Slabeste eficient cu Metoda Montignac

Slabeste eficient cu Metoda Montignac

Louise Tanase - Contributor

Dieta Montignac este una dintre cele mai cunoscute diete de slabit din lume. Dieta Montignac nu este o dieta in sensul traditional al cuvantului, ci o metoda de slabire speciala, care propune schimbarea obiceiurilor alimentare. Conform teoriei lui Montignac, dietele presupun limitarea cantitatii de mancare, fapt imposibil de sustinut o viata intreaga. Metoda Montignac ne invata ca nu trebuie sa mancam putin, ci ca trebuie sa mancam mai bine, selectand alimentele cu intelepciune.

Michel Montignac a inceput sa studieze nutritionismul la sfarsitul anilor '70 din dorinta de a depasi problemele personale cu greutatea. Pe baza documentelor stiintifice la care a avut acces datorita faptului ca lucra in industria farmaceutica, Michel Montignac a creat principiile unei metode originale de pierdere a kilogramelor in exces si a fost prima persoana care a avut ideea folosirii conceptului de "indice glicemic". Montignac a fost prima persoana care a testat dieta si a reusit sa slabeasca 14 kilograme in mai putin de 3 luni, demonstrand astfel ca este posibil sa slabim fara sa ne privam de calorii, ci doar facand alegerile corecte.


Metoda Montignac


Metoda Montignac nu limiteaza cantitatea de alimente consumata, ci ne invata sa cream constient o balanta intre categoriile de alimente: carbohidrati, grasimi si proteine.
Metoda Montignac presupune modificarea obiceiurile alimentare personale in functie de obiectivele urmate de fiecare dintre noi:
• slabire (daca persoana este supraponderala sau chiar obeza);
• prevenirea ingrasarii;
• prevenirea diabetului de tip II;
• reducerea factorilor de risc cardiovascular.


Conform lui Montignac, unele combinatii de alimente sunt absolut interzise, cum ar fi combinatia lipidelor cu zaharurile, sau a proteinelor animale cu carbohidratii.
Consumul de lipide si proteine nu este restrictionat ca numar de portii pe zi, cu conditia sa nu fie combinate.
Zaharurile sunt permise doar de 2-3 ori pe zi, in cantitati moderate. Fructele pot fi consumate intre mese.
Se recomanda ca leguminoasele si cerealele sa fie consumate nepreparate, pentru a mentine indicele glicemic coborat.


Dieta Montignac ne invata cum sa ne alimentam corect pe baza unor principii simplu de urmat:
glucidele trebuie alese in functie de indicele glicemic - cu cat indicele glicemic este mai mic, cu atat slabim mai mult;
lipidele trebuie alese tinand cont de criteriul cardiovascular, caci unele reduc factorii de risc si contribuie chiar la pierderea in greutate, iar altele sunt nocive sanatatii si favorizeaza acumularea kilogramelor. Acizii grasi polinesaturati omega 3 (lipidele din peste) precum si acizii grasi mononesaturati (uleiul de masline) sunt cea mai buna alegere, pe cand acizii grasi saturati (unt, grasimea din carne) trebuie evitati.
• proteinele trebuie alese in functie de originea lor (vegetala sau animala) si in functie de modul in care actioneaza asupra organismului nostru.


 

Principiile Metodei Montignac


Principiul de baza al Metodei Montignac presupune demonstrarea ineficacitatii dietelor hipocalorice (care pun accent pe limitarea caloriilor consumate).
Al doilea principiu consta in alegerea alimentelor in functie de valoarea lor nutritiva.

Etapele Metodei Montignac

Metoda Montignac presupune doua etape. Prima etapa este perioada de scadere in greutate. Cea de-a doua etapa este etapa in care mentinem greutatea la care am ajuns  si prevenim reacumularea kilogramelor pierdute in urma primei etape.


 

Etapa 1 - Scaderea in greutate


Aceasta etapa variaza in functie de numarul de kilograme pe care dorim sa le pierdem. Etapa consta in alegerea corecta a lipidelor si a proteinelor, dar si in consumarea glucidelor cu un index glicemic scazut (sub 35). Scopul este acela de a consuma alimente care nu produc cresterea nivelului glicemiei. Alegerea inteligenta a alimentelor impiedica stocarea grasimilor in organism (lipogeneza) si activeaza procesele care elimina grasimea acumulata (lipoliza).


Etapa 2 - Mentinerea si prevenirea reacumularii kilogramelor


In continuare, alegerea glucidelor se face tot in functie de indexul glicemic, dar acesta va fi mai mare decat in prima etapa.


Exemplu de meniu


Micul dejun:
- Fructe
- Paine integrala cu margarina fara grasimi
- Cafea decafeinizata
- Lapte degresat
Pranz:
- Avocado cu sos vinegreta
- Friptura cu fasole pastai
- Branza
- Apa plata
Cina:
- Salata sau supa de legume, fara glucide (crutoane sau taitei)
- Omleta cu ciuperci
- Salata de verdeturi
- Branza fara grasime sau iaurt degresat


Avantajele si dezavantajele Metodei Montignac


Avantaje
Dieta Montignac este o dieta foarte eficienta, la sfarsitul careia nu vom pune imediat kilogramele inapoi. Este foarte usor de urmat, fiind ideala pentru persoanele active care nu doresc ca dieta lor sa le ocupe mult timp.

Dezavantaje
Dieta Montignac este prea bogata in lipide, existand posibilitatea de a afecta sistemul cardiovascular. Pe de alta parte, datorita aportului scazut de glucide, dieta Montignac poate provoca stari de oboseala.


Indicele glicemic

Indicele glicemic este un nou criteriu de clasificare a glucidelor, permitand luarea deciziilor corecte din cadrul acestei categorii de alimente, in perspectiva prevenirii si chiar a reducerii luarii in greutate. Indexul glicemic masoara capacitatea unor glucide de a creste nivelul glicemiei.

Articolul urmator
Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”
Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă
    Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă

    Printre marile provocări din primii ani de viață ai copilului tău se numără și pregătirea acestuia pentru a se obișnui să utilizeze olița. Fie că ți se pare că este deja prea...

    Truc de școală: o mamă ne învață cum se organizează eficient hainele copilului
    Truc de școală: o mamă ne învață cum se organizează eficient hainele copilului

    Începutul noului an școlar se apropie cu pași repezi, de aceea te pregătești intens ca să-l întâmpinați așa cum se cuvine. Printre demersurile ce țin de aceste...

    Vaccinul Pfizer, eficient 100% împotriva COVID-19 la copiii între 12 și 15 ani!
    Vaccinul Pfizer, eficient 100% împotriva COVID-19 la copiii între 12 și 15 ani!

    Recent, una dintre cele mai cunoscute companii producătoare de vaccin împotriva noului coronavirus, Pfizer, a anunțat că, în urma unui test clinic, s-a constatat că vaccinul...

    Metoda inedită a unei mame de a opri tantrumul fetiței sale
    Metoda inedită a unei mame de a opri tantrumul fetiței sale

    Copilul tău a ajuns la vârsta tantrumurilor și nu mai știi cum să îl liniștești? Încearcă metoda inedită a acestei mame de peste hotare, care reușește să o...

    Combate eficient viroza respiratorie de la primele simptome
    Combate eficient viroza respiratorie de la primele simptome

    Copiii sunt cei mai vulnerabili în fața infecțiilor respiratorii care, deși sunt mai frecvente în sezonul rece, apar, de multe ori, și în toiul verii și la...

    Week-end de 3 zile? S-a demonstrat că este mai eficient să muncim 4 zile pe săptămână, decât 5
    Week-end de 3 zile? S-a demonstrat că este mai eficient să muncim 4 zile pe săptămână, decât 5

    Nu știu alții cum sunt, dar știu cum sunt eu: mi-aș dori un week-end de trei zile. Cine nu? Iată că spre asta ne îndeeptăm, pentru că tot mai multe studii dovedesc că suntem...

    Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern
    Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

    Alăptarea este un fenomen natural care în societatea modernă primește foarte multă atenție. Grație noilor tehnologii și invenții, mamele sunt ajutate să își mărească...

    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat
    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat

    Printre provocările importante cu care te confrunți în primul an de viață al copilului tău se regăsește și aceasta: să vii cu soluții pentru a-l calma cât mai rapid...

    © 2024 Qbebe