Ce boli poți face primăvara

Irina Olteanu - Redactor Senior

Primăvara nu reprezintă doar un motiv de bucurie pentru încălzirea vremii, ci și unul în care poți dezvolta o serie de afecțiuni specifice sezonului. Care sunt acestea, din ce motiv apar și cum trebuie să procedezi pentru fiecare situație în parte vei afla chiar aici.

Atunci când vremea prezintă semne de îmbunare, majoritatea oamenilor au tendința să respire ușurați. Se bucură că au depășit perioada iernii și că își vor putea relua activitățile de exterior, iar zilele devin din nou lungi. Trebuie să afli că primăvara poate reprezenta însă și un motiv de îmbolnăvire sau probleme de sănătate, iar dacă ești pregătit din timp pentru eventualele griji care pot apărea, vei reuși să te bucuri pe deplin de acest anotimp.

1. Alergii sezoniere

Copacii care înmuguresc, tufișurile și florile eliberează cantități semnificative de polen în aer. În funcție de locul în care trăiești alergiile pot începe chiar din luna februarie, iar ploile primăvăratice vor determina proliferarea mucegaiurilor, conducând la multe alte simptome. Localizarea cea mai frecventă a alergiilor este la nivelul nasului, unde apar: congestie nazală, rinoree, mâncărime de nas și de gât, scurgere post-nazală, strănut excesiv, cearcăne și chiar tuse seacă, persistentă.

Poți preveni alergiile de primăvară cu ajutorul medicamentelor, însă majoritatea acționează mai eficient atunci când sunt administrate cu o perioadă de timp înainte de debutul simptomelor. Administrează medicamentele recomandate de specialist pentru alergii cu aproximativ 2 săptămâni înainte de apariția simptomelor; pot fi de ajutor informațiile de la știri sau de la meteo cu privire la polenuri și starea vremii. De asemenea, este important să rămâi în casă în perioadele în care cantitățile de polen atmosferic sunt ridicate (evită să ieși afară dimineața devreme și după-amiaza), spală mai des hainele după ce vii afară (nu le usca afară) și poți achiziționa chiar filtre pentru polen care purifică aerul de particulele alergene.

2. Conjunctivita alergică

Tot o afecțiune pe fond alergic, conjunctivita alergică, este caracterizată prin înroșirea, iritarea și senzația de mâncărime de la nivelul ochilor. Multe dintre cazurile de conjunctivită din acest anotimp se datorează de fapt alergiilor și nu infecțiilor, prin urmare nu sunt contagioase. Pentru a diferenția corect, la infecție apar scurgeri și cruste în ochi pe perioada zilei și a nopții, iar pleoapele pot fi inflamate. Dacă ochii sunt roșii, dar nu există scurgeri din ei decât la trezire poate fi vorba de un virus (apare de obicei la ambii ochi). Conjunctivita alergică este însoțită de obicei de lacrimi abundente și poate o scurgere ușoară albicioasă, fiind afectați ambii ochi. Mai rar este vorba de blocarea unui corp străin în ochi (cum ar fi o bucățică de nisip sau pământ sub pleoapă) și este un singur ochi afectat.

Pentru a trata conjunctivita alergică, aplică comprese reci, picături de ochi saline sau lacrimi artificiale, picături pentru alergie cu administrare oculară. Dacă simptomele sunt ușoare și controlabile, nu este necesar un consult din partea unui medic, dar dacă sunt grave sau nu se îmbunătățesc cu tratamentele, se impune o consultație specializată.

ce boli poti face primavara

3. Sinuzită (infecție a sinusurilor)

Deși iarna este de obicei anotimpul în care această afecțiune apare mai des, multe persoane alergice experimentează o agravare a simptomelor de la nivelul sinusurilor primăăvara. Simptomele unei infecții a sinusurilor presupun: scurgere nazală de culoare verzui pentru mai mult de 10 zile, dureri de cap (în fața și în jurul ochilor, la nivelul frunții și al obrajilor), durere de dinte (în partea superioară a dinților sau gingiilor), scurgere verzui din ochi, tuse (mucusul se va scurge în partea superioară a tractului respirator și va determina tuse), nu este obligatorie febră, oboseală.

Medicul este în măsură să decidă dacă infecția sinusurilor necesită în cazul tău antibioterapie. În prezent nu se recomandă administrarea de antibiotic pentru infecțiile ușoare sau chiar moderate (deseori dispar de la sine, cu tratament de tip soluții saline, decongestionante și băi de abur). Doar în cazurile grave poate fi necesar antibiotic.

4. Astm alergic

Persoanele astmatice se pot confrunta cu episoade de astm în timpul primăverii ca urmare a polenului, modificărilor de temeperatură, fertlizatorilor pentru grădină și repelentelor pentru insecte (sau produselor pentru praf și curățarea casei). Dacă experimentezi mai des senzație de constricție toracică, wheezing, tuse nocturnă sau toleranță scăzută la efort fizic (dacă ai nevoie de inhalator mai des de 2 ori pe săptămână), trebuie să discuți cu medicul deoarece poate recomanda un inhalator preventiv sau medicație antialergică. Nu uita să minimizezi pe cât posibil contactul cu alergenii menționați anterior.

ce boli poti face primavara

5. Banala răceală

Mulți oameni asociază apariția unei răceli cu iarna, dar toamna și primăvara reprezintă momentele de vârf ale infecțiilor de tip viral (cauzate de rinovirusuri - motivul pentru aproximativ jumătate din răcelile comune). Aceste virusuri se răspândesc cu ușurință de la o persoană la alta, prin urmare este important să ții cont de regulile de igienă de bază: spală-te des pe mâini și evită să atingi nasul, gura și ochii cu mâinile murdare.

6. Boala Lyme

O temperatură mai caldă determină și activarea căpușelor (când temperatura este mai mare de 2 grade Celsius devin active). Amintește-ți să eviți vegetația înaltă, să folosești repelente pentru insecte și să verifici hainele și pielea de căpușe după ce revii de afară. Dacă găsești o căpușă, îndepărteaz-o folosind pensetă cu vârf fin și urmărește apariția simptomelor, precum iritație sau febră pe parcursul următoarelor săptămâni.

7. Accidentări sportive

Nu în ultimul rând atletismul, tenisul, fotbalul și multe alte sporturi pot fi din nou practicate începând din acest anotimp. Dacă nu ești sportiv profesionist, trebuie să acorzi o atenție sporită modului în care efectuezi mișcările și încearcă să îți păstrezi condiția fizică pe toată durata anului. Nu uita să efectuezi de fiecare dată încălzire înainte de efort fizic și să urmărești semnalele transmise de corp pentru a preveni accidentările nedorite. Acestea pot include entorse, luxații sau chiar fracturi.

Surse: 

www.healthgrades.com;www.askdrsears.com; www.humanillnesses.co

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul
  12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

  Pentru cei mai mulți dintre noi, vacanța de vară nu ar avea parcă același farmec dacă nu am petrece și câteva zile la malul mării. De altfel, cei mici sunt oricând...

  Ce poți face cu o pungă de mazăre congelată? 6 rețete rapide pentru toată familia
  Ce poți face cu o pungă de mazăre congelată? 6 rețete rapide pentru toată familia

  Ai o pungă de mazăre congelată în frigider? Ce poți face cu ea? Atât de multe! Și nu ne referim aici la a o folosi pentru a reduce o inflamație, ci la rețete cu adevărat...

  Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea
  Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

  Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime...

  Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la un botez
  Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la un botez

  Perioada botezurilor este acum în toi și dacă nu ești familiar cu ce anume trebuie sau nu trebuie să faci la un botez, noi te putem ajuta! Uneori facem mici gesturi nepoliticoase...

  Vacanța de primăvară, în 2020: când începe distracția pentru copii!
  Vacanța de primăvară, în 2020: când începe distracția pentru copii!

  Școala este bună, dar de fiecare dată când vine primăvara, parcă gândul nostru ne zboară numai la vacanță. Zilele însorite de-afară ne fac să visăm și să ne...

  Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară
  Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară

  Ministerul Educației a anunțat lista grădinițelor care vor rămâne deschise pe durata vacanței de primăvară, cu avizul direcțiilor de sănătate publică. Numărul acestora...

  5 lucruri pe care le poți face pentru ca soția ta să fie o mamă mai bună
  5 lucruri pe care le poți face pentru ca soția ta să fie o mamă mai bună

  Soția ta poate deveni o mamă mai bună dacă faci câteva lucruri aparent nesemnificative, dar care ar trebui să se regăsească în rutina oricărei familii. Pe lângă...

  IKEA își redeschide magazinele din București. În ce condiții poți face cumpărături acolo
  IKEA își redeschide magazinele din București. În ce condiții poți face cumpărături acolo

  După aproape două luni de la închiderea temporară preventivă, magazinele IKEA România se vor redeschide vineri, 15 mai, în conformitate cu deciziile Guvernului...

  © 2022 Qbebe