Mai mult de atât, se pare că atunci când ne rupem din timp pentru a-l dedica unui moment de lectură alături de cel mic, facem mai mult decât cultivarea limbajului de orice natură - putem diminua problematici precum agresivitatea, hiperactivitatea și deficitul de atenție.
Beneficii la nivel comportamental și cognitiv
Studiul s-a desfășurat pe analizarea a 675 de familii de la nașterea copilului până la vârsta de 5 anișori. Acest număr a fost împărțit în două eșantioane - grupul de control și grupul de intervenție. În cazul grupului de intervenție s-a implementat un program de educație pentru cei mici (care implica ore de lectură cu părinții și micuții), pe când grupului de control i s-a cerut să își desfășoarea activitatea în mod uzual. Îmbunătățirile au fost considerabile în cazul grupului de intervenție, ceea ce a ajutat cercetătorii să îndemne în cele din urmă părinții să dedice mai mult timp cititului alături de și pentru copii, ca urmare a beneficiilor extraordinare pe care le are acesta.
De la operaționalizarea conceptelor până la cunoașterea lumii exterioare prin intermediul poveștilor pe care le aud, sau diminuarea crizelor de agresivitate și deficitului de atenție, cititul pare a provoca adevărate minuni atunci când vine vorba despre copii. Cercetătorii atrag atenția cu privire la faptul că în momentul în care îi citim copilului, acesta va manifesta și un nivel mare de creativitate, pe lângă atenție și înțelegere, ca urmare a nevoii de a-și pune imaginația la contribuție.
Nu mai încape niciun dubiu - ora de lectură nu trebuie să lipsească din viața micuțului tău la nicio vârstă!
Surse: artofmanliness.com, parenthub.com, nytimes.com