Cum putem încerca să monitorizăm și să reducem timpul petrecut de copii în fața ecranelor?

Cum putem încerca să monitorizăm și să reducem timpul petrecut de copii în fața ecranelor?

Andreea Constantin

Mediul digital este tot mai prezent în viețile noastre, ceea ce se dovedește o nouă provocare pentru părinți.“Cât de mult este prea mult timp petrecut pe Internet?” - în privința copiilor este o întrebare greu de răspuns, deoarece viața lor este adesea la fel de activă în lumea online ca și în lumea offline.

Nu contează doar cât timp petrec copiii cu dispozitivele lor, ci și cum este folosit acest timp, spun experții. Găsirea limitei potrivite poate fi dificilă, deoarece chiar și adulții se enervează adesea când li se spune că petrec prea mult timp pe rețelele sociale.

Așadar, cum găsim limita corectă?

Cum identificăm semnele dependenței?

Copiilor le este mai greu să-și înțeleagă și să-și gestioneze emoțiile. Nervozitatea, iritabilitatea, agresivitatea și chiar depresia pot fi asociate cu probleme de comportament și cele precum insomnia, durerile de cap și modificările apetitului pot avea cauze fizice. Fără să știe, ei absorb anxietățile părinților și atmosfera familiei, fiind sensibili la tensiunea din cadrul familei.

Pentru copiii mici, insecuritățile din viața reală se manifestă în primul rând prin povești, fantezii, jocuri de rol și orice alte activități. Prin urmare, în vremuri de incertitudine sau situații stresante, jocurile video și stimularea digitală sunt mai atrăgătoare pentru ei deoarece acestea implică o evadare. Adolescenții, pe de altă parte, interacționează mai strâns cu comunitățile de colegi online, mai ales atunci când pot ieși în evidență cu abilitățile lor.

Este important să încercați să identificați semnele timpurii ale dependenței de digital. Primul semn este că cel mic este atât de absorbit de lumea online, încât își pierde interesul pentru viața reală. În cazuri extreme, copiii pot încerca chiar să evite contactul fizic cu prietenii, de exemplu petrecerea timpului în locurile de joacă sau plimbările cu bicicleta, acestea fiind înlocuite cu interacțiuni prin mijloace digitale: ferestre de chat, discuții pe social media etc.

Un alt semnal de alarmă este dacă timpul petrecut în fața ecranelor este singurul moment în care copilul pare fericit și orice încercare de a limita timpul petrecut în fața ecranului are ca rezultat un conflict sau un răspuns agresiv. Toate acestea îi afectează viața de familie. Concentrarea exclusiv pe activități digitale poate crea un decalaj între un copil și familia acestuia și poate duce la dificultăți în viața socială din afara casei.

Ce puteți face pentru dacă vă îngrijorează timpul petrecut în mediului virtual de către copil?


Desigur, acestea nu sunt singurele indicii la care părinții trebuie să fie atenți. Deci, ce pot face aceștia pentru a limita timpul petrecut în fața ecranelor? Iată câteva sfaturi:

1. Vorbiți cu copilul despre mediul digital. Se recomandă o abordare calmă atunci când comunicați cu copilul dvs. despre acest lucru. Când va veni momentul și va cere mai multă independență în ceea ce privește timpul petrecut în mediul online, ar trebui să i-o oferiți, dar asigurați-l că veți fi întotdeauna disponibil să vorbiți cu el despre orice problemă sau comportament îngrijorător online pe care l-ar putea întâmpina.

2. Construiți o relație bazată pe încredere și înțelegere, fără adoptarea unei aptitudini de dictator. Acești factori vor asigura copilul că un părinte este persoana la care pot apela dacă se întâmplă ceva rău.

3. Explicați-i copilul dvs. că este necesar un echilibru între mediul digital și viața reală. Dacă celor mici le place să joace jocuri, integrați-le în programul lor, dar organizați și alte activități de relaxare, se vor bucura la fel de mult - de exemplu, sugerați-le să facă sport sau să învețe un instrument muzical și deveniți astfel un partener pentru activitățile lor.

4. Dacă credeți că cel mic își folosește excesiv dispozitivul, nu îl luați pur și simplu. În schimb, stabiliți un set de reguli care îi vor ajuta la reglarea utilizării acestuia. De exemplu, dezinstalarea anumitor aplicații de chat/rețele sociale poate reduce dorința de a se uita în mod constant la un smartphone sau o tabletă - limitările notificărilor pot avea un efect similar.

5. Fiți un exemplu bun și controlați-vă timpul petrecut pe dispozitive. Părinții sunt principalele modele pentru copiii lor, inclusiv modul în care utilizează dispozitivele electronice. Dacă părinții își folosesc smartphone-urile la fiecare două minute, este posibil ca copiii să imite acest comportament, formând un obicei nesănătos.

6. Planificați pauze scurte de la tehnologie. Un weekend fără telefon sau tabletă poate fi benefic atât pentru copii, cât și pentru părinți. Dacă decideți să încercați acest lucru, planificați în consecință și pregătiți o mulțime de activități antrenante care vă vor menține ocupați și care vor ține tehnologia departe de dvs.

baiat in fata calculatorului

Cum puteți gestiona timpul petrecut în mediul digital?

Perioada de carantină din timpul pandemiei, când părinții au lucrat de acasă în timp ce copiii au urmat cursurile online, a determinat o atitudine mai permisivă asupra timpului petrecut de copii pe dispozitivele mobile, folosind computerul sau privind la televizor. Aceasta înseamnă că gestionarea timpului pe ecran în familie a fost mai dificilă ca niciodată. 

Revenirea la normalitate aduce cu sine o altă provocare, restabilirea limitelor de dinainte de restricții. Multe dintre activitățile unui copil pot fi îndeplinite doar prin internet și cu ajutorul unor dispozitive digitale. Aceasta înseamnă că adulții trebuie să-și revizuiască atitudinea față de timpul petrecut pe ecran și să fie proactivi. 

1. Totuși, copiii nu devin atât de ușor dependenți. Există dovezi care arată că dacă copiii au experiențe personale bogate, interacționează și comunică în mod regulat cu familiile lor, timpul de utilizare a dispozitivului nu se corelează semnificativ cu dependența online. În loc să intrați în panică în legătură cu timpul petrecut pe ecran, vorbiți cu aceștia despre preocupările lor, despre ceea ce fac online și stabiliți limite realiste.

2. Ajutați copiii să facă față anxietății. Copiilor le este greu să-și exprime sentimentele. Din acest motiv, adulții ar trebui să-i ajute să comunice. Acest ajutor poate include discuții despre sentimentele lor, precum și despre experiențele copiilor din alte familii. Pentru copiii mici, poate fi util să introduceți povești despre animale care au, de asemenea, dificultăți asemănătoare cu ale lor. Nu uitați să oferi întotdeauna un final fericit tuturor poveștilor. Ilustrați întotdeauna acțiunile întreprinse și lecțiile învățate. 

3. Revizuiți regulile și limitele. Acceptarea nevoii unui copil mic de a petrece timp regulat la online nu înseamnă că adulții pot renunța la un rol de supraveghetor responsabil. Mai mult ca niciodată, amintiți-vă să vă revizuiți viața de zi cu zi și regulile. Ceea ce pare să-i ajute pe copii este să aibă un program bine organizat. Deși beneficiază în primul rând părinții, un program stabilit este, de asemenea, un bun exemplu pentru copil, cu reguli pentru toți membrii familiei, inclusiv pentru adulți. Un exemplu de astfel de program ar putea fi: masa de prânz, apoi putem urmări programe la TV până la ora 16:00 și timpul petrecut pe internet și pe dispozitive mobile este limitat la o oră, în intervalul de la 19:00 seara până la 20:00. Comunicarea prin platforme video, care au fost din ce în ce mai utilizate în ultima vreme, se încadrează și ea în același interval de la 19:00 la 20:00. 

4. Scara oportunităților și alfabetizarea media. A avea abilități tehnice de utilizare a dispozitivelor digitale nu înseamnă automat că cei mici știu să le folosească în mod responsabil. Arătați-le copiilor dvs. ce conținut este valoros, amuzant și care stimulează creativitatea. În timp ce explorați acest lucru împreună, puteți vorbi despre riscuri specifice și despre cum este posibil să utilizați tehnologia în siguranță și responsabil. De asemenea, puteți să vă asigurați că sunt familiarizați cu principalele canale media online și cu tipul de informații și conținut pe care le furnizează.

5. Păstrați echilibrul. Petrecerea timpului departe de ecrane este importantă pentru copii și părinți. În loc să vă concentrați doar pe limitări, vedeți asta ca pe o oportunitate de a echilibra nevoile întregii familii. Este important să puneți deoparte ecranele în fiecare zi și să înlocuiți acel timp cu plimbări în natură sau pregătirea mesei în familie. În plus, exercițiile fizice, meșteșugurile, dansul sau pictura pot fi modalități excelente pentru pauze în programul de învățare sau de lucru. Amintiți-vă că sunteți un model pentru copiii dvs., așa că asigurați-vă că sunteți conștient de obiceiurile pe care le-ar putea adopta în familia dvs.  Rețineți că modul în care vă planificați viața și timpul pe care îl petreceți în fața ecranelor îi afectează în mod direct.

Pentru o experiență online sigură, folosiți funcțiile unei aplicații de control parental pentru a ține evidența a ceea ce fac copiii dvs. cu dispozitivele lor. De pildă, aplicația ESET Parental Control pentru Android, ce poate fi descărcată într-o versiune gratuită din Google Play, include posibilitatea de a controla conținutul web neadecvat și de a gestiona timpul petrecut de copii pe telefon sau tabletă, analizând în același timp cât de potrivite sunt aplicațiile folosite sau site-urile utilizate pentru vârsta acestora.

Dacă vă doriți o aplicație cu care să asigurați securitatea antivirus si anti-malware a telefonului sau tabletei Android, puteți opta pentru varianta gratuită a ESET Mobile Security. Soluția poate fi descărcată gratuit în magazinul Google Play oferind o tehnologie antivirus puternică, protecție pentru plățile online și o componentă Anti-Furt ce vă permite să localizați telefonul sau tableta în caz de pierdere sau furt. 

copil in fata calculatorului

Pentru a rămâne mereu la curent cu ultimele noutăți despre pericolele din mediul virtual care vizează în principal copiii dar și pentru a afla sfaturi utile pentru părinți pentru a menține protecția digitală mereu la nivel maxim, navigați prin conținutul nostru personalizat și captivant disponibil pe platforma noastră dedicată SaferKidsOnline by ESET. Abonați-vă la newsletterul nostru de știri de securitate și puteți câștiga lunar o mulțime de premii tari!

Articolul urmator
Crize de furie la copii. Cum ii calmam pe ei si cum ne calmam pe noi
Crize de furie la copii. Cum ii calmam pe ei si cum ne calmam pe noi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!
    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!

    În ultimul timp, adolescenții își petrec din ce în ce mai mult timp pe rețelele social media. Cât de normal este acest comportament, ce beneficii și mai ales, ce...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    A rămas văduvă, cu doi copii, la 23 de ani: „5 lei cât dau pe microbuz, pun deoparte pentru casă”. Cum o putem ajuta pe Diana
    A rămas văduvă, cu doi copii, la 23 de ani: „5 lei cât dau pe microbuz, pun deoparte pentru casă”. Cum o putem ajuta pe Diana

    Viața nu a fost ușoară pentru Diana Condurache, o tânără mămică din Iași, care a rămas văduvă în urmă cu 10 luni, după ce soțul ei și-a pierdut viața în...

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?
    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

    Spre deosebire de adulți, nou născuții nu au o imunitate pe deplin formată. Sistemul imunitar înseamnă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții...

    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?
    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?

    Vitamina D face parte dintre nutrienții de care un copil are nevoie încă din primele sale zile de viață. Astfel, nu numai că această vitamină joacă un rol esențial în...

    O fetiță de nici 2 ani a murit de foame după ce mama ei a petrecut 6 zile neîntrerupt, uitând că are un copil!
    O fetiță de nici 2 ani a murit de foame după ce mama ei a petrecut 6 zile neîntrerupt, uitând că are un copil!

    O mamă a petrecut șase zile neîntrerupt, uitând că are un copil. Acum ea este acuzată de uciderea fiicei sale de nici doi ani, care a murit de foame după ce a fost lăsată...

    © 2024 Qbebe