Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Dezvoltare personală pentru copii: de la trend la necesitate

Conceptul de dezvoltare personală este foarte des întâlnit în societatea modernă în care trăim și acoperă o gamă largă de activități, formale sau informale. Odată practicate, acestea duc la dezvoltarea abilităților personale, contribuie la realizarea aspirațiilor și, implicit, duc la îmbunătățirea calității vieții.

Deși conceptul de dezvoltare personală este întâlnit cu precădere în rândul adulților, specialiștii sunt de părere că trebuie să ne gândim serios la importanța și impactul dezvoltării personale asupra copiilor noștri. În cadrul acestui articol vom discuta despre:
● Importanța dezvoltării personale pentru copii;
● Rolul părinților în dezvoltarea personală pentru copii;
● Care sunt cele mai potrivite activități de dezvoltare personală pentru copii.

Importanța dezvoltării personale pentru copii

Specialiștii susțin că educația copiilor ar trebui să înceapă cât mai devreme, indiferent de vârstă. Conform datelor UNICEF, creierul unui copil se dezvoltă cel mai rapid în primii 2-3 de ani de viață, iar abilitățile sociale și emoționale dezvoltate până la vârsta de 6-7 ani sunt principalul indicator care arată modul în care cel mic se va adapta la mediul înconjurător - mai întâi la școală, iar apoi la situațiile întâlnite pe parcursul vieții.

Însă, mai presus de educația pe care copilul dumneavoastră o primește la grădiniță sau la școală, el trebuie să se dezvolte armonios din punct de vedere emoțional și social. Ce înseamnă acest lucru? Un copil care își dezvoltă abilități de comunicare, curiozitate, spirit de inițiativă sau încredere de sine va deveni un adult sănătos din punct de vedere emoțional.

De ce este recomandat ca dezvoltarea personală să înceapă din copilărie?

Copiii, prin natura lor, se pot adapta ușor și au voința de a învăța, iar comportamentul lor poate fi modelat. Cu cât vârsta este mai fragedă, cu atât procesul învățării are loc mai rapid. În plus, copiilor nu le este greu să facă schimbări ce țin de comportamentul lor, astfel încât, dacă dezvoltarea personală începe timpuriu, copiii tind să fie adulți mai încrezători și fericiți. Totuși, este recomandat ca dezvoltarea personală să aibă loc gradual, pe parcursul timpului, acest lucru variind de la copil la copil, în funcție de personalitate.

Un alt motiv este faptul că tehnologia și globalizarea au transformat societatea din temelii, astfel că, acum mai mult ca oricând, este necesar să le cultivăm copiilor noștri aptitudini precum adaptabilitate și flexibilitate, care să le permită să se adapteze zilei de mâine.

Rolul părinților în dezvoltarea personală pentru copii

Celor cărora le revine rolul de a îi observa pe copii sunt părinții, pentru că ei sunt alături de aceștia încă din primele momente ale existenței. Tot ei pot observa pasiunile și înclinațiile copilului și le pot valorifica. Însă, pe lângă îndrumarea din partea părinților, este important ca lecțiile de dezvoltare personală să vină din partea unui specialist.

Care sunt cele mai potrivite activități de dezvoltare personală pentru copii?

Deși membri familiei și școala reprezintă principalele modele pentru copii, este recomandat ca cei mici să urmeze diferite cursuri de dezvoltare personală. În general, principalele instrumente de dezvoltare personală sunt cărțile, cursurile, atelierele, workshopurile, discursurile motivaționale sau consilierea specializată.

Poate cel mai comun mod de dezvoltare personală pentru copii poate fi practicarea unui sport. Orice copil apt din punct de vedere medical ar trebui să practice un sport, pentru a-și dezvolta mobilitatea și pentru a se disciplina sau a-și antrena abilitatea de a lucra în echipă. Fie că vorbim despre înot, tenis, karate, gimnastică, dans, etc., beneficiile pe care practicarea sportului le are asupra copilului sunt multiple.

Alte exemple sunt cursurile pentru copii cu înclinații artistice: cursuri de teatru, instrumente muzicale, pictură etc. sau cursuri pentru copii cu înclinații spre științele exacte: cursuri de programare IT, robotică etc., care dezvoltă gândirea și logica. Participarea la cursuri de dezvoltare personală, unde copilul este încurajat să încerce lucruri noi, îl va face pe cel mic să aibă mai multă încredere în sine. 

Pe lângă aceste cursuri care valorifică aptitudinile copilului, părinții trebuie să observe și să acționeze atunci când copilul întâmpină probleme în procesul de dezvoltare: atunci când se observă probleme de vorbire, de pronunție a cuvintelor sau când întâmpină dificultăți în a învăța să scrie și să citească. Dezvoltarea armonioasă a copilului și încrederea în sine pot avea de suferit atunci când acesta este diferit față de cercul lui de colegii de la școală sau de la joacă. Pentru a remedia astfel de probleme, părinții pot merge cu copilul la ședințe de logopedie unde cel mic va putea primi ajutor specializat de la un terapeut logoped. Pe lângă aceste ședințe, pentru orice alte probleme observate în comportamentul copilului, ședințele de consiliere psihologică se pot dovedi a fi de folos.

Așadar, dezvoltarea personală pentru copii se dovedește a fi crucială pentru asigurarea premiselor unei vieți de adult fericite. Deoarece societatea se schimbă într-un ritm foarte rapid, mai întâi de toate, copiii noștri trebuie să aibă capacitatea de a se adapta la orice condiții socio-economice.
 

Balbaiala la copii. Ce ai de facut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Haina de blană artificială, noul trend în moda pentru copii. Iată un top 8 călduros și confortabil
  Haina de blană artificială, noul trend în moda pentru copii. Iată un top 8 călduros și confortabil

  Un nou trend face ravagii în moda pentru copii. Haina de blană artificială pentru copii este alegerea preferată a stiliștilor pentru acest sezon, așadar am pregătit pentru tine...

  FOND DE NECESITATE pentru diminuarea presiunii asupra sistemul de sănătate
  FOND DE NECESITATE pentru diminuarea presiunii asupra sistemul de sănătate

  Fundația Inovații Sociale Regina Maria a lansat Fondul de Necesitate pentru diminuarea presiunii asupra sistemul de sănătate și susținerea activității medicilor și asistentelor din...

  Ești invitată la o nuntă? Ce se poartă și ce nu se poartă, rochii în trend și opțiuni sofisticate de la DyFashion
  Ești invitată la o nuntă? Ce se poartă și ce nu se poartă, rochii în trend și opțiuni sofisticate de la DyFashion

  Perioada verii aglomerează tot felul de evenimente speciale în cadrul cărora trebuie să te prezinți respectând un dresscode. Așadar, indiferent de ocazie, diversitatea de...

  Manichiură pentru rochia bleumarin: 11 idei de culori în trend care merg de minune
  Manichiură pentru rochia bleumarin: 11 idei de culori în trend care merg de minune

  Poate că manichiura nu ți se pare la fel de importantă precum alte detalii, însă amintește-ți tot timpul că micile detalii fac diferența. Fie că mergi la un eveniment, fie că...

  Au început înscrierile la Ora de Dezvoltare! Seminar gratuit pentru părinții responsabili
  Au început înscrierile la Ora de Dezvoltare! Seminar gratuit pentru părinții responsabili

  Pe 30 octombrie 2018, începând cu ora 17.00, te invităm la Teatrul Elisabeta, la Ora de Dezvoltare, seminarul gratuit dedicat părinților responsabili care aduce la...

  Există speranță: în aceste momente sunt 70 de vaccinuri pentru Covid-19 în dezvoltare și testare
  Există speranță: în aceste momente sunt 70 de vaccinuri pentru Covid-19 în dezvoltare și testare

  Vești minunate: se pare că ne putem recăpăta speranța! Organizația Mondială a Sănătății declară că la nivel global există peste 70 de vaccinuri prototip împotriva...

  Dezvoltarea motricității: jucării pentru fiecare etapă de dezvoltare
  Dezvoltarea motricității: jucării pentru fiecare etapă de dezvoltare

  Una dintre cele mai importante componente ale dezvoltării copilului este dobândirea unei bune motricități. Aceasta va trebui stimulată încă din primele luni de viață,...

  © 2019 Qbebe