Fructul care previne bolile de inimă, dacă îl mănânci zilnic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a avea mai multă grijă de inima noastră, este necesar să avem grijă să adoptăm o alimentație cât mai sănătoasă. Printre alimentele pe care ar trebui să le includem în meniul din viața de zi cu zi se numără și avocado. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, acest fruct conține nutrieți foarte valoroși, care ne pot feri nu numai de maladii cardiace, ci și de alte afecțiuni grave.

Un studiu american dezvăluie ce fruct este esențial pentru funcționarea optimă a inimii

În anul 2015, un grup de cercetători din cadrul „Park University" (Pennsilvanya, SUA) a realizat un studiu mai amplu privind beneficiile avocado asupra sănătății sistemului cardio-vascular, nu numai din perspectiva acizilor grași esențiali pe care-i conține, ci și datorită capacității de a diminua nivelul colesterolului „rău" (Acesta se referă la un tip de grăsime, care este prezentă în sânge și care se depune în artere, ducând la apariția unor tulburări de circulație).
Specialiștii au analizat trei tipuri de diete, toate adoptate în scopul reducerii colesterolului rău: una dintre ele se baza pe un consum redus de grăsimi (acestea să ocupe 24% din totalul alimentelor), iar celelalte două pe unul moderat (de 34%). Cele două diete care includeau consumul moderat de grăsimi propuneau consumul zilnic de avocado (Mai exact, se consuma avocado din specia Hass, care se caracterizează printr-o dimensiune redusă a fructului, ce are o coajă de culoare mai închisă).

Avocado Hass

Toate dietele au fost urmate de 45 de adulți supraponderali, cu vârsta cuprinsă între 21 și 70 de ani. Fiecare pacient a fost rugat să țină fiecare dietă în parte, pe o durată de câte 5 săptămâni. De asemenea, între fiecare dietă au avut câte o „pauză" de câte 2 săptămâni. Li s-au efectuat și analize de sânge, atât la începutul, cât și la finalul studiului.
După ce au fost efectuate analizele, s-a constatat că aceia care au consumat și avocado în timpul dietelor aveau niveluri mai reduse ale colesterolului „rău". Spre exemplu, s-au sesizat diminuări cu 13,5 mg/dL în cazul dietelor cu consum moderat de grăsimi și cu avocado, față de unele cu 8, 3 mg/dL pentru dieta bazată pe un consum redus al grăsimilor.
În urma obținerii acestor rezultate, coodonatorii studiului îndeamnă ca în fiecare zi să se includă avocado în meniul zilnic, în scopul de a exista un nivel cât mai redus al colesterolului „rău".

Autorii studiului și-au propus, având în vedere concluziile avute până acum referitor la avantajele consumului de avocado , să realizeze alte cercetări, care să demonstreze și impactul avocado asupra colesterolului „bun" (Ce reprezintă niște lipoproteine de calitate, ce este transportat la diverse organe și are rolul de a lupta cu inflamațiile, de a reduce din stresul oxidativ de la nivelul celulelor, de a echilbra procesul de coagulare a sângelui etc.).

Alte motive pentru care avocado ar trebui inclus în dieta de zi cu zi

Poate să reducă inflamația din organism, care este produsă și de consumul de carne procesată
Printr-un studiu al „Universității din Los Angeles" (SUA) au fost urmăriți 11 bărbați sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Ei au fost solicitați să consume hamburgeri simpli și hamburgeri cărora le-a fost adăugată o jumătate de avocado. Consumul acestora a fost programat în zile diferite. După ce voluntarii au mâncat din fiecare tip de hamburger, li s-au efectuat analize. Rezultatele au fost următoarele:
• Când a fost mâncat doar hamburgerul simplu, fără avocado, markerii ce indicau inflamația din organism erau mai ridicați. Un test care viza starea arterelor a arătat că se putea observa un anumit nivel al deteriorării acestora după consumul de hamburger
• Când s-a adăugat și avocado cărnii, markerii corespunzătorii inflamațiilor erau la un nivel mai redus, iar starea arterelor era mai bună

Datorită acestui studiu, s-a putut evidenția faptul că avocado este de mare ajutor în menținerea sănătății inimii, în condițiile în care poate să neutralizeze proteina numită Interleukin-6 (ce poate stimula apariția inflamațiilor).Această calitate a fructului rezultă din existența prezenței unor substanțe, numite fitosteroli (similari colesterolului din lumea animală), care, odată ce ajung la nivelul intestinelor, pot să încetinească absorbția colesterolului „rău".

Hamburger cu avocado

Ameliorează și previne „sindromul metabolic"
Pentru a putea vorbi despre existența acestei probleme de sănătate, ar trebui să fie vorba despre următoarea combinație: un nivel ridicat al tensiunii arteriale, al glicemiei, al trigliceridelor, al colesterolului „rău", plus o circumferință mare a taliei. În situația în care o persoană are cel puțin trei dintre aceste manifestări, ea va fi mai expusă riscului de a se confrunta cu maladii cardiace și cu diabet, avertizează medicii.
Un studiu din anul 2017 a demonstrat că, dacă se va consuma avocado zi de zi, se va ajunge la un echilibru al nivelului de zahăr, valorile tensiunii arteriale vor scădea, iar colesterolul „rău" se va putea reduce și el. Explicația pentru aceste beneficii este dată de prezența carotenoizilor, mineralelor, vitaminelor și acizilor grași din avocado.

Avocado echilibrează nivelul insulinei și stimulează sațietatea
Medicii atrag atenția asupra următorului lucru: fluctuațiile bruște ale insulinei nu fac altceva decât să afecteze sănătatea vaselor de sânge, favorizând apariția aterosclerozei (Afecțiunea constă în îngustarea arterelor, pereții lor fiind îngroșați din cauza depunerilor de lipide). Din cauza ei, pot apărea oricând tulburări de circulație sanguină și maladii cardiace.
Un studiu a sesizat faptul că adăugarea de avocado la mesele zilnice poate să regleze nivelul insulinei din organism și să alimenteze senzația de sațietate. Sfatul specialiștilor este ca avocado să fie alăturat în special alimentelor intens procesate, pe care le consumăm adesea.

De asemenea, pentru ca efectul pozitiv al consumului de avocado să fie mai puternic, iar riscul unor probleme cardiace să se diminueze semnificativ, ei au recomandat ca zilnic să se includă în dietă o jumătate de avocado, alături de 5-6 jumătați de mieji de nucă.
Nu în ultimul rând, s-a observat că avocado este util pentru reglarea insulinei și stimularea sațietății grație prezenței fibrelor. Datorită lor, putem fi mai feriți și de obezitate și de diabet.

Citește și: Retete cu avocado

Potasiul din avocado este binevenit pentru o inimă mai sănătoasă
Rolul principal al potasiului în organism este să mențină corpul hidratat, realizând echilibrul dintre acizi și electroliți, împiedicând ca excesul de sodiu să ne dăuneze. În privința inimii, se poate spune că prezența potasiului se leagă de reglarea tensiunii arteriale, stimulând contracțiile de la nivelul mușchiului cardiac și prevenind apariția unor probleme grave (precum infarctul sau accidentul vascular cerebral).

Printre simptomele deficitului de potasiu se numără și prezența palpitațiilor, a tulburărilor de ritm cardiac. Pentru a nu suferi din acest motiv, medicii recomandă asigurarea necesarului de potasiu mai ales din surse naturale. Așa cum au arătat și studii recente, potasiul din avocado poate fi de mare folos și din acest punct de vedere.
Spre exemplu, un studiu din anul 2013 a ajuns la concluzia că un avocado poate să asigure cam 30% din doza zilnică recomandată din acest mineral (se recomandă cam 4 700 mg pe zi, iar datorită unui avocado întreg putem beneficia de peste 1000 de mg de potasiu).

Citește și: Top alimente cu cel mai mare continut de potasiu

Tu te-ai gândit până acum la cât de util este avocado și cât de bine ar fi să-l incluzi în alimentația ta și a celor dragi?

Surse:
www.draxe.com, www.heartfoundation.org.au, www.mashable.com, www.mindbodygreen.com, www.news.psu.edu, www.sfatulmedicului.ro,www.ncbi.nlm.nih.gov

Surse poze:
www.pixabay.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână
  Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână

  În ultimii ani, școlile din Statele Unite ale Amercii au fost ținta celor mai terifiante masacre din istorie. Sute de elevi au căzut pradă atacurilor armate sângeroase, la...

  Bolile pe care le poate face copilul dacă nu se spală pe mâini
  Bolile pe care le poate face copilul dacă nu se spală pe mâini

  Începând de la o viroză respiratorie și terminând cu o infecție digestivă există o mulțime de boli pe care le poate face copilul dacă nu se spală pe mâini fie...

  Știința dezvăluie care sunt bolile de care protejezi copilul prin alăptare
  Știința dezvăluie care sunt bolile de care protejezi copilul prin alăptare

  Alăptarea reprezintă o modalitate de hrănire superioară laptelui praf datorita avantajelor nutriționale pe care le prezintă și faptului că protejează împotriva infecțiilor...

  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang
  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

  Una dintre marile provocări ale vieții de părinte este să găsești cele mai potrivite formule de a-i transmite copilului tău mesajele pe care le dorești. În special copiii...

  Poze magice cu mămici care alăptează gemeni sau tripleți. Îți vor topi inima!
  Poze magice cu mămici care alăptează gemeni sau tripleți. Îți vor topi inima!

  Aceste poze cu mame care alăptează gemeni sau tripleți te vor impresiona până la lacrimi, mai ales dacă și tu treci sau ai trecut printr-o astfel de situație. Alăptarea este,...

  10 motive să mănânci supa în fiecare zi
  10 motive să mănânci supa în fiecare zi

  “Mănâncă toată supa!”, am auzit-o cu toții de prea multe ori de-a lungul copilăriei ca să o mai putem uita. Ei bine, se pare că supa are numeroase beneficii asupra...

  Fetiţa care trăieşte cu inima în afara pieptului a împlinit 11 ani și duce o viață normală! Medicii nu i-au dat nicio șansă
  Fetiţa care trăieşte cu inima în afara pieptului a împlinit 11 ani și duce o viață normală! Medicii nu i-au dat nicio șansă

  Este poreclită „fetița-miracol”! Virsaviya Borun-Goncharova s-a născut în Rusia, iar medicii nu i-au dat prea mari șanse de supraviețuire când a venit pe lume....

  Dr. Rodica Ungurianu despre bolile copilăriei: toate au un semn comun, care induce chiar și medicii în eroare
  Dr. Rodica Ungurianu despre bolile copilăriei: toate au un semn comun, care induce chiar și medicii în eroare

  Vei afla aici informații interesante despre bolile copilăriei și modul în care trebuie gestionate corect, informații prezentate de Dr. Rodica Ungurianu, medic primar pediatru și...

  © 2022 Qbebe