Nasterea in apa - argumente pro si contra

Nasterea in apa - argumente pro si contra

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nasterea in apa a devenit tot mai populara in strainatate si de ceva timp si in Romania. Desi nu exista multe maternitati unde poate fi realizata in mod supravegheat, este bine sa cunoasteti toate aspectele pe care le implica, precum si contraindicatiile asociate.

Beneficii

Nasterea in apa este utilizata de cateva mii de ani in lume, inca de pe vremea Egiptului Antic, insa in epoca moderna este atestata documentar in anul 1960 in Rusia cand aceasta metoda s-a dovedit utila in cazul nasterii unui copil prematur. In Romania nu exista foarte multe clinici unde se poate naste in apa (Maternitatea Regina Maria, Maternitatea Isis Constanta, Maternitatea Eva Brasov), insa exista si posibilitatea asistarii de o moasa specializata, in cazul in care acest proces are loc acasa.

De ce opteaza tot mai multe mame pentru aceasta metoda de nastere? In primul rand pentru ca durata travaliului este scurtata (apa ajuta dilatarea colului), mama fiind mult mai relaxata (datorita proprietatii anti-spasmodice a apei) si, apoi, pentru ca nu sunt necesare interventii suplimentare pentru ameliorarea durerii, constituind un mod natural de a naste. Corpul va secreta automat mai putina adrenalina si mai multe endorfine (functioneaza si ca inhibitori ai durerii) ce ajuta in evolutia contractiilor. Apoi, bebebelusul are sanse mult mai reduse sa contacteze o infectie neonatala, in comparatie cu nasterea normala sau cu cea cezariana si, cel mai important, trecerea de la mediul intrauterin (lichid amniotic) la cel extrauterin este mai putin traumatizanta in acest fel, fiind create o legatura emotionala puternica intre mama si copil.

Un alt avantaj deloc de neglijat este reprezentat de faptul ca este foarte placuta atat pentru mama cat si pentru fat. Sunt indicate in prealabil o serie de exercitii de pregatire, pentru ca intreaga procedura sa decurga in conditii optime. Acestea incep de obicei din luna a cincea si constau in tehnici de respiratie, relaxare si incordare specifice si pot fi efectuate alaturi de persoana care va asista la nastere propriu-zis. Un avantaj suplimentar al acestei metode consta in faptul ca mama nu este jenata de propriul corp si are mai multa incredere in fortele proprii prin comparatie cu o nastere uzuala in care pozitia nu este cea mai confortabila si exista un sentiment pregnant de stanjeneala.

Cum se realizeaza concret nasterea?

 Viitoarea mama se aseaza intr-o mini-piscina cu o temperatura a apei intre 35-40 grade, din plastic sau alt material, cand apar contractiile, in jur de 1-2 ore de la inceperea travaliului (in unele clinici doar cand apare dilatatia optima), unde va sta putand fi insotita chiar de sot/partener (daca doreste). Dupa ce incepe travaliul, de la 4-5 cm centimetri dilatatie a colului uterin, se va sta in piscina intr-o pozitie aplecata, iar daca sunt prezente durerile, mama poate fi masata/ sprijinita de insotitor sau isi poate modifica pozitia dupa bunul plac. Cadrul medical ce urmareste nasterea va utiliza un monitor special Doppler (pentru a urmari frecventa cardiaca a copilului) si poate administra intravenos diverse medicamente necesare. Dupa ce copilul iese in apa, este ajutat de medic sau de asistenta, fiind aspirat de secretii si evaluat ca in cazul oricarei nasteri cu privire la bataile inimii, respiratie, reflexe etc. Uneori (in functie de politica clinicii) tatal are posibilitatea de a taia cordonul ombilical al bebelusului.

Mamele care au nascut in apa s-au declarat incantate de aceasta metoda deoarece apa calda pune in miscare circulatia sangelui, relaxeaza tesuturile si muschii, si micsoreaza pulsul, creand o stare generala de confort si relaxare. Unele sustin ca travaliul este cu mult diminuat, si ca pruncul aproape ca "aluneca". In plus, recuperarea post-natala este rapida deoarece leziunile (ruptura vaginala, necesitatea unei epiziotomii) sunt mult mai reduse in comparatie cu metodele "conventionale" de nastere.

 

Nedumeriri

Problema care ingrijoreaza pe majoritatea mamelor este urmatoarea: cum poate respira bebelusul in apa dupa ce se naste? In primul rand este vorba de o perioada foarte scurta de timp (maxim 10 secunde) in functie de indicatia medicului si de altfel in acest moment are loc prima respiratie, avand loc trecerea de la respiratia cardiaca la cea cardio-pulmonara (placenta il va ajuta pe bebelus in acest sens). In mod concret, copilul prezinta la nastere un nivel mare de prostglandine ceea ce conduce la lipsa raspunsului muschilor respiratori (nu poate inhala apa), iar preexistenta unei usoare hipoxii (in limite normale), alaturi de compozitia hipotonica a apei in comparatie cu fluidele pulmonare care sunt hipertonice ne pot asigura ca cel mic nu va inspira apa. In plus, laringele dispune de o membrana protectoare care conduce la inchiderea glotei si respectiv (eventual) la inghitirea si nu la aspirarea apei in plamani.

Trebuie sa stiti faptul ca, desi nu este recomandat de medici (din cauza imposibilitatii controlului conditiilor igienice), aveti posibilitatea sa realizati si acasa nasterea in cada sau mini-piscina, beneficiind de un confort sporit si evident de un cost aproape inexistent pe care il implica eventual piscina, cateva prosoape, servetele umede si o paturica pentru bebelus. Insa nu trebuie sa incercati singure aceasta metoda, fiind indicat daca nu un medic, cel putin o moasa specializata pentru a urmari evolutia procesului nasterii.

 

Dezavantaje

In primul rand, chiar daca puteti considera extrem de atractiva aceasta modalitate de nastere, exista o serie de situatii in care nu este indicata, prin urmare se recomanda acordul prealabil al medicului ginecolog/obstetrician. Apoi, nasterea in apa reprezinta o metoda pretentioasa de a da viata unui copil, prin urmare asociaza in principiu costuri destul de ridicate dar si conditii de mediu speciale: o temperatura constanta, o monitorizare permanenta a copilului pentru a preveni aparitia complicatiilor si, mai ales, o igiena impecabila a locului (cada, jacuzzi, piscina etc.) din cauza posibilitatii aparitiei infectiilor.

Un alt dezavantaj pe care il prezinta aceasta metoda de nastere este faptul ca nu poate fi evaluata cantitatea de sange matern care se pierde, fiind deseori una semnificativa. De asemenea, faptul ca sunt atat de putine clinici unde poate fi realizata poate constitui o problema in ce priveste transportul/deplasarea la momentul nasterii. Se pare ca uneori bebelusii care se nasc in acest mod risca ulterior probleme respiratorii, lezare cerebrala (daca nu are oxigen), probleme cu electrolitii (daca inghite apa) sau chiar infectii (de la apa contaminata), desi este vorba de situatii extrem de rare.

In cazul in care copilul nu are prezentatie corecta (cu capul in jos) sau exista placenta praevia, travaliul nu este cert, sarcina multipla, se rupe o membrana, exista contraindicatii in ce priveste starea de sanatate a bebelusului (batai anormale ale inimii, anomalii, nastere prematura) sau a mamei (diabet, tulburari de coagulare, herpes genital activ, epilepsie, temperatura ridicata, hipertensiune/preeclampsie sau alte probleme cardiace, afectiuni pulmonare, HIV, hepatita B sau alte boli contagioase) nu este indicata. In plus, daca sunt necesara interventii chirurgicale sau transfuzii de sange, nu se poate realiza, de aceea este de preferat sa optati pentru o clinica specializata (pentru a putea preintampina complicatiile survenite). Astfel, in cazul unei probleme aparute pe parcursul nasterii (cum este modificarea in ritmul cardiac al copilului, prezenta meconiului in apa, cresterea tensiunii, sangerare in timpul travaliului, stare de ameteala) se va parasi piscina/cada optandu-se pentru nastere vaginala sau cezariana daca medicul considera necesar.

Nu in ultimul rand, este bine sa va informati extrem de bine inainte de a opta pentru aceasta varianta de nastere deoarece exista situatii in care se limiteaza asistenta medicala strict la partea de travaliu care exista si in cazul nasterii naturale si nu la expulzia propriu-zisa. De asemenea, retineti faptul ca sarcinile cu complicatii sunt de la bun inceput contraindicate pentru aceasta procedura.

Experienta mamelor

Mamica Cristina Coteanu ne impartaseste experienta ei: "Am avut prima nastere cu cezariana, la spitalul Cantacuzino in Bucuresti, dupa 22 ore de travaliu, a doua nastere cu moasa in Statele Unite ale Americii la un Birth Center (partial in apa - am stat in apa pana la dilatatie 8 cm, iar apoi a trebuit interventia moasei si a trebuit sa ies afara), a treia nastere tot cu moasa, in apa, dar acasa la prietena mea din State si a patra nastere in Romania, la o clinica privata, in apa, cu asistenta, pentru ca doctorul a ajuns dupa expulzie...  Din punctul meu de vedere nu as incerca sa nasc normal, fara sa fiu in apa. Este mult mai bine decat "pe uscat": pericolul de rupere este mai mic, muschii sunt mai relaxati. De asemenea, copilul iese din mediu lichid in mediu lichid si este trecerea mai usoara. A patra fetita a avut 4,000 gr la nastere si nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi avut loc nasterea daca nu eram in apa.  Dezavantajul nasterii in apa este ca doctorul sau moasa nu pot interveni prea mult si daca apar complicatii cum am avut eu la a doua nastere trebuie sa iesi din apa. In rest, eu nu vad alte dezavantaje. Recomand din tot sufletul nasterea in apa, dar mai presus de aceasta increderea si dependenta de Dumnezeu!"

In incheiere trebuie sa aflati faptul ca recent a avut loc o premiera medicala in Romania, respectiv prima nastere de gemeni in apa la Clinica Eva din Brasov.

Multumim mamicii Cristina Coteanu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Citeste si:

Metode de nastere: 10 sfaturi testate pentru o nastere naturala usoara 

4 trucuri si modalitati de a naste fara dureri 

Nasterea acasa: curaj sau inconstienta

Surse:
www.sfatulmedicului.ro; www.babycentre.co.uk; http://americanpregnancy.org; www.webmd.com

 

Articolul urmator
„Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași
„Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    "Spuneți că sunteți pro-viață. Dar viața mea nu contează?” Discursul pro-avort al unei fete de 12 ani
    "Spuneți că sunteți pro-viață. Dar viața mea nu contează?” Discursul pro-avort al unei fete de 12 ani

    A adolescentă de 12 ani a oferit un discurs puternic și reverberant miercuri, în Virginia de Vest, SUA, pentru a se opune legii anti-avort, care interzice această procedură...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea
    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea

    Dacă anumite femei preferă să nu fie singure în sala de nașteri și să-l aibă alături pe partenerul lor, altele se simt confortabil când sunt doar cu personalul medical....

    Serena Williams, confesiune dureroasă despre nașterea fiicei ei: „Mi-am salvat viața singură”
    Serena Williams, confesiune dureroasă despre nașterea fiicei ei: „Mi-am salvat viața singură”

    Conform statisticilor, femeile de culoare au de aproape trei ori mai multe șanse să moară după ce nasc decât femeile caucaziene. Serena Williams era cât pe ce să fie una...

    Ghicitoare despre apă
    Ghicitoare despre apă

    Descoperă cea mai frumoasă ghicitoare despre apă care va pune la contrinuție mintea copiilor și a adulților deopotrivă.

    Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil
    Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil

    După ce a născut cel de-al 5-lea copil, Emily a început să resimtă amețeli puternice. A presupus că acesta este un simptom al perioadei postpartum, însă starea ei s-a...

    © 2024 Qbebe