Din grija pentru copilul tau

Motive științifice să nu mai mănânci mâncarea rămasă de ieri și reîncălzită

Gătitul este un proces de durată și sunt dese situațiile în care timpul sau obsoeala nu îți permite să prepari o masă caldă. Prin urmare, de multe ori ajungi să mănânci mâncare de ieri reîncălzită. Îți explicăm în continuare motivele științifice pentru care nu este bine să mai faci acest lucru, alături de alimentele care devin nocive prin reîncălzire.

Sfaturi importante despre gătirea și reîncălzirea mâncării

De ce nu este bine să reîncălzești mâncarea: bacteriile se pot multiplica în vreme fierbinte și umedă, există specii de bacterii care rezistă la căldură, bacteriile se multiplică când sunt expuse la temperaturi de la 5 la 60 grade Celsius, fierberea nu distruge toate bacteriile, iar procesul de gătire/preparare poate introduce bacterii suplimentare.

Atunci când gărești alimentele corect te asiguri că sunt distruse toate bacteriile nocive; prin consumul alimentelor insuficient preparate termic poți ajunge să dezvolți toxiinfecție alimentară. Iată câteva aspecte importante de urmărit:

  • Mâncarea este suficient de fierbinte – pentru a verifica dacă are o temperatură suficient de mare introdu un cuțit mic în mâncare (verifică dacă este fierbinte în mijloc). În cazul în care gătești o cantitate mare de mâncare, asigură-te că verifici în mai multe locuri deoarece este posibil să nu fie suficient de fierbinte. Termometrele de gătit sunt o modalitate sigură în acest sens; preparatul trebuie să atingă o temperatură de 70 grade Celsius mai mult de 2 minute în partea din mijloc sau cea mai groasă. Un criteriu util este cel al culorii, care se poate modifica prin gătire (în special la carne)
  • Verifică dacă carnea este bine gătită - este important să te asiguri că atât carnea de pui, cât și cea de curcan, porc sau produsele din carne precum burgeri, cârnați și kebab sunt gătite corespunzător. Dacă veriici un burger, cârnat sau o porție de pui sau porc, taie în mijloc și verifică să nu existe carne roz (în mijloc trebuie să fie extrem de fierbinte). Dacă verifici un pui sau altă pasăre gătită în întregime, ciupește cea mai groasă parte a pulpei cu un cuțit curat sau un băț de frigăruie până când iese zeama (trebuie să fie transparentă, fără nuanțe roz sau roșii).
  • Folosește un cuptor cu microunde – microundele fac ca moleculele de apă din alimente să vibreze, ceea ce produce căldură; în acest fel se gătește mâncarea și de aceea cuptorul nu se încinge. Alimentele bogate în apă (fructele și legumele) se gătesc mai rapid, precum și cele bogate în zahăr și grăsime. Metalul reflectă microundele, iar energia trece prin hârtie, plastic și sticlă.

mancare reincalzita

Atunci când reîncălzești mâncarea ar trebui să fie fierbinte peste tot sau să atingă o temperatură de 70 grade Celsius mai mult de 2 minute. Mâncarea trebuie reîncălzită o singură dată, iar resturile aruncate. Dacă ai gătit mâncare pe care nu o vei consuma imediat, este important să o răcești cât mai repede posibil (ideal în decurs de 90 minute și apoi depoziteaz-o în frigider), asigurându-te că temperatura este între 0 și 5 grade Celsius.

Aproximativ o treime din alimentele cumpărate ajung aruncate și marea majoritatea ar fi putut fi mâncate, din cauză că oamenii gătesc și pregătesc prea mult. Încearcă să gătești doar cât ai nevoie; dar dacă gătești prea mult folosirea resturilor este o modalitate bună de a reduce cantitatea de mâncare risipită și de a face economie de bani, atâta timp cât faci acest lucru în siguranță. Nu păstra resturile de mâncare mai mult de 2 zile.

Alimente pe care nu este indicat să le reîncălzești

- orez – dacă orezul face parte din rutina ta alimentară, asigură-te că urmezi instrucțiunile de igienă alimentară pentru a evita îmbolnăvirea. Consumul de orez reîncălzit poate cauza toxiinfecție alimentară dacă nu ești atent la procesul de gătire. Astfel, după ce îl prepari, nu trebuie să îl lași afară mai mult de o oră. Orezul negătit poate conține spori de Bacillus cereus, o bacterie ce cauzeaza toxiinfecție alimentară, care poate supraviețui chiar și după expunerea la temperaturi mari, iar cu cât stă mai mult la temperatura camerei, cu atât sunt șanse mai mari ca bacteriile să se prolifereze și să producă toxine.

- cartofi – este o situație similară și în cazul cartofilor. În cazul lor reîncălzirea  în cuptor sau microunde nu este problema, ci faptul că dacă cartofii gătiți sunt lăsați prea mult la temperatura camerei, bacteriile care cauzează botulism se pot forma. Reîncălzirea nu reușește să încălzează suficient cartoful pentru a distruge bacteriile, chiar dacă pare fierbinte, așa dacă nu i-ai băgat direct în frigider după masă, nu este indicat să îi mănânci a doua zi

mancare reincalzita

- ciuperci – proteinele din compoziția ciupercilor pot fi distruse de enzime și bacterii dacă nu sunt depozitate corespunzător – dacă sunt lăsate la temperatura camerei prea mult. Reîncălzirea și consumul ciupercilor care s-au deteriorat astfel poate conduce la probleme cu stomacul. Consiliul European de Informații Alimentare recomandă pentru reîncălzirea ciupercilor la aproximativ 70 grade Celsius.

- spanac – nitratul din spanac poate fi transformat în nitrați și apoi în nitrozamine prin reîncălzire – unele nitrozamine sunt cancerigene și pot afecta abilitatea corpului de a transporta oxigen. Evită spanacul încălzit/reîncălzit la microunde

- sfeclă – plină de savoare și beneficii nutritive, este însă bogată în nitrați. Cel mai sigur este să gătești doar ce vei mânca efectiv la o masă sau plănuiești să mănânci rece

- țelină și morcovi –ce se întâmplă cu spanacul se aplică și la țelină și morcovi, prin urmare reîncălzirea lor trebuie evitată

- ouăle – în stare crudă pot cauza toxiinfecții grave, însă este periculoasă și reîncălzirea alimentelor cu ouă, în special dacă au stat în afara frigiderului mai mult de 2 ore sau 1 oră în vreme toridă – salmonella se poate multiplica rapid în aceste preparate și poate conduce la îmbolnăviri grave.

- pui – este esențial să reîncălzești puiul în mod corect pentru a te asigura de un consum sigur. Trebuie ca fiecare parte din pui să fi atins o temperatură de 80 grade Celsius pentru a te asigura că au fost distruse bacteriile periculoase (termometrul este singurul care asigură acest lucru). De asemenea, este indicat să arunci puiul care nu a fost consumat în decurs de 3 zile.

Citește și10 sfaturi pentru a pastra in conditii optime alimentele proaspete pentru bebelusi

 Surse: https://warwick.ac.uk; https://sporteluxe.comwww.myrecipes.com; https://mustsharenews.com

De ce mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă? 5 motive demonstrate științific

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    70 motive sa nu ai copii, pe care le descoperi dupa ce ai unul
    70 motive sa nu ai copii, pe care le descoperi dupa ce ai unul

    Cine are copii stie ca viata lui este complet schimbata dupa ce micutii au venit pe lume. Iata povestea unei mamici, scrisa pe blogul sau "Aventurile unei proaspete mamici" (The Adventures...

    10 motive pentru care barbatii nu mai vor sex
    10 motive pentru care barbatii nu mai vor sex

    Suna ciudat expresia "barbatii nu mai vor sex", cand toata lumea stie ca ei numai la asta se gandesc. Si totusi... Cum nu tot ce zboara se mananca, nici barbatii nu au un singur scop in...

    Un bebeluș s-a născut ieri, pe data de 13, la ora 13:13 și va locui pe o stradă cu nr. 13, la apt. 13
    Un bebeluș s-a născut ieri, pe data de 13, la ora 13:13 și va locui pe o stradă cu nr. 13, la apt. 13

    Superstițiile românești spun că numărul 13 aduce ghinion, însă pentru un cuplu din Timișoara acestea nu sunt deloc de luat în considerare. Ieri, pe 13 februarie 2019,...

    Centrul comercial Drumul Taberelor sărbătorește copiii de azi și de ieri!
    Centrul comercial Drumul Taberelor sărbătorește copiii de azi și de ieri!

    În perioada 1 - 2 iunie Centrul Comercial Drumul Taberelor a pregătit un program plin de activităţi creative și distractive dedicate întregii familii, pentru a sărbători copiii de...

    De ce să nu mai mănânci carne de pui. Ultimele cercetări sunt îngrijorătoare
    De ce să nu mai mănânci carne de pui. Ultimele cercetări sunt îngrijorătoare

    Preferi carnea albă, de pui, în locul celei roșii? Te gândești că este mai sănătoasă pentru tine și o poți consuma în voie? Un nou studiu atestă contrariul - se...

    Ateliere creative și științifice pentru copii la București Mall
    Ateliere creative și științifice pentru copii la București Mall

    În perioada 3 februarie - 3 martie, București Mall îi așteaptă pe copii cu activități captivante și educative, în cadrul unei noi serii de Ateliere de weekend...

    8 motive pentru care barbatii care au neveste plinute sunt mai fericiti decat restul
    8 motive pentru care barbatii care au neveste plinute sunt mai fericiti decat restul

    Se spune despre barbati ca adora femeile inalte si slabe. Cercetatorii vin insa cu o ipoteza care poate schimba idealul feminin in ochii barbatilor.

    © 2019 Qbebe