E normal să îți urăști copilul? Mă rugam la Dumnezeu să îi viața. Eram îngrozită de ceea ce i-aș putea face...

E normal să îți urăști copilul? Mă rugam la Dumnezeu să îi viața. Eram îngrozită de ceea ce i-aș putea face...

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai mari provocări prin care poate trece o femeie în primul an de viață al copilului ei este depresia postpartum. Din cauza acestei afecțiuni, poți ajunge să te confrunți cu trăiri și cu stări la care nu te-ai fi gândit vreodată. În anumite cazuri, nu este exclus să-ți dorești să-ți iei viața sau să-i faci rău copilului tău. Prin așa ceva a trecut și o mamă de peste hotare, care s-a luptat cu o depresie postpartum severă. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi o poveste de viață incredibilă, care te va pune pe gânduri. 

Era entuziasmată că urma să devină mamă

Aly Thayer era foarte fericită când a aflat că va deveni mamă. În toată perioada sarcinii și-a făcut planuri legate de copil, a cumpărat lucruri pentru acesta și aștepta cu nerăbdare momentul nașterii. Pentru „Love What Matters”, a povestit că:

„În ziua în care am aflat că voi deveni mamă știam că viața mea nu va mai fi la fel și eram foarte entuziasmată! Un bebeluș era pe drum! Wow. Eram onorată pentru că aveam șansa să port în pântecul meu o nouă viață. Luni de zile am cumpărat hăinuțe, am aranjat camera copilului, am meșterit cărți handmade pentru bebeluș, m-am uitat peste actele noastre și mă străduiam să celebrez cât de mult puteam venirea pe lume a fetiței mele. 

femeie tanara insarcinata, in rochie albastra, fericita alaturi de partenerul ei imbracat in costum

Am intrat în travaliu pe 27 ianuarie 2018, la ora 20:00. Soțul meu m-a dus în grabă la spital. Eram foarte entuziasmați că, după 41 de săptămâni de sarcină, numai travaliul ne mai despărțea de clipa în care aveam să-i urăm „bun venit” fetiței noastre. După 20 de ore de travaliu dificil, pe 28 ianuarie 2018, la ora 16:39, venea pe lume prin cezariană de urgență micuța noastră Ella. Nașterea a fost o experiență mai dificilă decât mi-am imaginat însă în sfârșit s-a terminat totul și aveam această fetiță adorabilă...pe care nu o simțeam însă ca fiind a mea.” 

Și-a dat seama că suferea de o depresie postpartum

În zilele ce au urmat după nașterea fetiței sale, Aly simțea că nu se putea conecta cu ea, îi era greu să-și gestioneze stările prin care trecea și era îngrozită că trebuia să rămână singură cu bebelușul. După ce a căutat informații pe internet, a realizat că se confrunta cu o depresie postpartum și că avea nevoie de sprijin medical, așa cum a precizat și în confesiunea pentru sursa citată:

„Am primit numeroase vizite. Toată lumea o admira și o lăuda pe Ella. Însă eu mă simțeam ca într-un labirint. Nu puteam încă să procesez experiența prin care trecuse corpul meu și faptul că urma să atârne pe umerii mei o mare responsabilitate. La trei zile de la naștere am fost externată, iar acasă a început iadul meu.

Nașterea nu s-a desfășurat așa cum sperasem. Alăptarea nu a mers nici ea așa cum planificasem. Nici realizarea conexiunii cu fiica mea nu se realiza așa cum mă așteptasem. Din punct de vedere emoțional, nu mă simțeam deloc așa cum speram. Și după trei săptămâni starea mea continua să se deterioreze. Simțeam că sunt captivă într-o „închisoare”, fără ca vreo rază de lumină sau de bucurie să poată pătrunde acolo. 

La un moment dat, am început să caut pe Google informații precum: „Este normal să plângi tot timpul după ce naști?”, „Este normal să-ți urăști bebelușul” etc. Toate rezultatele căutării mă conduceau la aceeași concluzie: depresia postpartum. Am început să citesc diverse articole pe această temă, să mă uit pe liste cu simptome și mi-am zis: „Da! Asta mi se întâmplă și mie!”

Am simțit nevoia să-i spun mamei mele (care stătea cu noi în acea perioadă): „Cred că am depresie postpartum”. Am discutat despre asta și am hotărât că trebuia să vorbesc și cu medicul ginecolog când aveam următoarea programare. Nu mi-am imaginat că nu voi ajunge să realizez acest demers. A doua zi, mama mea urma să plece de la noi și am implorat-o să renunțe la această idee. Eram îngrozită când mă gândeam la ce i-aș fi putut face Ellei rămânând singură cu ea. Îmi era teamă de mine însămi.”

mama tanara deprimata stand cu privirea in tavan in timp ce bebelusul ei statea in scoica pe canapea

Și-a dorit ca fetița ei să moară

Pe fondul depresiei postpartum, mama a avut diverse gânduri negre, legate atât de sinuciderea ei, cât și de moartea Ellei. Văzând ce se întâmpla, soțul ei a dus-o la spital, unde a primit un tratament cu antidepresive și cu anxiolitice. Acestea nu dădeau rezultatele așteptate, Aly ajungând să se gândească obsesiv la faptul că fetița ei trebuia să moară. Pentru sursa citată anterior, nu s-a ferit să dezvăluie următoarele lucruri:

„A doua zi am ajuns la camera de gardă după ce îi mărturisisem soțului meu că mă gândeam la moartea Ellei și că voiam să mă sinucid. Acolo mi s-au prescris diverse medicamente pentru anxietate și pentru depresie. Deși acestea m-au ajutat cumva, nu pot spune că m-au „vindecat”. Dimpotrivă, lucrurile s-au agravat și au scăpat de sub control.

M-am trezit într-o dimineață însorită, pe 28 martie 2018. Imediat am regretat asta. Sufletul meu epuizat de lipsa de somn îmi șoptea parcă „De ce, Doamne? De ce nu m-Ai luat azi-noapte, așa cum Te-am rugat?” M-am forțat să mă dau jos din pat pentru a merge jos, unde copilul meu în vârstă de 8 săptămâni stătea cu mama mea. Pe măsură ce coboram fiecare treaptă, simțeam că mă scurgeam și îi vedeam pe bebeluș și pe mama dormind pe canapea. Brusc, am „înghețat”. M-am oprit. Mă blocasem. În sufletul meu era un glas care urla neîncetat „Doamne, dacă nu m-Ai luat pe mine, Ai putea cel puțin să-mi iei copilul?! Nici nu îl pot privi, Doamne. Îmi urăsc copilul!”

Confesiuni de mamă: Îmi uram copilul și am vrut să îl omor

Gândurile de suicid și sentimentele de vinovăție nu îi dădeau pace

Situația mamei nu se îndrepta, era chinuită de sentimentele de vinovăție pentru că dorise moartea copilului ei și, mai mult decât atât, ar fi vrut să moară ea însăși. Din ce în ce mai mult își dădea seama că o astfel de situație nu mai putea continua, după cum a dezvăluit pentru aceeași sursă:

„Își făceau loc și sentimentele de vinovăție. Eram o mamă groaznică. Cine ar fi putut să aibă asemenea gânduri față de propriul copil? Eu ar fi trebuit să fiu cea care o protejam, nu-i așa? În loc să fac asta, îmi doream să moară. Nu numai că îmi doream asta, dar mă rugam cu insistență ca Dumnezeu să-i ia cuiva. Ce era în neregulă cu mine? Eram dezgustată de mine însămi.

M-am dus la bucătărie. Acolo era și mama mea. M-am gândit să-mi fac un ceai, gândindu-mă că acesta m-ar fi putut ajuta. Încercam să-mi distrag cumva atenția de la realitate. M-am gândit „Dacă m-am trezit, poate că toate acele gânduri oribile vor dispărea. Sigur eram adormită și de aceea le-am avut. Îmi iubesc copilul. Cred...Sper... Of, de fapt cred că îl urăsc.”

Mama m-a întrebat „Cum ai dormit?” În timp ce stăteam pe podea cu cana de ceai în mână, am început să suspin. I-am spus mamei mele că nu am dormit întrucât nu mi-au dat pace gândurile care țineau de faptul că îmi doream mult să mor. Oh, nu...Oh, nu...O luam de la capăt. Cuțitele din bucătărie, medicamentele din dulapul meu, mașinile ce mergeau prin fața casei, bormașina, ciocanul din debara, toate reprezentau pentru mine arme. Îmi doream să fi putut ajunge la oricare dintre ele.

M-am dus până la urmă pe verandă, sperând că razele călduțe ale soarelui mă vor ajuta să simt altceva în afară de ură. Altceva în afară de sentimente de vinovăție. Altceva în afară de o tristețe foarte profundă.

„Doamne, Te rog să mă iei. Te implor. Ia-mă. Nu mai pot trăi astfel. Nu este vorba despre faptul că nu aș mai vrea să trăiesc...Dar nu mai pot să trăiesc așa. Aș vrea să trăiesc simțind doar dragoste pentru fiica mea, nu aș vrea să mă mai târăsc zi de zi, nu mai vreau să trăiesc în propria casă copleșită de gândurile că i-aș putea face vreun rău copilului meu. Trebuia să scap de aceste amenințări. Trebuia să mă îndepărtez de mine însămi. Eram o povară. Trebuia să iau această povară în propriile mâini. Dacă reușeam, lumea mea ar fi fost mai bună. Pur și simplu, nu mai puteam să trăiesc așa.”

A ajuns la spital din cauza depresiei postpartum

Pentru că starea ei se deteriora tot mai mult, Aly a fost internată în spital. Simțindu-se tot mai rău, și-a dorit iar să moară. Iată ce a mărturisit, în cadrul aceleiași confesiuni:

„Aveam nevoie de mai mult sprijin medical. Mama mea- care era speriată- l-a sunat pe soțul meu și i-a zis să plece de la serviciu ca să vină acasă. Când a ajuns, m-au „luat pe sus”, m-au pus în mașină și m-au dus la spital. Nu îmi doream asta, am început să-i implor să ne întoarcem acasă. Nu voiam să fiu considerată „nebună”...

Când am ajuns la spital, mi-au dat tranchilizante ca să dorm. După aceea mi s-a recomandat să stau câteva zile într-un centru specializat pentru afecțiuni mintale. Până în acea zi, nu mă gândisem niciodată că aș fi vrut să mă sinucid. Niciodată nu îmi dorisem atât de mult să mor. După ce au reușit să mă stabilizeze la spital, ne-am întors acasă cu un alt plan care ar fi trebuit să mă ajute să înving acea depresie groaznică.  

A doua zi după ce mă întorsesem de la spital, mi-am dat seama că nimic nu mă ajuta. Mi-am dorit din nou să mor. Poate chiar mai mult decât altă dată. În acea noapte, m-am uitat în ochii soțului meu și i-am șoptit cu glas stins: „Am nevoie de Iisus Hristos”. Aveam nevoie să fiu cu El și îmi doream ca El să-mi arate calea spre vindecare pentru că nu mai rezistam, simțeam că nu mai puteam merge mai departe.”

A explicat cum a ieșit din depresie

Cea care a recunoscut că a avut momente în care și-a dorit să moară și în care a sperat că și copilul ei va muri a povestit ce a ajutat-o să treacă peste acest obstacol important. Și-a încheiat confesiunea astfel:

„Soțul meu a rugat-o pe mama lui să se roage pentru mine. Și-a întins mâinile peste mine în timp ce eu mă întinsesem pe podea, iar în acele momente am simțit cum Spiritul Sfânt m-a învăluit. Soacra mea începuse să se roage, iar eu am avut o viziune în care Iisus Hristos mi-a zis: „Aly, te văd și nu te voi lăsa așa.” Imediat am simțit că începeam să mă vindec. Și-au dat seama de asta atât soțul meu, cât și soacra mea. Nu mă ridicasem încă de pe jos și nu le-am spus nimic, însă ei știau că Dumnezeu mă vindecasem și începuseră să se roage ca să-I mulțumească. 

Când m-am ridicat, mi-au dat-o pe Ella în brațe și a fost prima dată când am simțit că o iubesc. Ceea ce simțeam era dragostea maternă, pură. Știam că așa trebuia să fie. Asta înseamnă să fii mamă. Asta mi-am dorit să simt pentru ea, această dragoste nemărginită. Simțeam că atunci am devenit într-adevăr mamă. Știu că totul pare o nebunie. Însă vreau să vă spun ceva- este vorba despre o „nebunie” venită de la Dumnezeu, în cel mai bun mod posibil. Poate că modul în care m-am vindecat eu este total diferit de al tău, însă și tu poți avea parte de o experiență similară.

mama fericita tinandu-si bebelusul pe abdomenul ei

Abia atunci am început să mă simt cu adevărat bine. Nu știu ce se întâmplase, dar eram sigură că mă vindecasem și, mai mult decât atât, eram hotărâtă să scot la lumină diverse lucruri ce țineau de stările psihice din perioada postnatală, de tulburările de anxietate. Am început să fac eforturi pentru a pune bazele unei organizații care să aducă în prim-plan cele mai negre suferințe, poveștile celor care au supraviețuit și să creeze practic o comunitate pentru femeile care se confruntă cu depresia postpartum. Indiferent de ceea ce te-a ajutat să treci peste ea, fie că a fost vorba despre medicamente, fie că a fost vorba despre terapie sau despre credință...vreau să împărtășim toate aceste lucruri și să pot să ajut.

Mulțumesc Domnului pentru oamenii care au fost alături de mine în cele mai grele momente din perioada depresiei postpartum. Slavă Domnului că mama mea a avut ideea în acea zi să-i dea telefon soțului meu ca să vină de la serviciu. Sunt recunoscătoare pentru că i-am avut alături de mine pe cei mai importanți doi oameni din viața mea în perioada în care abia mai puteam face un pas. Sunt recunoscătoare că sunt încă aici și că am scăpat de depresia postpartum. Sunt recunoscătoare pentru că acum pot să-mi dau seama cât de binecuvântată sunt pentru că o am pe fetița mea. Și, mai presus de toate, sunt recunoscătoare pentru ajutorul divin de care am avut parte în cea mai neagră perioadă a vieții mele.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aly Thayer (@aly_thayer)

Surse foto: instagram.com/aly_thayer/

Surse articol: Traducere și adaptarea după materialul scris de Aly Thayer pentru „Love What Matters

Articolul urmator
Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată
Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „S-a întâmplat ceea ce am spus că nu voi face niciodată”. O mamă povestește episodul în care și-a uitat copilul în mașină
    „S-a întâmplat ceea ce am spus că nu voi face niciodată”. O mamă povestește episodul în care și-a uitat copilul în mașină

    Britta Eberle, o mămică din Vermont, SUA, și-a jurat că nu își va uita niciodată copilul în mașină. Până când a făcut-o. Femeia povestește că într-o...

    Are doar 2 ani și suferă de o afecțiune rară, care face să îi crească păr pe chip: „E un copil venit de la Dumnezeu”
    Are doar 2 ani și suferă de o afecțiune rară, care face să îi crească păr pe chip: „E un copil venit de la Dumnezeu”

    La vârsta de 2 ani, Missclyen Roland din Malaysia, întoarce capete ori de câte ori iese pe stradă, dar nu din motivul pe care îl credeți. Micuța arată...

    Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?
    Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?

    Odată ce devii mamă, printre cele mai importante obiective ale tale se regăsește și acesta: să te asiguri că micuțul tău are parte de un somn odihnitor. Întrucât știi...

    Copilul meu m-a învățat să trăiesc în prezent și să mă bucur de ceea ce văd, aud, miros, simt ASTĂZI!
    Copilul meu m-a învățat să trăiesc în prezent și să mă bucur de ceea ce văd, aud, miros, simt ASTĂZI!

    Înainte de nașterea bebelușului îmi imaginam că o să fiu aceeași și după, dar cu un copil. Ei bine, nu! Copilul și toate întâmplările de după m-au schimbat...

    Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”
    Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”

    Endometrioza este un diagnostic care provoacă panică în sufletele pacientelor. Femeile care suferă de endometrioză se confruntă cu dureri, menstruații abundente, simptome care...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

    Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...
    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...

    Infertilitatea este una dintre cele mai grele experiențe prin care poate trece o femeie. Cu toate că există tratament pentru fertilitate, acesta nu este un proces ușor și nici unul 100%...

    © 2024 Qbebe