Alimente și băuturi nocive pentru sănătatea dinților tăi

Alimente și băuturi nocive pentru sănătatea dinților tăi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca să ne bucurăm cât mai mult timp de dinți sănătoși și frumoși, este necesar să fim foarte atente și la alimentele și băuturile pe care le consumăm adesea. În articolul de mai jos vei vedea că, printre ele, se află și unele la care probabil nici nu te-ai fi gândit.

Ce alimente sunt dăunătoare pentru sănătatea dinților tăi

Specialiștii ne dau un sfat foarte important legat de îngrijirea dinților: să fim foarte atente și la ce alimente consumăm. Astfel, pentru a avea dinți sănătoși și frumoși, fără a ne confrunta totodată cu probleme gingivale, nu este suficient să avem o igienă orală bună. Esențial este să o completăm pe aceasta printr-o alimentație corectă, evitând, pe cât posibil, alimentele menționate în rândurile de mai jos.

Dropsurile tari

Mai ales dacă ai obiceiul să le ronțăi te expui riscului de a-ți deteriora smalțul dinților sau, în cazuri extreme, de a-ți sparge vreun dinte.
Nici dacă le vei suge treptat nu va fi însă prea bine pentru sănătatea dinților tăi din următorul motiv: prin dizolvarea treptată în gură se va acumula zahăr, ceea ce le va da răgaz bacteriilor să producă acizii ce vor conduce la apariția cariilor sau a unor probleme gingivale. Cu atât mai nesănătos este să consumi dropsuri cu citrice, în condițiile în care acidul citric va accentua erodarea smalțului dentar.

Bomboanele prea acre

Și acestea sunt bogate în acizi care pot deteriora considerabil smalțul dinților. Așa că și acestea trebuie ocolite.
Iar dacă totuși vei gusta astfel de bomboane, nu va trebui să te speli pe dinți imediat după aceea, în condițiile în care s-a constatat că periajul dinților va putea intensifica fenomenul de erodare a smalțului.

Bomboanele mentolate pentru împrospătarea respirației

Chiar dacă le consideri inofensive pentru dinții tăi, află că și ele pot fi dăunătoare pentru aceștia. Motivul pentru care se întâmplă așa este pentru că sunt bogate în zahăr sau în alți îndulcitori sintetici, ce pot eroda smalțul dinților.

Femeie ce doreste sa manance un drops

Fructele uscate

Deși pot fi o alternativă sănătoasă și preferată de multe dintre noi, medicii ne atrag atenția asupra următorului fapt: acestea pot dăuna grav în procesul de îngrijire al dinților.
Fructele uscate nu sunt doar bogate în nutrienți, ci conțin și zahăr și sunt adesea lipicioase. De aceea, pot fi la fel de dăunătoare ca și bomboanele gumate.
Indicat este să le consumi ocazional și să te axezi mai degrabă pe fructele proaspete, mai bune pentru sănătatea dinților tăi.

Fructele din compotul din comerț

Acestea pot fi pline de zaharuri și de îndulcitori sintetici, care sunt foarte dăunători pentru dinți.
Printre aceste fructe cele mai periculoase sunt citricele, întrucât pe lângă adaosurile de zahăr ele sunt și bogate în acizi.

Biscuiții sărați, crocanți

Nici aceștia nu sunt tocmai buni pentru dinți în condițiile în care cei mai mulți sunt plini de carbohidrați rafinați, ce se convertesc rapid în zahăr. În plus, unii dintre ei pot fi lipicioși și se pot fixa în locuri în care se vor acumula bacterii.

Chips-urile

Și ele pot rămâne blocate între dinți sau în zona gingiilor. Totodată, chips-urile conțin și ele carbohidrați rafinați și alte substanțe ce se vor transforma în zaharuri și astfel vor înlesni proliferarea bacteriilor din cavitatea bucală.
Pentru a contracara cât mai mult efectele negative ale consumului de chips-uri, încearcă să te clătești cu apă și să folosești ață dentară după ce le-ai mâncat.

Pâinea albă

Din nou carbohidrații sunt principalii responsabili pentru eventuala apariție a unor probleme dentare. Nu de puține ori pâinea albă conține substanțe ce devin rapid lipicioase în contact saliva și se lipesc de dinți și de gingii.
Pentru sănătatea ta în ansamblu, dar și pentru îngrijirea dinților tăi, optează cât de des poți pentru pâine integrală sau cu semințe.

Popcorn-ul

Nici acesta nu este un aliment prea „prietenos" cu dinții noștri. Pe de o parte, există riscul ca resturi de popcorn să rămână blocate în spațiile dintre dinți și să stimuleze apariția și înmulțirea bacteriilor în acele zone. Pe de altă parte, popcorn-ul care nu este prea bine făcut poate deteriora smalțul dinților când este ronțăit.

Untul de arahide și jeleul

Într-adevăr, este o combinație pe care o putem alege pentru micul dejun sau pentru o gustare. De acum înainte trebuie însă să ne gândim bine dacă o vom mai prefera, în condițiile în care cele două alimente pot pune în pericol sănătatea dinților. Motivele sunt următoarele: ambele au un conținut ridicat de zaharuri și sunt lipicioase, ceea ce va crește riscul apariției și dezvoltării plăcii bacteriene.

Murăturile

Și ele sunt nocive pentru dinții noștri din cauza prezenței oțetului. De altfel, din cauza acestuia, smalțul dinților se poate deteriora și poate interveni sensibilitatea dentară.
Pentru a elimina din efectul negativ al murăturilor este bine să ne clătim bine gura după ce le-am consumat.

Roșiile

Deși pare surprinzător, roșiile pot fi și ele dăunătoare sănătății dinților tot din cauza prezenței acizilor.
Riscurile vor crește dacă vei mânca roșiile ca atare și nu în combinație cu alte alimente. În plus, dacă le vei consuma cu oțet, pericolul pentru dinții tăi este mai mare.
O soluție pentru a contracara din eventualul efect negativ al roșiilor asupra dinților este să te speli pe dinți cât mai curând după ce le-ai mâncat.

Citricele

Într-adevăr, sunt pline de vitamine și au numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Dar și acestea pot fi dăunătoare pentru îngrijirea dinților noștri dacă sunt consumate în exces.
În special lămâile și portocalele sunt pline de acizi care pot deteriora rapid smalțul dinților. Ideal este ca, după ce le consumăm, să ne spălăm cât mai repede pe dinți sau măcar să să ne clătim gura, evitând astfel ca dinții noștri să fie prea asaltați de acizii din aceste fructe.

Fructele de pădure

Toate acestea sunt alimente hiperpigmentate care, din păcate, nu sunt prea recomandate pentru dinții noștri. De altfel, după ce le consumăm ca atare, putem sesiza că dinții rămân pătați. Petele pot persista în timp și pot duce la deteriorarea smalțului.
Nu în ultimul rând, fructele de pădure conțin semințe ce vor pătrunde foarte ușor în diverse locuri din cavitatea bucală.
Ideal este, după ce consumăm asemenea fructe, să ne folosim de ața dentară sau să ne clătim bine gura
. Periajul cu pasta de dinți nu este foarte recomandat, întrucât poate duce la o sensibilizarea smalțului.

Migdalele

Le consumăm pentru că știm sunt bogate în vitamina E și în grăsimi sănătoase, dar când vine vorba despre îngrijirea dinților noștri, este mai bine să nu le alegem prea des.
Astfel, textura lor dură și forma pun presiune asupra dinților când încercăm să le ronțăim. În plus, fragmente din ele se pot fixa în spațiile dintre dinți și pot duce la apariția bacteriilor.
Putem evita însă aceste probleme dacă vom alege migdale gata mărunțite sau sub formă de fulgi.

Citește și: 5 trucuri pentru o dantura sanatoasa a copilului tau

Băuturile nocive pentru sănătatea dinților noștri

Pe lângă anumite alimente, există și numeroase băuturi care pot dăuna unei îngrijiri optime a dinților noștri. Să le cunoaștem pe cele mai importante dintre ele.

Sucurile carbogazoase

Chiar dacă ești amatoare de asemenea băuturi, experții ne avertizează să ne gândim bine înainte de a le consuma întrucât sunt nocive inclusiv pentru sănătatea dinților noștri.
Pe de o parte, sucurile carbogazoase sunt deosebit de acide, ceea ce va duce la deteriorarea smalțului dentar. Pe de altă parte, ele pot fi bogate în zahăr sau îndulcitori artificiali, fapt care poate crește riscul acumulării de bacterii și de formare a plăcii bacteriene.

Citește și: 10 alimente pe care nu este indicat să le mai mănânci după 30 de ani

Băuturile speciale pentru sportivi

Chiar dacă suntem tentate să credem că acestea sunt mai puțin periculoase pentru dinții noștri decât sucurile obișnuite, există studii care dovedesc că, dimpotrivă, și acestea sunt au un efect eroziv puternic asupra smalțului. În plus, și ele pot conține mai mult zahăr decât am fi crezut.

Băuturile energizante

Specialiștii ne avertizează că și astfel de băuturi sunt bogate în acizi și zaharuri. Cu alte cuvinte, nici ele nu sunt o alegere bună dacă vrem să ne ocupăm cum trebuie de îngrijirea danturii.

Tanara care bea o bautura energizanta

Cafeaua

Oricât de mult o îndrăgim, trebuie să o includem și pe ea în rândurile băuturilor care pot avea efecte negative asupra dinților noștri.
Cafeaua poate păta dinții, îi poate face lipicioși și va contribui la uscarea gurii. De asemenea, conține și acizi, responsabili de deteriorarea smalțului.
Nu în ultimul rând, dacă adăugăm și zahăr în cafea, acesta va contribui la multiplicarea bacteriilor din cavitatea bucală.
Pentru a reduce din efectele negative ale cafelei fără a renunța la ea, este recomandabil să bem multă apă după ce am consumat cafea și să încercăm să nu adăugăm zahăr.

Băuturile alcoolice

Nici acestea nu sunt deloc bune pentru o igienă orală optimă. În primul rând, ele vor duce la deshidratare și la uscarea gurii. Ori acest fenomen poate crește riscul apariției cariilor și a afecțiunilor gingivale.
În al doilea rând, unele băuturi alcoolice pot fi dulci (de exemplu cocktail-urile), iar surplusul de zahăr va favoriza acumularea bacteriilor în cavitatea bucală.

Sucurile de citrice

Bogate în acizi, ele ne pot expune pericolului de deteriorare mai rapidă a smalțului dentar. O soluție pentru a ne proteja de acest lucru este să ne clătim bine gura după ce le-am consumat.

Voi ați auzit până acum de alimentele și băuturile care pot interfera cu procesul de îngrijire al dinților, predispunându-ne la diverse afecțiuni ale cavității bucale?

Surse:
www.mydental.guardianlife.com; www.mouthhealthy.org; www.nano-b.com

Articolul urmator
Cele mai bune alimente pentru rinichi
Cele mai bune alimente pentru rinichi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bauturi calde sau reci pentru copii vara?
    Bauturi calde sau reci pentru copii vara?

    Băuturi reci pentru copii când vine căldura? Adultii pot consuma fara probleme bauturi la orice temperatura doresc. In cazul copiilor, insa, intervin o serie de preocupari legate de...

    Ce să NU vorbești cu părinții tăi, odată ce devii părinte?
    Ce să NU vorbești cu părinții tăi, odată ce devii părinte?

    În condițiile în care îți dorești să comunici deschis cu părinții tăi și să abordați în discuțiile voastre cele mai diverse subiecte, este firesc să...

    Copilul tău poate semăna cu foștii tăi iubiți. Studiul care a scandalizat lumea științei
    Copilul tău poate semăna cu foștii tăi iubiți. Studiul care a scandalizat lumea științei

    Fiecare viitoare mămică se întreabă cum va arăta copilul ei. Va împrumuta din trăsăturile ei sau îi va semăna leit tatălui său? Ei bine, se pare că mai există o...

    Aliații tăi împotriva răcelii, gripei și sinuzitei
    Aliații tăi împotriva răcelii, gripei și sinuzitei

    Tuse, dificultate de a respira, sinusuri blocate, mucoasă inflamată... Acestea pot avea cauze virale (răceală, gripă) sau pot fi manifestări ale sinuzitei, astmului, alergiei,...

    Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”
    Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”

    Există o mulțime de subiecte spinoase în parenting. Pentru multe cupluri, încercarea de a avea un alt copil se încadrează în această categorie. Poate că ați...

    Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată
    Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată

    Există alimente pe care copiii de vârstă mică nu trebuie să le mănânce deoarece prezintă un risc crescut de înecare, dar și alimente care sunt contraindicate...

    Cum să nu mai țipi la copiii tăi? O mamă a găsit soluția perfectă
    Cum să nu mai țipi la copiii tăi? O mamă a găsit soluția perfectă

    Unul dintre lucrurile pe care ți le propui odată ce devii părinte este să faci tot posibilul să nu țipi la copilul tău. În viața de zi cu zi însă intervin diverse...

    Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult
    Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult

    Prin studii recente a fost adus în atenție următorul fapt: un stil de viață sănătos, dar și menținerea unui indice al masei corporale normal al mamelor în perioada...

    © 2024 Qbebe