Beneficiile drenajului limfatic

Beneficiile drenajului limfatic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Limfa este un lichid transparent, apos, care transportă nutrienți, celule din cadrul sistemului imunitar și oxigen necesar pentru celule și țesuturi. Totodată, limfa captează o bună parte a reziduurilor și a dioxidului de carbon din organism, distrugând diferiți invadatori, precum bacteriile și virusurile. Pentru a-și îndeplini aceste roluri, limfa trebuie să circule cu ușurință prin vasele limfatice. Parcurgând articolul de mai jos poți afla de ce asigurarea drenajului limfatic este esențială pentru circulația limfei în condiții optime, astfel încât aceasta să-și poată realiza toate funcțiile de care depinde sănătatea ta.

Ce este drenajul limfatic

Pentru a putea înțelege mai bine de ce drenajul limfatic are numeroase beneficii, trebuie să știi ce este sistemul limfatic. Astfel, acesta din urmă face parte din sistemul imunitar și constituie o rețea de țesuturi, de vase și de organe care lucrează împreună pentru a transporta limfa în corp. Principalele funcții ale sistemului limfatic sunt:

  • Menține echilibrul fluidelor în organism: sistemul limfatic colectează excesul de fluide provenit din celule și țesuturi;
  • Absoarbe grăsimile de la nivelul tractului digestiv;
  • Asigură protecție în fața agenților patogeni: sistemul limfatic produce și eliberează limfocite și alte celule care distrug invadatorii pătrunși în corp;
  • Îndepărtează din limfă și transportă produșii de degradare și celulele anormale. 

Drenajul limfatic, cunoscut și sub denumirile de masaj de drenaj limfatic sau drenaj limfatic manual, reprezintă o tehnică menită să stimuleze vasele limfatice de sub piele. Prin efectuarea drenajului limfatic se realizează un masaj bazat pe manipularea blândă a anumitor zone ale corpului pentru a ajuta limfa să se deplaseze spre vase limfatice active și să elimine inflamația. 

femeie care sta intinsa pe masa de masaj in timp ce i se face un masaj de drenaj limfatic la picioare

Un drenaj limfatic este un proces ce include doi pași:

  • Curățarea: implică eliberarea limfei în țesuturi;
  • Reabsorbția: asigură deplasarea limfei către nodulii/ganglionii limfatici. Aceștia sunt mici organe sferoide, care filtrează celulele distruse ori canceroase din fluidul limfatic. De asemenea, ganglionii limfatici depozitează limfocitele și alte celule din sistemul imunitar, protejându-te de bacterii, de virusuri sau de alte substanțe nocive din limfă. Cei mai mari noduli limfatici sunt în zona gâtului, a axilelor și în cea inghinală. Toți ganglionii lucrează pentru ca limfa curățată să ajungă înapoi la venele care transportă sângele către inimă.

Beneficiile drenajului limfatic

Drenajul limfatic are multiple beneficii. Pe de o parte, ajută la ameliorarea unor afecțiuni, reducând din manifestările dezagreabile ce le însoțesc. Pe de altă parte, asigură starea de bine și contribuie la creșterea rezistenței organismului. 

Are impact pozitiv asupra funcționării sistemului imunitar

Întrucât drenajul limfatic asigură o circulație mai intensă a limfei pentru eliminarea toxinelor, acest proces diminuează riscul de infecții și stimulează sistemul imunitar. Cu cât se asigură un flux mai regulat și mai neîntrerupt al limfei, cu atât sistemul limfatic poate lucra mai eficient pentru a transporta nutrienți esențiali și anticorpi. 

În același timp, drenajul limfatic sprijină circulația limfei în condiții bune, inclusiv în situațiile în care ganglionii limfatici se inflamează pentru a combate bacteriile sau virusurile. Din acest motiv, poți să te refaci mai rapid în cazul în care te îmbolnăvești, întrucât limfa transportă nutrienți și celulele care contracarează infecția.

Reduce simptomele neplăcute ce însoțesc răcelile sau infecțiile sinusale

Când te confrunți cu o răceală sau cu o infecție sinusală, printre manifestările nedorite se regăsește și inflamarea ganglionilor din zona gâtului. De fapt, inflamația este dovada faptului că sistemul tău limfatic lucrează ca să elibereze celulele necesare pentru combaterea infecției și ca să elimine produșii de degradare și toxinele. 

În anumite situații, mai ales dacă nu consumi suficiente lichide, fluxul limfei nu poate ține pasul cu producția de mucus. Când mucusul ajunge în sinusuri, provoacă senzație de presiune, dureri de cap, acumulare excesivă de secreții în spatele nasului sau iritații ale gâtului. De aceea, chiar și după ce scapi de o răceală sau de o infecție sinusală, poți să te confrunți cu asemenea probleme. Ca să previi o astfel de situație, apelează la drenajul limfatic, binevenit pentru a intensifica nu doar ritmul de circulație al limfei, ci și producerea de celule în cadrul sistemului imunitar. 

În caz de răceli sau de infecții sinusale, drenajul limfatic îți poate aduce beneficii, dacă este efectuat la nivelul capului și al gâtului. Procedându-se așa, sinusurile sunt stimulate să dreneze mai rapid fluidul care stagnează. 

femeie tanara care sta relaxata in timp ce i se face face un masaj facial in zona sinusurilor

Ajută la gestionarea limfedemului

Limfedemul sau edemul limfatic reprezintă inflamarea provocată de acumularea limfei în țesuturile moi. În funcție de cauzele responsabile de apariția sa, limfedemul poate fi:

  • Genetic (primar): cea mai cunoscută formă de limfedem genetic este boala Meige, declanșată de o mutație genetică. Această boală afectează fața, laringele, mâinile și picioarele și, uneori, duce la îngălbenirea unghiilor;
  • Secundar: este cea mai întâlnită formă de limfedem, putând fi provocat de efectuarea mastectomiei pentru prevenirea sau tratarea cancerului de sân, de anumite tipuri de cancer ce blochează un ganglion, de infecțiile ganglionilor, de radioterapie, de diferite leziuni sau arsuri.

Simptomele pe care le poți sesiza în caz de limfedem sunt:

  • Inflamarea țesuturilor;
  • Decolorarea, îngroșarea sau înroșirea pielii;
  • Infecțiile recurente;
  • Durerea;
  • Slăbiciunea și/sau senzația de greutate în membre.

Pentru reducerea inflamațiilor ce însoțesc limfedemul se utilizează două tipuri de drenaj limfatic:

  • Simplu: implică un masaj pe care ți-l poți face acasă, zilnic. Este esențial să te străduiești să efectuezi masajul cam la aceeași oră în fiecare zi pentru ca sistemul limfatic să fie stimulat în mod regulat. Drenajul limfatic simplu este adecvat în special pentru membrele afectate de limfedem;
  • Manual: este util mai ales pentru inflamarea feței, a gâtului, a părții superioare a brațelor, a sânilor, a trunchiului, a coapselor. Cel mai bine este să apelezi la un specialist pentru a avea parte de rezultate optime.

barbat care sta in picioare si incearca sa-i faca unei femei un masaj al bratului

Reduce disconfortul și durerile

Efectuarea drenajului limfatic în mod regulat aduce beneficii demne de luat în seamă și crește calitatea vieții persoanelor ce se confruntă cu anumite afecțiuni. Iată câteva exemple în acest sens:

Drenaj limfatic pentru insuficiență venoasă cronică

Insuficiența venoasă cronică se instalează când venele de la nivelul picioarelor nu reușesc să transporte suficient sânge înapoi spre inimă. Principala cauză responsabilă de apariția acestei boli este persistența îndelungată a presiunii venoase mari. În aceste condiții, sângele stagnează în venele de la picioare, iar sistemul limfatic începe să producă limfă în exces și survine edemul.

Rolul drenajului limfatic este de a intensifica atât circulația limfei, cât și a sângelui, efectul imediat fiind îmbunătățirea fluxului sanguin din artera femurală. 

Drenaj limfatic pentru artrită reumatoidă

Pe măsură ce artrita reumatoidă avansează, nu este exclus ca și circulația limfei să aibă de suferit. Într-o asemenea situație, apar durerile, articulațiile se inflamează și devin rigide, iar pielea își schimbă culoarea. Dacă folosești drenajul limfatic, poți să suporți mai ușor disconfortul generat de manifestările enumerate. 

Drenaj limfatic pentru fibromialgie

Fibromialgia este o afecțiune caracterizată prin dureri musculoscheletale cronice, dar și prin prezența stărilor de oboseală persistente, a tulburărilor de somn, de memorie, de dispoziție și a dificultăților de concentrare. 

Masajul de drenaj limfatic poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor ce suferă de fibromialgie întrucât diminuează rigitatea corpului, durerile, inflamațiile și depresia. 

Ameliorează diferite afecțiuni ale pielii

Realizarea unui masaj de drenaj limfatic în regiunea gâtului este o soluție pentru a deplasa fluidul limfatic din zona feței către partea inferioară a corpului, ceea ce ajută la eliminarea celulelor inflamate. În acest context, drenajul limfatic poate avea beneficii și în caz de:

  • Acnee: când limfa stagnează, toxinele rămân blocate în zona gâtului și a maxilarului și crește riscul de manifestare a unui episod de acnee. Dacă recurgi la un masaj de drenaj limfatic, se schimbă direcția fluxului limfatic și poți scăpa de acumulările de toxine;
  • Eczemă: unul dintre factorii de risc pentru a dezvolta o eczemă este și funcționarea deficitară a sistemului limfatic. Prin drenaj limfatic fluidul este îndepărtat din regiunile inflamate, prin urmare inflamațiile se reduc;
  • Psoriazis: prin masajul de drenaj limfatic sunt manipulate straturile superficiale de mușchi, ceea ce îmbunătățește circulația limfei și scade inflamația. 

femeie tanara careia i se face un masaj de drenaj limfatic facial

Te ajută să scapi de kilogramele în plus

Efectuarea regulată a unui masaj de drenaj limfatic este folositoare pentru a scăpa de kilogramele nedorite mai ales dacă nu reușești să faci suficiente exerciții fizice. Când intervine drenajul limfatic, sistemul limfatic este stimulat să elimine toxinele și reziduurile din corp. Practic, după fiecare sesiune de masaj, acestea sunt eliberate din celule și astfel ajungi să slăbești.

Mai mult, drenajul limfatic poate fi un aliat al siluetei tale și din aceste motive: 

  • Micșorează retenția de apă;
  • Echilibrează și intensifică activitatea metabolismului;
  • Previne și diminuează celulita. 

Îmbunătățește aspectul tenului

Un masaj de drenaj limfatic are beneficii importante și asupra tenului, în condițiile în care:

  • Scade inflamația;
  • Intensifică fluxul limfei, eliminându-se toxinele și bacteriile de la nivelul pielii;
  • Stimulează producția de colagen;
  • Atenuează liniile fine sau ridurile;
  • Reduce pungile de sub ochi.

Cum faci masaj limfatic acasă

Drenajul limfatic îți oferă beneficii și dacă îl realizezi acasă. Ai, însă, nevoie, până te deprinzi cu tehnicile specifice, de îndrumarea unui terapeut. Apelând la acesta, dar și la un medic, te poți asigura că ajungi să utilizezi cele mai sigure metode pentru drenarea fluidului limfatic. 

Când te apuci să efectuezi masaj limfatic, ține seama și de aceste instrucțiuni:

  • Mâinile trebuie să fie cât mai relaxate;
  • Nu folosi loțiuni sau alte produse cosmetice;
  • Nu masa zone inflamate sau infectate;
  • Nu masa zone ale corpului care au fost supuse unui tratament destinat cancerului;
  • Aplică o presiune ușoară, nu apăsa cu putere, masează numai pielea, nu și mușchii;
  • Masează-te în direcția corectă pentru a deplasa fluidul limfatic spre inimă: de pildă, dacă faci masaj limfatic în zona gâtului, mișcările mâinilor sunt în jos, iar pentru un masaj în zona picioarelor, mișcările sunt în sus;
  • Nu trebuie să simți dureri sau să observi că pielea se înroșește;
  • După fiecare sesiune de masaj, străduiește-te să bei mai multe lichide: de exemplu, bea 2-4 pahare de apă în plus pentru a te asigura că elimini toxinele din organism. 

Pregătirea pentru efectuarea masajului limfatic

Pentru ca drenajul limfatic să fie cât mai eficient, este recomandat să pui limfa în mișcare. În acest scop, urmează etapele de mai jos:

Respiră profund

O respirație cât mai profundă acționează precum „o pompă”, care ajută la deplasarea limfei prin vasele limfatice și prin ganglioni. Pentru a putea respira corect înainte de un drenaj limfatic procedează așa:

  • Așează-ți amândouă palmele pe coaste;
  • Respiră adânc, astfel încât să simți cum aerul se mișcă în partea inferioară a abdomenului;
  • Expiră încet, pe gură;
  • Fă o pauză între respirații și repetă demersul de 5 ori.

Pregătește partea din față a gâtului

Ca să reușești, execută aceste mișcări:

  • Așează degetul arătător și pe cel mijlociu, de la ambele mâini, pe fiecare parte a gâtului, dedesubtul lobului urechilor;
  • Trage pielea deplasându-ți degetele în jos, către umeri, apoi eliberează;
  • Repetă de 5 ori;
  • Coboară mâinile și repetă până când îți masezi tot gâtul.

Pregătește zona din spatele gâtului

Realizează acești doi pași:

  • Plasează palmele ambelor mâini în spatele gâtului, în apropierea liniei părului;
  • Deplasează-ți palmele în jos, de-a lungul coloanei. 

Pregătește zona axilelor

Acționând asupra ganglionilor din regiunea axilelor îi ajuți să primească fluid limfatic din alte regiuni ale corpului. Urmează pașii de mai jos:

  • Ridică mâna și așează palma în zona axilei;
  • Efectuează mișcări blânde, realizând pompări cu palma în sus și în jos: mișcări ritmice, similare celor ce rezultă când aplici o presiune din afară;
  • Repetă și la celălalt braț. 

Pregătește zona din spatele genunchilor

Este necesar să faci aceste mișcări:

  • Așează ambele palme în spatele genunchiului, astfel încât degetele să fie îndreptate unele spre celelalte;
  • Menține palmele în spatele genunchiului, executând mișcări de pompare, în sus și în jos;
  • Repetă mișcarea și la celălalt genunchi. 

Tehnici de masaj limfatic pentru partea superioară a corpului

Utilizând tehnicile de mai jos, contribui la drenarea fluidului limfatic din zona pieptului, a umerilor și a  a brațelor. 

Masaj limfatic pentru zona pieptului

În vederea executării acestui tip de masaj, trebuie să efectuezi aceste mișcări:

  • Așează palma pe piept, deasupra sânului;
  • Masează în sus, trecând de claviculă;
  • Continuă să masezi în sus, către gât, până când simți că pielea de pe piept se întinde.

Masaj limfatic pentru umăr

Pentru a efectua acest masaj, trebuie să îți așezi brațul pe o masă ori pe brațul unui fotoliu sau al unui scaun. Apoi urmează acești pași:

  • Așează cealaltă palmă pe umărul brațului așezat pe masă sau pe brațul unui fotoliu;
  • Masează-te în spatele umărului și spre gât. 

Masaj limfatic pentru partea superioară a brațului

Ca să faci masajul este nevoie să procedezi la fel ca la masajul pentru umăr, adică să-ți așezi unul dintre brațe pe o suprafață plană. După aceea continuă cu mișcările de mai jos:

  • Așează degetele mijlocii ale celeilalte palme pe partea interioară a brațului, mai jos de umăr;
  • Masează-te cu blândețe către exteriorul umărului;
  • Prinde cu degetele partea superioară a brațului;
  • Masează-te către interiorul brațului. 

Masaj limfatic pentru tot brațul

Pentru a te masa corect trebuie să faci aceste mișcări:

  • Începe de la umăr;
  • Folosește-ți palma pentru a trage pielea în sus;
  • Mută-ți palma mai jos și trage pielea către umăr;
  • Coboară mai jos pe braț, trăgând mereu pielea în sus;
  • Oprește masajul la încheietura mâinii. 

Masaj limfatic pentru degete

Acest masaj este util pentru degetele inflamate. Ca să îl realizezi, respectă aceste instrucțiuni: 

  • Începe de la baza degetului inflamat, cât mai aproape de palmă;
  • Folosește-te de degetul arătător și de cel mare pentru a trage pielea către palmă;
  • Continuă să faci această mișcare pe toată suprafața degetului.

Tehnici de masaj limfatic pentru partea inferioară a corpului 

Începe masajul din zona coapsei și coboară pe tot piciorul, până la degete. Pentru a-ți susține piciorul trebuie să folosești un scăunel, o pernă sau să stai întinsă pe o suprafață plană. 

Masaj limfatic pentru partea superioară a picioarelor

Pornește din zona inghinală și oprește-te deasupra genunchiului. Lucrează în felul următor:

  • Așează una dintre mâini în interiorul coapsei opuse, în apropiere de zona inghinală și pune cealaltă mână pe fesă;
  • Trage ușor pielea deplasându-ți mâna din partea interioară a coapsei către exterior, masând în sus și în jos;
  • Mută-ți mâna mai jos și continuă să masezi până când ajungi în zona deasupra genunchilor. 

Masaj limfatic pentru partea inferioară a picioarelor

Masează-ți piciorul pentru a ajunge și în zona gleznelor și a labei piciorului, urmând aceste etape:

  • Așează-ți una dintre mâini pe fluierul piciorului și cealaltă mână în spatele gambei;
  • Trage ușor pielea, în sus;
  • Repetă această mișcare, coborând către gleznă și către partea superioară a labei piciorului;
  • Masează-ți degetele de la picioare: folosește-te de degetul mare și de cel arătător pentru a masa pielea dinspre vârful degetelor spre partea lor inferioară.

În situația în care vrei să apelezi la drenaj limfatic pentru o problemă de sănătate sau pentru o inflamație sistemică, este indicat să ceri ajutorul unui specialist pentru un tratament complet. 

În general, masajul limfatic este sigur, dar, dacă ai anumite afecțiuni, nu trebuie să recurgi la el până când nu consulți un medic. De aceea, nu te apuca de realizarea drenajului limfatic dacă:

  • Ai un istoric de cheaguri de sânge sau de blocaj renal;
  • Suferi de o boală de inimă;
  • Te confrunți cu disfuncții renale;
  • Ai hipertensiune arterială;
  • Ai o infecție acută;
  • Suferi de tromboză venoasă profundă.

Semne că ai nevoie de un drenaj limfatic

Când sistemul limfatic se blochează și limfa nu mai circulă cu ușurință, sistemul tău imunitar are de suferit și, mai mult decât atât, toxinele rămân blocate în organism. În aceste condiții, poți avea de suferit în mod repetat de pe urma unor manifestări nedorite. Printre acestea se numără și cele menționate mai jos, toate dovedind că ai neapărat nevoie de un drenaj limfatic:

  • Oboseală persistentă;
  • Inflamarea unor ganglioni din zona gâtului, a axilei sau din cea inghinală;
  • Dezechilibre hormonale;
  • Dureri de gât;
  • Creșterea frecvenței infecțiilor respiratorii;
  • Inflamarea degetelor;
  • Picioare și mâini reci;
  • Balonări;
  • „Ceață” mentală: o disfuncție cognitivă care implică dificultăți de concentrare, lipsa clarității mentale, tulburări de memorie;
  • Stări depresive;
  • Apariția alergiilor și/sau a intoleranțelor alimentare;
  • Constipație;
  • Erupții pe piele;
  • Piele uscată sau mâncărimi ale pielii;
  • Celulită;
  • Dureri musculare;
  • Durere și rigiditate articulară;
  • Creștere în greutate.

femeie care sta rezemata de un zid si care isi da seama ca a acumulat kilograme in plus dupa ce isi prinde intre degete o portiune de piele din zona abdomenului

Pentru a stimula activitatea sistemului limfatic, pentru ca drenajul limfatic să fie cât mai eficient și să-ți aducă rezultatele așteptate, nu uita să iei și măsurile de mai jos:

  • Consumă cât mai multă apă;
  • Adoptă o dietă din care să nu lipsească legumele și fructele;
  • Ocolește cât mai mult alimentele intens procesate;
  • Străduiește-te să faci zilnic mișcare;
  • Evită cât mai mult expunerea la chimicalele foarte toxice, precum sunt cele din pesticide sau din produsele pentru curățenie: aceste chimicale se pot acumula în corp în cantități mari și interferează cu capacitatea organismului de a filtra și degrada reziduurile. 

Surse foto:

  • istockphoto.com, pexels.com, Image by Freepik
  • youtube.com

Surse articol: functionaldiagnosticnutrition.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, nycmassageandspa.com, prevention.com, psoriasis.org, royalmarsden.nhs.uk, romedic.ro, srcv.ro, wphpysio.com.au, webmd.com

Articolul urmator
Rola pentru masaj facial: cum acționează și ce beneficii are
Rola pentru masaj facial: cum acționează și ce beneficii are

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

    Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale
    Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale

    Beta-glucanul este o substanță naturală complexă, ce provine din diverse surse, cum ar fi ciuperca Shiitake, ovăzul, orzul și drojdia de bere. Această substanță a captat atenția...

    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor
    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

    Știai că iodul este o substanță esențială pentru funcționarea sănătoasă a corpului nostru? În articolul prezent vă spunem despre motivul pentru care iodul este atât de...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Importanta masajului pentru bebelus
    Importanta masajului pentru bebelus

    Masajul ajuta bebelusii sa se dezvolte armonios si intareste legatura mama-copil. Practicat corect, acesta contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar, creste pofta de mancare a...

    Organul sensibil pentru fiecare zodie. Ai grijă la aceste aspecte!
    Organul sensibil pentru fiecare zodie. Ai grijă la aceste aspecte!

    Zodia sub care te-ai născut îți influențează nu doar personalitatea, ci și predispoziția spre o sensibilitate mai mare a anumitor organe. Se întâmplă așa...

    Cum influențează cititul creierul copilului
    Cum influențează cititul creierul copilului

    Specialistii spun ca numarul cartilor pe care un copil le are la indemana in casa este puternic legat de succesul academic ulterior. Multe studii au demonstrat ca un copil se va descurca mai...

    © 2024 Qbebe