Gripa, pe cale de dispariţie în România! De la 3645 de cazuri la 15 cazuri în numai 1 an

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oamenii de ştiinţă din lumea întreagă au sesizat, de la debutul pandemiei generate de noul coronavirus, o diminuare considerabilă a cazurilor de gripă în ambele emisfere ale Globului. Una dintre explicaţiile lor, în legătură cu acest fenomen, este legată de respectarea măsurilor de igienă impuse de pandemie şi de aplicarea, pe scară tot mai largă, a principiului distanţării sociale. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi cum este explicată reducerea incidenţei gripei din ultimele luni.

Date ce dovedesc reducerea incidenţei gripei în România

Specialiştii atrag atenţia asupra următorului aspect: dacă în ultimii 5 ani, media lunii ianuarie în ceea ce priveşte numărul de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, IACRS- Infecţii Virale ale Căilor Respiratorii Superioare, pneumonii) era de aproximativ 120.000, iar cele de gripă clinică era de aproximativ 3500, în prezent lucrurile stau diferit.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în săptămâna 18-24 ianuarie 2021, la nivel naţional au fost raportate 30.969 cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, IACRS, pneumonii), ceea ce înseamnă cu 69,9% mai puţin decât aceeaşi săptămână a sezonului trecut. În săptămâna menţionată, numărul de cazuri de gripă clinică s-a ridicat, la nivel naţional, la 15 (comparativ cu aceeaşi săptămână din sezonul trecut, când au fost 3645).

Faptul că anul acesta a scăzut numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute şi de gripă clinică se poate observa şi prin comparaţia cu săptămâna 20-26 ianuarie 2020: atunci s-au înregistrat, la nivel naţional, 102.981 cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, IACRS, pneumonii) şi 3645 cazuri de gripă clinică.

Reducerea incidenţei gripei din ţara noastră reiese şi din comparaţia cu situaţia de la începutul lunii februarie 2015, astfel:

 • În săptămâna 18-24 ianuarie 2021, au fost înregistrate, la nivel naţional, 30.969 cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, IACRS, pneumonii), iar în săptămâna 9-15 februarie 2015 au fost înregistrate, la nivel naţional, 111.612 cazuri
 • În privinţa gripei clinice, lucrurile au stat în felul următor: în săptămâna 18-24 ianuarie 2021 au fost înregistrate, la nivel naţional, 15 cazuri de gripă clinică, în vreme ce în intervalul 9-15 februarie 2015, s-au înregistrat 352 cazuri de gripă/cazuri compatibile clinic cu gripa

Reducerea incidenţei gripei la nivel global

Un studiu recent, publicat online în noiembrie 2020, a adus în prim-plan rolul măsurilor de reducere a incidenţei cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în diminuarea cazurilor de gripă. Studiul, realizat în cadrul "Princeton University" (SUA), a ajuns la concluzia că portul măştii şi respectarea distanţării sociale nu sunt importante doar pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, ci şi cu virusul gripal şi cu cel respirator sincitial (acest virus poate duce la infecţii respiratorii uşoare sau mai severe, cum ar fi bronşiolita sau pneumonii).

femeie-ce-poarta-masca-de-protectie-intr-un-autobuz-gol

Coordonatoarea acestui studiu a venit cu următoarea precizare: "Declinul în ceea ce priveşte numărul de cazuri de infecţii respiratorii a putut fi sesizat în mai multe locuri de pe Glob". Aceasta a insistat însă asupra ideii că, odată ce măsurile de prevenţie contra COVID-19 se vor diminua, se poate ajunge la o nouă creştere a incidenţei cazurilor de infecţii respiratorii la nivel global, cu precădere a celor generate de virusul sincitial.

În luna septembrie a anului trecut, experţii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au adus în prim-plan faptul că se poate vorbi, în toată lumea, de o scădere a cazurilor de gripă. Conform datelor provenite anul trecut de pe platforma FluNet a OMS, s-a putut vedea, pentru intervalul iunie-august, că au fost rate foarte scăzute ale gripei în ţări din Emisferica Sudică precum Africa de Sud, Australia sau Chile (în emisfera sudică, intervalul iunie-august este cunoscut drept sezon gripal).

Conform CDC, aceeaşi tendinţă a fost remarcată şi pentru Emisfera Nordică, pe fondul menţinerii, la nivelul comunităţilor extinse, al măsurilor de prevenţie a infecţiilor provocate de noul coronavirus (spălarea frecventă a mâinilor, portul măştii, păstrarea distanţării sociale). A fost dat exemplul SUA, care, în anul 2020, a înregistrat un nivel istoric, foarte scăzut, al cazurilor de incidenţă a gripei, prin comparaţie cu anii trecuţi (2017, 2018 şi 2019).

Un alt factor semnificativ în reducerea incidenţei gripei la nivel global este, în opinia specialiştilor, scăderea circulaţiei persoanelor dintr-o zonă a lumii în cealaltă, ceea ce a condus la o întrerupere a procesului de răspândire a virusului gripal.

Portul măştii şi distanţarea socială- factori ce au contribuit la reducerea incidenţei gripei

Aşa cum s-a precizat anterior, respectarea acestor măsuri contribuie la micşorarea riscului de apariţie a cazurilor de gripă. Potrivit Daily Mail, în Marea Britanie s-a remarcat o reducere cu aproximativ 95% a cazurilor de gripă, în cea de-a doua săptămână din ianuarie de exemplu, putându-se vorbi de o incidenţă a cazurilor de gripă de 1,1 la 100.000 de locuitori.

Martin Marshall, director în cadrul "the Royal College of GP-s" din Marea Britanie, a explicat, într-o intervenţie pentru The Sunday Times, că "Totul are sens dacă luăm în calcul restricţiile generate de lockdown, măsurile de distanţare socială şi creşterea atenţiei asupra respectării bunelor practici de igienă- care vor funcţiona pentru a stopa nu doar răspândirea bolilor infecţioase precum gripa, dar şi a infecţiilor cu COVID-19."

Un punct de vedere similar este împărtăşit şi de către Peter Palese, un reputat microbiolog şi expert în virusuri de tip  ARN de la Şcoala de Medicină de la Spitalul Mount Sinay (New York, SUA). El nu a ezitat să reamintească faptul că virusul gripal tinde să aibă mutaţii, că există mai multe tulpini ale acestuia, că distanţarea socială şi portul măştii nu îl pot elimina complet (în condiţiile în care aceste deprinderi se vor reduce după dispariţia pandemiei). În schimb, după încheierea pandemiei provocate de noul coronavirus, s-ar putea ajunge, treptat, la o evoluţie mai lentă a virusului gripal.

Sfatul său, dar şi a altor specialişti din întreaga lume este ca, în ciuda unei reduceri vizibile a incidenţei cazurilor de gripă, să fie continuată vaccinarea cu vaccinul antigripal. Peter Palese a declarat: "Chiar dacă nu protejează complet, vaccinul garantează o formă mai uşoară a bolii şi este un vaccin foarte sigur."

medic-ce-are-in-mana-o-tablita-pe-care-scrie-o-recomandare-de-vaccinare-antigripala

Surse: cdc.gov, cnscbt.ro, dailymail.co.uk, digi24.ro, hsph.harvard.edu, news-medical.net, pnas.org, thetimes.co.uk

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii
  Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii

  Sute de copii s-au prezentat, în ultimele zile, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din București, cu simptome de gripă și...

  Alertă de gripă! Peste 700 de cazuri în toată țara
  Alertă de gripă! Peste 700 de cazuri în toată țara

  Mii de cazuri au fost diagnosticate zilele trecute cu gripă, în România. Cazurile nu încetează să se răspândească, așa că ne-a devenit clar: ne confruntăm cu...

  Alocațiile copiilor pe cale de dispariție! Vor fi înlocuite cu vouchere pentru rechizite
  Alocațiile copiilor pe cale de dispariție! Vor fi înlocuite cu vouchere pentru rechizite

  Premierul interimar Ludovic Orban a declarat luni că se gândește ca alocațiile copiilor să fie înlocuite, conform cu modelul din alte țări, cu vouchere pentru rechizite și...

  Franța raportează 70 de cazuri de infecție cu Covid-19, la o săptămână de când a deschis școlile
  Franța raportează 70 de cazuri de infecție cu Covid-19, la o săptămână de când a deschis școlile

  Au fost confirmate 70 de cazuri noi de coronavirus în Franța, la numai o săptămână de la relaxarea măsurilor de siguranță.

  Dr. Virgil Musta avertizează: „Avem peste 300 de cazuri pe zi. Există riscul ca pandemia să se reactiveze!”
  Dr. Virgil Musta avertizează: „Avem peste 300 de cazuri pe zi. Există riscul ca pandemia să se reactiveze!”

  Doctorul român din Timișoara care a reușit să vindece un număr imprsionant de pacienți cu coronavirus, Virgil Musta, avertizează cu privire asupra faptului că trebuie să ne...

  INSP: S-au confirmat aproape 400 de cazuri de infectare cu tulpina britanică. 29 sunt copii
  INSP: S-au confirmat aproape 400 de cazuri de infectare cu tulpina britanică. 29 sunt copii

  Institutul Naţional de Sănătate Publică anunță că, în România, s-au confirmat aproape 400 de cazuri de infectare cu tulpina britania a coronavirusului, inclusiv în...

  Cazuri de Covid la Inspectoratul Școlar: „Șefii au multe în agendă zilele astea, vizite pe la școli, nu vor să sune la DSP”
  Cazuri de Covid la Inspectoratul Școlar: „Șefii au multe în agendă zilele astea, vizite pe la școli, nu vor să sune la DSP”

  Recent, în cadrul Inspectoratului Școlar Sector 6 din Capitală au fost semnalate câteva cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul angajaților. Parcurge cu...

  Val de cazuri de enterocolită! Locurile de joacă și parcurile neigienizate, focare de infecție pentru copii
  Val de cazuri de enterocolită! Locurile de joacă și parcurile neigienizate, focare de infecție pentru copii

  Tot mai mulți copii ajung la spital mușcați de căpușe sau cu simptome de enterocolită. Weekendul acesta părinţii au stat ore întregi pe holurile camerelor de gardă cu micuții...

  © 2022 Qbebe