Motive științifice să nu mai mănânci mâncarea rămasă de ieri și reîncălzită

Irina Olteanu - Redactor Senior

Gătitul este un proces de durată și sunt dese situațiile în care timpul sau obsoeala nu îți permite să prepari o masă caldă. Prin urmare, de multe ori ajungi să mănânci mâncare de ieri reîncălzită. Îți explicăm în continuare motivele științifice pentru care nu este bine să mai faci acest lucru, alături de alimentele care devin nocive prin reîncălzire.

Sfaturi importante despre gătirea și reîncălzirea mâncării

De ce nu este bine să reîncălzești mâncarea: bacteriile se pot multiplica în vreme fierbinte și umedă, există specii de bacterii care rezistă la căldură, bacteriile se multiplică când sunt expuse la temperaturi de la 5 la 60 grade Celsius, fierberea nu distruge toate bacteriile, iar procesul de gătire/preparare poate introduce bacterii suplimentare.

Atunci când gărești alimentele corect te asiguri că sunt distruse toate bacteriile nocive; prin consumul alimentelor insuficient preparate termic poți ajunge să dezvolți toxiinfecție alimentară. Iată câteva aspecte importante de urmărit:

  • Mâncarea este suficient de fierbinte – pentru a verifica dacă are o temperatură suficient de mare introdu un cuțit mic în mâncare (verifică dacă este fierbinte în mijloc). În cazul în care gătești o cantitate mare de mâncare, asigură-te că verifici în mai multe locuri deoarece este posibil să nu fie suficient de fierbinte. Termometrele de gătit sunt o modalitate sigură în acest sens; preparatul trebuie să atingă o temperatură de 70 grade Celsius mai mult de 2 minute în partea din mijloc sau cea mai groasă. Un criteriu util este cel al culorii, care se poate modifica prin gătire (în special la carne)
  • Verifică dacă carnea este bine gătită - este important să te asiguri că atât carnea de pui, cât și cea de curcan, porc sau produsele din carne precum burgeri, cârnați și kebab sunt gătite corespunzător. Dacă veriici un burger, cârnat sau o porție de pui sau porc, taie în mijloc și verifică să nu existe carne roz (în mijloc trebuie să fie extrem de fierbinte). Dacă verifici un pui sau altă pasăre gătită în întregime, ciupește cea mai groasă parte a pulpei cu un cuțit curat sau un băț de frigăruie până când iese zeama (trebuie să fie transparentă, fără nuanțe roz sau roșii).
  • Folosește un cuptor cu microunde – microundele fac ca moleculele de apă din alimente să vibreze, ceea ce produce căldură; în acest fel se gătește mâncarea și de aceea cuptorul nu se încinge. Alimentele bogate în apă (fructele și legumele) se gătesc mai rapid, precum și cele bogate în zahăr și grăsime. Metalul reflectă microundele, iar energia trece prin hârtie, plastic și sticlă.

mancare reincalzita

Atunci când reîncălzești mâncarea ar trebui să fie fierbinte peste tot sau să atingă o temperatură de 70 grade Celsius mai mult de 2 minute. Mâncarea trebuie reîncălzită o singură dată, iar resturile aruncate. Dacă ai gătit mâncare pe care nu o vei consuma imediat, este important să o răcești cât mai repede posibil (ideal în decurs de 90 minute și apoi depoziteaz-o în frigider), asigurându-te că temperatura este între 0 și 5 grade Celsius.

Aproximativ o treime din alimentele cumpărate ajung aruncate și marea majoritatea ar fi putut fi mâncate, din cauză că oamenii gătesc și pregătesc prea mult. Încearcă să gătești doar cât ai nevoie; dar dacă gătești prea mult folosirea resturilor este o modalitate bună de a reduce cantitatea de mâncare risipită și de a face economie de bani, atâta timp cât faci acest lucru în siguranță. Nu păstra resturile de mâncare mai mult de 2 zile.

Alimente pe care nu este indicat să le reîncălzești

- orez – dacă orezul face parte din rutina ta alimentară, asigură-te că urmezi instrucțiunile de igienă alimentară pentru a evita îmbolnăvirea. Consumul de orez reîncălzit poate cauza toxiinfecție alimentară dacă nu ești atent la procesul de gătire. Astfel, după ce îl prepari, nu trebuie să îl lași afară mai mult de o oră. Orezul negătit poate conține spori de Bacillus cereus, o bacterie ce cauzeaza toxiinfecție alimentară, care poate supraviețui chiar și după expunerea la temperaturi mari, iar cu cât stă mai mult la temperatura camerei, cu atât sunt șanse mai mari ca bacteriile să se prolifereze și să producă toxine.

- cartofi – este o situație similară și în cazul cartofilor. În cazul lor reîncălzirea  în cuptor sau microunde nu este problema, ci faptul că dacă cartofii gătiți sunt lăsați prea mult la temperatura camerei, bacteriile care cauzează botulism se pot forma. Reîncălzirea nu reușește să încălzează suficient cartoful pentru a distruge bacteriile, chiar dacă pare fierbinte, așa dacă nu i-ai băgat direct în frigider după masă, nu este indicat să îi mănânci a doua zi

mancare reincalzita

- ciuperci – proteinele din compoziția ciupercilor pot fi distruse de enzime și bacterii dacă nu sunt depozitate corespunzător – dacă sunt lăsate la temperatura camerei prea mult. Reîncălzirea și consumul ciupercilor care s-au deteriorat astfel poate conduce la probleme cu stomacul. Consiliul European de Informații Alimentare recomandă pentru reîncălzirea ciupercilor la aproximativ 70 grade Celsius.

- spanac – nitratul din spanac poate fi transformat în nitrați și apoi în nitrozamine prin reîncălzire – unele nitrozamine sunt cancerigene și pot afecta abilitatea corpului de a transporta oxigen. Evită spanacul încălzit/reîncălzit la microunde

- sfeclă – plină de savoare și beneficii nutritive, este însă bogată în nitrați. Cel mai sigur este să gătești doar ce vei mânca efectiv la o masă sau plănuiești să mănânci rece

- țelină și morcovi –ce se întâmplă cu spanacul se aplică și la țelină și morcovi, prin urmare reîncălzirea lor trebuie evitată

- ouăle – în stare crudă pot cauza toxiinfecții grave, însă este periculoasă și reîncălzirea alimentelor cu ouă, în special dacă au stat în afara frigiderului mai mult de 2 ore sau 1 oră în vreme toridă – salmonella se poate multiplica rapid în aceste preparate și poate conduce la îmbolnăviri grave.

- pui – este esențial să reîncălzești puiul în mod corect pentru a te asigura de un consum sigur. Trebuie ca fiecare parte din pui să fi atins o temperatură de 80 grade Celsius pentru a te asigura că au fost distruse bacteriile periculoase (termometrul este singurul care asigură acest lucru). De asemenea, este indicat să arunci puiul care nu a fost consumat în decurs de 3 zile.

Citește și10 sfaturi pentru a pastra in conditii optime alimentele proaspete pentru bebelusi

 Surse: https://warwick.ac.uk; https://sporteluxe.comwww.myrecipes.com; https://mustsharenews.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar
    Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar

    Dacă ai de gând să organizezi un grătar sau un picnic la iarbă verde, asigură-te că știi cât timp poate fi lăsată mâncarea afară fără să se altereze! Vara...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Mama și sacrificiul suprem în vremea coronavirusului: o femeie rămasă fără provizii sare peste mese ca să aibă copiii ei ce să mănânce
    Mama și sacrificiul suprem în vremea coronavirusului: o femeie rămasă fără provizii sare peste mese ca să aibă copiii ei ce să mănânce

    O poveste tulburătoare a apărut în mediul online și a răscolit inimile tuturor: iată ce este nevoită să facă o mamă, în această perioadă dificilă, pentru a asigura un...

    De ce trebuie să mănânci supă sau ciorbă în fiecare zi? Care sunt cele mai sănătoase pentru copii și cele mai eficiente în diete
    De ce trebuie să mănânci supă sau ciorbă în fiecare zi? Care sunt cele mai sănătoase pentru copii și cele mai eficiente în diete

    Printre felurile de mâncare cele mai recomandate de medicii nutriționiști se numără și ciorbele și supele. Hrănitoare, versatile, ușor de digerat și spornice, acestea ar...

    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări
    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări

    Știai că ouăle nu se mănâncă niciodată în prima zi în care au fost făcute de păsări? Și noi am fost la fel de surprinși ca și tine. Iată de ce nu ar trebui să...

    Anca Serea împlineşte azi 40 de ani. 6 motive să o admirăm!
    Anca Serea împlineşte azi 40 de ani. 6 motive să o admirăm!

    La Mulți Ani, Anca! Cu ocazia aniversării sale, una dintre cele mai apreciate şi mai discrete mămici din showbiz-ul de la noi a postat pe o reţea de socializare un mesaj prin care...

    Dieta Dolly Parton: cum a slăbit faimoasa artistă și care a fost mâncarea-minune care a ajutat-o
    Dieta Dolly Parton: cum a slăbit faimoasa artistă și care a fost mâncarea-minune care a ajutat-o

    Dieta cu care a reușit Dolly Parton să slăbească nu este atât de specială pe cât îți imaginezi și sunt șanse mari ca, la un moment dat în viață, să o fi...

    © 2023 Qbebe