Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

Grupa de sânge nu te ajută doar la stabilirea tipului potrivit de donator în cazul unei transfuzii sanguine, ci îți oferă diverse informații interesante cu privire la predispoziția de a dezvolta anumite probleme de sănătate. Îți explicăm la ce concluzii au ajuns studiile științifice, precum și detalii despre fiecare în parte.

Informații despre grupa de sânge

Grupa de sânge este stabilită prin prezența sau absența antigenelor A și B din globulele roșii ale sângelui. Grupa de sânge A are numai antigenul A, iar grupa de sânge B are numai antigenul B. Grupa de sânge AB are ambele antigene, iar grupa de sânge 0 nu are nici antigenul A, nici antigenul B. Până la împlinirea vârstei de 6 luni dezvolți în mod natural anticorpii împotriva antigenelor care lipsesc celulelor sanguine. De exemplu, o persoană cu grupa de sânge A va avea anticorpi anti-B, iar o persoană cu grupa de sânge B va avea anticorpi anti-A. Dacă ai grupa de sânge A nu poți primi grupa de sânge B deoarece anticorpii anti-B ai corpului tău vor lupta cu antigenii B ai grupei de sânge B. Din acest motiv este esențial ca spitalele/unitățile medicale să aibă în dotare toate grupele de sânge pentru a le oferi pacienților.

Medic in cabinet

Ce trebuie să știi dacă ai grupa de sânge BIII

1. Risc crescut de boli cardiace

Grupele de sânge diferite de grupa de sânge 0 au un nivel cu 25-30% mai ridicat de proteine de coagulare cunscute drept factorul von Willebrand și factorul VIII. Ca urmare a acestei diferențe, persoanele cu grupa de sânge BIII se confruntă și cu un risc cu 15% mai mare de a deceda în urma unei boli cardiace, susține cercetarea din anul 2015, publicată în revista Medicină BMC.

2. Risc crescut de cancer ovarian

Un studiu de la Universitatea Harvard a indicat faptul că femeile cu această grupă de sânge prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian.

3. Risc crescut de cancer gastric

Tot revista Medicină BMC a descoperit faptul că grupele de sânge care sunt diferite de grupa 0 (aici se includ grupele A, B sau AB) au de asemenea un risc crescut de a dezvolta cancere gastrice, posibil ca urmare a unui răspuns inflamator la bacteria H.pylori (această bacterie este o cauză pentru ulcerele gastrice).

4. Multe bacterii prietenoase

În continuarea punctului anterior, grupa de sânge BIII are de 50.000 ori mai multe tipuri de bacterii prietenoase decât persoanele cu grupa de sânge A sau 0.

5. Tromboză venoasă profundă

Ca urmare a diferențelor la nivel de coagulare, tipurile de sânge A/B sunt cu 31% mai predispuse să sufere de tromboembolism venos, respectiv un cheag care se formează în venele situate în profunzimea piciorului, a brațului sau cele de la nivel inghinal, prin comparație cu grupa de sânge 0, conform cercetării de la Universitatea Minnesota.

6. Diabet

Persoanele cu grupa de sânge A sau B prezintă un risc cu până la 21% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, conform unui studiu publicat în Diabetologia (pentru grupa de sânge B pozitiv a fost constatat cel mai crescut risc). Cu toate că nu s-a descoperit până în prezent motivul exact, se ia în considerare faptul că grupa de sânge influențează microbiomul tractului intestinal, care poate afecta metabolismul glucozei și influențează gradul de inflamație.

Alte informații interesante despre grupa de sânge

Există persoane care consideră că tipul grupei de sânge este corelat și cu alimentația. În acest sens, grupei de sânge BIII, înzestrată cu un sistem digestiv tolerant, îi este indicată o alimentație cu lactate degresate, carne și produce, însă trebuie să evite, printre altele grâul, porumbul și lintea. De asemenea, acestora li se recomandă exercițiul fizic moderat. Conform unui studiu publicat în anul 2013 în cadrul Revistei Americane de Nutriție Clinică, nu există dovezi că aceste diete personalizate în funcție de grupa sanguină funcționează cu adevărat.

Există și concepții potrivit cărora grupa de sânge este corelată cu personalitatea. Astfel, în Japonia se consideră că grupa sanguină prezice trăsăturile de personalitate, de la temperament la compatibilitate, până la tipul de iubit care ești. Grupa de sânge B este considerată pasională, activă, aventuroasă, sensibilă, independentă, blândă, creativă și puternică. Pe de altă parte, sunt iresponsabili, neiertători și dezordonați. Aceste persoane sunt unele dintre cele mai echilibrate - adeseori luptă pentru a obține armonie în relații. Pot face lucrurile în propriul ritm, au o personalitate puternică, sunt optimiste și socializează ușor. Au o tendință despre diversitate, aptitudine pentru investigații și adoră mâncarea. Tânjesc către lucruri neobișnuite și tind să fie candide, sincere și nonconformiste. Gătesc excelent și excelează în profesii precum jurnalist. Aceste spirite libere neconvenționale sunt extrem de creative, sincere și muncitoare pe plan profesional, dar se confruntă cu o inabilitate de a delega sarcini, ceea ce le împiedică să avanseze pe scara ierarhică. Le lipsește diplomația, însă recuperează în ceea ce privește ideile, energia și abilitatea de a rezolva lucrurile.

Grupa de sange

De reținut

Sistemul tău imunitar conține în mod natural substanțe protectoare denumite anticorpi; acestea ajută la combaterea oricărei substanțe pe care sistemul imunitar nu o recunoaște, atacând de obicei virusurile și bacteriile. Însă anticorpii pot să atace de asemenea antigenii care nu sunt prezenți în grupa ta de sânge naturală. Acest aspect poate conduce la consecințe potențial fatale, motiv pentru care centrele medicale dispun de proceduri stricte care previn apariția unor astfel de situații.

Citeste si despre compatibilitatea grupelor de sange in conceperea copilului!

Grupele de sânge nu trebuie să fie perfect potrivite pentru a fi compatibile. De exemplu, grupa AB are atât antigenul A, cât și antigenul B, prin urmare o persoană cu acest tip de sânge poate primi fie sânge de tip A, fie sânge de tip B. Oricine poate primi sânge de tip B deoarece nu conține niciun antigen. Din acest motiv persoanele cu grupa de sânge 0 sunt considerate donatoare universale.

Surse: www.bswhealth.com; www.rd.com; www.healthline.com; www.disabled-world.com; www.unyts.org

Secretele vaginului: 8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre ce se intampla la „parter”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil
  10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil

  Cand ramai gravida si chiar si cand doar ai intentia, te pregatesti cu toate informatiile care iti pica in mana despre cum va fi viata ta de proaspata mama. Te inscrii la cursuri, studiezi...

  4 lucruri pe care trebuie să le știi despre stimularea ovariană
  4 lucruri pe care trebuie să le știi despre stimularea ovariană

  Ca să ne îndeplinim visul de a deveni mame, unele dintre noi pot alege să recurgă la fertilizarea in vitro. Aceasta este un proces foarte complex, iar una dintre cele mai importante...

  5 lucruri pe care trebuie să le știi despre sarcină și primul an de viață al bebelușului
  5 lucruri pe care trebuie să le știi despre sarcină și primul an de viață al bebelușului

  Venirea pe lume a unui copil schimbă radical viața de cuplu, dar și modul în care tu, ca viitoare mămică, ai grijă de sănătatea ta. Ești mult mai atentă la ce...

  3 lucruri pe care trebuie să le știi despre înmatriculările auto
  3 lucruri pe care trebuie să le știi despre înmatriculările auto

  Fără doar și poate, achiziționarea unei mașini este motiv de mare bucurie. De cele mai multe ori, fericirea ajunge să fie umbrită de nenumăratele demersuri pentru ca noua membră a...

  Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care îți spune dacă vei muri în 10 ani
  Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care îți spune dacă vei muri în 10 ani

  Deși nu este cel mai vesel lucru pe care să ți-l aducă cineva la cunoștință într-o frumoasă zi de joi, adevărul este că în cele din urmă, murim cu toții. Acum,...

  5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a da antibiotic copilului
  5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a da antibiotic copilului

  Antibioticele sunt medicamente care trebuie folosite numai în anumite situații medicale și doar la recomandarea medicului. Din păcate, foarte mulți părinți au ajuns să abuzeze...

  5 lucruri pe care trebuie să le știi despre urechile copilului
  5 lucruri pe care trebuie să le știi despre urechile copilului

  Printre cele mai frecvente probleme pe care le putem avea cu copiii noștri, încă din primele luni de viață, sunt și cele care țin de sănătatea urechilor. Așa cum veți afla...

  © 2019 Qbebe