Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Top 10 alimente care detoxifică ficatul

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului nostru, având o multitudine de funcții. Printre acestea se numără și cea de filtrare a toxinelor. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, putem și noi să contribuim pentru ca această funcție să se poată desfășura optim. În acest scop, ar trebui să nu excludem din meniul zilnic și alimentele menționate. Oricare dintre acestea se remarcă prin conținutul de nutrienți valoroși, care nu sunt utili doar ficatului, ci sunt indispensabili pentru sănătatea noastră în ansamblu.

Semne că ficatul tău are nevoie de o detoxifiere

Te confrunți adesea cu disconfort abdominal

Când avem perioade îndelungate în care ne confruntăm cu balonări și crampe abdominale, ar trebui să luăm în calcul posibilitatea de a avea probleme ce țin de funcționarea ficatului. De asemenea, dacă avem adesea arsuri sau suntem constipate, nu ar trebui să excludem că suferim din cauza acestui organ.

Ai o stare permanentă de oboseală

Dacă nici după suplimentarea orelor de odihnă nu reușești să te simți plină de energie, gândește-te că ficatul tău nu funcționează așa cum trebuie, în sensul în care nu va filtra eficient toxinele.

Observi anumite schimbări în ceea ce privește aspectul pielii
De exemplu, dacă observăm că pielea noastră a devenit mai palidă, mai uscată, că ne-au apărut pete de pigmentare sau acnee, ar trebui să știm că ficatul nostru ar putea să nu fie într-o stare prea bună.

Femeie ce isie examineaza cosurile de pe fata

Ți se pare că transpiri mai mult decât de obicei și sesizezi un miros neplăcut al corpului
Transpirația abundentă și urât mirositoare poate fi un indiciu al faptului că ficatul nostru ar avea nevoie de o detoxifiere urgentă. În același timp, medicii gastroenterologi spun că și o respirație dezagreabilă poate fi cauzată de un ficat plin de toxine.

Ai adesea fluctuații ale dispoziției și nu știi de ce ești deprimată
Medicii avertizează asupra următoarei probleme: în momentul în care ficatul nu mai poate filtra suficient toxinele, atunci și creierul poate fi afectat. Astfel, nu numai că putem avea stări de confuzie sau tulburări de memorie, ci ne putem afla și în situația de a deveni mai anxioase, mai agresive sau mai deprimate. Numai efectuarea unor analize te va lămuri dacă este sau nu vorba despre o afecțiune a ficatului!

Colesterolul tău are valori mari
Întrucât ficatul poate fi în situația de a nu mai putea metaboliza suficient grăsimile, nivelul „colesterolului rău" poate să crească. Ca să știi exact ce se întâmplă cu tine, ar trebui să mergi cât mai repede la medic. În urma unor analize, ți se va verifica nivelul colesterolului și al trigliceridelor (ele sunt grăsimi naturale, ce se regăsesc în sânge) și ți se recomanda un tratament.

Îți este greu să slăbești sau ai luat brusc în greutate
Odată ce ficatul este intoxicat, el nu va mai putea să metabolizeze corespunzător grăsimile. De aceea, corpul tău va produce depozite de celule adipoase, cu precădere în regiunea abdomenului. Nu ar trebui deci să te miri, când vezi că nu mai poți să slăbești sau că te-ai îngrășat rapid, că un specialist îți va recomanda analize și un regim ce va facilita detoxifierea ficatului.

În ultimul timp, contactezi ușor tot felul de infecții virale sau bacteriene
Deși poți fi tentată să dai vina pe un aport insuficient de vitamina C sau pe expunerea la spații aglomerate, specialiștii au sesizat că o imunitate scăzută poate fi semnul unui ficat încărcat de toxine. Astfel, când nu funcționează corect, ficatul va lăsa să ajungă în sânge și tot felul de substanțe și agenți patogeni care nu au putut să fie filtrați pentru a ne apăra sănătatea. De aceea, ne putem îmbolnăvi brusc, fără să ne dăm seama de ce.

Ai fluctuații bruște ale nivelului de zahăr din sânge
Specialiștii în afecțiuni metabolice și de nutriție ne aduc în atenție următorul aspect: dacă ne simțim lipsiți de energie, confuzi și iritați după ce am mâncat, există posibilitatea să ne confruntăm cu fluctuații bruște ale nivelului de zahăr. Acestea pot fi determinate și ele de disfuncționalitățile de la nivelul ficatului. O asemenea problemă impune afectuarea unor analize și un control strict al funcțiilor ficatului, întrucât prea multe fluctuații majore ale nivelului de zahăr pot conduce la apariția diabetului de tip 2.

Un ficat intoxicat poate să provoace inclusiv dezechilibre hormonale
În cazul în care sesizezi că te confrunți de mai mult timp cu scăderi ale libidoului sau că simptomele ce țin de sindromul premenstrual s-au înrăutățit, nu ar trebui să excluzi existența unor probleme cu ficatul. Când acesta nu mai funcționează optim, poate să conducă la dezechilibre ale nivelului de estrogen.

Lipsa unor nutrienți în organism poate fi dovada unui ficat ce nu mai filtrează suficient toxinele
Studiile efectuate în ultimii ani au demonstrat că un deficit de fier, de magneziu sau de vitamina D, în cazul în care se urmează o dietă echilibrată, poate fi un semn al faptului că ficatul nostru nu funcționează corespunzător. Și în acest caz ai nevoie de consultul unui specialist!

Citește și: 8 semne că ai un ficat toxic

Cum îți protejezi ficatul

Gastroenterologii ne recomandă, pentru a nu ne pune sănătatea și chiar viața în pericol din cauza unui ficat bolnav, să ținem cont de sfaturi precum:
Să evităm să facem excese în ceea ce privește consumul de alcool
Pentru ca ficatul nostru să nu ajungă să fie intoxicat din cauza alcoolului, ar trebui ca o femeie să nu ajungă să consume mai mult de 8 porții de băuturi alcoolice pe săptămână, iar un bărbat nu ar trebui să depășească mai mult de 14-15.

Să ne ferim de comportamente periculoase
Fie că este vorba despre injectarea drogurilor, despre tatuaje sau montarea unor piercing-uri în locuri ce nu respectă condițiile de igienă, fie că este vorba de sexul neprotejat, oricare dintre acestea pot fi o sursă de contactare a virusurilor ce provoacă diverse tipuri de hepatită.

Nu ar trebui să evităm să ne vaccinăm contra hepatitei
Consultă un medic și, dacă acesta te sfătuiește să te vaccinezi contra hepatitei pentru că prezinți un risc mai crescut de a o contacta (de exemplu, dacă ai deja o afecțiune cronică a ficatului, dacă suferi de o afecțiune cronică a rinichilor, dacă ai diabet, dacă lucrezi în domeniul sănătății etc.), urmează-i sfatul fără întârziere.

Ai grijă cum iei medicamentele
Cel mai important este să urmezi întocmai recomandarea medicului când ți se prescrie un tratament. De exemplu, dacă ți se spune că va trebui să iei un medicament alături de unul pentru protecția ficatului, procedează întocmai. În același timp, nu lua niciodată medicamentele însoțite de alcool și ai grijă inclusiv la modul în care vei combina anumite suplimente naturiste.

Nu te expune mult substanțelor toxice existente în spray-urile cu aerosoli
Spre exemplu, poartă întotdeauna o mască și asigură-te că încăperea este ventilată dacă ești nevoită să vii în contact cu anumite fungicide sau pesticide. Acestea sunt foarte toxice, inclusiv pentru ficat.

Protejează-ți pielea când știi că vei fi în preajma substanțelor toxice
Nu uita, ori de câte ori știi că va trebui să le utilizezi, să porți mănuși și îmbrăcăminte care să te acopere foarte bine, astfel încât pielea ta să nu vină sub nicio formă în contact cu anumite chimicale.

O dietă echilibrată te poate feri de probleme de sănătate generate de un ficat intoxicat
În acest scop,evită cât mai mult alimentele foarte procesate și alege-le pe cele cât mai organice și mai bogate în nutrienți.
De asemenea, orientează-te spre cele care au și rolul de a stimula procesul de detoxifiere.

Detoxifiere prin alimentație

Anghinarea
Este cunoscută de mai multe secole pentru capacitatea sa de a ne ajuta să avem un ficat sănătos. Printre cele mai importante calități ale sale se numără:
• stimularea producerii și eliminării bilei
• protejarea celulelor hepatice
• regenerant al acestor celule
• detoxifierea ficatului
O altă calitate ce face din anghinare un aliment binevenit pentru sănătatea noastră este capacitatea ei de a metaboliza grăsimile din sânge, împiedicând acumularea de colesterol „rău". Având în vedere aceste proprietăți ale sale, medicii ne recomandă anghinarea, fie consumată ca atare, fie sub forma unor suplimente alimentare.

Anghinare cu lamaie

Sparanghelul
Nutriționiștii l-au inclus printre cele mai valoroase alimente pentru sănătatea ficatului deoarece are în componență glutation. Acesta este un antioxidant, ce are mai multe roluri benefice (de exemplu, ne protejează de maladiile cardiovasculare, ne apără sistemul imunitar, ne protejează de radicalii liberi), printre care și cel de a stimula detoxifierea prezentă la nivelul ficatului.
Alături de glutation, s-a descoperit că sparanghelul mai conține și alți antioxidanți valoroși capabili să contribuie la detoxifierea optimă a organismului.

Sparanghel crud

Lămâia
Este văzută de medici ca unul dintre cei mai prețioși „aliați" ai ficatului, datorită conținutului ridicat de vitamina C, care îl va stimula să producă mai multe enzime. Acestea din urmă vor facilita procesul de digestie, vor descompune mai rapid grăsimile și ne vor da energie.
Lămâile sunt capabile să neutralizeze toxinele din corp și pot fi utilizate inclusiv ca înlocuitor al sării, în condițiile în care pot să antreneze producerea de electroliți, fără să deshidrateze celulele (așa cum o face sarea). În aceste condiții, ea este numai bună într-o dietă a persoanelor ce suferă de boli de ficat.  Profită de calitățile lămâilor și consumă-le cât mai des, în orice formă, preferându-le însă pe cele cât mai organice.

Mărul
Conține pectină, o fibră solubilă care poate să faciliteze eliminarea toxinelor din ficat și să împiedice formarea colesterolului. În plus, mărul este un ajutor pentru detoxifierea ficatului și datorită acidului malic (acesta poate să țină la distanță de noi inclusiv toxinele ce au potențial cancerigen). Cele mai bune mere sunt cele organice, iar pentru  efecte optime pentru sănătate  este ideal să le consumi zilnic.

Grapefruitul
Cercetările din ultimele decenii au arătat că acest fruct este unul dintre cele mai recomandate pentru sănătatea ficatului deoarece conține antioxidanți care vor proteja celulele hepatice și le vor  facilita regenerarea.Printre aceștia se remarcă naringenina, ce are capacitatea de a filtra mai ușor toxinele pătrunse în organism. Unele teste au demonstrat că  poate contracara inclusiv efectele nocive ale alcoolului.

Sfecla roșie
Această legumă ar trebui să fie prezentă întotdeauna în dieta noastră. Astfel, pe lângă nutrienții valoroși pe care-i conține (printre care fierul, acidul folic, vitamine din grupul B-urilor), ea este ideală pentru sănătatea ficatului grație prezenței pectinei. Ea este o fibră solubilă, ce va facilita eliminarea toxinelor depuse în ficat, în condițiile în care le va evacua din corp, fără a le permite să mai rămână în fluxul sanguin. Putem să ne bucurăm de beneficiile sfeclei fie consumând-o crudă, coaptă, fiartă sau sub formă de suc.

Sfecla rosie proaspata si sub forma de suc

Legumele cu frunze verzi
Alege-le cu încredere pentru o cură ce vizează detoxifierea ficatului, întrucât sunt bogate în clorofilă,ce poate să purifice sângele și să susțină ficatul în procesul de neutralizare al metalelor grele și altor substanțe toxice periculoase. Printre cele mai indicate legume cu frunze verzi pentru detoxifiere se numără salata kale, rucola, salata verde romană, spanacul.

Avocado
Face parte dintre alimentele pe care trebuie neapărat să le consumi pentru a te bucura de un ficat sănătos deoarece:
• Are în componență vitamine din grupul B-urilor ce facilitează descompunerea grăsimilor de la nivelul acestuia
• Datorită vitaminei E, poate să reducă inflamațiile
• Vitamina C facilitează eliminarea grăsimilor din ficat, stimulându-l să fie mai apt să filtreze toxinele

Nucile
Sunt recunoscute pentru componentele menite să ne ajute să ne bucurăm de o mai bună sănătate. Printre cele mai valoroase putem include:
• Arginina- Este un aminoacid care favorizează eliminarea amoniacului, dar și a toxinelor provenite din alcool
• Glutationul și Omega 3-Și acestea stimulează eliberarea ficatului de toxine, protejându-l de acumularea grăsimilor și regenerându-l

Afinele și merișoarele
Și aceste fructe pot fi utile pentru un ficat sănătos  datorită antioxidanților din ele. Studiile au demonstrat că persoanele care vor consuma oricare dintre aceste fructe într-o cură de 3-4 săptămâni (ca atare sau sub formă de suc) se vor bucura de un ficat aflat într-o stare de funcționare mai bună.
În plus, s-a sesizat că afinele și merișoarele au capacitatea de a ne feri de fibroză hepatică, o afecțiune ce constă în apariția unor leziuni pe ficat, în urma acumulării unui țesut nefuncțional, inclusiv din cauza unor agenți care favorizează intoxicarea (cu precădere alcoolul).

Voi aveți obiceiul să consumați adesea alimente ce sunt utile inclusiv pentru detoxifierea ficatului?

Citește și: 7 rețete de salate pentru un ficat sănătos, câte una în fiecare zi a săptămânii

Surse:
www.davidwolfe.com, www.healthline.com, www.livestrong.com, www.mayoclinic.org, www.mindbodygreen.com,www.naturallivingideas.com,www.onegreenplanet.org. www.wellandgood.com

Surse poze:
www.pixabay.com

5 alimente pe care le poti manca in orice cantitate fara sa te ingrasi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ficatul de struț: informații utile pentru o alimentație sănătoasă
  Ficatul de struț: informații utile pentru o alimentație sănătoasă

  Dacă îți dorești să introduci în alimentația familiei tale un aliment deosebit de nutritiv, orientează-te spre ficatul de struț. Așa cum vei afla și din articolul de mai...

  Vine FRIGUL! Top 5 alimente care cresc puternic imunitatea la copii
  Vine FRIGUL! Top 5 alimente care cresc puternic imunitatea la copii

  Poate o gustare sa-i potoleasca foamea copilului tau si, in plus, sa-l tina departe de gripa, raceli si alte infectii? Raspunsul este DA, numai ca alimentele trebuie sa fie corect alese.

  5 alimente fabuloase ca sa ramai insarcinata, de care nu stiai
  5 alimente fabuloase ca sa ramai insarcinata, de care nu stiai

  Daca vrei sa ramai insarcinata, trebuie sa iti privesti cu atentie dieta alimentara. Ceea ce mananci tu si partenerul tau are impact mare asupra fertilitatii voastre, a sanatatii spermei lui...

  10 alimente pe care trebuie sa le eviti inainte sa faci sex
  10 alimente pe care trebuie sa le eviti inainte sa faci sex

  Fie ca iti vine sau nu sa crezi, ceea ce mananci la cina iti poate influenta definitoriv partida de sex din seara respectiva.

  Ce sa mananci ca sa ramai gravida. Alimente cheie care cresc fertilitatea. Ce rol are ananasul si cand
  Ce sa mananci ca sa ramai gravida. Alimente cheie care cresc fertilitatea. Ce rol are ananasul si cand

  Te intrebi ce sa mananci sa mananci ca sa ramai gravida? Citeste in continuare. Vei afla  ce trebuie sa mananci in diferite etape ale ciclului menstrual, pentru a ramane insarcinata.

  7 alimente alergenice la care sa renunti cat alaptezi
  7 alimente alergenice la care sa renunti cat alaptezi

  Alimente alergenice. Cele mai norocoase mamici pot manca absolut orice isi doresc in perioada de alaptare, fara ca asta sa afecteze in vreun fel bebelusul. Exista insa si cazuri in care o...

  Lista pe care orice părinte trebuie să o știe. 5 alimente care pot da infecții alimentare
  Lista pe care orice părinte trebuie să o știe. 5 alimente care pot da infecții alimentare

  Toxiinfecțiile alimentare intervin când se consumă alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau toxine. Iată ce alimente le pot genera și ce măsuri să iei pentru a-ți proteja...

  © 2019 Qbebe