Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

De ce nu este bine să plângi în sarcină

Așa cum știm deja, sarcina vine cu un amalgam de emoții, care adesea parcă ne copleșesc. Printre acestea se află și unele care ne pot determina să simțim nevoia să plângem mai des ca de obicei. Până la un punct, plânsul este ceva normal în sarcină, dar când intervine adesea și este însoțit și de stări depresive, atunci trebuie să fie pentru noi un semnal de alarmă. Din păcate, după cum vom afla și din articolul de mai jos, plânsul poate avea efecte negative asupra bebelușului, în condițiile în care este o manifestare a depresiei și a stresului. Numai de noi depinde cum ne gestionăm stările emoționale din timpul sarcinii, astfel încât acestea să nu afecteze în niciun fel bebelușul. În plus, este esențial să conștientizăm ceea ce este în neregulă cu noi și să cerem îndată sprijinul unui specialist.

Femeie insarcinata, coplesita de grijiRelația dintre schimbările hormonale din timpul sarcinii și modificările de dispoziție

Pe parcursul sarcinii va crește semnificativ nivelul următorilor hormoni: estrogenul, progesteronul și gonadotropina corionică umană (cunoscut și sub numele de hCG, acest hormon este produs de către placentă). Se pare că primele modificări mai serioase ale acestor hormoni vor apărea cam din a șasea, respectiv din a zecea săptămână de sarcină.
Schimbările acestor hormoni vor produce, la rândul lor, modificări la nivelul neurotransmițătorilor (acei mediatori chimici, capabili să transmită semnale la nivelul creierului și astfel să regleze dispoziția). De altfel, studiile din domeniu au dovedit de mai multe ori faptul că mai ales creșterea progesteronului, în ultimele două luni de sarcină, poate determina fluctuații majore ale stării interioare ale mamei.
Iată de ce, avertizează și cercetătorii din cadrul „Harvard Medical School", cam 10-15% dintre femeile însărcinate pot fi afectate de o depresie ușoară sau moderată. Esențial este să putem face diferența dintre această afecțiune și simplele modificări de dispoziție, care dispar de obicei de la sine, în cel mult două săptămâni.
Pentru a identifica depresia, trebuie să-i știm principalele simptome:
• Lipsa de energie
• Un sentiment profunde de tristețe și de deznădejde
• Atacuri de panică
• Pierderea semnificativă a apetitului
• Tulburări serioase ale somnului
• Scăderea interesului pentru bunul mers al sarcinii
• Pierderea interesului pentru activități care altădată îți făceau plăcere

Nu în ultimul rând, accesele de plâns fără motiv pot fi și ele o dovadă importantă a depresiei.
Desigur, femeile însărcinate plâng mai ușor, fără a avea neapărat motive concrete, dar când crizele de plâns sunt intense și frecvente, este nevoie să solicităm ajutor medical.

Femeie insarcinata ce este foarte tristaCe efecte pot avea emoțiile negative din timpul sarcinii asupra bebelușului

Un studiu recent a relevat o concluzie care trebuie să ne pună pe gânduri: emoțiile pe care mama le resimte pot afecta fătul, mai ales din cea de-a șasea lună de sarcină. Se pare că efectul acestora nu este doar temporar, în condițiile în care emoțiile tale vor contribui la formarea viitoarei atitudini despre viață a copilului tău. Având această informație, ne va fi mai simplu să înțelegem de ce nu este bine să plângem pe parcursul sarcinii.
Așa cum s-a precizat și mai sus, plânsul este un fenomen normal în timpul sarcinii, atâta timp cât este ocazional. De asemenea, trebuie să știm că cel mai adesea ne vine să plângem în următoarele situații:
Plângem când ne simțim prea stresate-Desigur, fiecare dintre noi ne simțim la un moment dat stresate pe timpul sarcinii și simțim că nu mai facem față. Dacă această stare este ceva trecător, bebelușul nu va fi afectat.
Dar dacă suntem anxioase și plângem adesea, se vor produce și alte schimbări la nivelul hormonilor noștri, ce se vor transmite prin intermediul placentei. În acest caz, este foarte posibil ca al nostru copil să fie la rândul lui mai predispus spre anxietate și chiar să sufere de stres cronic.

Citește și: Stresul in timpul sarcinii

Dacă plângem pentru că avem depresie
Din păcate, s-a ajuns și la următoarea concluzie: mamele care suferă de o depresie (medie sau gravă) pe parcursul sarcinii și nu se tratează adecvat, vor da naștere unor copii care vor fi cu cel puțin 1, 5% mai expuși riscului de a deveni și ei depresivi până la vârsta majoratului. În plus, dacă nu vor fi afectați de depresie, pot dezvolta alte probleme emoționale, cum ar fi predispoziția de a avea un comportament agresiv.

Citește și: Depresia in timpul sarcinii- ce este, factori de risc, simptome si tratament

Dacă plângem pentru că avem resentimente față de sarcină
Există și cazuri în care femeile pot avea resentimente față de sarcină și de aceea plâng adesea.
Nici această situație nu îi va fi favorabilă bebelușului, în condițiile în care starea mamei va conduce la modificări hormonale, iar acestea vor fi resimțite la nivelul placentei și de aici la copil.

Cele mai cunoscute moduri în care depresia și plânsul pot afecta bebelușul

Dacă mama nu va face un tratament pentru stările depresive însoțite de accese de plâns frecvente, atunci sunt șanse ca bebelușul să aibă, după ce se naște, oricare dintre următoarele probleme:
• O mai mare predispoziție spre tulburările de somn
• O mai mare predispoziție de a suferi de colici
• Va fi mai agitat și mai dificil de liniștit
• Va fi prea tăcut sau pasiv

Nu în ultimul rând, experții avertizează că mamele ce suferă de depresie pe timpul sarcinii vor fi mai predispuse riscului de a naște prematur.
În cazuri extreme (când mama a suferit de o depresie gravă și nu a tratat-o corespunzător), este posibil ca bebelușii să aibă dificultăți în dezvoltare, atât din punct de vedere fizic, cât și cognitiv.
Cunoscând toate aceste aspecte și simptomele depresiei din timpul sarcinii, va fi la îndemâna noastră să ne analizăm pe noi însene și, în cazul în care sesizăm anumite anomalii, să ne adresăm din timp unui specialist.
În același timp, trebuie să fim conștiente că depresia este tratabilă și că există o serie de tratamente speciale, care nu ne vor afecta pe parcursul sarcinii nici pe noi, dar nici pe bebelușul nostru.

Ce putem face pentru a preveni depresia din timpul sarcinii

Din fericire, există o mulțime de soluții care ne pot ajuta să ne controlăm mai ușor stările emoționale fluctuante din timpul sarcinii, stări ce ne pot face adesea să plângem.
Să vedem ce am putea face pentru a ne simți mai relaxate pe parcursul sarcinii:
• Să încercăm să ne înconjurăm de persoane și de activități ce ne sunt dragi
• Să ne odihnim suficient
• Să facem mișcare (desigur, ținând cont de sfatul medicului)
• Să apelăm la tehnici de relaxare precum yoga
• Să facem exerciții de respirație
• Să avem o dietă sănătoasă
• Să încercăm să fim mai tolerante cu noi însene și să ne gândim pozitiv la sarcină și la ceea ce se va întâmpla după aceea.

Desigur, nu trebuie să excludem nici ideea de a ne consulta, ori de câte ori simțim nevoia, cu un specialist.

Voi mai știți și alte aspecte importante, legate de faptul că nu este bine să plângem în timpul sarcinii?

Surse:
www.caringforkids.cps.ca; www.familyshare.com;www.livestrong.com;www.positivemed.com; www.momjunction.com

Simptome sarcina: Primele semne de sarcina! Cum sa iti dai seama daca esti gravida

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Rihanna se destăinuie: Nu este visul oricui să facă un copil. Al meu este. Așa că sunt bine
  Rihanna se destăinuie: Nu este visul oricui să facă un copil. Al meu este. Așa că sunt bine

  Cu ocazia lansării autobiografiei sale, Rihanna a fost asaltată de reporterii care au prins ocazia de a afla adevărul despre ea - este sau nu însărcinată?

  Joia Mare. Ce sa faci in aceasta zi din Saptamana Patimilor ca sa-ti mearga bine. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare
  Joia Mare. Ce sa faci in aceasta zi din Saptamana Patimilor ca sa-ti mearga bine. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare

  n Joia Mare este randuit sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri.

  De ce este bine să îți îmbrățișezi copilul
  De ce este bine să îți îmbrățișezi copilul

  Printre gesturile care pot contribui cel mai mult la dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri trebuie să se afle și îmbrățișările. Așa cum vom afla și din articolul de mai...

  De ce este bine să mergi desculț cât mai des
  De ce este bine să mergi desculț cât mai des

  Probabil că ne amintim adesea cum în copilărie mergeam desculțe la țară, la bunici sau când mergeam cu ai noștri la iarbă verde. Acum, cu excepția zilelor de vacanță,...

  Cât de des este bine să-ți alăptezi bebelușul
  Cât de des este bine să-ți alăptezi bebelușul

  Odată ce devenim mămici, ne dorim foarte mult ca al nostru bebeluș să beneficieze de un lapte matern de calitate, atât de necesar pentru dezvoltarea sa armonioasă. Din acest motiv...

  Dacă mănânci ciocolată la micul dejun, este bine pentru sănătatea ta
  Dacă mănânci ciocolată la micul dejun, este bine pentru sănătatea ta

  Ciocolata, în toate formele ei, este unul dintre alimentele noastre preferate, indiferent de vârstă. Din fericire, în ultimul timp s-a ajuns la concluzia că aceasta este...

  Ce NU este bine să faci de Constantin și Elena
  Ce NU este bine să faci de Constantin și Elena

  Astăzi, 21 mai, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

  © 2019 Qbebe