Cum îndepărtezi toxinele și hormonii din carne, înainte să o gătești! Simplu și eficient, la îndemâna oricui

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În condițiile în care, în ultimii ani, auzim tot mai des de substanțele toxice introduse în carne în mod intenționat sau provenite din expunerea la diferiți factori poluanți, este esențial să avem mare grijă nu numai la proveniența ei, ci și la modul în care o vom găti. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum ar trebui să procedezi pentru a reuși să îndepărtezi toxinele sau hormonii din carne, astfel încât să se diminueze, pe cât posibil, riscul ca familia ta să vină în contact cu substanțe care de care mai periculoase.

De ce poate fi periculoasă carnea?

Pornindu-se de la studii realizate în ultimii ani, specialiștii și-au manifestat îngrijorarea față de prezența, în carnea crudă, dar și în cea procesată, a unor substanțe asociate creșterii riscului de apariție a cancerului. Fie că este vorba despre substanțe toxice eliberate în procesele de prelucrării a cărnii (cum ar fi fermentare, afumare, condimentare etc.), fie că este vorba despre cele provin din expunerea la poluanții din mediul înconjurător (printre care pesticidele, metalele grele etc.), toate sunt la fel de nocive pentru sănătate. Unul dintre principalele motive pentru care se întâmplă așa este pentru că o parte din ele sunt solubile în grăsime, ceea ce înseamnă că se vor acumula în părțile din carne cu grăsime. În aceste condiții, sfatul oamenilor de știință este să se consume cât mai puțină carne grasă, constatându-se că substanțele cancerigene se ascund în special în tipurile de carne caracterizate de un conținut mai ridicat de grăsime.

Altă precizare demnă de luat în seamă a acestora este următoarea: prin gătire, substanțele organice periculoase din carne vor putea fi reduse. Dar gătirea nu ar trebui să se realizeze oricum, ci ținând cont de reguli precum:

 • Se va evita gătirea la temperaturi foarte înalte (se va evita gătitul la temperaturi de peste 150 de grade) - Spre exemplu, frigerea, prăjirea sau gătirea pe grătar, în exces, vor fi responsabile de formarea unor compuși toxici precum amine heterociclice, hidrocarburi policiclice aromatice sau produși de glicare avansată. Studiile au arătat că acestea pot fi asociate unui risc mai ridicat de apariție a diferitelor tipuri de cancer (cum ar fi cel pancreatic sau de sân)
 • Carnea se va găti prin metode mai „blânde”- De pildă, un studiu a ajuns la concluzia că produșii de glicare avansată (ce sunt asociați stresului oxidativ, inflamației și apariției diabetului și a maladiilor cardiovasculare) se vor reduce în cazul în care carnea va fi gătită prin metode precum fierbere, sotare, poșare sau gătire la aburi

piept-de-pui-fiert-alaturi-de-legume-proaspete-crude

De asemenea, organismul va fi mai puțin supus toxinelor degajate în procesele de gătire a cărnii dacă nu se va consuma carne prăjită excesiv sau arsă. În acest scop, carnea va fi cât mai mult rotită pe parcursul gătirii, iar la final toate părțile mai arse se vor îndepărta.

Nu în ultimul rând, pentru a se diminua pericolul expunerii la toxinele din carne încă de dinainte de a o găti, este indicată marinarea cu diverse ingrediente.

Cum îndepărtezi hormonii și toxinele din carne?

Marinarea cu lămâie

Grăsimea din carnea pe care o consumăm adesea, precum este și cea de pui, poate conține urme de hormoni de creștere. Întrucât aceștia sunt solubili în grăsime, ei se vor menține în grăsimea cărnii respective. Aceasta va ajunge însă în organismul nostru, iar măsura gătirii ei nu este suficientă pentru a-i îndepărta, chiar dacă, odată cu procesul gătirii, o parte din grăsime se va elibera și odată cu ea și substanțele conținute.

Mai eficient va fi să apeleze la marinarea cu ajutorul lămâiei. Lauren Hodge, una dintre câștigătoarele premiului „Google Science Fair Grande Prize” din 2011, a explicat cum i-a venit ideea să reducă din cantitatea de toxine din carnea de pui: a sesizat că puiul pregătit de mama ei pentru cină avea zone albe întrucât fusese marinat. După aceea, a învățat la școală despre faptul că proteinele își pot schimba forma și își vor pierde capacitatea de a fi implicate în reacții chimice prin procesul numit „denaturare”.

Plecând de la aceste date, adolescenta a vrut să vadă cum substanțele cancerigene din carne pot fi influențate în funcție de ingredientele din produsele folosite pentru marinare, apelându-se la analize prin procedura de cromatografie lichidă. Ca să își dea seama ce se întâmplă a folosit mai multe tipuri de ingrediente, sesizând următoarele:

 • Zeama de lămâie poate să diminueze substanțele cancerigene cu aproximativ 98%
 • Marinarea în apă cu sare și cu zahăr brun scade substanțele cancerigene cu 60%
 • Cantitatea de substanțe cancerigene din carne crește dacă se va realiza o gătire excesivă, de aceea recomandă să se utilizeze, înainte de prepararea la grătar, pentru îndepărtarea toxinelor, marinarea în zeamă de lămâie

marinarea-carnii-crude-de-pui-cu-lamaie

Marinarea cu zeamă de lămâie, usturoi, ceapă

O altă metodă pentru a îndepărta toxinele din carne este să se folosească, la marinarea cărnii, alături de lămâie, usturoi și ceapă. Un studiu a adus în atenție următorul aspect: marinarea cu aceste ingrediente va diminua formarea de hidrocarburi aromatice policiclice în carne. În acest scop, proporția ingredientelor pentru marinare ar trebui să fie: ceapă și usturoiul cam 30% fiecare, iar zeama de lămâie aproximativ 14,6%.

Marinarea cu ingrediente antioxidante

Înainte de prăjire sau de gătirea pe grătar, o soluție pentru a preveni eliberarea de toxine cancerigene este și marinarea cu vin/bere, ghimbir, usturoi, cimbru și rozmarin. Pentru a se vedea efectele, printr-un studiu s-au analizat aceste combinații posibile:

 • vin alb cu restul ingredientelor menționate
 • vin dezalcoolizat cu restul ingredientelor
 • bere plus celelalte ingrediente

Concluzia a fost că toate aceste combinații pot diminua cantitatea de amine heterociclice, iar berea, alături de mirodenii, a fost mai eficientă decât vinul din acest punct de vedere.

Surse: agromedia.ro, healthline.com, ifm.org, myhero.com, pubs.acs.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sciencedaily.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicul pneumolog: ”Cea mai bună metodă de purificare și igienizarea a aerului din locuință. Nimic nu e mai eficient și mai simplu”
  Medicul pneumolog: ”Cea mai bună metodă de purificare și igienizarea a aerului din locuință. Nimic nu e mai eficient și mai simplu”

  Pentru că suntem în plină pandemie este foarte important să ne igienizăm casele și să le menținem curate pentru a evita transmiterea virusurilor. Potrivit medicului pneumolog...

  7 reţete fără foc pentru zilele de vară când este prea cald să găteşti
  7 reţete fără foc pentru zilele de vară când este prea cald să găteşti

  În timpul zilelor caniculare îţi doreşti, pe de o parte, să petreci cât mai puţin timp în bucătărie şi, pe de altă parte, să le pui la dispoziţie celor...

  Truc de școală: o mamă ne învață cum se organizează eficient hainele copilului
  Truc de școală: o mamă ne învață cum se organizează eficient hainele copilului

  Începutul noului an școlar se apropie cu pași repezi, de aceea te pregătești intens ca să-l întâmpinați așa cum se cuvine. Printre demersurile ce țin de aceste...

  Alertă alimentară! Tone de carne de pui contaminate cu salmonella retrase din magazinele din România
  Alertă alimentară! Tone de carne de pui contaminate cu salmonella retrase din magazinele din România

  Mare atenție când cumpărați carne de pui! Specialiștii spun să o gătim la temperaturi foarte înalte ca să fim în siguranță. Peste 60 de tone de carne de pui...

  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

  Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

  Rihanna se destăinuie: Nu este visul oricui să facă un copil. Al meu este. Așa că sunt bine
  Rihanna se destăinuie: Nu este visul oricui să facă un copil. Al meu este. Așa că sunt bine

  Cu ocazia lansării autobiografiei sale, Rihanna a fost asaltată de reporterii care au prins ocazia de a afla adevărul despre ea - este sau nu însărcinată?

  Cum combați eficient rinita alergică la copil
  Cum combați eficient rinita alergică la copil

  Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara reprezintă un motiv de bucurie și un bun prilej de a petrece mai mult timp în aer liber. Pentru alții, în schimb, primăvara este...

  Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
  Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

  Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

  © 2022 Qbebe