Top 15 filme psihologice pe care trebuie să le vezi! Te vor impresiona!

Top 15 filme psihologice pe care trebuie să le vezi! Te vor impresiona!

Bianca Geica - Redactor Senior

Când vine vorba de filme psihologice, trebuie să recunoști: sunt fascinante! Scopul lor nu este să te impresioneze prin suspans, ci să te poarte în mintea protagoniștilor. Multe dintre ele sunt lipsite de acte de violență, așa că pot fi văzute cu toată familia.

Atunci când te saturi de clasicele comedii sau când simți nevoia să te uiți la un film care să se joace cu mintea ta și care să te facă să despici firul în patru cu familia sau cu prietenii după vizionare, alege un film psihologic bun. Nu știi la ce să te uiți? Iată recomandările noastre!

filme psihologice

Cele mai bune filme psihologice care trebuie văzute în familie

The Truman Show

Cinefilii spun că The Truman Show, în regia lui Peter Weir, este unul din cele 5 filme psihologice pe care merită să le vezi măcar o dată. Filmul, care îi are că protagoniști pe marii actori Ed Harris, Jim Carrey și Laura Linney, spune povestea lui Truman Burbank, care este filmat 24 din 24 de când s-a născut, până la vârsta de 30 de ani și trăiește, practic, într-o lume imaginată, toată viața desfășurându-se într-un mega platou de televiziune.

Tăcerea mieilor

Tăcerea mieilor este unul dintre cele mai populare filme psihologice ale tuturor timpurilor și îi are că actori principali pe Jodie Foster și Anthony Hopkins. Criminalista Clarice (Foster) trebuie să rezolve cazul Buffallo Bill, și anume să prindă un criminal în serie care își jupoaie victimele, toate de sex feminin, pentru a-și face o haină din pielea lor.

Filmul nu este recomandat copiilor sub 15 ani.

Cabina telefonică

”Phone Booth”, sau ”Cabina telefonică”, urmărește cazul unui agent de publicitate, Stu Sheppard (Collin Farrell) care este sechestrat într-o cabină telefonică și amenințat la telefon că, dacă va închide telefonul, va muri. Un telefon care îi poate schimbă viața ori, uneori, care îi poate pune capăt.

Începutul

”Începutul” sau ”Inception” este un film psihologic științifico-fantastic american, apărut în 2010 și care a fost scris, produs și regizat de Christopher Nolan. În rolul principal este Leonardo DiCaprio, un hoț priceput, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracției, adică al furtului de informațîi și secrete prețioase din subconștientul oamenilor în timp ce aceștia visează, când mintea lor este cel mai vulnerabilă.

Acțiunea filmului este foarte complexă, iar cei care l-au vizionat deja spun că trebuie să ne înarmăm cu răbdare și să nu scăpăm niciun detaliu. 

Filme psihologice 2019: cele mai bune filme psihologice din 2019

Glass

Din „Indestructibilul” (“Unbreakable”), revin Bruce Willis, în rolul lui David Dunn și Samuel L. Jackson, în rolul lui Elijah Price, cunoscut și sub pseudonimul de Domnul Glass (sticlă). Lor li se alătură, din “Split”, James Mcavoy, reluând rolul lui Kevin Wendell Crumb și a multiplelor personalități care se ascund în interiorul său, precum și Anya Taylor-Joy, în rolul lui Casey Cooke, singură captivă ce a supraviețuit unei întâlniri cu Bestia (The Beast). Continuând de unde a rămas Split, Glass îl găsește pe Dunn, aflat în urmărirea lui The Beast, creatură superumană a lui Crumb.

Din seria de ciocniri dintre Dunn și Crumb, ce capătă proporții, se relevează că, din umbră, Price e, de fapt, adevăratul păpușar, ce deține secrete cruciale despre ambii. Filmul nu este recomandat copiilor sub 15 ani.

Extrem de pervers, șocant de violent și diabolic

”Extrem de pervers, șocant de violent și diabolic” este unul dintre cele mai populare filme psiholgice ale anului trecut, în care Zac Efron joacă rolul lui Ted Bundy, unul din cei mai notorii ucigași în serie ai tuturor timpurilor. Filmul spune povestea lui Ted Bundy privită prin ochii femeii care l-a iubit și a crezut în el, Liz Kloepfer, interpretată aici de Lilly Collins.

Filmul se joacă cu mintea spectatorului și este altceva decât un documentar despre asasini în serie sau o cronică a faptelor lor. Nu este recomandat copiilor sub 15 ani.

Joker

”Joker” este probabil unul dintre cele mai controversate filme psihologice ale anului 2019. Filmul își concentrează acțiunea originală și nemaivăzută până acum pe marile ecrane în jurul unuia dintre cele mai controversate personaje negative, Joker, interpretat în această pelicula de renumitul actor Joaquin Phoenix.

Arthur Fleck (Phoenix) este un individ ignorat de societate, cu o personalitate imprevizibilă și fascinantă, care nu poate fi inclus în niciun stereotip. Ce se obține este un studiu de personaj disprețuit de societate care devine nu doar un sumbru caz social, ci și o poveste moralizatoare.

Filmul nu este recomandat copiilor sub 15 ani.

Top 5 filme psihologice populare pe Netflix

Bird Box: Orbește 

Sandra Bullock (câștigătoare a Premiului Oscar) se află în rol principal în thriller-ul psihologic regizat de laureata Premiului Oscar - Susanne Bier. Când rasa umană este atacată de entităţi care iau forma celor mai cumplite temeri ale noastre, o femeie încearcă să-şi salveze copiii legându-se la ochi şi încercând să se pună la adăpost de atacatori. Atunci când o forță misterioasă distruge o mare parte din populația planetei, un singur lucru este sigur: cei care o văd își pierd viața.

Filmul nu este recomandat copiilor sub 15 ani.

Self/less: Transfer de viață

”Self/less: Transfer de viață” este un film psihologic SF, foarte popular pe Netflix, care spune povestea unui magnat care, aflat pe moarte își transferă conștiința în corpul unui tânăr sănătos, dar face o descoperire tulburătoare despre proveniența noului său corp.

Filmul nu este recomandat copiilor sub 15 ani.

Fata dispărută

În ”Fata dispărută”, Ben Affleck este Nick Dunne, soț fericit și împlinit. La cea de-a cincea aniversare a căsătoriei sale cu Amy (Rosamund Pike), viața sa ia o întorsătură tragică, căci Amy dispare fără urmă din locuința lor. Asaltat de presă, poliție și de către părinții lui Amy, Nick pare să afișeze un comportament ciudat, alimentat de minciuni și atitudini inadecvate. Acuzațiile se strâng împotriva lui Nick, iar aproape fiecare cuplu din oraș începe să se întrebe cât de bine își cunoaște partenerul sau partenera de viață.

Zbor de fluture 

”Zbor de fluture” este un film psihologic care îl are în centru pe Evan (Ashton Kutcher), un student care își pierde cunoștința de multe ori. Când acest lucru se întâmplă, el poate călători înapoi în timp, către momentele dificile din copilăria lui. Pe parcurs, protagonistul își confruntă cei mai obscuri demoni, întorcându-se din nou și din nou în copilăria marcată de întâmplări înfiorătoare, care i-a fragmentat psihicul atât de puternic.

Filmul nu este recomandat copiilor sub 15 ani.

Dincolo de limite

Probabil unul dintre cele mai apreciate filme psihologice în care Bradley Cooper apare drept protagonist. ”Dincolo de limite” spune povestea lui Eddie Mora, un scriitor ratat, obișnuit să își contempleze în fiecare zi eșecul. Din ziua în care iubita îi dă papucii, faptul că nu are niciun viitor devine o certitudine. Însă, lucrurile iau o întorsătură neașteptată atunci când un vechi prieten îi oferă un drog sintetic.

Filme psihologice horror

Lebăda neagră

”Lebăda neagră” este de departe unul dintre cele mai apreciate thrillere psihologice, a carui actiune este plasată în lumea baletului din New York. Filmul o are ca protagonistă pe Natalie Portman în rolul Ninei, o dansatoare care se trezește prinsă într-o pânză de intrigi competitive cu noua rivală din companie (Mila Kunis). ”Lebăda neagră” urmărește o călătorie palpitantă și uneori terifiantă prin psihicul unei tinere balerine al cărei rol principal de Regină-Lebădă se dovedește a fi unul pentru care devine înfricoșător de perfectă.

Filmul nu este recomandat minorilor.

În iarba înaltă

”În iarba înaltă” este un film psihologic horror, bazat pe nuvela scrisă de Stephen King și Joe Hill. Atunci când frații Becky și Cal aud strigătele unui băiat pierdut într-un câmp de iarbă înaltă, ei îi sar în ajutor, dar sunt prinși de aceeași forță sinistră, care îi dezorientează și îi desparte. Departe de lume și nereușind să scape din gheara sufocantă a câmpului, ei descoperă că singurul lucru mai îngrozitor decât să te fi rătăcit este să fii găsit.

Filmul poate fi urmărit pe Netflix.

Unfriended: Dark Web

”Unfriended: Dark Web” este un alt film psihologic horror care merită văzut de către toți cinefilii. Filmul spune povestea unui adolescent care ajunge întâmplător în posesia unui laptop, însă descoperă că fostul proprietar nu doar că îl urmărește, ci va și face orice pentru a-l recupera. Daca ai Netflix, îți recomandăm sa nu il ratezi!

Acestea sunt recomandările noastre de filme psihologice care merită toată atenția ta. Sunt filme care te vor ține cu sufletul la gură și care te vor captiva încă din primele minute. Tu ce alte filme psihologice recomanzi?

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Top 50 de filme pentru copii dublate în limba română
  Top 50 de filme pentru copii dublate în limba română

  Orice părinte știe cât de dificil este să găsești mereu activități noi pentru cei mici. Pe lângă faptul că trebuie să-i distreze, activitățile este musai să fie...

  Îi lăsăm pe copii să se uite la filme horror?
  Îi lăsăm pe copii să se uite la filme horror?

  Că tot se apropie Halloween-ul și filmele horror rulează atât în cinematografe, cât și pe platformele de streaming, ne-am gândit să profităm de ocazie și să...

  Top 10 alimente bogate în seleniu pe care trebuie să începi să le consumi
  Top 10 alimente bogate în seleniu pe care trebuie să începi să le consumi

  Dacă simți că a venit momentul să faci o schimbare în alimentația ta și a familiei tale, începe prin a adauga în dietă alimente bogate în seleniu. Alimentele...

  Poți să vezi unde este cățelușul în 10 secunde? Trebuie să ai un spirit de observație ieșit din comun ca să îl găsești
  Poți să vezi unde este cățelușul în 10 secunde? Trebuie să ai un spirit de observație ieșit din comun ca să îl găsești

  Azorel s-a ascuns! Este timpul să iasă la plimbare, dar el ar vrea să doarmă acum, așa că s-a ascuns de stăpânul său. Poți să găsești cățelul în mai puțin de 10...

  Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi
  Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi

  Pe 5 septembrie 2022, copiii de grădiniță și elevii încep cursurile, conform ordinului publicat în Monitorul Oficial din luna aprilie a acestui an. Anul școlar 2022-2023 va...

  3 zodii care vor RESPECT mai mult decât vor DRAGOSTE în relația de cuplu
  3 zodii care vor RESPECT mai mult decât vor DRAGOSTE în relația de cuplu

  E adevărat că dragostea este extrem de importantă în relația de cuplu și că fără acest sentiment nu poate să existe împlinire. Pe lângă iubire, însă,...

  Dieta pentru cei care slăbesc greu: ce să faci și ce să eviți ca să vezi rezultate
  Dieta pentru cei care slăbesc greu: ce să faci și ce să eviți ca să vezi rezultate

  Vrei să slăbești, iar internetul este plin de diete pe care le poți încerca, însă cum știi să o alegi pe cea potrivită pentru tine? Poate acest articol îți va fi...

  Vor fi dați afară profesorii care nu vor să se vaccineze? Ce spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
  Vor fi dați afară profesorii care nu vor să se vaccineze? Ce spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

  Ce se întâmplă cu profesorii care refuză să se vaccineze împotriva noului coronavirus? Riscă să fie dați afară? Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu speră...

  © 2023 Qbebe