De ce este bine să plângi, chiar dacă nu simți nevoia

Bianca Geica - Redactor Senior

Poate că nu de puține ori ți s-a întâmplat ca după o săptămână grea și epuizantă, dintr-odată să te trezești plângând la o reclamă la scutece sau la finalul unei comedii romantice. De obicei nu ți se întâmplă acest lucru. Ce-i drept, noi, oamenii, suntem antrenați de la o vârstă fragedă să ne controlăm emoțiile și să ne abținem de la a manifesta fizic trăirile negative. Însă sunt unele momente, precum cele descrise anterior, în care pur și simplu nu îți poți stăpâni lacrimile. Oare de ce? Ei bine, pentru că plânsul este terapeutic.

Lacrimile îndeplinesc mai multe funcții psihologice. Ele acționează ca un indicator fizic al stării noastre emoționale interioare, ele apărând atunci când simțim o tristețe sau o bucurie intensă.

ochii inlacrimati ai unei femei

În creierul nostru, emoțiile puternice activează rețeaua autonomă centrală. Această rețea este alcătuită din două părți: sistemul simpatic (care ne activează răspunsul de luptă sau de fugă atunci când percepem un pericol) și sistemul nervos parasimpatic, care readuce organismul la o stare de calm. Emoțiile puternice activează partea simpatică a acestui sistem, dar atunci când plângem, partea parasimpatică este activată, făcându-ne să ne simțim mai bine.

Ce se întâmplă atunci când suntem stresați sau obosiți?

Cortexul prefrontal, sau partea rece și gânditoare a creierului nostru, răspunde la semnalele emoționale eliberate de rețeaua autonomă centrală, ajutându-ne să reglăm răspunsul emoțional pentru a face față emoțiilor noastre în moduri controlate. Cortexul prefrontal este ca și procesorul principal al unui computer, gestionând sarcinile pentru a menține buna funcționare a sistemului.

Citește și: 15 motive de plâns după ce vei naște

Din nefericire, cu cât suntem mai stresați și mai obosiți sau dacă experimentăm perioade prelungite de durere fizică sau emoțională, sistemul simpatic rămâne activat. Cortexul prefrontal devine copleșit, ca un computer care are prea multe programe care rulează în același timp. Creierul devine mai puțin capabil să ne reglementeze emoțiile în modurile așteptate, ceea ce duce la răspunsuri emoționale vizibile, cum ar fi lacrimile sau accesele de furie. S-ar putea să nu ne dăm seama cât de copleșiți suntem până când lacrimile ne curg pe față după un incident sau o experiență aparent minoră.

Unele persoane sunt mai predispuse să plângă decât altele. Femeile tind să plângă mai mult decât bărbații, deși nu este clar în ce măsură acest lucru se datorează unor aspecte biologice versus așteptările societății.
Plânsul excesiv poate fi, de asemenea, un indiciu fizic al depresiei, deoarece creierul este copleșit de durerea emoțională.

Care este rolul lacrimilor?

Dincolo de motivele psihologice, lacrimile joacă mai multe roluri sociale. Chiar dacă societatea noastră ar putea dezaproba exprimarea puternică a emoțiilor, lacrimile contribuie de fapt la crearea și menținerea legăturilor sociale:

 • lacrimile pot acționa ca un strigăt de ajutor, arătându-le în mod vizibil celorlalți că nu suntem bine și că avem nevoie de sprijin.
 • lacrimile generează adesea sentimente de simpatie în rândul celorlalți, ajutându-ne să ne conectăm cu ei.
 • lacrimile pot apărea și atunci când simțim o simpatie profundă pentru o altă persoană, plângând împreună cu ea, ceea ce întărește și mai mult legătura cu aceasta.

Citește și: De ce nu este bine să plângi în sarcină

Dincolo de motivele psihologice și sociale, există și motive fizice pentru lacrimi. De exemplu, atunci când suntem obosiți, depunem eforturi pentru a ne ține ochii deschiși, ceea ce usucă ochii. Corpul nostru produce lacrimi pentru a contracara uscăciunea, menținând ochii umeziți pentru a putea vedea clar.

Ochii înlăcrimați sunt, de asemenea, frecvente în cazul bolilor respiratorii, cum ar fi răceala, gripa și coronavirusul. Atunci când avem o infecție în organism, celulele albe din sânge sunt mobilizate pentru a lupta împotriva virusului. Aceste globule albe suplimentare pot inflama vasele de sânge din ochi, ceea ce face ca canalele oculare să se înfundă, aducând lacrimi.

Lacrimile sunt o parte naturală a funcționării umane. Mai ales cu presiunile pe care ultimii ani le-au adus, uneori nu este nimic mai bun decât un plâns bun pentru a ne elibera de emoțiile copleșitoare. Dar, dacă te trezești că plângi excesiv, ar putea fi util să discuți cu medicul tău despre posibilele cauze fizice sau psihologice.

Citește și: 7 descoperiri interesante despre plansul bebelusilor

Surse foto:

Surse articol: sciencealert.com, theconversation.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vrei să fii o mamă bună? Permite-ți să plângi, să simți și uneori să nu mai poți
  Vrei să fii o mamă bună? Permite-ți să plângi, să simți și uneori să nu mai poți

  Am plecat cu emoții la spital pentru a o naște pe Mara. Eram entuziasmată și abia așteptam să o văd, să o cunosc, să îi ascult respirația pe pieptul meu. În clipa...

  La 45 de ani nu am copii și nu sunt căsătorită. De ce simți nevoia să mă judeci?
  La 45 de ani nu am copii și nu sunt căsătorită. De ce simți nevoia să mă judeci?

  Gândindu-mă la această întrebare, de ce nu te-ai căsătorit și nu ai făcut copii până acum, am realizat că, într-adevăr, ea este adresată mai ales femeilor,...

  Să îți ții copilul în brațe nu este alint, este nevoia primordială de iubire
  Să îți ții copilul în brațe nu este alint, este nevoia primordială de iubire

  Pentru că trăim în era informației, mulți părinți ajung să primească informații contradictorii cu privire la creșterea corectă a copilului. Dacă sunt păreri care susțin...

  Bebelușii nu au nevoie de apă, chiar dacă este caniculă
  Bebelușii nu au nevoie de apă, chiar dacă este caniculă

  Este obligatorie hidratarea corectă în perioada de caniculă, dar nu și pentru bebeluși. Conform specialiștilor, cei mici nu au nevoie de apă.

  Dacă ai suferit în copilărie și vrei să sufere și alții, pentru că tu ai ajuns bine, să știi că nu ai ajuns bine
  Dacă ai suferit în copilărie și vrei să sufere și alții, pentru că tu ai ajuns bine, să știi că nu ai ajuns bine

  Nu am întâlnit până acum niciun părinte care să nu îmi spună: „Îi vreau tot binele copilului meu”, iar adevărul este că instinctiv și...

  De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună
  De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună

  În cazul în care ești parte dintr-o relație ce s-a construit în ani, te aștepți ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine. Cu atât mai mult cu...

  Momente de cumpănă pentru o actriță celebră: serviciile sociale i-au luat fetița cu poliția. „Nu știu unde se află și dacă este bine”
  Momente de cumpănă pentru o actriță celebră: serviciile sociale i-au luat fetița cu poliția. „Nu știu unde se află și dacă este bine”

  Momente de neimaginat pentru o actriță celebră - conform declarațiilor acesteia, se pare că micuța ei a fost „răpită" de către „serviciile sociale din Israel",...

  Această emoție pe care o simți zilnic este toxică!
  Această emoție pe care o simți zilnic este toxică!

  Oamenii sunt definiți de emoții, pe care le simt într-o gamă și intensitate extrem de variate. Regretul poate să absoarbă bucuria și împlinirea din viața ta și poate să...

  © 2022 Qbebe