Vrei să-i dai o palmă copilului? Gândește-te mai bine. A fost interzisă prin lege agresiunea fizică

Mulți părinți sunt de părere că o palmă la vremea ei este mai mult decât utilă. Iată că în data de 3 octombrie a fost interzisă agresiunea fizică prin lege, Scoția devenind astfel prima țară din Regatul Unit al Marii Britanii în care nu este legală aplicarea pedepselor fizice copiilor.

Prima țară din Regatul Unit al Marii Britanii care a implementat o pedeapsă penală pentru părinții care își bat copiii
În data de 3 octombrie pedeapsa care interzice toate pedepsele fizice a fost susținută de către majoritatea parlamentară prin 84 de voturi împotriva 29, de către Parlamentul Scoțian. Proiectul a fost introdus de către membrul Parlamentului Scoțian și al Partidului Verde John Finnie, fost ofițer de poliție, care a câștigat sprijinul mai multor grupări parlamentare. Acesta a afirmat că lovirea copiilor îi învață că pe copii că impunerea forței fizice este un lucru corect, iar legea va reuși să transmită mesajul că violența nu este niciodată acceptabilă. De asemenea, a declarat că au existat dovezi incontestabile că violența fizică afectează copiii, că nu reprezintă o formă eficientă de disciplină și că se poate transforma în abuz fizic.

Iată și declarația parlamentarului: “Sunt pur și simplu încântat că Parlamentul Scoțian a făcut acest pas istoric și curajul. Pedeapsa fizică nu are ce căuta în secolul 21. Dovezile internaționale ne transmit că poate avea un impact grav asupra copiilor și că nu este eficace.”

Această inițiativă le va oferi copiilor scoțieni același nivel de protecție împotriva agresiunii fizice de care se bucură și adulții când va intra în vigoare.

Până în prezent părinții și cei care le purtau de grijă copiilor au dreptul de a apela la forță fizică în grad rezonabil pentru a-și disciplina copiii.

Cei care s-au opus votării acestei legi

Interdicția a primit opoziția Conservatorilor Scoțieni, care au afirmat că este o lege greșită, care riscă să incrimineze părinții buni pentru folosirea unor mijloace de coerciție rezonabile. Suedia a devenit primul stat din lume care a interzis plesnitul copiilor când a scos în afara legii pedepsele corporale în 1979, Scoția devenind astfel al 58-lea stat. Țara Galilor este și ea pe punctul de a introduce o interdicție, dar nu există nimic în acest sens pentru Anglia sau Irlanda de Nord. Asociația Psihologilor Educaționali susține că plesnitul este dăunător pentru sănătatea mentală a copiilor și ar trebui interzis. Irlanda a interzis plesnitul din anul 2015.

Oponenții sunt de părere că aceste schimbări nu vor ajuta copiii vulnerabili care sunt victime ale abuzului fizic grav, însă vor conduce la intervenții traumatice în familiile bune. Ei au solicitat guvernului să investeaacă în muncă socială și alte servicii pentru a le îmbunătăți abilitatea de a identifica și combate abuzul fizic real.

vrei sa ii dai o palma copilului

Gradul de răspândire al pălmuitului copiilor

Conform unui raport publicat de un grup de asociații caritabile pentru copii scoțieni din 2015 a descoperit că pedepsirea fizică a copiilor a fost mai des întâlnită la nivelul Marii Britanii decât în state asemănătoare, precum SUA, Canada, Italia, Germania și Suedia.

Oamenii de știință estimează că un procent cuprins între 70 și 80% dintre părinții din Regatul Unit al Marii Britanii întrebuințează pedeapsa fizică, iar copiii cu vârsta 3-7 ani au cele mai mari șanse de a fi loviți. De asemenea, s-a descoperit faptul că un număr mare de părinți nu privesc cu ochi buni lovitul copiilor, însă îl consideră drept unica metodă care funcționează uneori. Folosirea pedepselor fizice a scăzut în ultimii ani alături de schimbarea atitudinii publice, declinul fiind mai abrupt în mai mult de 50 de state din lume care au permis deja lovitul.

Sondajele care au examinat perspectiva copiilor cu privire la pălmuit au concluzionat că acest obicei este dureros și îi supără și nu reușește să suprime comportamentul negativ. Până în prezent, părinții au avut dreptul să folosească metode ușoare de disciplinare, precum lovitul peste mână sau la fund, care ar putea deveni infracțiune în viitor.

Pedepse interzise în prezent pentru părinți

În legislația scoțiană toate atacurile fizice asupra adulților pot fi tratate drept asalt, dar copiii nu se bucură de aceeași protecție. Se întâmplă acest lucru deoarece o persoană care este acuzată de atacarea unui copil poate invoca drept o măsură de pedeapsă rezonabilă sau un atac justificabil când au folosit forța fizică ca formă de disciplină în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 16 ani.

Atunci când va decide dacă pedeapsa a fost una rezonabilă, tribunalul ia în considerare factori precum natura pedepsei, durata și frecvența sa, vârsta copilului și efectul – fizic și mental – pe care l-a avut asupra sa.
În practică, acest lucru înseamnă că părinții au voie să își plesnească copiii pe corp, însă loviturile la nivelul capului, scuturatul sau folosirea unui obiect sunt ilegale. Toate pedepsele fizice din școli și alte instituții educaționale sunt deja complet interzise. Părinții din Anglia și Țara Galilor pot să se confrunte cu o pedeapsă penală dacă își lovesc copilul atât de tare încât lasă un semn sau cauzează o vânătaie, o umflătură, o tăietură sau o zgârietură. Legea va intra în vigoare în decurs de 12 luni de la primirea Acordului Regal.

De reținut

Sondajele de opinie au sugerat că majoritatea scoțienilor se opun unei interdicții de acest fel, criticii subliniind faptul că este suficientă legea din prezent și că schimbarea aceasta pune în pericol transformarea unor părinți buni în infractori. Însa majoritatea răspunsurilor în acest sens au împărtășit proclamarea interdicției, iar mișcarea a fost susținută la nivel extins de institutțiile caritabile pentru copii. Părinții devin în acest fel pasibili de pedeapsă pentru folosirea oricărui tip de pedeapsă fizică asupra copiilor, aceștia fiind astfel protejați în aceeași măsură ca și adulții.

Definiția pedepsei fizice, desemnată și pedeapsă corporală, este aceeași pe care o utilizează și Comitetul UN pentru Drepturile Copilului. Este vorba despre lovituri precum lovit, plesnit și izbit cu o palmă sau cu un obiect, precum și lovitul cu piciorul, scuturatul sau aruncatul copilului, zgâriatul, ciupitul, mușcatul, trasul de păr sau de urechi, forțatul copilului să stea în poziții inconfortabile, arsul, opăritul sau ingestia forțată de alimente.


Surse: protv.ro,independent.co.uk,thesun.co.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dacă ai suferit în copilărie și vrei să sufere și alții, pentru că tu ai ajuns bine, să știi că nu ai ajuns bine
  Dacă ai suferit în copilărie și vrei să sufere și alții, pentru că tu ai ajuns bine, să știi că nu ai ajuns bine

  Nu am întâlnit până acum niciun părinte care să nu îmi spună: „Îi vreau tot binele copilului meu”, iar adevărul este că instinctiv și...

  Primul stat în care s-a interzis prin lege ca școala să înceapă prea devreme
  Primul stat în care s-a interzis prin lege ca școala să înceapă prea devreme

  Pentru prima dată s-a dat o lege în favoarea somnului elevilor - școlile nu vor mai avea voie să înceapă orele mai devreme de 8 dimineața, pentru ca elevii să se poată...

  Misterul literei X din palma ta. Afla ce semnifica
  Misterul literei X din palma ta. Afla ce semnifica

  Pe baza stiintei antice a citirii in palma, stim ca liniile si simbolurile sunt asociate cu personalitatile si cu perspectivele viitoare din punct de vedere al carierei, vietii, mariajului,...

  Medic ginecolog: Când alege să nască prin cezariană, mama se gândește la ea, nu la copil
  Medic ginecolog: Când alege să nască prin cezariană, mama se gândește la ea, nu la copil

  Medicii ginecologi și autoritățile atrag atenția asupra creșterii alarmante de nașteri prin cezariană din România.

  Parinții ai căror copii au comportamente nepotrivite sau infracționale vor fi pedepsiți prin lege. Propunere legislativă în China
  Parinții ai căror copii au comportamente nepotrivite sau infracționale vor fi pedepsiți prin lege. Propunere legislativă în China

  Sunt părinții responsabili pentru faptele copiilor? Sigur că sunt. Asta spune o lege care va pedepsi părinții pentru comportamentele nepotrivite sau infracționale ale copiilor lor.

  Copilul tău are linia îngerului păzitor în palmă? Iată ce înseamnă asta
  Copilul tău are linia îngerului păzitor în palmă? Iată ce înseamnă asta

  Palmele noastre pot dezvălui despre noi lucruri la care poate nici nu te-ai fi gândit. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi semnificația uneia dintre cele mai...

  5 Metode prin care sa motivezi copilul să învețe mai bine la școală
  5 Metode prin care sa motivezi copilul să învețe mai bine la școală

  Copilul tău este foarte isteț, dar, când vine vorba de învățat, nu are rezultate pe măsura inteligenței sale? Trebuie să știi că majoritatea elevilor buni la școală nu...

  10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri
  10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri

  Orice copil iubește jucăriile, iar acest lucru nu este deloc o noutate, însă cât de valoroase sunt de fapt astfel de cadouri pentru un micuț? Eu îmi amintesc că aveam...

  © 2021 Qbebe