Copilul are dificultăți de concentrare? Iată care ar putea fi cauzele

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Ai observat la copilul tău dificultatea de a urmări firul unei povestiri sau faptul că a uitat imediat ce i-ai explicat cu câteva minute înainte? Educatoarea sau profesorii ți-au spus că este cu capul în nori și nu reușește să țină pasul cu alți colegi? Lipsa de concentrare afectează mulți copii, într-un grad mai mare sau mai mic, în anumite perioade sau în marea majoritate a timpului. Adesea, părinții se tem ca nu cumva dificultățile de concentrare să fie semnul unei tulburări mai grave, cum este ADHD. Realitatea este, însă, că sunt variate cauze care pot afecta concentrarea copilului și chiar cei mai atenți copii pot avea momente când își pierd calitatea și constanța concentrării.

Concentrarea este esențială când vine vorba de rezultate academice și de evoluția școlară. Copii foarte isteți pot pierde puncte din cauza lipsei de atenție și nerăbdării în ceea ce privește finalizarea sarcinilor, Pe lângă cunoștințe, un copil are nevoie să-și antreneze această capacitate care ascute mintea și-i dă profunzime, Din păcate, în zilele noastre, o hiperstimulare și o prea mare cantitate de informații pot fi cauze ale pierderii concentrării. Nu trebuie să fie neapărat vorba de ADHD. Chiar și copiii cu atenție bună pot avea probleme legate de concentrare, din cauza unui stil de viață din ce în ce mai surescitant. Accesul nesupravegheat și exagerat la electronice, programele școlare tot mai încărcate, numărul prea mare de stimuli, nerespectarea unor reguli clare privind perioadele de odihnă sau dieta dezechilibrată, iată numai câteva dintre sursele, directe sau indirecte, ale dificultăților de concentrare.

copil concentrare

Un mediu nou poate afecta concentrarea

Mulți copii pot prezenta dificultăți de concentrare în prioada în care se adaptează la un mediu nefamiliar, de exemplu când încep grădinița sau intră în clasa pregătitoare. Pentru că sunt foarte multe lucruri cu totul noi pentru el, atenția îi poate fi ușor distrasă. Sunt copii care au nevoie de o perioadă mai lungă pentru a se familiariza cu noile cerințe, reguli, chiar cu spațiul în care se află, iar, în astfel de perioade capacitatea lor de concentrare este mai scăzută. Acest lucru se poate observa la majoritatea copiilor, când revin din vacanță; de aceea, în prima săptămână de școală sau grădiniță, este indicat să se facă activități mai puțin solicitante, pentru a permite copilului să reintre în ritmul său obișnuit.

Atunci când un copil nu înțelege explicațiile, concentrarea sa se diminuează

Pentru că face un efort ca să priceapă anumite lucruri, copilul cheltuiește energie. Ca urmare, la un moment dat va obosi, iar concentrarea se va diminua. Ceea ce pare lipsă de atenție, poate semnifica, de fapt, dificultatea de a urmări educatorul sau profesorul, întrucât copilul nu înțelege, pur și simplu, explicațiile. Poate că a acumulat anumite lacune sau are nevoie de mai multe detalii, poate este necesar un alt mod de a i se prezenta lucrurile. Astfel încât, înainte de a vă îngrijora de lipsa sa de concentrare, verificați dacă înțelege tot ce i se predă sau explică și dacă nu cumva trebuie reluată materia dintr-un anumit punct, pentru că s-au acumulat carențe în învățare.

Prea mulți stimuli perturbă concentrarea

Este posibil ca, în mediul de învățare, să fie prea multe surse de distragere. Copilul își poate pierde concentrarea atunci când în vecinătatea sa sunt diverși stimuli: jucării prea numeroase, televizorul sau calculatorul, copii care desfașoară alte activități, ce par mai interesante, etc. Este necesar ca, atunci când dorim să asigurăm un grad crescut de concentrare, să realizăm ceea ce se numește o "sărăcire a mediului", în special la copiii ușor distractibili. Astfel, trebuie îndepărtate alte jucării sau obiecte care pot atrage atenția copilului, în mod special dispozitivele electronice (televizor, computer, tabletă sau telefon). Dacă copilul nu se poate concentra din cauza altor activități care se desfășoară în paralel, este preferabil să se lucreze cu el într-un spațiu liniștit, unde nu sunt alți copii. Chiar și la școală, prezența unor colegi zgomotoși sau care se antrenează în diferite acțiuni în timpul orei îl poate distrage pe copil, deși acesta se străduiește să fie atent și să înțeleagă explicațiile.

Lipsa de motivație

Poate fi un obstacol serios în calea concentrării și atenției copilului. La copiii care nu sunt interesați de ceea ce li se predă, de exemplu, distragerea și neatenția sunt la ordinea zilei și le pot provoca mari probleme în clasă. Este cazul și pentru copiii care au interese foarte vaste sau copiii supradotați, pentru care materialul predat nu reprezintă o provocare intelectuală, astfel încât își pot pierde interesul și atenția.

copil plictisit

Stilul de învățare este foarte important pentru concentrare

Copiii de vârstă școlară au stiluri de învățare diferite: unii învață cel mai bine din scheme, diagrame și imagini, fiind predominant vizuali; alții preferă să asculte materialul predat iar alții învață în mod practic, făcând anumite lucruri, experimentând. Dacă modul de predare al profesorului nu se potrivește cu stilul de învățare al copilului, poate să apară lipsa de concentrare și dificultățile de înțelegere.

Somnul și alimentația contribuie la calitatea concentrării

În cazul în care copilul nu are un somn potrivit vârstei, cu un minim de opt ore pe noapte, se culcă foarte târziu și stă foarte mult în fața ecranelor, mai ales înainte de culcare, pot apărea mari dificultăți de concentrare și învățarea este profund afectată. De asemenea, este recomandat ca cei mici să aibă o alimentație corespunzătoare, să nu sară peste micul dejun dimineața, înainte de școală și să mănânce alimente cu conținut nutritiv ridicat, pentru a benefica de energia necesară proceselor implicate în actul învățării.

Anxietatea școlară- un obstacol în calea învățării

Anxietatea legată de mediul școlar sau de note poate fi un alt motiv serios care inhibă concentrarea copilului în clasă. Elevii care se simt depășiți și stresați de anumite subiecte își pot pierde încrederea, iar rezultatele lor școlare pot să scadă. Pe de altă parte dacă mediul în care învață nu este sigur și copilul suportă, de exemplu, bullying din partea anumitor colegi, se poate instala o formă de teamă și refuz de a merge la școală, care duc la afectarea severă a concentrării și capacității de asimilare.

Depresia și evenimentele traumatice

Chiar dacă nu sunt cauze frecvente ale lipsei de concentrare, atunci când apar pot perturba radcal capacitatea de învățare a copilului, Depresia la copil se manifestă prin simptome variate, precum apatie, iritabilitate, tristețe și episoade de plâns nejustificat, crize de furie, lipsă de interes pentru activitățile care îi făceau plăcere anterior, izolare și retragere socială. Cauzele depresiei la copil sunt multiple, de la posibilitatea unui abuz până la complexele personale și este nevoie să se rezolve starea depresivă, pentru a se îmbunătăți capacitatea de concentrare a copilului, întrucât aceasta este doar un simptom al unei tulburări mult mai grave. La copiii care au fost victime ale abuzului sau ale unor împrejurări traumatizante, concentarea și atenția sunt profund afectate, pentru că aceștia sunt captivi în tumultul vieții emoționale și al remermorării evenimentelor respective.

copil trist

Dificultățile de atenție și de învățare

Atunci când copilul are probleme serioase în mediul școlar, precum întreruperi frecvente, distractibilitate crescută sau note mici și ai epuizat toate cauzele de mai sus, s-ar putea să fie vorba despre o tulburare de învățare. În unele cazuri, copilul poate suferi de ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție), ADD (tulburare similară, la care lipsește componenta hiperkinetică și se menține doar deficitul de atenție), dislexie sau alte probleme ce afectează capacitatea sa de concentrare și înțelegere a materiei. Toate acestea necesită suportul unor specialiști și existența unui plan de învățare, pentru îmbunătățirea capacității de concentrare și adaptării școlare a copilului.

Surse: https://www.harleytherapy.co.uk; ; https://www.oxfordlearning.com; ; https://www.verywellfamily.com; https://www.amazingbrains.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient
  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient

  La început de an școlar, pe lângă un sistem imunitar puternic, cei mici au nevoie de cât mai multă energie și putere de concentrare. Lipsa atenției și agitația sunt...

  Care sunt cauzele funcţionale ale durerii de burtică?
  Care sunt cauzele funcţionale ale durerii de burtică?

  Durerile de burtică apar frecvent la cei mici și pot avea cauze și simptome foarte variate. Vestea bună este că nu ai motive de îngrijorare, întrucât cele mai multe...

  Family Tel 0800.070.009: Mame singure cu dificultăți economice, părinți care au fost nevoiți să întrerupă terapia copiilor cu tulburări din spectrul autist, bunici care au în îngrijire copii cu părinți plecați la muncă în străinătate
  Family Tel 0800.070.009: Mame singure cu dificultăți economice, părinți care au fost nevoiți să întrerupă terapia copiilor cu tulburări din spectrul autist, bunici care au în îngrijire copii cu părinți plecați la muncă în străinătate

  Distanțarea socială impusă de starea de urgență în timpul pandemiei de COVID-19 are repercusiuni asupra stării psiho-emoționale a copiilor și adulților care îi au...

  Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată
  Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată

  Pentru fiul meu Charlie, care a murit la șase luni din cauza unei boli cardiace congenitale, Ce pot să-ți mai spun? Câte cuvinte pot să scriu? Am auzit că o persoană trebuie să...

  Deficitul de atenție nu este o boală! 6 metode pentru o mai bună concentrare
  Deficitul de atenție nu este o boală! 6 metode pentru o mai bună concentrare

  În contextul societății complicate în care trăim azi, în care cei mici sunt suprastimulați de toate tentațiile din jur, în care utilizarea tehnologiei de la...

  Sfatul specialistului: dificultăți în alăptare și soluții
  Sfatul specialistului: dificultăți în alăptare și soluții

  Alăptarea este o perioadă magică, dar plină de provocări, mai ales pentru mămicile care nasc pentru prima dată. Anca Bălășoiu, moașă și coordonator Școala Mamei, îți...

  De ce dor sânii când alăptezi? Cauzele care te vor surprinde
  De ce dor sânii când alăptezi? Cauzele care te vor surprinde

  Una dintre cele mai mari dorințe ale unei proaspete mămici este să-și poată alăpta bebelușul, în condițiile în care laptele matern este una dintre cele mai valoroase...

  Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13
  Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13

  Trisomiile se referă la prezența unui cromozom în plus în toate sau doar în anumite celule, adică o persoană are trei copii ale unui anumit cromozom (o structură pe...

  © 2022 Qbebe