ECONOMIDA

Cum funcționează efectul placebo?

Majoritatea persoanelor au auzit de efectul placebo, fiind aplicabil în special în industria medicamentelor. Efectul placebo are un mecanism de funcționare extrem de simplu. Îți dezvăluim în continuare care este acesta, în ce situații funcționează, alături de concluziile unor studii relavante desfășurate în domeniu.

Ce este placebo și cum este folosit

Mintea umană poate fi un instrument puternic de vindecare atunci când i se oferă ocazia. Placebo poate fi definit absolut orice procedură care se aseamănă cun un tratament medical adevărat, dar nu este; denumirea sa se traduce în limba latină voi face pe plac. Există mai multe tipuri de efecte placebo. Pot fi cele inerte farmacologic, care pot să nu conțină ingrediente active - conțin de obicei ingrediente de bază cum este zahărul, apa distilată sau soluție salină. Și medicamentele care conțin ingrediente active însă nu sunt dovedite a funcționa asupra unei anumite afecțiuni pot fi placebo. 

efectul placebo 

Poate fi vorba despre o pastilă, o injecție, o intervenție chirurgicală sau orice altă terapie medicală; unele persoane consideră că medicina alternativă poate fi privită drept placebo. Ce au în comun toate formele de placebo constă în faptul că nu conțin o substanță activă menită să influențeze starea de sănătate. Pot să îmbunătățească starea unui pacient doar pentru că acel pacient crede că îi va fi de ajutor - așteptările joacă un rol important în acest sens. Placebo sau răspunsul placebo s-a demonstrat a funcționa în aproximativ 30% dintre pacienți și au fost folosite de medici de multă vreme; de fapt erau perioade în care un medic putea să ofere doar acest remediu pentru ameliorarea suferinței. 

Cercetătorii folosesc placebo în timpul studiilor farmacologice pentru a reuși să înțeleagă ce efect poate avea un medicament sau un tratament asupra unei anumite afecțiuni. De exemplu, unele persoane dintr-un studiu pot primi un medicament nou apărut pentru a trata colesterolul scăzut. Alte persoane vor primi un placebo și niciuna dintre persoane nu va ști dacă au primit tratamentul real sau placebo. Cercetătorii compară apoi efectele medicamentului și ale placebo asupra persoanelor implicate în studiu. În acest mod pot determina eficacitatea noului medicament și eventual pot descoperi efecte adverse.

Uneori o persoană poate avea un răspuns față de un placebo; răspunsul poate fi pozitiv sau negativ. De exemplu, simptomele pe care le resimte se pot ameliora. Sau persoana poate să observe ceea ce este încadrat drept efecte adverse ale tratamentului. Aceste reacții sunt încadrate drept efect placebo. Există o serie de afecțiuni în care placebo poate produce rezultate chiar când persoanele știu că iau un placebo. Studiile demonstrează că placebo poate avea un efect asupra afecțiunilor următoare: depresie, durere, tulburări de somn, sindrom al colonului iritabil, menopauză. În cadrul unui studiu ce implică astmul, persoanele care au folosit un inhalator placebo nu s-au descurcat mai bine la testele respiratorii decât cele care au stat și nu au făcut nimic. Dar atunci când cercetătorii au dorit să afle percepția oamenilor cu privire la ce au simțit, inhalatorul placebo a fost raportat drept la fel de eficient ca medicamentul real în ceea ce privește ameliorarea simptomelor.

Cum funcționează efectul placebo

Cercetările cu privire la efectul placebo s-au concentrat asupra relației dintre minte și corp. Una dintre cele mai comune teorii era că efectul placebo se datorează așteptărilor pe care le are o persoană. Dacă acea persoană se așteaptă ca o pastilă să aibă un efect, este posibil ca propria chimie a corpului să determine efecte similare ale celor care ar putea fi cauzate de un medicament. 

De exemplu, în cadrul unui studiu mai multe persoane au primit un placebo și li s-a spus că este un stimulent. După ce au luat pastila, rata pulsului a crescut, tensiunea arterială a crescut, iar vitezele de reacție s-au îmbunătățit. Când acelorași persoane li s-a conferit aceeași pastilă și li s-a spus că este menită să îi ajute să adoarmă, au experimentat efecte complet opuse.
Experții sunt de părere că există o relație strânsă între cât de puternice sunt așteptările unei persoane să observe rezultate și dacă acestea apar efectiv sau nu. Cu cât este sentimentul mai puternic, cu atât sunt șanse mai mari să fie experimentate efecte pozitive. Poate exista un efect profund ca urmare a interacțiunii dintre un pacient și un medic/specialist.
Același lucru pare să fie adevărat și pentru efectele negative. Dacă unele persoane se așteaptă la efecte negative precum dureri de cap, greață sau amețeală, sunt șanse mari ca aceste reacții chiar să apară. Un efect placebo negativ poartă denumirea de efect nocebo.

Faptul că efectul placebo este corelat efectiv de diverse așteptări nu înseamnă că este imaginar sau fals. Unele studii au demonstrat că există modificări fizice reale care acompaniază efectul placebo. De exemplu, unele studii au documentat o creștere în producția de endorfine din corp, unul dintre analgezicele naturale ale organismului. 

Efectul placebo este mai mult decât o gândire pozitivă - crezi că un tratament/procedură va funcționa. Este despre crearea unei conexiuni puternice între creier și corp și modul în care funcționează împreună a declarat profesorul Ted Kaptchuk ale cărui cercetări implică acest domeniu. Substanțele placebo nu vor scădea colesterolul și nu vor micșora o tumoare; în schimb acționează asupra simptomelor modulate de către creier, precum percepția durerii. Te pot face să te simți mai bine, dar nu te vor vindeca, subliniază profesorul Kaptchuk. Ele s-au demonstrat a fi cele mai eficiente pentru probleme precum managementul durerii, insomnia legată de stres și efectele adverse ale tratamentului contra cancerului, dar și oboseala și greața.

efectul placebo

O problemă legată de efectul placebo este că poate fi dificil de distins de efectele reale ale unui medicament în timpul unui studiu. Descoperirea unor modalități de a distinge între acesta și efectul tratamentului poate ajuta la îmbunătățirea tratamentului și poate reduce costul testării medicamentului. Iar mai multe studii pot de asemenea să conducă la modalități de a folosi puterea efectului placebo în tratarea bolilor.

Surse:www.webmd.com; https://science.howstuffworks.com; www.medicinenet.com; www.health.harvard.edu

5 remedii anti-aging care chiar funcționează

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Si tu tipi la copilul tau? Afla de ce nu functioneaza si ce sa faci
  Si tu tipi la copilul tau? Afla de ce nu functioneaza si ce sa faci

  Nu e parinte care sa nu fi ajuns in aceasta situatie: copilul tipa din toti rarunchii, sau te ignora total in timp ce tu ii tot spui ca trebuie sa faca un anumit lucru, sau are un...

  „The Cyber Effect” - Cea mai mare conferinţă despre efectul tehnologiei asupra copiilor şi tinerilor
  „The Cyber Effect” - Cea mai mare conferinţă despre efectul tehnologiei asupra copiilor şi tinerilor

  English Kids Academy, International House Bucharest şi Editura NICULESCU vă invită la cea mai mare conferinţă despre efectul tehnologiei asupra copiilor şi tinerilor - „The Cyber...

  7 replici neașteptate în disciplina copiilor care chiar funcționează
  7 replici neașteptate în disciplina copiilor care chiar funcționează

  Cu siguranță meseria de părinte te-a adus în ipostaza de a emite tot felul de amenințări nefondate a căror absurditate ai ajuns să o conștientizezi mult mai târziu, dar...

  Diastazis de mușchi abdominal drept: efectul advers al unei sarcini cu un bebeluș foarte mare
  Diastazis de mușchi abdominal drept: efectul advers al unei sarcini cu un bebeluș foarte mare

  În cazul în care nu ai născut niciodată este ușor să presupui că o rutină de exerciții fizice și o alimentație sănătoasă sunt suficiente pentru a-ți reda abdomenul...

  Cum funcționează telefonul părintelui, serviciul gratuit de asistență medicală pentru urgențe
  Cum funcționează telefonul părintelui, serviciul gratuit de asistență medicală pentru urgențe

  Peditel 1791 se adresează oricărui părinte care dorește să obțină un sfat medical pentru afecțiuni fără risc vital pentru copilul său, NU pentru urgențe care se vor adresa 112...

  Aplicația care nu trebuie să lipsească din telefonul niciunui copil. Cum funcționează
  Aplicația care nu trebuie să lipsească din telefonul niciunui copil. Cum funcționează

  În urma tragediei petrecută în anul 2014, în Munții Apuseni, STS a reușit să dezvolte o aplicaţie prin care să localizeze mai uşor un apel telefonic. Aplicaţia se...

  Alerta Amber: sistemul din SUA care dă alarma când un copil este răpit! Vezi cum funcționează
  Alerta Amber: sistemul din SUA care dă alarma când un copil este răpit! Vezi cum funcționează

  Alerta Amber este un sistem creat în SUA, prin care se transmite o alarmă în cazurile în care un copil dispare, dar numai dacă se respectă anumite criterii. Modelul...

  © 2019 Qbebe