

  Răsfățuri deloc costisitoare pentru reducerea stresului
  Răsfățuri deloc costisitoare pentru reducerea stresului

  În Martie ne-am obișnuit să fim răsfățate de cei dragi. Și nu e nimic rău în asta! Dar e bine să știm că, oricând de-a lungul anului, ne putem răsfăța singure,...

  5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă
  5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă

  Pentru a reuși să slăbești sănătos, fără a-ți priva organismul de nutrienți esențiali, este recomandat să ai o alimentație variată, cu alimente care să nu conțină multe...

  © 2022 Qbebe