14 lucruri pe care o proaspătă mamă trebuie să le țină la îndemână

14 lucruri pe care o proaspătă mamă trebuie să le țină la îndemână

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Primele luni din viața unei proaspete mămici sunt o provocare din multe puncte de vedere. Din fericire, există o serie de obiecte pe care, dacă vei avea grijă să le ții mereu în preajma patului tău, te pot ajuta să depășești mai ușor momentele dificile. În plus, datorită lor vei economisi și energie, conservându-ți puterile pentru micuțul tău. Să vedem care ar fi cele mai importante lucruri pe care o proaspătă mamă ar trebui să le aibă lângă ea!

Scutece

Încă din primele zile de la venirea acasă, va fi nevoie să faci demersul de schimbare de scutece de multe ori, atât ziua, cât și noaptea.
Pentru a-ți fi mai ușor, este ideal să ai lângă pat un set de scutece, ca să nu mai fii nevoită să te deplasezi pentru a le lua.
Este important să știi și cum să alegi corect cele mai adecvate scutece pentru bebelușul tău. Poți să ții cont și de următoarele criterii:
• Să fie adaptate inclusiv bebelușilor din primele zile de viață- Niște scutece dotate cu o deschizătură în preajma ombilicului vor fi ideale, menținând zona respectivă uscată și grăbind vindecarea zonei
• Să aibă o putere mare de absorbție
• Să fie cât mai flexibile și cât mai moi, asigurând un confort permanent pentru bebeluș

Citește și: Ghidul de schimbare a scutecului la bebelusi

O pernă pentru alăptat

Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le aibă la îndemână o proaspătă mamă. Să aflăm de ce:
O pernă de alăptat te va scuti de dureri de spate și de umeri- O asemenea pernă te va ajuta să ai o poziție corectă și confortabilă pe parcursul procesului de alăptare, ceea ce va diminua riscul apariției durerilor de umeri sau de spate.
Această pernă te va ajuta și când îți vei hrăni bebelușul cu biberonul- Și când vei începe să-i dai bebelușului să mănânce din biberon vei avea nevoie de o poziție comodă, mai ales când stai în pat
Perna de alăptat este ideală dacă ai suferit o cezariană- Întrucât poate fi ca un fel de protecție între abdomenul tău și bebeluș, ar trebui neapărat să o ai în preajma patului tău
Perna aceasta poate stimula procesul de lactație-În condițiile în care bebelușul va fi așezat mai bine la nivelul sânului tău, laptele va curge mai bine, iar bebelușul se va hrăni mai ușor
O pernă de alăptat poate avea și alte roluri- De pildă, o vei putea folosi când bebelușul va fi gata să se joace din poziția pe burtică sau când va începe să stea în funduleț

Un pachet cu șervețele umede pentru bebeluși

Dacă vrei să-ți fie mai ușor să ștergi fundulețul bebelușului de fiecare dată când îl schimbi sau dacă ești curând după o naștere prin cezariană și îți este mai greu să te deplasezi, un set de șervețele umede speciale va fi binevenit lângă patul tău.
Ai însă grijă să achiziționezi unele care să nu conțină parabeni, arome artificiale sau orice alte substanțe chimice dăunătoare pentru bebeluș.

O cremă ce va preveni apariția iritațiilor provocate de scutec

Specialiștii sunt de părere că mai ales în primele luni de viață bebelușii vor fi mai predispuși unor astfel de iritații. Pentru a-i proteja cât mai bine de această problemă neplăcută, cel mai la îndemână va fi să folosești o cremă specială.
Dintre acestea, cele mai recomandate sunt cele ce conțin mușețel, vitamina E sau aloe. Oricare dintre acestea sunt ideale pentru a preveni înroșirea și iritarea pielii sensibile a micuțului tău.
Nu ezita deci să ai mereu aproape o asemenea cremă, inclusiv în preajma patului tău, cu atât mai mult cu cât ai un bebeluș aflat în primele săptămâni de viață.

Mama ce schimba scutecul unui bebelus

Un set de bavețele

Specialiștii vin cu următoarea precizare: în special în primele 3-4 luni de viață bebelușii vor regurgita și vor saliva mult. De aceea, este necesar să apelezi la niște bavețele.
Cu cât vei avea mai multe prin preajmă, cu atât îi vei asigura mai mult confort bebelușului. Dar și ție îți va fi mult mai ușor, în special când alăptezi foarte des !

Un set de body-uri pentru bebeluș

Întrucât se știe că body-urile sunt un articol vestimentar esențial pentru bebeluși, străduiește-te să ai cât mai multe la îndemână în primele luni de viață ale bebelușui.
Ia-ți un set de body-uri confortabile lângă patul tău și nu ezita să-ți schimbi bebelușul ori de câte ori se cere (de pildă, dacă transpiră pentru că a plâns, dacă a avut regurgitații etc.). Cel mai important este ca body-urile să fie din materiale cât mai puțin sintetice, astfel încât să-i țină de cald bebelușului, dar fără să-l încingă prea tare.

O sticlă cu apă

Cu atât mai mult cu cât alăptezi este recomandabil să te hidratezi cât mai bine. Esențial este să bei cât mai multă apă (este optim să ajungi la 12-13 pahare pe zi) pentru ca procesul de lactație să se desfășoare cât mai bine.
În plus, medicii recomandă să bei apă infuzată (de pildă, un amestec de castraveți, lămâie și mentă), ceaiuri (cum ar fi cel din semințe de fenicul, de lemon-balm, de mentă etc.) sau sucuri de fructe (ai însă grijă să nu faci excese cu acestea pentru a nu-i provoca bebelușului diverse tulburări digestive).

 Mama in pat, tinandu-si bebelusul la piept

Nu uita de niște gustări ideale pentru stimularea lactației

Pentru a te asigura că rezervele tale de lapte sunt optime, poți apela și la diferite gustări, ce joacă rolul unui galactogog. Va fi numai bine să le ții pe acestea lângă patul tău pentru a nu uita de ele.
De exemplu, niște sticks-uri de morcovi și de țelină Apio, niște nuci și semințe sau pur și simplu niște prăjiturele speciale pentru lactație (acestea pot conține, de pildă, nuci, quinoa, semințe de in, de fenicul, morcovi, stafide etc.) vor fi mereu binevenite, conferindu-ți și energia de care ai atâta nevoie.

O cremă cu lanolină

Întrucât iritațiile și disconfortul sfârcurilor sunt frecvent întâlnite în prima perioadă de alăptare, putând provoca disfuncționalități ale acesteia, este preferabil să folosești, pe cât posibil o cremă cu lanolină.
În același timp, o asemenea cremă te va ajuta și să-ți repari pielea de pe coate sau genunchi, în condiție în care sarcina și nașterea pot duce la o scădere a nivelului de vitaminizare.

O pompă pentru alăptat

O proaspătă mămică poate avea nevoie de un astfel de dispozitiv, care o va asigura că al bebeluș poate beneficia oricând de laptele ei.
Spre exemplu, o pompă de alăptat va fi absolut necesară dacă ești sub vreun tratament medicamentos ce nu-ți permite să-ți hrănești bebelușul direct de la sân. Tot ce vei avea de făcut va fi să utilizezi pompa și apoi bebelușul va avea parte de laptele tău.
De asemenea, o mamă ce a suferit anterior vreo intervenție chirurgicală în zona sânilor, poate folosi pompa de alăptat dacă totuși are lapte.
Nu în ultimul rând, dacă trebuie să pleci pentru un interval de timp de lângă bebeluș, nu va fi deloc dificil, stând confortabil în pat, să apelezi la pompa de alăptat și să-i asiguri bebelușului tău hrana cea mai importantă.

Citește și: Cum si de ce sa folosesti pompa de san?

Un termometru digital

Una dintre grijile cu care ne confruntăm, ca proaspete mămici, este dacă bebelușul nostru se simte bine. Mai ales pe timpul nopții, când plânge insistent, ne întrebăm dacă nu cumva are febră.
Ne va fi mai ușor să verficăm starea bebelușului nostru dacă vom ține lângă pat un termometru digital de calitate. Ideale sunt cele ce sunt speciale pentru ureche și care ne vor spune cu precizie dacă este cazul să ne îngrijorăm sau nu cu privire la starea micuțului nostru.
Rețineți următorul fapt: pentru un copil mai mic de 3 luni, orice febră de la 38 de grade în sus poate fi foarte periculoasă, așa că este cazul să-l observăm cu mare atenție!

Un spray nazal pe bază de sare de mare

Întrucât, pe parcursul alăptării, nu este indicat să apelezi la medicamente de sinteză, iar bebelușului aflat în primele luni de viață i se înfundă adesea năsucul, ar fi bine ca din preajma ta să nu lipsească un spray nazal cu apă de mare.
Acesta vă va fi util amândurora, asigurându-te că veți avea parte o îngrijire delicată, fără efecte adverse.

O păturică

Când ești proaspătă mămică, ți se poate întâmpla să nu știi ce să faci întotdeauna pentru a-ți calma bebelușul. O metodă eficientă din acest punct de vedere este să-l pui într-o păturică și să-l legeni ușor.
Găsește niște păturele confecționate din materiale „prietenoase", alături de un suport pe care acestea să poată sta mereu și pune în aplicare această metodă când observi că altele nu dau rezultatul așteptat.
Iar pentru a-ți ușura și mai mult efortul, ai grijă ca păturelele să-ți fie mereu la îndemână, chiar și lângă pat.

O minge pentru gimnastică îți poate fi de folos

În special o proaspătă mamă are nevoie de cât mai multă relaxare. Iată de ce prezența unei mingii pentru gimnastică, pe care să o țină lângă pat, ar putea să-i fie de mare ajutor. Astfel, dacă te vei așeza pe ea și te vei mișca încet te vei mai relaxa, detensionându-ți totodată mușchii spatelui.
În plus, cu ajutorul acestei mingi poți să-ți liniștești și bebelușul, inclusiv când acesta are colici și ți se pare că nu îl poți împăca.

Mama ce si-a pus bebelusul pe o minge de gimnastica

Voi știați până acum despre lucrurile pe care o proaspătă mămică ar trebui să le aibă în preajma patului ei?

Surse:

www.bellybelly.com.au;  www.healthline.com; www.kellymom.com;www.momtricks.com; www.momtastic.com; www.pampers.com; www.popsugar.com;www.smarthomekeeping.com; www.thebump.com

Articolul urmator
20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    O mamă îi cere fiicei sale bani de chirie, ca să își țină fiul la facultate
    O mamă îi cere fiicei sale bani de chirie, ca să își țină fiul la facultate

    O mamă din Marea Britanie a stârnit reacții pro și contra printre părinți în momentul în care a dezvăluit că obișnuiește să îi ceară bani de chirie fiicei...

    ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut
    ”Mamele trebuie să ne învețe cum se tratează depresia. Ele știu să-și țină copilul în brațe”. Mesajul puternic al unui psihoterapeut

    Înainte să vină pandemia de Covid-19, omenirea de confrunta deja cu o pandemie nevăzută, cea a depresiei. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că 2020 a avut un...

    Zodiile care nu pot să țină un secret niciodată
    Zodiile care nu pot să țină un secret niciodată

    Pe parcursul vieții, pot interveni oricând momente în care simți nevoia să te eliberezi de anumite secrete. De aceea, te îndrepți către persoanele care îți sunt...

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    5 lucruri de care o fiică are nevoie de la mama ei
    5 lucruri de care o fiică are nevoie de la mama ei

    Relația mamă-fiică este unică, iar preocuparea ta este să faci tot ce ține de tine să îți vezi fetița fericită, liniștită, dornică să descopere lumea din jur, să...

    Am pierdut un copil în prima zi a anului 2022, dar am început anul 2023 ca proaspătă mamă
    Am pierdut un copil în prima zi a anului 2022, dar am început anul 2023 ca proaspătă mamă

    Această femeie a început anul 2022 cu cea mai tristă veste posibilă: a aflat că a pierdut sarcina. Un an mai târziu, norocul i-a surâs și a intrat în 2023 ca...

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    © 2024 Qbebe