Tătici de carieră: interviu cu Mihail Pautov, medic chirurg

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mihail Pautov sau doctor Mihail, cum este cunoscut de către mulți utilizatori ai social media, este un medic chirurg apreciat, dar și tată al unei fetițe minunate pe nume Yana. Meseria de părinte l-a învățat compasiunea și responsabilitatea, iar meseria de chirurg l-a învățat că nu trebuie să fie niciodată medicul propriului copil. 

Cel mai COOL medic din România, Dr. Mihail Pautov, urmează să devină tată pentru a doua oară!

Mihail Pautov va deveni tată din nou! Cel mai urmărit medic din România a anunțat, în urmă cu puțin timp, pe Instagram, că se pregătește să îmbrace pentru a doua oară "halatul" de proaspăt tătic!

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de 𝐃𝐫. 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢𝐥 𝐏𝐚𝐮𝐭𝐨𝐯 (@doctor.mihail)

Viață îndrăgitului medic, care a devenit cunoscut în mediul online datorită sfaturilor de specialitate pe care le oferă pe diverse subiecte de interes medical, s-a schimbat radical de când a devenit tată pentru prima oară. Despre fiica sa spune că este cel mai bun prieten al său, iar tot timpul liber încearcă să îl petreacă alături de familie. Mărturisește însă că, din păcate, trebuie să te împaci cu ideea amară că vei lipsi de la unele onomastici, de la serbări pentru care ea a repetat o lună că să te impresioneze sau de la circul de duminică promis.

Află mai multe despre medicul Mihail Pautov în interviul de mai jos:

1. Cum vi s-a schimbat viața de când sunteți tată?

Așa cum se poate schimba viața unui om când din senin pe lume apare cel mai bun prieten de-al lui.

mihail pautov

2. Cum considerați că v-au ajutat cunoștințele acumulate în viața profesională în meseria de tată? Dar cele de tată în plan profesional?

Bine zis, meseria de tată. La fel cum am învățat medicină și chirurgie și nu m-am născut cu ele învățate, la fel este și în "meseria de părinte". Profesia m-a învățat să mă documentez din surse sigure și să înțeleg și să cred în statistică. Așa că am citit mult despre parenting, despre greșeli făcute de părinți și tot felul de tips&tricks.
Iar din meseria de părinte am învățat compasiunea. Uneori îmi imaginez că toți pacienții mei au fost la un moment dat micuți și drăguți ca Yana. Pe scurt, cele două mă învață responsabilitatea și compasiunea care ajung să se împletească destul de frumos.

mihail pautov

3. Cum vă organizați programul zilnic? Cât timp reușiți să petreceți alături de familie? Cine vă ajută în creșterea copiilor?

Un medic, mai ales un chirurg, va avea mereu un program aparent dezorganizat. Ai urgențe, reintervenții noaptea, gărzi care variază ca și grad de dificultate. După unele gărzi nu vrei decât să dormi 2 zile. Astfel, eu încerc să profit de orice ocazie de timp liber pe care o am și reușesc să petrec 3-4 seri pe săptămână cu familia. Dar nu mereu iese cum ți-ai planificat... Trebuie să te împaci cu ideea amară că vei lipsi la unele onomastici (ale copilului tău), la serbări pentru care ea a repetat o lună ca să te impresioneze sau de la circul de duminică promis. Asta face parte din viața unui chirurg și dacă reușești să faci copilul să înțeleagă asta (și da, înțeleg impresionant de multe lucruri complexe) atunci poți spune că ai rezolvat problema pe jumătate. Dar tu tot vei lipsi de la acest evenimente...Noi suntem norocoși, avem ambele "perechi" de bunici în București.

4. Cum se împacă o carieră de medic chirurg cu meseria de părinte? Ce ați schimba, dacă ați putea?

Am raspuns parțial mai sus. Ce aș schimba? M-aș întoarce la începutul universului în zilele creației și aș face ziua de 36 de ore.

mihail pautov

5. Cum reacționați când Yana răcește sau are o boală a copilăriei?

O tratez simptomatic și nu exagerez cu tratamentul. Ceai cu miere și lămâie, odihnă. Dacă anumite simptome se acutizează o duc la medic. Nu o tratez singur niciodată și asta aș recomanda oricărui părinte medic: să nu își trateze membrii familiei; desigur, orice medic poate înțelege de ce, și motivele sunt diverse: vezi deformat și subiectiv, nu ai autoritatea unui medic asupra propriei familii, așa că este posibil ca sfaturile tale să fie ascultate selectiv; greutatea constă însă în a le convinge pe rude că tu nu poți să îi tratezi, și refuzul de regulă este asociat cu o nepăsare vanitoasă.

6. Dacă ați alege doar 3 cuvinte pentru a vă descrie fiica care ar fi acestea?mihail pautov

3 cuvinte? "celmai" bun prieten :-)

7. Merge la grădiniță Yana? Care sunt activitățile preferate ale fiicei dumneavoastră?

Merge de la 1 an și 8 luni. Și îi place foarte mult. Încerc să o trec prin cât mai multe activități ca să le poată experimenta, dar nu toate deodată. Pe rând. A facut robotică (lego), face engleză, dans, lumea poveștilor, înot.

8. V-ați jucat vreodată de-a doctorul cu Yana? Își dorește să devină medic, ca și dumneavoastră?

Da, și dezinvoltura ei mă impresionează. Știe că sunt chirurg și cam asta se joacă cu mine. Îmi spune că sunt bolnav, mă mângâie pe cap: "sărăcutzul de tine, trebuie să te operăm" și începe să-mi scoată organele ca să facă magii peste ele. Este fascinată de sumedenia de poze din operații pe care le am în telefon, și nu a schițat niciodată o urmă de frică sau dezgust. Iar asta e un lucru bun. Corpul uman este frumos și fascinant, atât la exterior, cât și la interior, și cred că este mai corect să îl vezi așa decât să simți frică și dezgust la prima picătură de sânge. Yana va fi un chirurg bun :-)

mihail pautov

9. Care vi se pare cel mai frumos detaliu în creșterea copiilor? Dar cel mai greu?

Faptul că râzi de te prăpădești zilnic cu ei. Faptul că apare pe lume cineva care te așteaptă sincer și mereu, se bucură infinit când te vede și nu vrea să te lase să pleci niciodată. Cineva care nu te va trăda niciodată. Sună egoist, dar poate așa și trebuie să sune. Ce e greu? Că trebuie să adaugi minim 30 de minute la fiecare ieșire în oraș pe care o ai cu copilul. Cam atât îți ia să îi pui bluza în timp ce el își dă pantalonii jos și tot așa.

10. Considerați că aveți un stil de parenting autoritar sau prietenos?

Prietenos influențat. Chiar și în lucrurile stricte încerc să o fac pe ea să creadă că face alegerea corectă, nu i-o impun eu.

11. În ce locuri vă place să călătoriți în familie? Ce activități preferate aveți alături de familie?

Ne place Asia. Când călătorim ne mutăm dintr-un loc în altul în permanență și facem orice ne trece prin cap la momentul respectiv.

mihail pautov

12. Cât de importanți considerați primii 7 ani din viață?

Cam în acești ani ți se scrie softul cu care vei lucra toată viața, așa că aceștia sunt cei mai importanți. Este imposibil să nu greșești în scrierea acestui soft, important este să realizezi importanța lui și să îți dai silința maxim.

13. Care sunt principiile de viață pe care doriți să le transmiteți copiilor?

Asta e o intrebare capcană. Pentru că orice ai dori să le transmiți, ei le vor copia pe ale tale. Dacă îi explici copilului că trebuie să vorbească frumos cu toată lumea, dar tu din când în când mai ridici tonul, la fel va face și copilul tău. Așa că cel mai eficient este să lucrezi la tine, iar copilul va crește frumos pe lângă tine.

mihail pautov

14. Care sunt sfaturile pe care le-ați acordat altor tați medici?

Să realizeze importanța timpului petrecut cu copiii lor și să profite de el ca să nu îl regrete în viitor.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  INTERVIU | Psihoterapeutul Alexandru Bușilă: „Dragă părinte, nu-ți pregăti copilul pentru o carieră, ci pentru cea mai importantă carieră - VIAȚA LUI bună, frumoasă, adevărată”
  INTERVIU | Psihoterapeutul Alexandru Bușilă: „Dragă părinte, nu-ți pregăti copilul pentru o carieră, ci pentru cea mai importantă carieră - VIAȚA LUI bună, frumoasă, adevărată”

  Se spune că meseria de părinte este cea mai dificilă din lume. Și nu degeaba! Nu ne pregătește nimeni pentru asta în momentul în care ținem acea mogâldeață...

  Scandal uriaș! Un pedofil chirurg a abuzat 250 de copii. Cei mai mici aveau 4 ANI și erau abuzați sub anestezie!
  Scandal uriaș! Un pedofil chirurg a abuzat 250 de copii. Cei mai mici aveau 4 ANI și erau abuzați sub anestezie!

  Eveniment îngrozitor descoperit în incinta unui spital - sute de copii aflați sub anestezie abuzați de un chirurg. Cei mai micuți dintre ei aveau vârste de 4 anișori -...

  Interviu emoționant cu Simona Halep: asta mi-a mai rămas de îndeplinit, să devin mamă
  Interviu emoționant cu Simona Halep: asta mi-a mai rămas de îndeplinit, să devin mamă

  Simona Halep vorbește deschis despre perioada copilăriei sale și cum era ea atunci în turnee, cum făcea față competițiilor de tenis și cum a evoluat în acești ani. La...

  Medic din Cluj cercetat pentru malpraxis după ce a pus greșit în ghips mâna unui copil
  Medic din Cluj cercetat pentru malpraxis după ce a pus greșit în ghips mâna unui copil

  Un medic clujean este acuzat că a pus greșit mâna în ghips unei fetițe de 3 ani! Părinții au depus plângere la Colegiul Medicilor și au descoperit că alte 14 familii...

  Medic supraviețuitor al coronavirusului:"Tu, dacă te duci în magazin și cineva cu Covid a strănutat cu 15 minute înainte, te poți infecta, cu tot cu mască. Trebuie să stăm acasă!"
  Medic supraviețuitor al coronavirusului:"Tu, dacă te duci în magazin și cineva cu Covid a strănutat cu 15 minute înainte, te poți infecta, cu tot cu mască. Trebuie să stăm acasă!"

  Dr. Cristian Panaite, medic nutriționist, este căsătorit cu dr. Ana-Maria Teodorov, medic oftalmolog în Franța, care a trecut prin experiența infectării cu Covid-19, atât...

  Hai să fim clari, tătici: se numește parenting, nu babysitting!
  Hai să fim clari, tătici: se numește parenting, nu babysitting!

  Cu toate că mamele ajung să se ocupe de tot ceea ce înseamnă creșterea copilului, începând de la schimbatul scutecelor și până la participarea la ședințele cu...

  Cariera faimoasă pe care ar trebui să o ai în funcție de zodia ta
  Cariera faimoasă pe care ar trebui să o ai în funcție de zodia ta

  Să îți alegi job-ul care să ți se potrivească de minune și să reușești să-ți construiești cariera la care visezi este unul dintre obiectivele cele mai importante din...

  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic
  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic

  Majoritatea părinților ajung la un moment dat să administreze antibiotic copilului. Pentru că apar întrebări precum dacă este bine să primească lapte cât timp primește...

  © 2022 Qbebe