Factori vinovati de declansarea nasterii premature. Tot ce trebuie sa stii

Factori vinovati de declansarea nasterii premature. Tot ce trebuie sa stii

Iuliana Moraru

Cea mai mare grija a unei viitoare mamici trebuie sa fie aceea de a fi in permanent contact cu medicul ginecolog. In acest fel, veti reusi impreuna sa limitati riscurile unei nasteri premature.

Este considerata nastere prematura, nasterea inainte de 37 de saptamani, in loc de 40-42 de saptamani cum ar fi normal si sanatos. Insa, din cauza stilului de viata al mamicii, din cauza tipului de sarcina, a bolilor si al istoricului medical, foarte multe femei ajung sa nasca inainte de termen.

Cum recunosti instalarea unei nasteri premature?

Cele mai frecvente semne ale producerii unei nasteri premature sunt:

- Contractii aproape la fiecare 10 minute, acestea marindu-si, treptat, intensitatea.

- Ruperea apei.

- Durere puternica in partea dorsala, mai jos de linia taliei.

- Crampe in zona inferioara a abdomenului, asemanatoare celor din perioada menstruala.

- Modificari vaginale.

- Presiune in zona pelviana (senzatia ca bebelusul se impinge in jos).

dureri de sarcina

Este foarte important sa cunosti aceste semne, deoarece daca te prezinti imediat la medic, acesta ar putea infrana producerea nasterii premature.

  

Dar care sunt principalii vinovati de producerea nasterii premature?

1. Ruperea prematura a membranelor

Reprezinta principala cauza a producerii nasterii inainte de termen, manifestandu-se prin scindare la nivelul sacului amniotic, ceea ce determina scurgerea lichidul din interior prin cavitatea astfel formata. Nu dupa foarte mult timp, apar si contractiile, dar si scurgerile vaginale ce difera ca flux si continut de la o femeie la alta.

2. Uterul infantil

In timpul oricarei sarcini, cervixul se relaxeaza pe masura ce sarcina evolueaza si incepe sa se dilate in momentul in care apar contractiile. Atunci cand vorbim despre uter infantil, insa, este posibil ca pe masura ce bebelusul incepe sa impinga in peretii uterului, cervixul sa se deschida mult mai devreme. Daca si tu prezinti uter infantil, iti spunem ca exista o metoda chirurgicala prin care poti evita nasterea prematura, metoda ce consta in coaserea acestuia. Firele vor fi scoase de abia spre sfarsitul sarcinii pentru a permite venirea pe lume a celui mic.

3. Sarcina multipla

Daca esti insarcinata cu gemeni sau tripleti exista sanse mult mai mari de producer a unei nasteri premature deoarece bebelusii cresc destul de mult nemaiavand loc in burtica ta. Statisticile arata ca mai mult de jumatate din sarcinile multiple ajung mult mai devreme la termen.

ecografie

4. Hemoragiile uterine

Hemoragiile uterine manifestate in ultimele doua trimestre determina o crestere a riscului de nastere prematura de pana la patru ori. Indicat este ca pe tot parcursul sarcinii sa iti realizezi toate analizele si ecografiile recomandate de medic pentru a putea depista din timp existenta unor astfel de hemoragii.

5. Forma necorespunzatoare a uterului

Aceste anomalii uterine prezinta un foarte mare dezavantaj pentru orice viitoare mamica deoarece locul destinat dezvoltarii sanatoase si corecte a copilului este mai redus decat cel dintr-o cavitate uterina obisnuita. In momentul in care bebelusul creste peste limita suportata de uterul cu probleme, atunci se declanseaza nasterea prematura.

6. Varsta viitoarei mamici

Daca ai sub 18 ani ori daca esti trecuta de prima tinerete, te supui unui risc destul de mare de a te confrunta cu o serie de complicatii pe parcursul sarcinii, avand cu 40% mai multe sanse sa ai parte de o nastere prematura decat o viitoare mamica cu o varsta propice conceperii unui copil.

7. Cresterea cantitatii de lichid amniotic

Determina aparitia unor simpotome precum oboseala crescuta, umflarea gleznelor, dar si o presiune foarte mare pe colul uterin, ducand la o nastere prematura.

8. Infectiile sau diversele afectiuni

Dezlipirea uterina este foarte des determinata de febra mare, de infectiile cauzate de bacterii, cum ar fi infectiile tractului urinar, listerioza ori bolile cu transmitere sexuala.

9. Rh-ul

Se poate intampla ca intre mama si bebelus sau intre mama si tata sa existe o incompatibilitate, fapt ce determina, de cele mai multe ori, o perioada de gestatie mai scurta, deci o nastere prematura.

10. Viciile

Nasterea prematura este determinata si de lipsa de grija a mamicii care fie fumeaza, fie prefera alcoolul sau chiar drogurile, fie sta foarte mult in picioare, este obosita.

femeie insarcinata care fumeaza

Pe langa toti acesti factori majori ce pot provoca o nastere prematura, este recomandat sa eviti pe cat posibil
traumatismele si accidentele violente la nivelul abdomenului.

Tie iti este teama ca vei naste prematur?

Articolul urmator
Am trecut printr-un travaliu de 30 de ore, cu multe complicații. Tot ce am putut face, a fost să mă rog
Am trecut printr-un travaliu de 30 de ore, cu multe complicații. Tot ce am putut face, a fost să mă rog

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Trei femei au devenit prietene pe viață după ce au trecut împreună prin emoțiile nașterii premature
    Trei femei au devenit prietene pe viață după ce au trecut împreună prin emoțiile nașterii premature

    Chiar dacă treci prin experiențe dificile, dacă ai prietenii aproape reușești să mergi mai departe mai ușor, știind că ai pe cine să te bazezi și că poți să ai parte de un...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    © 2024 Qbebe