7 avantaje psihice pe care părinții le au față de persoanele care nu au copii

Să devii părinte este, deopotrivă, o binecuvântare și o mare responsabilitate. Înseamnă să renunți la multe momente de odihnă și de distracție, la ieșirile cu prietenii și putința de a te mișca în voie, la libertatea de a dormi cât vrei dimineața și de a savura cafeaua, fără să te deranjeze nimeni, ba chiar, uneori, și la propria carieră. Grija, anxietatea, câteodată depresia, nopțile albe și dificultățile financiare, toate vin la pachet cu acest rol nou și provocativ. Cu toate acestea, satisfacția de a fi părinte compensează aceste neajunsuri, iar părinții au avantaje psihice de care nu se pot bucura persoanele fără copii.

În momentul în care ai copii, lumea se schimbă. Și nu este vorba de schimbările tangibile, precum o cameră nouă în casă sau faptul că urmează o lungă perioadă în care vei renunța, rând pe rând, la multe dintre vechile tale obiceiuri. Se schimbă inclusiv percepția ta asupra lumii, felul în are înțelegi lucrurile și relația ta cu ceilalți și cu tine. Un părinte suferă transformări care îl fac să se simtă, câteodată, cu totul altă persoană decât obișnuia să fie. Perioada în care învățăm să fim părinți este tumultoasă și frustrantă, cu momente de extaz, dar și senzații de cădere în gol. Însă, la sfârșitul inițierii noastre în acest nou mod de viață, constatăm adesea că psihicul nostru a dobândit puteri noi, iar viața ne-a devenit mai bogată. Mai mult decât atât, putem în sfârșit să descoperim toate avantajele pe care părinții le au față de persoanele care nu au copii.

parinti si copil

1. Un sentiment inegalabil de împlinire personală

Poate că nu ai câștigat un trofeu mondial, nici nu ai construit un imperiu financiar, nici măcar nu ai făcut o mare descoperire științifică. Dar sentimentele de sens și împlinire personală echivalează adesea, la unii părinți, cu toate aceste realizări laolaltă. Mare parte a vieții noastre este dedicată găsirii unui scop, a ceva care să ne dea semnificație și să ne facă să simțim importanța noastră în lume. Psihologii existențialiști arată că problema sensului este fundamentală pentru orice persoană, iar multe dintre suferințele noastre se leagă de sentimentul lipsei de sens. Or, în mod miraculos, un copil poate da sensul cel mai profund în viața părinților săi, îi poate face să-și găsească justificarea fiecărei clipe.

2. Nu te simți niciodată singur

Copiii sunt o companie permanentă, cu excepția momentelor când sunt la școală. Nu te vei plictisi niciodată în preajma lor și vei avea mereu pe cineva cu care să vorbești. Pe măsură ce timpul trece, acest lucru devine din ce în ce mai important. Multe persoane care nu au copii trec prin perioade de singurătate și depresie, în special când nu mai sunt foarte tinere. Un părinte este de două ori mai avantajat, pentru că are și șansa să devină bunic. Deci sursa lui de tinerețe nu se termină niciodată.

3. Capeți o înțelegere mai profundă și spirit de sacrificiu

În primul rând, începi să-ți înțelegi cu adevărat propriii părinți. Îți dai seama de tot ce a făcut mama ta pentru tine și cât de greu i-a fost. De multe ori, această înțelegere sudează relația cu părinții și îți aduce o stare de împăcare și împlinire sufletească. Poate sunt conflicte vechi, peste care nu ai trecut până acum. Când apare copilul tău și înțelegi ce înseamnă sacrificiile unei mame, vei fi dispusă să treci mai ușor peste lucrurile vechi și să dai un suflu nou legăturii cu părinții. Acum, mai mult ca oricând, ai nevoie de experineța mamei tale și îți dorești ca ea să te însoțească pe drumul dificil și provocator al propriei maternități. În plus, dobândești o nouă viziune asupra lumii în general, realizezi aspecte care îți erau străine și devii o persoană matură și responsabilă. A putea să renunți la confortul personal pentru binele copilului este o adevărată putere, o alegere care te face mai înțelept și mai bun.

4. Retrăirea propriei copilării și senzația de tinerețe interioară

În prezența copiilor, timpul încetinește. Te poți reconecta la amintiri vechi din propria ta copilărie și poți face toate acele lucruri care îți plăceau cândva, fără să te simți inadecvat. Nu te privește nimeni ciudat dacă te dai pe tobogan sau în leagăn cu micuțul tău, nici dacă strigi cât poți de tare sau te tăvălești prin zăpadă. Crăciunul este mai sărbătoresc și mai vesel ca oricând în preajma copiilor. Petrecerile, experimentele de gătit, mersul în parcul de distracții, ai un pretext pentru a face tot ce-ți trăsnește prin cap și a te bucura de toate avantajele retrăirii copilăriei.

mama baloane

5. Îți dezvolți abilitățile multitasking

Vrei să ai o extraordinară atenție distributivă? Sau să faci în același timp cel puțin trei lucruri, utilizând deopotrivă mâinile și picioarele? Copiii sunt cea mai bună soluție. Atunci când ții un prichindel la subraț, îl ștergi pe celălalt la gură și în același timp vorbești la telefon, se poate spune că ai abilități cu totul speciale. Nu o dată ești un adevărat om-orchestră, care se descurcă să pregătească mâncarea, să răspundă la e-mailuri și să organizeze ziua de naștere a copilului în același interval de timp. În plus, găsești și un moment de atenție deplină pentru copilul tău.

6. Dobândești șansa de a pricepe lucruri pe care nu le-ai înțeles când erai copil

De multe ori, alături de copii, îți redobândești setea de cunoaștere. Ei sunt cei mai buni profesori, mai ales atunci când vin de la școală și îți povestesc în detaliu ce au învățat în ziua respectivă. Atunci când tu arăți interes față de cunoaștere, copilul tău va fi, la rândul său, motivat să învețe mai mult. Copii adoră să știe răspunsul la întrebările tale și sunt încântați atunci când tu nu știi un lucru pe care ei îl cunosc. Să învățați lucruri noi împreună este o modalitate grozavă de avă întări comunicarea și legătura.

7. Nu vei duce lipsă de îmbrățișări și emoții

familia impreuna

Prezența copiilor este o sursă inepuizabilă de emoții pozitive și de dragoste. Cele mai sincere și calde îmbrățișări vin de la copiii noștri. Nu este nimic mai înduioșător ca brațele lor deschise să vă strângă cu putere și dorința lor de a se lipi de voi.

Surse: https://www.parent24.com; https://www.psychologytoday.com; https://www.independent.co.ukl

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copiii sunt oglinda părinților. Oare cum arată părinții fetelor care au bătut o altă fată de 13 ani?
  Copiii sunt oglinda părinților. Oare cum arată părinții fetelor care au bătut o altă fată de 13 ani?

  Circulă în mass-media de 2 zile un video cu trei fete adolescente (despre care am aflat că au vârste între 12 și 14 ani), care lovesc și umilesc cu bună știință și...

  Copii trimiși în tabere din care nu s-au mai întors niciodată. Un scandal internațional care pune părinții pe jar
  Copii trimiși în tabere din care nu s-au mai întors niciodată. Un scandal internațional care pune părinții pe jar

  Patru familii și-au trimis copiii într-o „tabără” pentru a vizita capitala. Aceștia nu s-au mai întors acasă, părinții neavând atunci altă soluție...

  Autoritățile din România știau că mama care și-a ucis copilul în bătaie avea probleme psihice
  Autoritățile din România știau că mama care și-a ucis copilul în bătaie avea probleme psihice

  O serie de informații noi în cazul copilului de 9 ani, din Cluj, omorât în bătaie de către propria sa mamă, au ieșit la iveală. Procurorii declară că cel mic s-a...

  Declarația pe care toți părinții cu copii care se duc la școală trebuie să o completeze
  Declarația pe care toți părinții cu copii care se duc la școală trebuie să o completeze

  Școlile se deschid, oficial, pe 8 februarie, iar părinții trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, în cazul în care elevii vor prezența simptome COVID-19...

  DOVEDIT stiintific! Parintii care fac aceste lucruri au copii de succes
  DOVEDIT stiintific! Parintii care fac aceste lucruri au copii de succes

  Telul evident al fiecarui parinte este sa aiba un copil fericit care sa devina un adult de succes. Care sunt abordarile care vor duce la indeplinirea acestui tel veti afla in continuare.

  Ancheta ProTV dezvăluie cum mii de copii sunt sedați în centre de plasament, fără să aibă probleme psihice
  Ancheta ProTV dezvăluie cum mii de copii sunt sedați în centre de plasament, fără să aibă probleme psihice

  Numărul copiilor ce ajung în centrele de plasament crește îngrijorător. În urma unei anchete ProTV a ieșit la lumină faptul că cei mai mulți dintre acești copii...

  Care sunt persoanele scutite de purtarea măștii de protecție
  Care sunt persoanele scutite de purtarea măștii de protecție

  Măștile de protecție au devenit un accesoriu indispensabil, însă există și câteva excepții de la această regulă. Iată ce categorii de persoane sunt scutite de purtarea...

  Ce au răspuns părinţii minorei care a agresat o fată de 13 ani: "Trebuie să îndreptăm copiii, nu să acuzăm şi să-i bage la arest"
  Ce au răspuns părinţii minorei care a agresat o fată de 13 ani: "Trebuie să îndreptăm copiii, nu să acuzăm şi să-i bage la arest"

  Tatăl uneia dintre adolescentele implicate în agresiunile comise împotriva unei fete de 13 ani la Târgu Jiu a făcut o declaraţie pentru presa locală după ce fiica sa a...

  © 2021 Qbebe