7 semne ca ginecologul tau nu este bun

7 semne ca ginecologul tau nu este bun

Cosmina Ionita

Relatia dintre o femeie si ginecologul ei este este una cat se poate de intima si care dureaza toata viata. Femeia trebuie sa aiba incredere in medicul ei, iar doctorul trebuie sa fie capabil sa-i confere un sentiment de securitate. Cel mai bine este sa ai un ginecolog al tau, nu sa-i schimbi des. Uneori, chiar nu functioneaza si poate deveni ciudat sa te desparti de obstetrician.

De unde stii ca este necesar sa te desparti de medicul ginecolog? Nu exista motive, actiuni sau sentimente standard care sa te avertizeze ca ginecologul nu este potrivit pentru tine. Doar stii! Qbebe iti prezinta totusi cele mai intalnite situatii care impun schimbarea obstetricianului.

Este incompetent!

Inainte de orice, doctorul trebuie sa fie foarte bine pregatit din punct de vedere profesional. Auzim tot mai des de femei mutilate sau de tinere dezvirginate in timpul controalelor medicale de rutina. Un diagnostic pus gresit, urmat de un tratament necorespunzator poate genera probleme mari. Daca ai cel mai mic dubiu cu privire la competenta medicului ginecolog, cauta un alt specialist! Sunt viata si sanatatea ta in joc!

"Am fost diagnosticata cu fibrom uterin si medicul a decis ca este nevoie de interventie chirurgicala. Atunci a inceput cosmarul meu. Nu sunt inca pregatita sa-mi amintesc tot ce-am indurat. In doua cuvinte, mi-a perforat vezica si uterul. L-am acuzat de malpraxis, dar eu raman mutilata fizic si psihic", ne-a declarat o tanara care a vrut sa-si pastreze anonimatul.

pacienta la control ginecologic

Este prea ocupat!

Doctorul trebuie sa-si gaseasca intotdeauna timp pentru examinarea dumneavoastra. Obstreticienii au agenda incarcata si nu este nimic neobisnuit sa vada cate o pacienta la fiecare 15 minute. Dar in acele 15 minute trebuie sa-ti acorde toata atentia. De asemenea, trebuie sa fie intotdeauna dispus sa ofere o solutie la problema dumneavoastra, chiar si prin telefon. Daca nu-ti lasa impresia ca, in timpul consultatiei, tu esti cea mai importanta persoana pentru el, atunci schimba-l!

"Eu am avut un medic foarte bun, dar care era tot timpul ocupat. Imi tot dadea analize de facut si tratamente de urmat, iar cand trebuia sa ma prezint la control, scenariul se repata. La ce imi foloseau cunostintele, experienta si renumele lui daca nu mi le impartasea? Am preferat un doctor mai putin renumit, dar care sa-mi acorde atentie si timp", recunoaste Delia Sandu.

Nu ai cu cine comunica!

Cele noua luni de sarcina sunt, probabil, cele mai importante din viata unei femei. Medicul ginecolog pe care l-ai ales sa te asiste la nastere trebuie sa-ti fie prieten si sustinator. Lipsa de comunicare intre medic si pacienta poate duce la o urmarire defectuoasa a sarcinii si eventuale complicatii. Este foarte important pentru gravida sa-si duca linistita sarcina, sustinuta de departe (si totusi de aproape) de obstetrician. Daca relatia nu este bazata pe incredere, comunicare si respect, solicita opinia si serviciile altui specialist.

"Eu am pierdut o sarcina din cauza unui monstru de ginecolog. O asemenea experienta traumatizanta lasa urme pe viata. Iti pierzi increderea in medici, in tine, in toti ceilalti. Am avut nevoie de zeci de sedinte de terapie ca sa-mi revin psihic. Dar durerea si amintirele de cosmar nu ti le sterge nimeni", afirma Alexandra Ipatie.

pacienta pe masa

Face comentarii insensibile si nepoliticoase!

Este foarte important sa gasesti ginecologul potrivit, profesionist, care sa stie sa lase deoparte prejudecatile si sa se abtina de la comentarii rautacioase. Un medic nu are voie sa emita remarci personale cu privire la convingerile pacientei, cu atat mai putin sa se lanseze in pledoarii nepoliticoase.

"Cu tot ceea ce mi s-a intamplat, nu cred ca voi mai ajunge prea curand la un control ginecologic, desi sunt constienta cat este de important. Dar mi se pare halucinant sa te duci sa faci un control de rutina si sa te faca medicul sa iesi in lacrimi din cabinet. Nu vreau sa povestesc ce anume s-a intamplat acolo pentru ca este prea jenant pentru mine. Va spun doar ca si-a depasit cu mult atributiile profesionale, iar tonul si atitudinea au fost total deplasate. Nu numai ca trebuia inlocuit, dar m-a facut sa-mi pierd increderea si respectul fata de doctori", povesteste inversunat Andreea Grigore, o tanara de 19 ani.

Nu-ti inspira incredere si confort!

Trebuie sa te simti liber sa discuti orice cu obstetricianul tau. Relatia cu medicul ginecolog trebuie sa fie, inainte de toate, una confortabila, avand in vedere ca este un strain care te cunoaste cat se poate de intim. Prin urmare, trebuie sa fiti in masura - atat dumneavoastra, cat si medicul - sa discutati liber orice intrebare sau ingrijorare ati avea.

"Primul ginecolog a fost medicul meu timp de 2 ani si nu l-as fi schimbat pentru ca nu mi se pare deloc confortabil pentru o femeie sa se dezvaluie medicilor, mai ales daca sunt barbati. Dar cateodata este necesar. Aveam inima stransa ori de cate ori ma duceam la control. Era rece si distant. Nu ma simteam deloc in largul meu", ne dezvaluie Emilia Craciun.

Iti face avansuri!

Controlul medical trebuie sa se consume in prezenta asistentei, in special daca ginecologul este barbat. Daca medicul te atinge fara manusi sau te mangaie chiar si din intamplare pe coapse si picioare sau face comentarii cu privire la aspectul tau fizic, este cazul sa cauti pe altcineva.

"Nu mi s-a intamplat personal. Nici nu avea cum, ginecologul meu este o femeie. Dar o prietena care arata foarte bine, a primit avansuri de la obstetrician. Si il avea ca medic de cativa ani, dar nu i se mai intamplase. Mi-a povestit ca probabil l-a privit foarte urat ca, deodata, barbatul s-a facut grena si nu stia cum sa se indeparteze mai repede. Ea s-a imbracat si, pur si simplu, a iesit din cabinet fara sa se mai intoarca vreodata. Nu a vrut sa depuna plangere ca sa nu-i faca rau. Dar nu am fost prima persoana care i-a atras atentia ca avansurile s-ar putea indrepta si catre celelalte paciente. A raspuns ca va lua atitudine daca va mai auzi pe cineva plangadu-se", ne-a marturisit o tanara care a preferat sa nu-si decline identitatea.

ginecolog si pacienta la ecografie

Pur si simplu, nu este potrivit!

Bazeaza-te pe instinct! Iti va spune intotdeauna la timp cand se impune schimbarea. Legatura stabilita intre medic si pacienta trebuie sa primeze. Daca nu primesti ceea ce ai nevoie de la medicul tau sau nu-ti sustine deciziile, daca nu s-a creat acea conexiune medic-pacient, adreseaza-te altui profesionist.

Medicul trebuie sa te ajute sa iei o decizie in cunostinta de cauza, nu sa ia el deciziile in locul tau. Trebuie sa-ti ofere toate informatiile despre analizele pe care trebuie sa le faci, riscurile pe care le prezinta anumite proceduri si medicamente. Relatia ginecolog - pacienta trebuie sa se bazeze pe intimitate, confidentialitate, corectitudine si respect.

De aceea, trebuie sa-ti alegi cu mare grija obstetricianul. Cel mai indicat ar fi sa soliciti cat mai multe referinte despre medic inainte sa te programezi la primul control.

Citeste si: Cum sa alegi un medic obstetrician

 

Surse:
http://www.sheknows.com/parenting/articles/809508/breaking-up-with-your-ob-gyn
http://www.ananeosi-medical.com/index.php?page=2&content=6
http://pregnant.thebump.com/pregnancy/prenatal-checkups-tests/articles/when-to-break-up-with-ob.aspx?MsdVisit=1

 

Articolul urmator
Frumusețea de a fi mamă singură, pe care oamenii nu o înțeleg: „Sunt un părinte mai bun pe cont propriu”
Frumusețea de a fi mamă singură, pe care oamenii nu o înțeleg: „Sunt un părinte mai bun pe cont propriu”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne că sunteți cu un bărbat cu adevărat bun
    8 semne că sunteți cu un bărbat cu adevărat bun

    Barbatii buni sunt prosperi in mai multe zone decat isi dau seama majoritatea. Exista si oameni mai putin buni, dar daca stiti ce vreti si aveti stabilite limite adecvate, nu este imposibil...

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Are doar 7 ani și este cel mai bun jucător de șah din lume! Cine este micul român campion
    Are doar 7 ani și este cel mai bun jucător de șah din lume! Cine este micul român campion

    La numai 7 ani, Iustin-Nicolas Cazacu este cel mai bun jucător de șah din lume, la categoria sa de vârstă! A descoperit „sportul minții” la doar 4 ani, când...

    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

    Fiecare dintre noi ne exprimăm dragostea și o primim în mod diferit. Cu cât înțelegem mai profund acest aspect, cu atât avem șanse să ne bucurăm de relații mai...

    Ministrul Educației: „Să lăsăm ipocrizia. Meditațiile sunt un lucru bun. Foarte bun”. Cum explică această declarație
    Ministrul Educației: „Să lăsăm ipocrizia. Meditațiile sunt un lucru bun. Foarte bun”. Cum explică această declarație

    Îi ajută sau nu meditațiile pe copiii noștri? Oare câți dintre noi nu am făcut, în perioada liceului , meditații la cel puțîn o materie? Chiar și în...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    © 2024 Qbebe