Ce acte sunt necesare pentru pașaportul copilului?

Ce acte sunt necesare pentru pașaportul copilului?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În condițiile în care începând cu 26 iunie 2012 a fost adoptată o nouă legislație în UE și anume cea potrivit căreia minorii sub 12 ani nu mai pot fi trecuți pe pașaportul părinților, copiii au nevoie de un pașaport individual pentru a călători în afara țării. Din articolul de mai jos vei afla detalii care țin de actele necesare pentru a putea obține pașaportul copilului, care sunt tipurile de pașaport disponibile în prezent, cât sunt valabile acestea, precum și cât ar trebui să plătești pentru acest document. De asemenea, vei vedea care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite pentru obținerea pașaportului pentru un minor, precum și cât va trebui să aștepți până când acesta va fi gata. 

Acte necesare pentru pașaportul copilului

„Un pașaport pentru copii de la ce vârstă este necesar?” este o întrebare la care vei găsi răspuns în actuala legislație a UE privind călătoriile. Astfel, în urma unei hotărâri a Consiliului Uniunii Europene și a Parlamentului European din 28 mai 2009, începând cu 26 iunie 2012 în toate statele membre UE s-a aplicat principiul „o persoană, un pașaport” în vederea protejării minorilor în fața traficului de persoane. În urma acestei hotărâri, părinții nu își mai pot trece copiii pe pașaportul lor, dar pentru cei de până la 12 ani există o excepție: pașaportul nu va conține și amprentele digitale electronice.  

Părinții se întreabă, de exemplu, dacă este obligatoriu pașaportul pentru un copil de 1 an: 

„Am și eu o întrebare: se poate face pașaport la un copil care are doar 1 an? Vă mulțumesc!”

Răspuns primit:

„Da, nu există restricție de vârstă.”

Sursă: minicălătorii.ro

Pentru un pașaport pentru copiii cu domiciliul în România actele necesare depind de vârsta acestora, dar și de cine a formulat cererea de eliberare a pașaportului. Mai exact, dacă aceasta a fost solicitată de amândoi părinții sau numai de unul dintre aceștia. 

doi-baietei-tinandu-si-pasapoartele-in-mana

În prezent, dacă este nevoie de un pașaport pentru copii de până la 14 ani, documentele necesare sunt:

 • Certificatul de naștere al copilului (în original)
 • Documentul/documentele de identitate ale părintelui/părinților, ale reprezentantului legal sau ale persoanei împuternicite, în original, care să fie în perioada de valabilitate
 • Dacă există, pașaportul anterior al copilului
 • Documentul, în original, ce dovedește achitarea contravalorii pașaportului. În cazul în care plata acestuia s-a realizat online, documentul de plată va trebui printat pe hârtie pentru a fi vizibile toate informațiile aferente plății online, care să fie completat pe numele titularului

În situația în care cererea de eliberare pentru pașaportul pentru copii nu a fost solicitată de ambii părinți, va fi nevoie și de procura specială prin care un părinte împuternicește pe celălalt părinte sau de o declarație privind acordul celuilalt părinte, fie în original, fie duplicat de pe actul original pentru procura specială și o declarație a celuilalt părinte (autentificate și eliberate începând cu 1 ianuarie 2013).

Un pașaport pentru minorii de peste 14 ani se va putea realiza cu ajutorul următoarelor acte:

 • Certificatul de naștere al copilului (în original)
 • Cartea de identitate/cartea provizorie de identitate, care să fie în perioada de valabilitate, în original
 • Dacă există, pașaportul anterior al copilului
 • Declarațiile privind acordul de eliberare a pașaportului simplu electronic/pașaportului simplu temporar, date, în funcție de situație, de ambii părinți/ de unul dintre părinți/de părintele supraviețuitor/de reprezentantul legal al copilului, fie în original, fie duplicat de pe actul original
 • Documentul, în original, ce dovedește achitarea contravalorii pașaportului. În cazul în care plata acestuia s-a realizat online, documentul de plată va trebui printat pe hârtie pentru a fi vizibile toate informațiile aferente plății online, fiind completat pe numele titularului
 • Dacă minorul este căsătorit, va fi nevoie și de certificatul său de căsătorie (în original)

În condițiile în care se solicită un pașaport pentru copiii cu domiciliu în străinătate, documentele utile vor fi:

 • Pașaportul anterior (dacă există)
 • Documentul, în original, ce dovedește achitarea contravalorii pașaportului. În cazul în care plata acestuia s-a realizat online, documentul de plată va trebui printat pe hârtie pentru a fi vizibile toate informațiile aferente plății online, fiind completat pe numele titularului
 • 2 fotografii color identice ale titularului (de 3,5X4,5 cm)- pentru copiii care nu au împlinit încă 14 ani și pentru care se solicită eliberarea unui pașaport simplu temporar
 • Dovada domiciliului în străinătate al minorului- Se poate face în mai multe moduri: cu pașaportul minorului (în care este menționat statul de domiciliu, dar numai dacă cel puțin unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului are domiciliul în statul respectiv), cu pașaportul părinților/al unuia dintre părinți/al reprezentatului legal (pașaportul ambilor părinți, dacă aceștia au domiciliul în statul respectiv sau pașaportul unuia dintre părinți și declarația celuilalt părinte, prin care acesta își dă acordul cu privire la domiciliul minorului sau hotărârea judecătorească, definitivă și irevocabilă prin care s-a stabilit domiciliul copilului la unul dintre părinți; pașaportul părintelui căruia i-a fost încredințat copilul prin hotărâre definitivă și irevocabilă/părintele care exercită singur autoritatea părintească printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă a instanței; pașaportul reprezentantului legal; pașaportul părintelui supraviețuitor)

Programarea pentru eliberarea pașaportului se poate efectua cu cel mult 90 de zile anterior datei depunerii cererii. Și formularele pentru un pașaport pentru copii, utile programării, pot fi găsite pe site-ul epasapoarte.ro. La rubricile „Nume” și „Prenume” se va trece numele și prenumele copilului. De asemenea, va trebui să completezi și rubrica „Alege Locația”, unde îți vei alege locul în care intenționezi să depui cererea în vederea eliberării pașaportului. 

Ține cont și de aceste aspecte: anularea programării poate avea loc în oricare dintre aceste situații:

 • Neprezentarea la data și ora programată
 • Neconcordanța dintre datele trecute în formularul de programare și datele de identificare ale persoanei ce se prezintă când se depune cererea pentru eliberarea pașaportului
 • Lipsa actelor de care este nevoie
 • Lipsa dovezii achitării taxei de pașaport

Dacă nu reușești să ajungi la ora și data programată, ai posibilitatea să te folosești de opțiunea „Anulează rezervarea” din email-ul de confirmare pe care îl primești după ce finalizezi programarea. 

Pentru depunerea cererilor pentru eliberarea pașaportului pentru copii te vei adresa Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte din județul de domiciliu. Dacă ai nevoie de un pașaport pentru copii și ești din București, cererile pentru eliberare se pot depune la oricare din aceste locații:

 • Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte București din sediul Plaza România (Bd. Timișoara, nr.26, sector 6)
 • Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte București din sediul Parklake Shopping Center (Str. Liviu Rebreanu, nr.4. sector 3)

Detalii despre programul de lucru cu publicul din cele două sedii din București poți afla și de aici.

Cererile pentru eliberarea pașaportului se vor tipări automat în momentul în care sunt depuse la ghișeu.

În conformitate cu legislația din România, cererile pentru eliberarea pașaportului pentru copiii (atât simplu electronic, cât și temporar) care locuiesc în străinătate se depun la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statele respective.

Pașaport copii valabilitate

Pașaportul pentru copii are o valabilitate variabilă, în funcție de tipul de pașaport:

 • Valabilitate pașaport simplu electronic- Este de 3 ani pentru minorii cu vârsta sub 12 ani. Dacă este însă vorba despre minorii mai mari, între 12 și 18 ani, valabilitatea unui pașaport pentru copii este de 5 ani
 • Valabilitate pașaport simplu temporar- Un pașaport temporar pentru copii are valabilitate 1 an, indiferent de vârsta minorului

fetita-si-mama-ei-cu-pasapoartele-asteptand-cu-bucurie-sa-plece

La fel ca pentru adulți, pașaportul de copil este valabil până la data expirării aflată în fila sa informatizată. Odată ce un pașaport pentru copii a expirat, nu se poate recurge la prelungirea termenului său de valabilitate, nici la adăugarea de noi file, ci se va elibera unul nou.  

Dacă te întrebi cât durează până când este gata un pașaport pentru copii, trebuie să știi că această durată diferă tot în funcție de pașaportul pe care l-ai solicitat. De pildă, un pașaport electronic simplu pentru copii va fi eliberat, în țară, în 5 zile lucrătoare de la data la care a fost înregistrată cererea, în timp ce unul simplu temporar poate fi eliberat în 3 zile lucrătoare dacă survine o situație precum aceasta: copilul trebuie să se deplaseze în străinătate pentru a studia, pentru a participa la competiții oficiale sau pentru a urma un tratament în cazul în care sănătatea/viața îi sunt puse în pericol. 

Dacă vei declara că nu dorești un pașaport simplu electronic pentru copil, o să se elibereze un pașaport simplu temporar (în termen de 10 zile lucrătoare). 

O întrebare despre pașaportul pentru copii prezentă pe forum-uri este și cea legată de posibilitatea de a se realiza un pașaport la urgență: 

„Bună ziua, Dorim să îi facem pașaportul fiicei noastre minore. Întrebarea este cât costă la urgență un pașaport pentru copiii de 1 an și în cât timp ne vor da pașaportul. Mulțumesc!”

Răspuns venit din partea unui avocat:

„Nu se mai eliberează pașapoarte în sistem de urgență. Aveți două posibilități: pașaport simplu electronic (valabil 3 ani în cazul minorilor sub 12 ani) sau pașaport simplu temporar (valabil 1 an).”

Sursă: avocatnet.ro/forum/

Cine dorește să vadă cât mai durează până când pașaportul copilului va fi gata, poate verifica statusul documentului pe epasapoarte.ro. Verificarea se poate face în funcție de numărul cererii, de data depunerii sau de CNP. Nu este exclus ca pașaportul să fie eliberat înainte de termenul care a fost comunicat când a fost depusă solicitarea de eliberare.

Taxe pentru pașaportul copilului

Plata contravalorii unui pașaport se poate efectua în mai multe moduri:

 • Online, cu ajutorul platformei  Ghișeul.ro
 • La casieriile CEC Bank, dar și la stațiile de plată ale CEC Bank (Selfpay)
 • Prin mandat poștal (modalitate în curs de implementare)

În situația în care nu ai mai avea nevoie de pașaport pentru copilul tău, dacă taxa a fost echitată eronat sau dacă nu a fost prestat serviciul aferent, ai posibilitatea să-ți fie restituită contravaloarea sa. Va trebui să procedezi în felul următor: vei formula o cerere scrisă adresată Companiei Naționale „Imprimeria Națională” SA și o vei însoți de documentul care arată că s-a efectuat plata, dar în cel mult 5 zile lucrătoare de când a fost depusă cererea. 

Cererea de restituire pentru contravaloarea pașaportului poate fi regăsită pe cnin.ro/contact_restpas.php.

Tipuri de pașapoarte pentru copii

Aceste documente pot fi:

Pașaportul pentru copii simplu electronic

Pentru obținerea acestui pașaport se impune prezența copilului, în condițiile în care i se preiau impresiunile digitale (amprentele) și impresiunea facială. Furnizarea amprentelor digitale nu se va realiza însă pentru minorii mai mici de 12 ani.

Un pașaport simplu electronic se eliberează, pentru copiii de până la 14 ani, numai la cererea:

 • Ambilor părinți
 • Părintelui căruia i-a fost încredințat minorul prin hotărârea definitivă și irevocabilă a instanței
 • Părintelui supraviețuitor
 • Reprezentantului legal al copilului
 • Părintelui în favoarea căruia s-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă a instanței, o hotărâre rămasă definitivă pentru procesele începute cu 15 februarie 2013 sau o ordonanță președințială (prin care s-a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului copilului)
 • Părintelui care exercită singur autoritatea părintească în baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile 
 • Părintelui împuternicit de celălalt părinte prin intermediul unei procuri speciale sau dacă acesta are acordul scris al celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului minorului
 • Persoanelor împuternicite printr-o procură specială de către persoanele menționate 

Eliberarea pașaportului simplu electronic pentru copilul de peste 14 ani este posibilă la cererea acestuia, dar numai cu acordul:

 • Ambilor părinți
 • Părintelui căruia i-a fost încredințat minorul prin hotărârea definitivă și irevocabilă a instanței
 • Părintelui supraviețuitor
 • Reprezentantului legal al copilului
 • Părintelui împuternicit de celălalt părinte prin intermediul unei procuri speciale sau dacă acesta are acordul scris al celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului minorului
 • Părintelui care exercită singur autoritatea părintească în baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile 

Pașaportul pentru copii simplu temporar

Dacă se va alege acest tip de pașaport, ține cont de următorul fapt: vei verifica condițiile de obținere a vizei și de intrare în țara de destinație pe baza acestui document (în state precum Liban, Qatar, Yemen, Emiratele Arabe sau Kuweit, poliția de frontieră poate să refuze acordarea vizei și dreptul de intrare pe teritoriul acestor țări în baza pașaportului simplu temporar). 

De asemenea, pentru pașaportul simplu temporar nu se vor prelua amprentele digitale, alături de documentele necesare fiind nevoie de 2 fotografii (cu dimensiunile 3,5X4,5 cm), dar nu este obligatorie prezența copilului la depunerea acestora. 

Condiția pentru eliberarea pașaportului simplu temporar pentru copiii de până la 14 ani este să existe o cerere a:

 • Ambilor părinți
 • Părintelui căruia i-a fost încredințat minorul prin hotărârea definitivă și irevocabilă a instanței
 • Părintelui supraviețuitor
 • Reprezentantului legal al copilului
 • Părintelui în favoarea căruia s-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă a instanței, o hotărâre rămasă definitivă pentru procesele începute cu 15 februarie 2013 sau o ordonanță președințială (prin care s-a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului copilului)
 • Părintelui care exercită singur autoritatea părintească în baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile 
 • Părintelui împuternicit de celălalt părinte prin intermediul unei procuri speciale sau dacă acesta are acordul scris al celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului minorului
 • Unuia dintre părinți, dacă minorul trebuie să se deplaseze în afara granițelor pentru a urma un tratament medical întrucât viața/sănătatea îi sunt puse în pericol sau pentru a participa la competiții oficiale

mama-si-fetita-purtand-masca-de-protectie-si-aratand-pasapoarte-si-certificat-de-vaccinare-de-pe-telefon-pentru-a-se-caza

Minorii de peste 14 ani vor putea să solicite eliberarea unui pașaport simplu temporar printr-o cerere, documentele în vederea eliberării pașaportului fiind depuse personal de către aceștia. Pentru cererea depusă, copilul va avea însă nevoie de acordul:

 • Ambilor părinți
 • Părintelui căruia i-a fost încredințat minorul prin hotărârea definitivă și irevocabilă a instanței
 • Părintelui supraviețuitor
 • Reprezentantului legal 
 • Părintelui în favoarea căruia s-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă a instanței, o hotărâre rămasă definitivă pentru procesele începute cu 15 februarie 2013 sau o ordonanță președințială (prin care s-a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului copilului)
 • Părintelui care exercită singur autoritatea părintească în baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile 
 • Unuia dintre părinți, dacă minorul trebuie să se deplaseze în afara granițelor pentru a urma un tratament medical întrucât viața/sănătatea îi sunt puse în pericol sau pentru a participa la competiții oficiale

Acte necesare pașaport copii minori

Alături de actele menționate anterior (certificatul de naștere al minorului în original, cartea de identitate- în cazul minorilor ce au împlinit vârsta de 14 ani, documentele de identitate ale părinților/părintelui/reprezentantului legal/persoanei împuternicite, dovada achitării contravalorii pașaportului și, dacă există, pașaportul anterior al minorului), pentru eliberarea unui pașaport pentru copii minori mai pot fi necesare, în funcție de tipul de pașaport solicitat și de situație, și alte acte. 

Pentru pașaportul simplu electronic pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani

În cazul în care cererea pentru pașaport a fost formulată doar de un singur părinte/reprezentant legal al copilului/persoană împuternicită, va fi nevoie și de documentele enumerate:

 • Procura specială prin care unul dintre părinți  împuternicește pe celălalt sau o declarație privind acordul celuilalt părinte (orginal sau duplicat de pe actele originale, care să fie autentificate și eliberate după 1 ianuarie 2013)
 • Hotărârea judecătorească, definitivă și irevocabilă, de încredințare a minorului
 • Hotărârea judecătorească, definitivă și irevocabilă, prin care unul dintre părinți își exercită singur autoritatea părintească sau rămasă definitivă pentru procesele începând cu 15 februarie 2013/ordonanța președințială, care se referă la faptul că părintele/reprezentantul legal ce deține autoritatea părintească are dreptul să solicite eliberarea pașaportului pentru copil
 • Hotărârea judecătorească, rămasă definitivă și irevocabilă sau definitivă (în cazul proceselor începute cu data de 15 februarie 2013) /ordonanța președințială, prin care s-a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului copilului
 • Actul de desemnare a reprezentantului legal al părintelui (numai la cererile formulate de acesta)
 • Actul de deces al părintelui (în cazul cererii formulate de părintele supraviețuitor sau de persoana împuternicită de acesta) în original

Prezența minorului este obligatorie la depunerea actelor. În același timp, declarațiile privind acordul de eliberare a pașaportului sau procura specială vor trebui autentificate în fața unui notar, iar în străinătate în cadrul misiunilor diplomatice sau consulare ale țării noastre. 

Pentru pașaportul simplu electronic pentru minorii care au împlinit 14 ani

La fel ca și pentru ce nu împlinit vârsta de 14 ani, va fi nevoie de acte suplimentare pentru eliberarea pașaportului în cazul în care cererea a fost formulată doar de un singur părinte/reprezentant legal al copilului/persoană împuternicită. Acestea sunt:

 • Hotărârea judecătorească, definitivă și irevocabilă, de încredințare a minorului
 • Hotărârea judecătorească, definitivă și irevocabilă, prin care unul dintre părinți își exercită singur autoritatea părintească sau rămasă definitivă pentru procesele începând cu 15 februarie 2013/ordonanța președințială, care se referă la faptul că părintele/reprezentantul legal ce deține autoritatea părintească are dreptul să solicite eliberarea pașaportului pentru copil
 • Actul prin care este desemnat reprezentantul legal al minorului
 • Actul de deces al părintelui

Este necesar ca documentele să fie depuse personal de către minor, iar declarațiile privind acordul de eliberare a pașaportului se formulează în fața funcționarului ce va primi cererea. În acest context, se impune și prezentarea documentelor de identitate ale părinților/părintelui/reprezentantului legal (în original, aflate în perioada de valabilitate). Totodată, declarațiile privind acordul de eliberare a pașaportului sau procura specială vor trebui autentificate în fața unui notar, iar în străinătate în cadrul misiunilor diplomatice sau consulare ale României.

Acte pentru pașaportul simplu temporar pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani

Și acest tip de pașaport pentru copii se va obține, în cazul în care cererea pentru eliberare se va efectua doar de un singur părinte/reprezentant legal al copilului/o persoană împuternicită, cu ajutorul unei procuri speciale (prin care unul dintre părinți împuternicește pe celălalt sau o declarație privind acordul celuilalt părinte, în original sau duplicat de pe actul original-procura specială- și declarația celuilalt părinte, dar care să fie autenficate și eliberate începând cu 1 ianuarie 2013 sau procura specială pentru cererile care aparțin persoanei împuternicite- în original sau duplicat de pe actul original) sau cu ajutorul unor documente precum:

 • Hotărârea judecătorească, definitivă și irevocabilă, prin care unul dintre părinți își exercită singur autoritatea părintească sau rămasă definitivă pentru procesele începând cu 15 februarie 2013/ordonanța președințială, care se referă la faptul că părintele/reprezentantul legal ce deține autoritatea părintească are dreptul să solicite eliberarea pașaportului pentru copil
 • Hotărârea judecătorească, definitivă și irevocabilă, de încredințare a minorului 
 • Hotărârea judecătorească, rămasă definitivă și irevocabilă sau definitivă (în cazul proceselor începute cu data de 15 februarie 2013) /ordonanța președințială, prin care s-a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului copilului
 • Actul de deces al părintelui (în cazul cererii formulate de părintele supraviețuitor sau de persoana împuternicită de acesta) în original
 • Actul de desemnare a reprezentantului legal al părintelui (numai la cererile formulate de acesta)
 • Documente de la instituția ce organizează studii/competiții oficiale (însoțite de o traducere legalizată) din care să reiasă care este perioada și statul/statele în care se vor desfășura acestea
 • Documente emise/avizate de o instituție medicală din România (însoțite de o traducere legalizată) din care să rezulte care este perioada și statul/statele în care copilul va urma un tratament medical

Odată cu depunerea actelor, se vor prezenta și declarațiile privind acordul de eliberare a pașaportului sau procura specială vor trebui autentificate în fața unui notar, iar în străinătate în cadrul misiunilor diplomatice sau consulare ale României.

Pentru pașaportul simplu temporar al minorilor ce au împlinit vârsta de 14 ani

În situația în care o cerere pentru eliberarea pașaportului a minorului care a împlinit 14 ani se va face doar cu acordul unui singur părinte/ al reprezentantului legal/al persoanei împuternicite, cererea trebuie să fie însoțită și de:

 • Hotărârea judecătorească, definitivă și irevocabilă, de încredințare a minorului 
 • Hotărârea judecătorească, definitivă și irevocabilă, prin care unul dintre părinți își exercită singur autoritatea părintească sau rămasă definitivă pentru procesele începând cu 15 februarie 2013/ordonanța președințială, care se referă la faptul că părintele/reprezentantul legal ce deține autoritatea părintească are dreptul să solicite eliberarea pașaportului pentru copil
 • Hotărârea judecătorească, rămasă definitivă și irevocabilă sau definitivă (în cazul proceselor începute cu data de 15 februarie 2013) /ordonanța președințială, prin care s-a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului copilului
 • Documente de la instituția ce organizează studii/competiții oficiale (însoțite de o traducere legalizată) din care să reiasă care este perioada și statul/statele în care se vor desfășura acestea
 • Documente emise/avizate de o instituție din România (însoțite de o traducere legalizată) din care să rezulte care este perioada și statul/statele în care copilul va urma un tratament medical
 • Actul de deces al celuilalt părinte

Chiar dacă prezența minorului care a împlinit 14 ani este obligatorie pentru depunerea documentelor necesare eliberării pașaportului, există și o excepție: dacă minorul nu poate să fie prezent din motive medicale sau dacă este lipsit temporar de capacitatea de exercițiu. În oricare dintre aceste cazuri, se vor depune și:

 • 2 fotografii color identice ale titularului (cu dimensiunile 3,5X4,5 cm)
 • Documente emise/avizate de autorități medicale din țară sau din străinătate care să ateste situația medicală a minorului și faptul că acesta nu-și poate exprima voința și nici nu poate depune personal cererea pentru eliberarea pașaportului (în funcție de situație, documentele medicale din străinătate vor avea traduceri autorizate în limba română)
 • O hotărâre judecătorească de punere sub interdicție, definitivă și irevocabilă sau definitivă pentru procesele începând cu data de 15 februarie 2013; aceasta va fi însoțită de un act de desemnare a unui reprezentant legal

Așa cum se întâmplă pentru pașaportul simplu electronic și pentru cel temporar nu trebuie să lipsească declarațiile privind acordul de eliberare a pașaportului, care se formulează în fața funcționarului ce va primi cererea. În acest context, se impune și prezentarea documentelor de identitate ale părinților/părintelui/reprezentantului legal (în original, aflate în perioada de valabilitate). Declarațiile de acord trebuie să fie autentificate de un notar public, iar cele din străinătate în cadrul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României.

Valabilitatea unui pașaport expirat al unui copil minor nu poate fi prelungită și nici nu se permite adăugarea de noi file. Odată ce documentul a ieșit din perioada de valabilitate, va fi înlocuit cu unul nou. 

baietel-si-adolescent-stand-tristi-pe-canapea-intrucat-nu-isi-mai-pot-urma-planurile-de-vacanta

Pașaport copii preț

Un pașaport pentru copii are prețuri diferite, diferența rezultând din tipul de pașaport pentru care se va opta și de vârsta copilului:

 • Pașaportul simplu electronic- Pentru copiii sub vârsta de 12 ani este de 234 lei, în timp ce pentru cei de peste 12 ani este de 258 lei
 • Pașaportul simplu temporar- Prețul acestuia este unic, indiferent de vârsta posesorului: 96 lei

Părinții sunt preocupați să știe cât ar trebui să plătească pentru pașaportul micuților, mai ales dacă trebuie să călătorească însoțiți de mai mulți copii. Iată ce a întrebat o mamă pe un site de călătorii:

„Bună, aș vrea să plec și eu cu copiii în vacanță. Și vreau să știu ce acte îmi trebuie și cât mă costă un pașaport pentru copiii de 4 ani și pentru un bebeluș de 8 luni. Vă mulțumesc”

Răspuns primit:

„Ultima dată când am verificat, pașaportul pentru copiii sub 14 ani costa 234 RON bucata, deci vei scoate din buzunar, pentru amândoi, 468 lei. 

În ceea ce privește actele necesare emiterii pașaportului:

 • certificatul de naștere al copilului, în original
 • actele de identitate ale părinților
 • documentul (în original) care atestă efectuarea plății taxelor

În cazul în care nu sunt ambii părinți prezenți la depunerea actelor, e necesară o procură sau o declarație de acord a părintelui absent. 

Dacă un copil a mai avut pașaport, trebuie adus și pașaportul vechi.”

Sursă: minicalatorii.ro

Pașaport copii cu părinți divorțați

În situațiile în care părinții sunt divorțați, iar cererea pentru eliberarea unui pașaport simplu elecronic sau temporar, pentru un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani, va fi formulată doar de unul dintre părinți, va fi necesară și hotărârea judecătorească de încredințare a minorului, definitivă și irevocabilă. Pașaportul va fi eliberat numai la cererea părintelui căruia i-a fost încredințat minorul prin hotărâre definitivă și irevocabilă. Dacă este vorba de un pașaport simplu temporar pentru cazurile în care minorul are nevoie să urmeze un tratament medical în străinătate (fără de care sănătatea și viața i-ar fi puse în pericol), pentru a studia sau pentru a lua parte la competiții oficiale, dacă nu este timpul necesar pentru a se obține și acordul celuilalt părinte va fi suficient doar acordul unuia dintre părinți. 

baietel-vesel-in-timp-ce-tine-in-mana-documente-de-calatorie-si-se-afla-alaturi-de-mama-sa

Tot pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani, iar părinții sunt divorțați, există și posibilitatea ca unul dintre părinți să-l împuternicească pe celălalt ca să solicite eliberarea pașaportului pentru copil. Persoana ce va face împuternicirea va merge la notariat cu următoarele documente:

 • actul său de identitate în original
 • copia actului de identitate al persoanei împuternicite ca să solicite eliberarea pașaportului copilului
 • copie după certificatul de naștere al minorului

Procura poate fi autentificată în fața oricărui notar public din România, iar pentru persoanele aflate în străinătate la consulat/ambasadă. Documentul va trebui să conțină:

 • datele de identificare ale copilului minor
 • datele de identificare ale persoanei ce realizează împuternicirea
 • datele de identificare ale persoanei împuternicite
 • faptul că persoana împuternicită va îndeplini toate formalitățile necesare pentru obținerea pașaportului minorului
 • faptul că persoana împuternicită se va prezenta la serviciul public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor pentru a depune actele necesare și că va ridica pașaportul copilului
 • faptul că persoana împuternicită va da declarații, va formula cereri, va achita taxe, va semna în numele persoanei care a împuternicit-o și va ridica pașaportul 
 • termenul de valabilitate al procurii (procura este valabilă din momentul autentificării până la îndeplinirea mandatului de către persoana puternicită; conform modificărilor din Codul Civil, perioada de valabilitate nu va depăși 3 ani)

Pentru un copil cu vârsta de la 14 ani în sus nu mai este necesară procura. Cererea pentru eliberarea pașaportului trebuie să fie însoțită, dacă părinții minorului sunt divorțați, de hotărârea judecătorească, definitivă și irevocabilă, de încredințare a minorului unuia dintre părinți. 

O situație specială intervine însă dacă între părinți există neînțelegeri privind acordul pentru eliberarea pașaportului minorului. Când se întâmplă așa, eliberarea pașaportului va avea loc numai după soluționarea de către instanță, fie prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, fie prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă (pentru procesele începute cu 15 februarie 2013) sau prin ordonanță președințială (prin intermediul acesteia instanța a suplinit acordul unuia dintre părinți pentru eliberarea pașaportului copilului).  

Pașaportul simplu electronic pentru copii poate fi ridicat, în țară, la cerere, de la orice serviciu public comunitar de pașapoarte. În străinătate, se va ridica de la misiunile diplomatice sau de la oficiile consulare ale României.

Pașaportul simplu temporar pentru copii se va ridica în țară, de la serviciul public comunitar de pașapoarte unde s-a depus cererea pentru eliberarea sa. Din străinătate se poate ridica de la misiunea diplomatică/oficiul consular al României unde a fost depusă cererea. 

Atât pașaportul pentru un adult, cât și cel pentru copii, poate fi ridicat și la o dată ulterioară celei de pe tichetul primit la depunerea documentelor, cu condiția să fie în intervalul de lucru cu publicul. 

Surse: avocatnet.ro/forum/, cnin.ro, cumsa.ro, catplatesc.ro, dw.com, eur-lex.europa.eu, libertatea.ro, minicalatorii.ro, notari.pro, pasapoarte.mai.gov.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți
Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Creșa și grădinița de vară 2024: când încep înscrierile și ce acte sunt necesare
  Creșa și grădinița de vară 2024: când încep înscrierile și ce acte sunt necesare

  Înscrierile copiilor în învățământul preuniversitar încep curând! Ce acte sunt necesare și când încep înscrierile, plus toate...

  Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
  Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

  În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

  Nuntă cu peripeții: cum au ajuns mirii la destinație, după ce câinele le-a mâncat pașaportul
  Nuntă cu peripeții: cum au ajuns mirii la destinație, după ce câinele le-a mâncat pașaportul

  Știți că uneori, sunt oameni care vor să pună bețe în roate unui cuplu, sau care chiar se opun unei nunți? Ei bine, acest cuplu din Boston, SUA, a avut parte de susținerea...

  Teste necesare pentru descoperirea infertilităţii
  Teste necesare pentru descoperirea infertilităţii

  Infertilitatea este definită drept incapacitatea unui cuplu de a concepe, chiar dacă are o activitate sexuală regulată şi nu utilizează nicio metodă de contracepţie. Dacă aveţi sub...

  I-am dat surorii mele gravide hainele de bebeluș ale copilului meu și mi-a reproșat că nu sunt de firmă și sunt uzate
  I-am dat surorii mele gravide hainele de bebeluș ale copilului meu și mi-a reproșat că nu sunt de firmă și sunt uzate

  Hainele pentru bebeluși pot fi destul de costisitoare, motiv pentru care mulți părinți se bucură de fiecare dată când primesc body-uri, bluze sau pantalonași de la rude sau...

  Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
  Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

  Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

  O mamă vinde dulceață produsă acasă, cu ajutorul fiului bolnav, pentru a putea acoperi tratamentele medicale necesare
  O mamă vinde dulceață produsă acasă, cu ajutorul fiului bolnav, pentru a putea acoperi tratamentele medicale necesare

  Gabriel are 17 ani, dar deja s-a confruntat cu mai multe vizite la spital decât alții într-o viață. El face dulceață alături de mama lui, iar apoi vând borcanele ca...

  Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”
  Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”

  O mamă cu patru copii povestește provocările financiare prin care trece la fiecare început de an școlar și nu numai. Familia se împrumută la bănci pentru a le asigura...

  © 2024 Qbebe