Ce să faci dacă ai unghii crăpate și exfoliate

Ce să faci dacă ai unghii crăpate și exfoliate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unghiile crăpate și exfoliate constituie nu numai o problemă de natură estetică, ci, uneori, și una de natură medicală. Înainte de a găsi cele mai bune soluții pentru ameliorarea acestei probleme, este necesar să știm exact cauzele ce ar fi putut să o declanșeze. Ideal este să consultăm un specialist, care ne poate recomanda o dietă și un eventual tratament. De asemenea, așa cum vom vedea și din articolul de mai jos, putem lua noi însene tot felul de măsuri legate de respectarea unor reguli de îngrijire, de igienă sau putem să apelăm inclusiv la diverse remedii naturale.

Care sunt principalele cauze ale unghiilor crăpate și exfoliate

Specialiștii în domeniu consideră că aspectul nesănătos al unghiilor, manifestat mai ales prin exfoliere și crăparea acestora, poate fi provocat atât de cauze biologice, cât și de unele legate de îngrijirea, de igiena acestora.
În ceea ce privește cauzele biologice, responsabile pentru unghii crăpate sau exfoliate, ar trebui să ne raportăm la prezența unor afecțiuni ce afectează în mod direct sănătatea acestora. Printre astfel de afecțiuni se numără:

Hipotiroidismul

Dacă știi sigur că suferi de hipotiroidism sau dacă ai oricare dintre simptomele (precum creșterea în greutate, dereglarea menstrelor, o piele uscată, o stare de oboseală constantă, dureri articulare, senzația de „nod în gât" etc.) ce îți arată că este posibil să suferi de această boală, așteaptă-te să te confrunți inclusiv cu unghii fragile, despicate și exfoliate.
Odată cu începerea unui tratament pentru hipotiroidism te poți aștepta ca și aspectul unghiilor tale să se îmbunătățească.

Anemia

Conform medicilor, prezența anemiei va contribui și la deteriorarea aspectului unghiilor. În condițiile în care corpul suferă de un deficit de fier (fierul este cel ce asigură oxigenarea optimă a celulelor și țesuturilor), inclusiv unghiile vor avea de suferit.
Pentru confirmarea diagnosticului de anemei vei consulta un medic, care îți va prescrie și un eventual tratament necesar ameliorării acestei afecțiuni.

Citește și: Anemia feriptivă

Prezența unor afecțiuni dermatologice

De pildă, s-a constatat că prezența psoriazisului sau a unei infecții fungice vor determina și o degradare a unghiilor.
În caz de psoriazis, unghiile se pot deteriora atât de mult încât vor putea crăpa în mai multe zone, existând riscul să cadă.
Dacă este vorba despre o infecție fungică, unghiile își vor schimba culoarea, dar și textura, fiind foarte posibil să se exfolieze.

Lipsa unor nutrienți din organism

Medicii ne avertizează că lipsa unor vitamine și minerale va afecta foarte mult sănătatea unghiilor noastre. Iată cele mai cunoscute exemple în acest sens:
Deficitul de fier
Așa cum s-a precizat deja, lipsa de fier va facilita degradarea unghiilor noastre, făcându-le fragile și, implicit, mult mai predispuse exfolierii sau căderii.

Deficitul de zinc
Zincul este esențial pentru creștere și dezvoltare, fiind necesar pentru producerea de aproximativ 100 de enzime diferite.
Poți să fii mai expusă riscului de a te confrunta cu deficit de acest mineral dacă te afli în oricare dintre următoarele situații: ești vegetariană, suferi de boala lui Crohn sau de alte afecțiuni ce provoacă o absorbție deficitară a nutrienților, dacă ești însărcinată sau consumi alcool în exces.
Printre simptomele lipsei de zinc se numără și prezența unghiilor crăpate, cu pete albe, ce se pot exfolia oricând.

Lipsa de vitamina A
Această vitamină include un grup de carotenoizi cu rol esențial în menținerea optimă a sistemului imunitar, al sănătății ochilor și pielii.
Nivelul de vitamina A va avea impact și asupra nivelului de fier din organism.Cu alte cuvinte, o cantitate insuficientă de vitamina A va duce și la un deficit de fier.
Pesoanele care se confruntă cu lipsa de vitamina A ș de fier vor avea inclusiv unghii fragile, care se despică ușor.

Alături de aceste vitamine și minerale, experții cred că și biotina (o vitamină din grupul B-urilor) este esențială pentru a evita să avem unghii crăpate sau exfoliate. Chiar dacă studiile nu au demonstrat că un nivel mai scăzut al biotinei ar putea determina inclusiv aspectul nesănătos al unghiilor, acestea au arătat, în schimb, că o suplimentare a dozei de biotină va îmbunătăți semnificativ sănătatea unghiilor.
Este însă preferabil să consulți un medic înainte de a începe să iei suplimente alimentare pe bază de biotină.
Referitor la cauzele ce țin de îngrijirea și igiena unghiilor, se pot semnala următoarele aspecte:
Multe dintre cazurile de unghii crăpate și exfoliate sunt provocate de următoarea greșeală: să-ți uzi și să-ți usuci rapid unghiile poate duce la o uscare mai rapidă a acestora. De asemenea, prea multă umezeală poate slăbi unghiile, înmuindu-le și favorizând exfolierea.
O altă cauză ce poate conduce la unghii deteriorate este și prezența unor traume. De exemplu, aplicarea unghiilor false sau aplicarea, pe unghiile noastre, a tot felul de accesorii (precum pietricele, paiete etc.) vor fragiliza mult unghia.
Nu în ultimul rând, în caz de unghii crăpate și exfoliate, nu putem să excludem prezența unor chimicale. De pildă, substanțele chimice din lacurile de unghii, din tratamentele pentru aplicarea și menținerea unghiilor false, acetona, dar și chimicalele existente în produsele de curățenie, toate pot facilita crăparea și exfolierea unghiilor.

Citește și: 10 obiceiuri care îți distrug unghiile

Ce poți face dacă ai unghii crăpate și exfoliate:

Hidratează-ți unghiile

Pentru a evita unghiile exfoliate și crăpate străduiește să utilizezi oricare dintre următoarele produse:
• creme speciale pentru mâini și unghii
• unt de Shea
• diverse uleiuri
(precum cel de jojoba sau de avocado)
Poți obține cele mai bune rezultate dacă îți vei hidrata unghiile după ce acestea au fost în contact cu apa și sunt încă umede. În același timp, este bine să ai grijă ca, după ce ai aplicat pe ele un agent de hidratare, să le protejezi măcar câteva minute, până când acesta se va absorbi complet.
În plus, încearcă să-ți faci un obicei de a te da cu creme speciale pentru unghii de mai multe ori pe parcursul unei zile, mai ales când stai acasă și știi că nu îți vei solicita prea mult mâinile.

Maini de femeie la manichiura

Îți vei tăia sau îți vei pili unghiile când acestea sunt ude

Dacă nu vei proceda așa, ne avertizează specialiștii, îți vei predispune unghiile către despicare sau exfoliere.
Tot ce va trebui să faci va fi să îndepărtezi excesul de apă, după care îți vei tăia cât mai scurt unghiile, având grijă și de cuticule. Preferabil va fi ca acestea să nu fie îndepărtate, ci doar înmuiate, în condițiile în care și ele îți pot proteja unghia.

Femeie ce isi inmoaie unghiile pentru manichiura

Încearcă să porți unghiile cât mai scurte

Pentru ca unghiile să aibă un aspect cât mai sănătos, este necesar să le porți cât mai scurte. Întrucât niște unghii lungi vor fi afectate mai mult de activitățile zilnice, mai bine le vei purta mai scurte, reducând astfel riscul de crăpare și exfoliere.

Nu face exces de acetonă

Acetona va dăuna considerabil sănătății unghiilor, așa că încearcă să nu apelezi la ea mai mult de o dată pe săptămână.
În schimb, mult mai bine va fi să folosești substanțe ce îndepărtează lacul de unghii fără a conține acetonă.

Poartă mănuși când faci treabă

Nu este ușor să te obișnuiești să porți mănuși ori de câte ori întreprinzi niște activități casnice nocive sănătății unghiei (precum folosirea produselor de curățenie, spălarea rufelor cu detergent etc.), dar gândește-te că astfel vei putea evita considerabil crăparea sau exfolierea.

Încearcă să-ți asiguri nutrienții cu ajutorul alimentației sau suplimentelor alimentare

Așa cum s-a precizat deja, sănătatea unghiilor este puternic influențată de prezența sau de absența unor nutrienți.
Ideal este să ni-i procurăm prin intermediul unei alimentații sănătoase. Iată ce ar trebui să consumăm pentru a reuși să facem rost de nutrienții esențiali pentru niște unghii fără probleme:
Fierul
Alimentele în care se găsesc surse importante de fier sunt:
• cerealele integrale
• legumele cu frunze verzi (mai ales spanacul)
• boabele de soia
• carnea roșie, carnea de pui sau de curcan
• ficatul

Zincul ni-l putem asigura datorită:
• scoicilor
• cărnii de vită sau de porc
• iaurtului
• boabelor

Pentru a beneficia de vitamina A, ar trebui să mâncăm:
• morcov
• spanac
• pepene galben
• lapte
• cereale integrale
Alături de adoptarea unei diete sănătoase, dacă medicul ne va recomanda, putem apela și la suplimente alimentare cu aceste vitamine și minerale.

Perfectil

Nu în ultimul timp, ne putem orienta către suplimente alimentare speciale pentru sănătatea unghiilor, precum este și Perfectil . Acesta este special creat pentru sănătatea părului, pielii și unghiilor, în urma a peste 35 de ani de cercetări. Astfel, formula sa se bazează pe o combinație de vitamine, minerale și extracte de plante, ce ne pot oferi un păr radiant, o piele fină și elastică și unghii sănătoase.
Eficiența Perfectil a fost dovedită prin studii clinice, precum cel din 1998, efectuat în Marea Britanie, pe un eșantion de 125 de femei cu vârsta medie de 35 de ani. În urma acestui studiu s-a constatat că 84% dintre ele au sesizat o îmbunătățire a aspectului unghiilor.
Formula specială pentru sănătatea unghiilor este următoarea:
• Zincul- Deficitul acestuia determină unghii lipsite de strălucire, cu pete albe
• Fierul- Deficitul de fier duce la apariția unghiilor fragile sau a celor în formă de „lingură"
• L-Cisteina- Aceasta este necesară pentru creștere
• Vitamina C- Lipsa ei poate genera apariția inflamației și a infecțiilor periunghiale.

Pentru a scăpa de unghiile crăpate și exfoliate putem apela la diverse remedii naturale

Printre cele mai cunoscute remedii pentru a preveni astfel de probleme ale unghiei se numără:

Sucul de roșii

Proteinele și antioxidanții din roșii pot ameliora crăpăturile unghiilor și le pot întări.
Pentru cele mai bune rezultate vei amesteca suc de roșii (2 linguri) cu ulei de rozmarin (2 picături). Amestecul obținut va fi aplicat pe unghii, lăsat să acționeze cam 10 minute și îndepărtat cu apă.

Oțetul de mere

Acidul acetic din el va hidrata unghiile și le va preveni ruperea.
Va trebui să amesteci 1 lingură de apă cu 2-3 căni de apă călduță. După aceea îți vei aplica soluția direct pe unghii.

Uleiul de tea tree

Acesta are proprietăți antiseptice și antifungice și, alături de vitamina E (care are proprietăți emoliente, puternic nutritive), te poate ajuta să scapi de unghiile crăpate sau exfoliate.
Tot ce vei avea de făcut va fi să combini 2-3 picături de ulei de vitamina E cu o linguriță de ulei de tea tree. Amestecul va fi aplicat pe unghii, printr-un masaj ușor.

Uleiul de argan

Este un ulei care, datorită proprietăților nutritive și emoliente, te va ajuta să previi sau chiar să scapi de unghiile exfoliate sau crăpate.
Dacă vrei să obții rezultate vizibile, străduiește-te să incluzi uleiul de argan în manichiura/pedichiura obișnuite. Pur și simplu îți vei masa ușor unghiile!

Voi mai știți și alte soluții, ideale pentru a scăpa de unghii crăpate sau exfoliate?

Surse:
www.drbaileyskincare.com; www.health.howstuffworks.com;www.livestrong.com; www.thehealthsite.com

Articolul urmator
Pașii esențiali în dobândirea echilibrului emoțional. Ce trebuie să faci acum, dragă mami sau tati
Pașii esențiali în dobândirea echilibrului emoțional. Ce trebuie să faci acum, dragă mami sau tati

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    Îmi dau gemenii cu ojă pe unghii pentru a-i deosebi
    Îmi dau gemenii cu ojă pe unghii pentru a-i deosebi

    Asemănarea dintre gemeni poate fi atât de mare, încât chiar și mamele pot avea dificultăți în a-i deosebi în primele săptămâni de la naștere....

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    Fiul meu s-a întors de la școală cu ojă pe unghii. Soțul meu și-a ieșit din fire!
    Fiul meu s-a întors de la școală cu ojă pe unghii. Soțul meu și-a ieșit din fire!

    O mamă de peste hotare mărturisește în mediul online că nu știe cum să gestioneze comportamentul soțului său, care a avut o reacție exagerată la ideea că fiul său poartă...

    Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu
    Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu

    Sa ramai intr-o casnicie nefericita inseamna sa le oferi copiilor tai o lectie gresita despre viata. Multi oameni cred ca ar trebui sa puna punct mariajului insa amana sa ia aceasta decizie...

    Fetița Andreei Tonciu merge la salon și își pune unghii false la vârsta de 8 ani. Ttot timpul vrea să-și facă părul la salon, nu mai vrea să-și facă părul acasă"
    Fetița Andreei Tonciu merge la salon și își pune unghii false la vârsta de 8 ani. Ttot timpul vrea să-și facă părul la salon, nu mai vrea să-și facă părul acasă"

    Fiica Andreei Tonciu, celebra vedetă TV cu un râs molipsitor, apariții spumoase și o personalitate efervescentă, îi seamănă întru totul mamei ei, inclusiv în...

    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?
    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?

    Să știi cum să reacționezi în cazul în care copilul te surprinde în timpul relațiilor intime reprezintă o adevărată provocare. Astfel, în primele momente...

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    © 2024 Qbebe