20 de lucruri care te vor convinge sa renunti la zaharul procesat

20 de lucruri care te vor convinge sa renunti la zaharul procesat

Alexandra Negreanu

Zaharul procesat, o placere atat de dulce pe moment, insa cu atat de multe efecte nocive pentru organismul uman. Specialistii recomanda o cantitate minima de zahar pe parcursul unei zile (10 linguri), insa cati dintre noi respecta oare acest lucru?

Iata doar cateva din nenumaratele efecte dezastruoase  ale zaharului procesat asupra organismului uman. Cu siguranta vei dori sa renunti  sa mai consumi aceasta "otrava alba", cum mai este denumit de catre specialisti:

1. Intensifica durerile premenstruale

Alimentatia joaca un rol important intotdeauna asupra starii fizice si psihice a fiecarui individ in parte. Insa femeile trebuie sa fie de doua ori mai atente la ce consuma in perioada de dinainte de menstruatie. S-a constatat prin studii bine documentate ca un consum ridicat de zahar procesat cu 10 zile inainte de menstruatie amplifica simptomele sindromului premenstrual, in mod special al dismenoreei.  Multe femei prezinta o pofta de dulce inainte de perioada menstruatiei si consuma dulciuri si alimente bogate in zahar procesat.  Renunta la acest obicei, zaharul intensifica in special crampele si spasmele menstruale, favorizeaza anxietatea si starile de iritare psihica. Un consum ridicat de  zahar procesat in timpul menstrelor, dar si inaintea declansarii lor, este asociat adesea cu disconfort abdominal, cu tulburari de tranzit intestinal sau cu eruptii acneice.

2. Ataca zmaltul dintilor

Zaharul procesat, consumat zilnic, provoaca si mentine  aciditate in corp, astfel ca organismul va incepe sa lucreze mai mult pentru a metaboliza aceste zaharuri. In timpul acestui process, organismul va folosi din ce in ce mai multe minerale,  extrase din depozitele sistemului osos, pentru a ajuta la metabolizarea zaharului. Lupta aceasta va duce in timp la decalcifieri osoase si carierea dintilor.

3. Poate provoca probleme de respiratie

In procesul de rafinare a zaharului se foloseste un aditiv alimentar- E220 (dioxid de sulf ). Consumul in exces a acestui aditiv impreuna cu zaharul procesat are efecte secundare. E 220 este folosit pentru conservarea alimentelor datorita efectului sau oxidant, astfel  nivelul de vitamine din aceste produse este puternic redus.  In cazuri rare acesta poate provoca probleme de respiratie, chiar pana la confruntarea cu crize de sufocare, in special daca persoanele in cauza sufera de astm.

4. Provoaca somnolenta si activitate scazuta la copii

Multi parinti observa ca zaharul procesat are efect asupra comportamentului copiilor lor. Copiii reactioneaza la fel chiar daca zaharul procesat este inlocuit cu indulcitori.  La New York  s-a realizat un experiment la care au participat mai multe scoli. Acestor copii le-au fost eliminate din alimentatie toate produsele alimentare cu adaos de zahar, indulcitorii artificiali si coloranti, in special pe cele de la micul dejun si masa de pranz. Rezultatele pozitive nu au incetat sa apara. Notele copiilor au crescut cu circa 15,7%, iar grupul de testare  format din copiii carora nu li s-au adus modificari in dieta au atins numai un procent de 1,7%.  S-a constatat ca zaharul procesat determina o crestere rapida a secretiei de adrenalina determinand aparitia starilor de anxietate, hiperactivitate, concentrare mentala dificila si stari de indispozitie la copii.

zahar alb

5. Poate cauza alergii alimentare

Zaharul slabeste sistemul imunitar si creeaza inflamatii, organismul nemaiputand lupta impotriva infectiilor.  Un individ cu un organism slabit este mai predispus sa se confrunte cu alergii alimentare decat un individ cu o imunitate forte.

6. Poate afecta structura ADN-ului

Potrivit acelorasi studii, zaharul poate aduce schimbari dramatice si mutatii ale ADN-ului. Conform testarilor multiple asupra efectelor consumului de zahar in exces regulat genele umane sunt afectate.

7. Poate provoca carente de crom in organism

Oamenii care consuma in mod constant cantitati mari de zahar sau alti carbohidrati rafinati priveaza organismul de cantitatea necesara organismului de crom. Aceste este in principal responsabil pentru reglementarea nivelului de zahar in sange. Cromul poate fi gasit in multe animale sau produse vegetale si in fructele de mare.

8. Sustine retentia de lichide in organism

La fel ca si sarea, consumul prea mare de zahar contribuie la retentia fluidelor in organism. Zaharul favorizeaza cresterea nivelului de insulina, Insulina diminueaza capacitatea corpului de a elimina sodiu (sare) si astfel se retine o mare parte din lichide.

9. Este inamicul numarul unu al digestiei

Zaharul procesat este numit de specialisti "otrava alba". Consumul in exces de zahar alb procesat, zilnic, va favoriza in timp aparitia a mai multor dezechilibre in functionarea organismului uman. Cele mai frecvente dezechilibre apar la nivelul tractului gastrointestinal,  deoarece consumul de zahar in exces  ingreuneaza transportul mancarii prin tractul gastro-intestinal. De asemenea acesta constribuie la cresterea aciditatii la nivel intestinal, si astfel apar fenomene mai grave ca: indigestie, malabsorbtie, la pacientii cu boli digestive functionale, cresterea riscului aparitiei bolii Crohn, si a colitei ulcerative.

 zahar procesat

10. Cauzeaza dureri de cap si migrene

Depasirea zilnica a dozei minime recomandate de zahar procesat duce la aparitia starilor de oboseala, de rau.  Aceste simptome sunt resimtite in mod special de femeile care se confrunta cu tulburari hormonale. Consumul ridicat de zahar procesat agraveaza crampele abdominale din timpul menstruatiei, tulburarile digestive si favorizeaza aparitia durerilor de cap si de muschi.

11. Poate face pielea sa imbatraneasca

Exista un proces natural in corpul dumneavoastra numite glicare. Aceasta se intampla atunci cand glucoza din sange se ataseaza la proteine pentru a forma molecule nocive, care duc la imbatranirea celulara. Este un proces destul de simplu. Cu cat mancati mai mult zahar cu atat creste si numarul de celule dezovoltate. Cele mai vulnerabile la aceste efecte sunt fibrele de colagen si elastina de proteine, care au rolul de a pastra pielea ferma si elastica. Colagenul este proteina cea mai raspandita in corpul nostru. Odata deteriorat, fibrele mentinute elastice si rezistente in mod normal de colagen si elastina devin uscate si fragile. Acest lucru duce la aparitia ridurilor si aspectului de imbatranire prematura. In concluzie consumul de zahar determina in timp pierderea elasticitatii si a functionalitatii normale a tesuturilor.

12. Influenteaza dezvoltarea necontrolata a infectiilor vaginale

Cu cat organsimul depune mai mult efort pentru metabolizarea zaharului  consumat de noi, cu atat imunitatea va fi mai scazuta. Astfel inflamatiile si infectiile se dezvolta  hranindu-se cu zahar. Se mareste riscul aparitiei candidozelor, atat la nivelul organelor genitale, cat si la nivel bucal. Bacteriile care provoaca Candida se gasesc in mod normal in organism, dar sistemul imunitar le tine sub control. Tratarea acestora va necesita tratament indelungat deoarece sunt  foarte puternice. Atunci cand ai prea mult zahar in sange, acesta creaza mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei.

13. Interfereaza in absortia de magneziu si calciu

Printre nenumaratele dezechilibre favorizate de consumul de zahar procesat in exces, se numara si dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat ca in timp, persoanele care  consuma zahar zilnic, procesul de eliminare al calciului este mai intens. In schimb, persoanele care renunta la consumul de zahar procesat si care adopta un stil de viata sanatos, absorbtia calciului revine la normal.

14. Mareste ficatul

Zaharul alb afecteaza fiecare organ din corp. La inceput, zaharul este depozitat in ficat sub forma de glicogen. Consumul zilnic de zahar alb duce la umflarea ficatului, pana cand acesta ajunge sa arate ca un balon. Deoarece ficatul nu face fata surplusului de glicogen, o parte se intoarce in sange sub forma de acizi grasi care se depun pe zonele inactive ale organismului. S-a demonstrat ca efectele zaharului asupra ficatului sunt similare cu cele ale alcoolului. Si nu este de mirarare, avand in vedere ca alcoolul este obtinut din fermentarea zaharurilor. In timp, aceste efecte se vor intensifica determinand divizarea celulelor hepatice, favorizand aparitia tumorilor.

15. Slabeste sistemul imunitar

Cu cat mananci mai mult zahar procesul de productie al acestuia necesita adaugarea unor enzime. Si cum bine stim,  nu are valoare nutritionala si este rapid si usor prelucrat de organism. Organismul  foloseste resursele proprii pentru a neutraliza zaharul din sange: calciu, magneziu, crom, cupru si vitaminele B. Acest lucru duce la slabirea sistemului imunitar si, ulterior la aparitia bolilor.

lingura cu zahar

16. Slabeste vederea si cauzeaza cataracta

Consumul de zahar si produse zaharoase este cel mai mare inamic  al orgamismului, care, cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, va incepe sa nu mai functioneze la parametrii normali. De aici vor aparea afectiuni cu care nu credeai ca vei avea de a face. Una dintre ele este vederea slabita si cataracta.

17. Mareste nivelul colesterolului

Consumul de zahar poate determina o crestere semnificativa a nivelului colesterolului total din organism, a trigliceridelor, o crestere a LDL colesterolului „rau" si o scadere a HDL colesterolului „bun''.

18. Schimba marimea rinichilor

Pe langa nenumaratele "stricaciuni" pe care le aduce consumul de zahar procesat in exces se numara si schimbarea formei rinichilor. O astfel de schimbare duce la alte afectiuni, cum ar fi modificari patologice ale rinichilor, chiar si la formarea pietrelor.

19. Afecteaza memoria in timp

Zaharul procesat, in special cel alb consumat excesiv are un efect nociv asupra creierului. Secretul unei functionari optime a creierului este acidul glutamic, o componenta vitala prezenta in foarte multe vegetale. Vitaminele din grupa B ajuta la divizarea acestui acid in componente complementare (antagonice) care asigura functia de control a activitatii creierului.  Vitaminele B sunt fabricate si de bacteriile simbiotice aflate in intestine. Cand apare zaharul rafinat, aceste bacterii mor, astfel ca procesul intern de producere a acestor vitamine B este mai lent.

20. Favorizeaza aparitia bolii Alzheimer

Pe langa faptul ca zaharul rafinat si dstruge bacteriile simbiotice, acesta produce radicalii liberi din membrana creierului. Astfel compromite abilitatea celulelor nervoase de a comunica. Acest lucru ar putea avea repercursiuni  ca uitarea si ulterior, instalarea sindormului Alzheimer.

cuburi de zahar rafinat pe lingura

Acum, ca stim atat de multe despre efectele zaharului asupra sanatatii noastre, ne putem imbunatati stilul de viata prin alegerea alimentelor si bauturile cu mai multa atentie. Nu toate produsele care sunt dulci contin zahar, deci nu trebuie sa se faca selectia dupa gust. Chiar si produsele dietetice pot contine mult zahar. Putin zahar nu constituie o problema, insa consumat regulat in cantitati mari duce la aparitia dereglarilor de metabolism.

 

Surse:

http://www.naturalnews.com/022692_sugar_xylitol_stevia.html

http://www.smoothie-handbook.com/sugar-side-effects.html

 

Articolul urmator
5 lucruri pe care le-am învățat după ce am devenit văduvă și mamă singură la 40 de ani
5 lucruri pe care le-am învățat după ce am devenit văduvă și mamă singură la 40 de ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

    Primul an de viață al unui copil este plin de provocări pentru mame dar, totodată, îți oferă momente cu totul speciale, pe care nu le vei uita niciodată. Acestea sunt legate, pe...

    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

    Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

    Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar
    Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar

    In neurostiinta, hrana este ceea ce specialistii numesc "recompensa naturala". Pentru ca noi sa supravietuim ca specie, indeplinirea nevoilor de baza precum foamea, setea sau impulsurile...

    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

    Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

    Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge
    Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge

    Una dintre cele mai la îndemână modalități de a te asigura că micuțul tău va avea parte de un start bun într-o nouă zi este să-i oferi micul dejun. Uneori...

    Motivul pentru care nu renunți niciodată la persoanele iubite, în funcție de zodie
    Motivul pentru care nu renunți niciodată la persoanele iubite, în funcție de zodie

    Când pun bazele unor relații serioase de iubire, reprezentanții fiecărei zodii în parte au propriile motive pentru care nu renunță ușor la persoana care le-a cucerit inima...

    Trucul ingenios al unui tătic pentru a convinge copilul să ia medicamentele
    Trucul ingenios al unui tătic pentru a convinge copilul să ia medicamentele

    Trebuie să recunoaștem, când vine vorba de ingeniozitate tăticii sunt cei mai capabil în a găsi soluțiile care să le ușureze viața. Așa este și cazul acestui tătic,...

    De ce renunți atât de greu la oamenii toxici, în funcție de zodie
    De ce renunți atât de greu la oamenii toxici, în funcție de zodie

    Îți poți da seama că ai în preajma ta o persoană toxică dacă aceasta este dificilă și te face să suferi pe mai multe planuri. Astfel, o asemenea persoană îți...

    © 2024 Qbebe