Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

12 greșeli pe care le faci când vrei să mănânci sănătos

Din ce în ce mai mulți dintre noi ne străduim tot mai mult să avem parte, pe cât posibil, de o alimentație sănătoasă. Trebuie să știm însă că nu de puține ori se poate întâmpla, fără să ne dăm seama, să comitem diverse greșeli, care nu numai că vor afecta calitatea alimentației adoptate, dar pot fi dăunătoare și pentru starea noastră de sănătate. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli, asupra cărora și nutriționiștii ne atrag atenția că le putem comite inclusiv când vrem să ne bazăm pe o alimentație sănătoasă.

Nu ții cont de numărul de calorii ingerate

Chiar dacă ai impresia că alimentele sănătoase nu conțin un număr semnificativ de calorii, nutriționiștii ne asigură că nu este neapărat să fie așa.
Pentru a putea să mâncăm într-adevăr sănătos și să ne menținem silueta, este necesar să știm numărul de calorii pe care îl conțin anumite alimente. Astfel, ne va fi mai ușor să ne abținem când vine vorba să ne suplimentăm porțiile pentru a ne simți cu adevărat sătule.
Cu alte cuvinte, într-o alimentație sănătoasă trebuie să primeze calitatea, și nu cantitatea alimentelor. Dacă vom ține cont de această regulă vom transforma obiceiul de a mânca sănătos într-o rutină, nu într-o corvoadă.

Renunți complet la carbohidrați pentru a te orienta exclusiv asupra proteinelor și legumelor

Experții spun că aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le putem comite când vrem să avem o alimentație sănătoasă.
Înainte de a face acest pas trebuie să știm că acești carbohidrați nu sunt numai cei din cartofi, dulciuri sau paste. Ei se regăsesc, în cantități variabile, și în fructe, legume, cereale integrale, anumite produse lactate. Iar dacă vom renunța aceia pe care-i considerăm „periculoși" și ne vom orienta numai asupra acestora din ultima categorie, nu vom avea parte de beneficiile dorite. Din contră, vom ajunge să mâncăm mai mult, vom avea fluctuații mai mari ale nivelului de zahăr din sânge și ne putem simți mai lipsite de energie.
Ideal va fi să încercăm, pe cât posibil, ca din alimentația noastră să nu lipsească carbohidrați cu o valoare nutrițională importantă, precum orezul brun, quinoa, cartofi dulci, diverse boabe etc..

Nu consumi suficiente proteine și grăsimi sănătoase

Și aceasta este o greșeală pe care o putem comite ușor când vrem să avem parte de o alimentație sănătoasă.
Nutriționiștii ne asigură însă că proteinele de calitate și grăsimile sănătoase ne vor furniza energie și ne vor face să ne simțim sătule, ferindu-ne de „atacurile de foame". Iată de ce este ideal să le consumăm pe parcursul întregii zile, dar mai ales la micul dejun. De exemplu, va fi ideal să putem să ne începem ziua cu alimente precum: ouă, brânză dulce, iaurt sau avocado.

Crezi că poți mânca oricât, în condițiile în care activitatea fizică te va ajuta să elimini eventualele calorii în plus

Așa cum s-a menționat și anterior, se poate întâmpla, când ne orientăm spre alimente sănătoase, care nu sunt prea bogate în calorii, să fim tentate să le mâncăm în cantități mai mari pentru a ne simți sătule. În același timp, adesea putem avea impresia că suplimentul de calorii va fi eliminat cu ajutorul exercițiilor fizice.
Specialiștii în nutriție ne asigură că în realitate lucrurile nu stau deloc așa. Pentru a ne menține greutatea dorită, nu este de ajuns să avem o activitate fizică mai susținută. Foarte important va fi să fim atente și la numărul de calorii ingerate, în caz contrar riscăm să acumulăm kilograme în plus.

Consideri că pâinea integrală este întotdeauna cea mai bună opțiune

Probabil că oricare dintre noi a încercat, cel puțin pentru o perioadă, să se orienteze exclusiv asupra pâinii integrale, considerând-o mai sănătoasă și mai săracă în calorii decât este cea obișnuită.
Nutriționiștii ne atrag atenția asupra următorului lucru: este o greșeală, când vrei să ai parte de o alimentație sănătoasă, să te rezumi doar la pâinea integrală. Explicația lor este următoarea: pâinea integrală nu are calorii mai puține decât alte tipuri de pâine. În plus, ne poate face să nu ne săturăm de la început, așa că vom fi tentate să mâncăm mai multă pâine decât de obicei. Acest fapt nu ne va fi de ajutor, ci dimpotrivă.

Crezi că alcoolul nu poate afecta o alimentație sănătoasă

Și aceasta este o greșeală comună pe care o putem face dacă vrem să avem parte de o alimentație sănătoasă, spun nutriționiștii. În contextul în care putem crede că a bea multe lichide este sănătos, putem să refuzăm să renunțăm la anumite băuturi alcoolice.
În realitate, trebuie să știm că băuturile alcoolice ne pot aduce un aport caloric însemnat, așa că ar fi bine să ne rezumăm la ele ocazional, în cantități mici.

Mânânci prea multe cereale

Și cerealele sunt ideale pentru a beneficia de o alimentație sănătoasă, dar și ele ne pot face să comitem următoarea greșeală: să mâncăm prea multe. Când vom face așa, nivelul zahărului din sânge va avea fluctuații importante, ceea ce ne va determina să ne tot suplimentăm porțiile.
Putem evita să ajungem în această situație dacă ne vom alege cerealele potrivite, cum ar fi unele care să conțină cel puțin 5 g de fibre și mai puțin de 8 g de zahăr.

Te orientezi exclusiv asupra albușului de ou, ferindu-te de gălbenuș

Într-adevăr, albușul de ou este sărac în grăsimi și proteine, dar gălbenușul este bogat în nutrienți valoroși, cum ar fi vitamina B, vitamina D și fierul. De aceea, nu te feri să mănânci un ou întreg. Acesta te va ajuta să simți și că te-ai săturat, îți va conferi energie și nu vei mai ajunge să-ți fie foarte foame înainte de următoarea masă.
Chiar dacă ai probleme cu colesterolul, experții te sfătuiesc să nu renunți la ouă, ci doar să le limitezi cantitatea (la cel mult 5 pe săptămână).

Te orientezi exclusiv asupra lactatelor cu conținut 0 de grăsime

Pentru a nu face această greșeală, este necesar să știm că și grăsimile trebuie să facă parte dintr-o alimentație sănătoasă, întrucât ele sunt cele ce ne ajută să descompunem carbohidrații și ne dau și energie.
Dacă ne vom orienta numai asupra lactatelor cu conținut 0 de grăsime, nu numai că vom rata ocazia de a beneficia de niște nutrienți importanți, dar riscăm ca acestea să fie pline de zaharuri sau de diverși conservanți dăunători. În plus, acestea ne pot determina să ne confruntăm cu „atacuri de foame".
O alegere adecvată va fi să alegem lactate cu conținut de grăsime între 1 și 3%.

Fata care vrea sa muste dintr-un sandvis si are in mana un pahar de lapte

Folosești la salate dressing-uri consistente

Întrucât dintr-o alimentație sănătoasă sunt nelipsite salatele, când le consumi poți simți nevoia să le îmbunătățești cu ajutorul unor dressing-uri. Din păcate, riști să comiți o greșeală ce poate diminua eforturile întreprinse în direcția unei alimentații corecte: să folosești dressing-uri consistente.
Nutriționiștii consideră că un dressig nepotrivit te poate face să te alegi cu aproximativ 500 de calorii în plus, așa că limitează-te la unele mai dietetice, cum ar fi cele pe bază de oțet balsamic sau lămâie.

Consumi smoothie-uri prea consistente

Desigur că smoothie-urile fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, dar când ți le prepari folosind multe ingrediente, riști să faci o greșeală: să le transformi în adevărate „bombe calorice".
Pentru a nu cădea în această „capcană", specialiștii ne sfătuiesc să alegem fructele ca atare, iar când vrem să bem smoothie, să ne orientăm la 1-2 ingrediente.

Fata ce bea smoothie

În weekend-uri încerci să te „răsfeți" cum nu ai făcut-o în timpul săptămânii

Desigur că este firesc să vrei să te răsfeți în weekend cu niște feluri de mâncare sau deserturi mai deosebite, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să te „răzbuni" pentru tot ce nu ai consumat pe timpul săptămânii.Procedând astfel vei face o mare greșeală, sabotându-ți practic o alimentație sănătoasă. Mult mai bine va fi ca în perioada weekend-urilor să introduci treptat alimente mai bogate în calorii, în cantități mici și să te gândești că numai așa îți vei putea menține silueta dorită, iar sănătatea ta nu va avea de suferit de pe urma unui eventual de alimente mai „grele".

Voi mai știți și alte greșeli pe care le putem face atunci când vrem să adoptăm o alimentație sănătoasă?

Surse:
www.rd.com; www.thisisinsider.com

5 greșeli de vestimentație pe care le faci când ai burtică

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 greseli pe care le faci cand pregatesti laptele praf
  5 greseli pe care le faci cand pregatesti laptele praf

  Ar trebui sa folosesc apa de la chiuveta sau apa sterilizata? Toate marcile de lapte praf sunt la fel de bune? In cat timp trebuie consumat laptele praf pe care il prepar? Ar trebui sa...

  6 greșeli pe care le faci când îi vorbești bebelușului tău
  6 greșeli pe care le faci când îi vorbești bebelușului tău

  Atunci când vorbești bebelușului tău poți face o serie de greșeli care, pe termen lung, îi pot influența dezvoltarea. Printre acestea, trebuie menționate durata de timp...

  Sfatul psihologului: greșeli pe care le poți face când vrei să înțarci copilul
  Sfatul psihologului: greșeli pe care le poți face când vrei să înțarci copilul

  Procesul de înțărcare se poate dovedi cu adevărat anevoios, mai ales când micuțul sau micuța ta se află într-o perioadă de maxim atașament față de tine. Există...

  9 greseli pe care le faci in educarea copilului tau. Punctul 7 e pe lista tuturor!
  9 greseli pe care le faci in educarea copilului tau. Punctul 7 e pe lista tuturor!

  Vrand, nevrand, parintii comit si erori in cresterea si educarea copilului lor. Pana la urma si greselile sunt o experienta de viata din care trebuie sa ne invatam lectia. Important e sa nu...

  10 greșeli pe care le faci când gătești pentru copil
  10 greșeli pe care le faci când gătești pentru copil

  Când gătești pentru copil trebuie să fii tot timpul foarte atentă, astfel încât să nu comiți greșeli care îi pot pune serios în pericol sănătatea. Din...

  9 greșeli pe care le faci atunci când îți înveți copilul să se spele pe dinți
  9 greșeli pe care le faci atunci când îți înveți copilul să se spele pe dinți

  De sănătatea dinților depinde sănătatea întregului organism. Pentru a te asigura că micuțul tău se va deprinde încă de la o vârstă fragedă cu spălatul corect pe...

  4 greseli pe care le fac parintii cand isi hranesc copiii. Punctul 3 il ignora toti!
  4 greseli pe care le fac parintii cand isi hranesc copiii. Punctul 3 il ignora toti!

  Nimeni nu-i perfect si toti parintii mai fac si erori. Mai ales cand vine vorba despre alimentatia copiilor lor. Nu e cazul sa ne panicam, insa nici sa repetam aceste greseli la nesfarsit nu...

  © 2019 Qbebe