Ce spun sanii tai despre sanatatea ta

Ce spun sanii tai despre sanatatea ta

Louise Tanase - Contributor

Sanii tai pot comunica in multe moduri despre ceea ce se intampla in interiorul corpului tau. Qbebe iti dezvaluie un mic dictionar cu ajutorul caruia tu sa poti intelege cat mai repede posibile probleme cu sanii pe care le poti avea. 

Majoritatea femeilor sunt preocupate de sanatatea sanilor lor, insa putine stiu ca nu numai durerea este un semn ca ceva este in neregula in organismul lor, mai ales cand este vorba despre semnalele de alarma pe care le evidentiaza sanii. Iti reamintim ca, in cazul in care suspectezi ca este ceva in neregula atat cu sanii tai, cat si cu oricare alta parte a corpului tau, cel mai bine este sa te adresezi medicului tau de familie care, fie te poate linisti, fie te poate indruma catre un specialist.

Probleme cu sanii: marimea lor

  • 1. Poate insemna ca te-ai ingrasat.

Dupa pubertate, sanii mai cresc atunci cand restul corpului creste. Cu alte cuvinte, daca te ingrasi, se ingrasa si sanii. Cresterea in greutate poate sa apara din diverse motive: poate mananci mai mult, poate faci mai putina miscare, poate dormi mai putin sau esti foarte stresata. Desi cateva kilograme nu inseamna mare lucru de obicei, o crestere excesiva a cantitatii de tesut adipos este periculos pentru sanatate. Excesul de grasime te predispune chiar si aparitiei cancerului, potrivit studiilor in domeniu.

  • 2. Poate inseamna ca se apropie menstruatia, ai inceput sa iei anticonceptionale sau esti insarcinata.

Schimbarile hormonale pot provoca o crestere brusca a tesutului mamar, explica dr. Mary Jane Minkin, ginecolog si profesor clinician al Facultatea de Medicina a Universitatii Yale. Trebuie sa stii ca atat timp cat ambii sani cresc in acelasi timp, probabil ca nu ai motive de ingrijorare.

  • 3. Poate insemna ca slabesti

Datorita faptului ca sanii sunt facuti din tesut adipos, sanii tai pot fi primii care se micsoreaza atunci cand incepi sa slabesti. In cazul in care ai inceput sa slabesti brusc, fara sa depui eforturi in acest sens (nu ai inceput o cura de slabire, nu faci mai multa miscare decat de obicei) atunci ar trebui sa mergi la medicul de familie si sa soliciti un consult amanuntit, deoarece este posibil ca starea ta de sanatate sa nu fie cea mai buna. In aceste situatii, este bine sa afli daca nu ai o glanda tiroida prea activa sau o boala cronica.

  • 4. Poate insemna inceputul unui ciclu menstrual

Orice creste in marime, cum ar fi marimea sanilor, la un moment dat trebuie sa scada. Prin urmare, daca sanii tai se umfla inainte de menstruatie, adica spre sfarsitul ciclului menstrual, acestia se vor dezumfla dupa menstruatie, adica la inceperea altui ciclu menstrual.

  • 5. Probabil ca nu inseamna nimic

Nimeni nu are sanii perfect simetrici. Sanii de diferite forme si dimensiuni, la aceeasi persoana, sunt normali.

  • 6. Ar putea fi un simptom al cancerului mamar.

Schimbarea semnificativa a formei unui san, din pacate, ar putea constitui un simptom al cancerului mamar, spune dr. Minkin. In acest caz trebuie sa mergi de urgenta la medic pentru un consult amanuntit.

Probleme cu sanii: iritatii si vergeturi

  • 7. Ai putea fi alergica la ceva

Alergiile la nivelul sanilor sunt posibile. Ai putea fi alergica la sarma din interiorul cupei sutienului, care ar putea fi confectionata din nichel. Nichelul este un alergen destul de comun, dupa cum stii. Mai exista posibilitatea de a fi alergica la reziduuri de detergent sau sapun care ar fi putut ramane pe materialul sutienului la ultima spalare. Multe femei au cosmaruri cu cancerul mamar si se sperie la aparitia celui mai mic semn de iritatie in zona sanilor. Dr. Minkin spune ca "femeile trebuie sa isi aminteasca mereu ca nicio crema cu hidrocortizon nu vindeca sau amelioreaza simptomele cancerului mamar. Tratati iritatia cu o crema pe baza de hidrocortizon; daca dispare in cateva zile, nu este nimic grav. Daca nu, mergeti la medic pentru un consult."

  • 8. Ar putea fi intertrigo submamar

Intertrigo submamar este un mod elegant de a spune ca in cuta formata sub san apare o iritatie din cauza frecarii si a transpiratiei. Aceasta problema este mai frecventa vara, insa persoanele cu sanii mari sau lasati se confrunta cu aceasta neplacere in orice anotimp. Un unguent pe baza de cortizon poate reduce inflamatia, insa este important sa porti un sutien adecvat care sa separe pielea sanilor de pielea de sub acestia.

  • 9. Ar putea insemna ca trebuie sa iti speli sutienul mai des.

Purtand de mai multe ori acelasi sutien sau aceeasi bustiera inainte de a il/o spala poate parea un mod de a-i prelungi viata, insa, din pacate, iti poate dauna sanatatii pielii si sanilor. Materialul sintetic poate deveni un cuib al bacteriilor si iti poate provoca infectii bacteriene sau fungice, mai ales daca transpiri sub sani. Prin urmare, spala-ti lenjeria des.

  • 10. Ar putea insemna ca te-ai ingrasat si ai slabit

"De fiecare data cand greutatea ta scade si creste, sanii tai se maresc si se micsoreaza si ei, ceea ce poate provoca aparitia vergeturilor pe sani." spune dr. Barry Weintraub, chirurg platician si purtator de cuvant al Asociatiei Americane de Chirurgie Plastica. Acelasi lucru se poate intampla si dupa sarcina. Problema este comuna mai ales in randul femeilor a caror piele nu este foarte elastica.

Probleme cu sanii: sfarcurile

 

  • 11. Probabil nu inseamna nimic

"Aceasta problema nu este legata de cancerul mamar" spune dr. Barry Weintraub. "Femeile au doar coloratii diferite si este un lucru cat se poate de normal. Culoarea mameloanelor nu este un simptom a vreunei boli sau afectiuni nevazute."

  • 12. Probabil nu inseamna nimic.

Dr. Daniel Minkin spune ca aceste variatii sunt normale si nu prezinta un motiv de ingrijorare si nici nu sunt un simptom al vreunei afectiuni. Dimensiunea si culoarea mameloanelor este exact precum culoarea pielii, a parului sau a ochilor. 

  • 13. Probabil nu inseamna nimic

Sanii sunt proiectati pentru producerea laptelui, iar acele mici protuberante sunt doar capetele ductelor mamare. Uneori ies in afara putin, prin urmare este normal sa ai aceste protuberante mici in jurul areolelor.

  • 14. Ai putea avea un chist beningn sau o tumoare canceroasa

Trebuie sa iti pastrezi calmul si sa iti faci urgent o programare la medicul de familie pentru a te consulta si a te trimite la un medic specialist. Doar medicul iti poate spune daca ceea ce simti la palpare este tesut normal sau reprezinta un motiv serios de ingrijorare.

Par pe sani

  • 15. Ar putea insemna ca ai fost expusa la o crema sau gel cu testosteron.

Unii barbati folosesc diverse produse pentru imbunatatirea performantelor sexuale, cum ar fi gelurile, cremele sau sprayurile cu testosteron. Problema este ca prin atingere sau frecare, ai fost expusa si tu hormonilor prezenti in aceste produse si efectelor adverse. Aceste efecte adverse includ si cresterea parului in diferite parti ale corpului. Uneori, pe sani.

  • 16. Ai putea suferi de sindromul ovarelor polichistice

In cazul in care observi ca brusc iti apre par in jurul sanilor, inseamna ca nivelul testosteronului tau este foarte ridicat din cauza sindromului ovarelor polichistice, o afectiune care determina ovarele sau glandele suprarenale sa produca hormoni masculini in cantitate mare, rezultand astfel chisturi (saculete pline cu lichid) pe ovare si alte simptome neplacute, cum ar fi acneea sau ciclul neregulat. Trebuie sa stii ca sindromul ovarelor polichistice poate provoca infertilitate, de aceea este important sa mergi la medicul ginecolog pentru consult, investigatii si tratament daca aceste simptome iti par cunoscute.

Mancarimi la sani

  • 17. Poate insemna ca ai reziduuri de sampon sau sapun pe san

Uneori, se poate sa iti ramana reziduuri de sampon, gel de dus sau sapun pe san. Clateste-te bine cu apa si aplica o crema pe baza de hidrocortizon pentru a ameliora simptomele.

  • 18. Poate esti alergica la materialul anumitor haine.

Un sutien nou sau o bustiera noua poate contine un anumit tip de vopsea sau de material textil care sa iti provoace o reactie alergica. Acelasi lucru se poate intampla atunci cand porti haine din lana netoarsa sau chiar din angora. Aplica pe zona afectata o crema pe baza de hidrocortizon si schimba hainele pentru a vedea daca mancarimile dispar.

  • 19. Poate se apropie menstruatia

Uneori, schimbarile hormonale pot declansa mancarimi ale pielii, mai ales in zona sanilor, acesta constituind unul dintre simptomele apropierii declansarii menstruatiei.

  • 20. Poate suferi de boala Paget.

Boala Paget este cunoscuta si sub numele de carcinom al mamelonului, o forma de cancer foarte rara. Trebuie sa fii atenta la mancarimile care apar in jurul mamelonului si areolei,m deoarece constituie unul dintre simptomele acestei boli. De asemenea, daca observi portiuni de piele uscata, ca o crusta, un mamelon aplatizat sau scurgeri galbene sau sangerii din mameloane, trebuie sa mergi de urgenta la medic.

Sani durerosi

  • 21. Poate insemna ca se apropie menstruatia

Este destul de obisnuit sa simti schimbari ale sanilor in apropierea menstruatiei, de la textura la sensibilitate, mai ales in ultimele zile inainte de inceperea sangerarii. Este, de asemenea, normal, sa te intrebi daca aceste schimbari semnaleaza probleme serioase, cum ar fi tumorile canceroase. Pentru a afla daca aceste schimbari sunt provocte de ciclul menstrual sau sunt un motiv de ingrijorare, Dr. Minkin recomanda sa iei un complex de vitamine in zilele in care nu te simti prea bine inaintea menstruatiei (200 mg de vitamina B6, 300 mg de vitamina E si 2 capsule de 500 mg de ulei de primula sau luminita de seara). Apoi, asteapta ciclul menstrual. Daca durerea si senzatia ca sanii au umflaturi nu dispar, trebuie sa mergi la medic sa iti confirme ca sanii tai contin doar tesut sanatos sau sa iti spuna ca este o problema. Trebuie sa stii insa ca majoritatea tumorilor nu produc durere, asa ca durerea de san poate fi chiar un semn bun, chiar daca apare doar la un san, nu la amandoi.

  • 22. Poate inseamna ca te-ai intoxicat cu cofeina

Cofeina poate agrava uneori durerea de sani, prin urmare daca vei reduce cantitatea de cafea si bauturi acidulate consumate si vei lua suplimentele de vitamine mentionate mai sus, poti sa scapi de problemele sanilor.

Sanii au scurgeri

  • 23. Poate insemna ca esti stimulata

Sanii sunt proiectati de natura pentru producerea de lapte, asa ca o mica scurgere a unui lichid ce seamana laptelui inseamna ca sanii doar isi indeplinesc functia. Aceasta scurgere poate aparea ca raspuns la stimularea fizica si nu trebuie neaparat sa fii insarcinata sau in perioada de alaptare pentru a se intampla acest lucru. In cazul in care scurgerile sunt frecvente sau in cantitati deranjante, mergi la medic pentru a-ti prescrie medicatie care sa te ajute.

  • 24. Poate insemna ca iei antidepresive sau antipsihotice

Unele medicamente prescrie se medic in scop antidepresiv sau antipsihotic pot creste nivelul de prolactina in organism. Prolactina este hormonul care stimuleaza lactatia. In marea majoritate a cazurilor, acest efect secundar nu este periculos, ci doar deranjant.

  • 25. Ai putea avea o tumoare necanceroasa

Cunoscuta si sub denumirea de papiloma (o dezvoltare excesiva a ductelor mamare), aceasta problema este una care trebuie investigata atent, de aceea trebuie sa mergi la medic pentru analize si teste, mai ales daca observi simptomele doar la un san.

Mameloane tari

  • 26. Poate insemna ca esti excitata

Duritatea mameloanelor rareori are ceva de-a face cu o anormalitate a tesutului mamar, exceptand cazurile in care este asimetrica, spun medicii specialisti. Duritatea mameloanelor (a sfarcurilor) este provocata de o contractare a muschilor mici prezenti in jurul lor si este asociata cu stimulare dinaintea sau dupa activitatea sexuala.

  • 27. Poate ca iti este frig

Atunci cand activitatea sexuala este absenta (chiar si din gandurile tale), duritatea mameloanelor inseamna doar ca iti este frig.

Probleme cu sanii care pot fi semne de cancer

  • 28. Ai putea avea cancer mamar in spatele mamelonului

Orice fel de neregularitati sau adancituri aparute in mamelon pot indica prezenta unei tumori canceroase care creste acolo. Prin urmare, primul tau impuls trebuie sa fie acela de a merge la medic cat mai repede posibil.

  • 29. Inseamna ca nu ai sanii densi

Majoritatea femeilor care cred ca aceasta este o afectiune se insala: senzatia de sensibilitate si de ‘cocoloase' pe care o simt la nivelul sanilor in anumite perioade ale ciclului menstrual este foarte diferita de ceea ce se numeste "densitate mamara crescuta", un diagnostic ce poate fi pus doar in urma unei mamografii.

  • 30. Poate insemna ca ai un risc crescut de cancer mamar nedetectat

Insa acest risc este unul controversat: unii medici spun ca este mai greu sa detectezi tumorile intr-un tesut mamar dens, acesta fiind motivul pentru care unii medici recomanda si ecografia pentru verificare. Problema este ca diagnosticarea gresita cu cancer mamar in cazul ecografiilor este destul de des intalnita. O diagnosticare gresita poate conferi o trauma emotionala nedorita femeii diagnosticate astfel.

  • 31. Poti fi predispusa la cancer de piele

Sanii palizi, translucizi sunt mai des intalniti in cazul femeilor cu pielea deschisa la culoare. Daca acesta este si cazul tau, trebuie sa tii seama de faptul ca esti predispusa la arsuri solare, ceea ce ar putea conduce si la aparitia cancerului de piele. Insa, daca nu esti o impatimita a solarului sau a expunerii la soare si daca folosesti crema de protectie, atunci nu ar trebui sa ai probleme.

  • 32. Ai putea avea cancer la san

In cazul in care sanii tai netezi au inceput sa se simta aspri la atingere (ca o coaja de portocala), iar mamelonul si areola s-au intarit, este posibil sa ai cancer la san, ceea ce inseamna ca trebuie sa mergi de urgenta la medic pentru un consult.

  • 33. Ai putea avea un chist benign

In cazul in care la palpare simti un nodul fin si rotund, care se misca atunci cand incerci sa il "prinzi", probabil ca este doar un chist plin cu lichid, adica nu este o tumoare. Poti sa iei combinatia de vitamine despre care am vorbit la punctul 21 si sa astepti trecerea unui ciclu menstrual sa vezi ce se mai intampla. Daca nodulul este tot acolo, mergi la medic sa te consulte.

  • 34. Ar putea fi cancer mamar

Desi marea majoritate a durerilor si problemelor in zona sanilor reprezinta reactii normale la fluctuatiile hormonale, este normal ca de fiecare data cand simti ceva sa te intrebi daca este cancer sau s-ar putea transforma in cancer. Desi este o intrebare care apare de multe ori in gandurile femeilor secolului nostru, este bine ca periodic sa mergi la medic pentru controale de rutina. Linistea si sanatatea sunt mai pretioase decat timpul "pierdut" in salile de asteptare sau in cabinete.

Tu cand ai fost ultima data la medic pentru un control al sanilor?

Articolul urmator
Cum încerc să evit să le spun copiilor mei "NU", fără să spun mereu "DA"
Cum încerc să evit să le spun copiilor mei "NU", fără să spun mereu "DA"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”
    Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”

    Există o mulțime de subiecte spinoase în parenting. Pentru multe cupluri, încercarea de a avea un alt copil se încadrează în această categorie. Poate că ați...

    Ce să NU vorbești cu părinții tăi, odată ce devii părinte?
    Ce să NU vorbești cu părinții tăi, odată ce devii părinte?

    În condițiile în care îți dorești să comunici deschis cu părinții tăi și să abordați în discuțiile voastre cele mai diverse subiecte, este firesc să...

    Copilul tău poate semăna cu foștii tăi iubiți. Studiul care a scandalizat lumea științei
    Copilul tău poate semăna cu foștii tăi iubiți. Studiul care a scandalizat lumea științei

    Fiecare viitoare mămică se întreabă cum va arăta copilul ei. Va împrumuta din trăsăturile ei sau îi va semăna leit tatălui său? Ei bine, se pare că mai există o...

    Dragi bărbați, iată cum să vă comportați cu sânii partenerelor voastre ca să preveniți cancerul de sân
    Dragi bărbați, iată cum să vă comportați cu sânii partenerelor voastre ca să preveniți cancerul de sân

    Octombrie este luna în care se conștientizează importanța prevenției cancerului de sân. Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical...

    Poveste de alaptare in public: ”Sânii au fost făcuți să hrănească bebeluși. Așa cum lingura ta a fost făcută să mănânci ciorba”
    Poveste de alaptare in public: ”Sânii au fost făcuți să hrănească bebeluși. Așa cum lingura ta a fost făcută să mănânci ciorba”

    Alăptarea în public încă mai este un subiect controversat. O demonstrează cu vârf și îndesat epoca Social Media, care oferă mamelor de pretutindeni ocazia să...

    Trucul folosit de o mamă pentru a-și spăla bebelușul pe dinți. Unii spun că e genial, alții spun că e traumatizant
    Trucul folosit de o mamă pentru a-și spăla bebelușul pe dinți. Unii spun că e genial, alții spun că e traumatizant

    A-ți convinge copilul să se spele pe dinți poate fi uneori o provocare, așa că este întotdeauna minunat când alți părinți împărtășesc sfaturile lor. O mămică a...

    Aliații tăi împotriva răcelii, gripei și sinuzitei
    Aliații tăi împotriva răcelii, gripei și sinuzitei

    Tuse, dificultate de a respira, sinusuri blocate, mucoasă inflamată... Acestea pot avea cauze virale (răceală, gripă) sau pot fi manifestări ale sinuzitei, astmului, alergiei,...

    Cum să nu mai țipi la copiii tăi? O mamă a găsit soluția perfectă
    Cum să nu mai țipi la copiii tăi? O mamă a găsit soluția perfectă

    Unul dintre lucrurile pe care ți le propui odată ce devii părinte este să faci tot posibilul să nu țipi la copilul tău. În viața de zi cu zi însă intervin diverse...

    © 2024 Qbebe