Iată de ce copiii nu au deloc percepția timpului

Iată de ce copiii nu au deloc percepția timpului

Bianca Geica - Redactor Senior

Este un lucru bine știut faptul că, până la o anumită vârstă, copiii nu dețin noțiunea timpului. Ei trebuie ajutați în acest sens și învățați să citească ceasul pentru a-și forma o idee despre timp și trecerea lui.

Conform specialiștilor în psihologia infantilă, după vârsta de 2 ani copilul se află în stadiul pre-operațional de dezvoltare, ceea ce-i va permite să se familiarizeze cu numerele, cu noțiuni legate de măsurarea lungimii, masei, volumului, cantităților și a timpului. La vârstă de 5-6 ani copilul poate să spună la ce evenimente a luat parte, conștientizează momentele zilei, dar și ziua anterioară. Când ajung la 7-8 ani cei mici știu deja cifrele, pot compară durata evenimentelor, cunosc numărul lunilor din an și chiar pot preciza exact cât timp au petrecut într-un anumit loc. Mai târziu, pe la 9-10 ani, copiii au capacitatea de a converti unitățile de timp în minute și secunde.

Însă oricât de mult am încerca să îi învățăm, unii copii sunt pur și simplu incapabili să gestioneze timpul. Nu este vorba că nu vor să fie punctuali sau că le place să nu fie pregățiți pentru orele de curs și alte responsabilități. Din păcâte, felul în care ei sunt „construiți” este de așa natură încât gestionarea timpului va fi probabil întotdeauna o problemă pentru ei. Care să fie oare motivul? De ce unii copii nu au deloc percepția timpului?

Ce este conceptul de „time blindness” și de ce apare?

„Time blindness” este un termen folosit frecvent de psihoterapeuții care tratează persoanele cu ADHD și este definit că fiind incapacitatea constantă de a fi conștient de timp și de a-l folosi bine. Pe scurt, persoane cu „time blindness” nu au absolut deloc percepția timpului.

În special copiii cu „time blindness” pot să nu fie capabili să recunoască în mod concret faptul că o oră va dura doar o oră, indiferent de ceea ce se întâmplă în ora respectivă. Au mari dificultăți în a merge la culcare la ora obișnuită de culcare, fără să îi fie reamintit acest lucru sau nu reușesc să își facă temele până la o anumită ora sau să rezolve un test într-un anumit interval de timp. Nu înseamnă că sunt leneși sau că sunt distrasi de alte lucruri; ei pur și simplu nu își dau seama cum trece timpul, pentru că nu au noțiunea timpului.

Citește și: Cum invat copilul sa citeasca ceasul

Experții cred că persoanele cu ADHD procesează timpul în mod diferit față de persoanele neurotipice, adică față de indivizii care nu au un diagnostic de autism sau orice alt intelectual sau de dezvoltare diferit. Sentimentul de a fi angajat într-o activitate care îți place și de a nu observa trecerea timpului sau sentimentul opus, de a face o activitate care nu îți place aparent de ore întregi și de a realiza că au trecut doar 30 de minute, este ceva ce experimentăm cu toții, dar persoanele cu ADHD îl experimentează la un alt nivel.

Din fericire, există câteva moduri prin care îi putem ajută pe micuțîi care nu reușesc să perceapă noțiunea timpului.

Iată câteva sfaturi pe care o mămică a cărei copil se confruntă cu problema „time blindness”-ului le-a împărtășit pe site-ul scarymommy.com:

1. Faceți liste

Copiii care nu au noțiunea timpului nu numai că subestimează timpul necesar pentru a îndeplini diverse sarcini, ci și să uite câte sarcini trebuie să îndeplinească, de fapt. Aici de mare ajutor sunt listele, pe care trebuie să se regăsească scrise numărul de sarcini care trebuie îndeplinite. Încearcă să fii cât mai specifică. Spre exemplu, în loc să treci pe listă „ne încălțam cu șosete și pantofi”, scrie „ne încălțam cu șosete” și „ne încălțam cu pantofii”- două sarcini individuale care trebuie bifate.

2. Cronometrează fiecare activitate

„Time blindness” nu constă pur și simplu în a nu fi conștient de trecerea timpului ci și, implicit, în a nu fi conștient de cât timp este nevoie pentru a finaliza o sarcină. Cronometrează-ți copilul la o sarcină obișnuită sau la pregătirea de dimineață sau la orice altă sarcină care, de obicei, îi ia mai mult prichindelului tău să o ducă la bun sfârșit.

Asumă-ți faptul că orice sarcină sau activitate va dura cu 20-50% mai mult decât ai estimat inițial. Dacă al tău crede că se poate pregăti să iasă pe ușă dimineața în 30 de minute pentru că a reușit asta o singură dată anul trecut, atunci are nevoie de cel puțin 45 de minute. Este important să îți păstrezi calmul și să dai dovadă de răbdare.

Citește și: Ceasul: 5 metode simple de a invata copilul sa-l citeasca

3. Pune câte un ceas în fiecare cameră

Ceasurile și ceasurile digitale nu reușesc să cuantifice timpul într-un mod care să aibă sens pentru o persoană care nu percepe noțiunea timpului. Înlocuiește-le cu ceasuri analogice și agață câte unul pe peretele fiecărei încăperi din casă. Ceasurile analogice pot fi mai ușor de citit și îi permit copilului tău să își dea seama de timpul care trece.

4. Setează alarme

Până și noi ne mai setăm alarme sau diferite remindere care să ne notifice atunci când avem o programare la medic sau un task de îndeplinit într-un anumit interval de timp. Același lucru ar putea funcționa și în cazul copilului care nu are noțiunea timpului, fiindcă îl va ajută să fie mai puțîn anxios.

„Băiatul meu obișnuia să uite mereu de lecțiile de pian de miercuri prin Zoom. După ce a început să seteze o alarmă care să sune cu 15 și cu 5 minute înainte de lecție, nu a mai ratat nicio sesiune”, a explicat o mămică pentru scarymommy.com.

5. Planifică și stabilește termene limita

„La ora 19:00 luăm cină, așa că la 18:45 ar trebui să te duci să te speli pe mâini și să te pregăteșți pentru masă”, „La ora 17:00, trebuie să te așezi și să lucrezi la temele pentru acasă. Până la ora 17:30, ar trebui ca temele la mate să fie gata și să începi să te ocupi de referatul la engleză”. Stabilirea acestor termene limită specifice îl vor ajută enorm pe copil să reușească să îndeplinească sarcinile zilnice. Amintește-i că timpul trece sau că este monentul să treacă la următoarea parte a unei sarcini. Este posibil că acest lucru să nu fie niciodată intuitiv pentru ei, dar reamintirile repetate pot face că lucrurile să fie mai ușoare.

6. Asigură-te că al tău copil doarme suficient

Un somn odihnitor este esențial pentru cei mici. Pe lângă faptul că îi ajută să se odihnească, îi pregătește pentru activitățile din ziua următoare. Asigură-te că prichindelul tău are parte de un somn suficient și liniștit, astfel încât să își poată gestiona mai bine timpul dimineața. Un copil obosit și morocănos nu va dori să urmeze un termen limită, un program sau o listă de sarcini!

Citește și: Cum ne jucam inteligent cu copilul? 10 activitati pentru copii si parinti

 • Surse: scarymommy.com, tenneyschool.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți
Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copiii mei nu mă apreciază deloc. Câinele meu este singurul care se bucură să mă vadă
  Copiii mei nu mă apreciază deloc. Câinele meu este singurul care se bucură să mă vadă

  O mamă de adolescenți este nemulțumită de faptul că ai săi copii nu o apreciază și nu se bucură niciodată atunci când se întoarce acasă, spre deosebire de...

  Tradiții de Sfântul Gheorghe: de ce azi nu trebuie să dormi deloc și de ce sunt binecuvântați copiii care îi poartă numele
  Tradiții de Sfântul Gheorghe: de ce azi nu trebuie să dormi deloc și de ce sunt binecuvântați copiii care îi poartă numele

  Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din calendarul creștin-ortodox, dar numele său este strâns legat și de numeroase tradiții populare din cultura...

  Iată de ce copiii mei nu îmi spun ”mami”
  Iată de ce copiii mei nu îmi spun ”mami”

  Mami. Este un cuvânt bizar, dacă stai să îl analizezi bine, lucru pe care eu l-am făcut. Sună ca brandul unui biscuite pe care copiii îl devorează. Sau ca o...

  7 gesturi de mamă rea de care nu mi-este deloc rușine
  7 gesturi de mamă rea de care nu mi-este deloc rușine

  Să fii mamă este o bucurie imensă, dar presupune și să te confrunți zilnic cu numeroase provocări. Fie că este vorba despre faptul că trebuie să te împarți mereu între...

  Sunt nutriționist și mamă și iată de ce îmi las copiii să mănânce dulciuri când vor ei
  Sunt nutriționist și mamă și iată de ce îmi las copiii să mănânce dulciuri când vor ei

  Atacul dulciurilor! O mamă nutriționist spune că le lasă mână liberă copiilor săi să mănânce dulciuri oricând doresc ei. Un coș plin de dulciuri este prezent tot...

  Eu și copiii mei mofturoși am mâncat vegetarian o săptămână. Iată ce s-a întâmplat
  Eu și copiii mei mofturoși am mâncat vegetarian o săptămână. Iată ce s-a întâmplat

  Să îți convingi copilul să consume adesea alimente vegetariene nu este un demers la îndemână, mai ales dacă ești mama unui mic „mofturos”. Dacă dorești...

  De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul
  De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul

  Cine nu iubește un bun truc de curățenie? Deși au apărut atât de multe pe TikTok (serios, învățăm câte ceva nou în fiecare zi!), această lecție de aspirare...

  Zodiile care nu au deloc încredere în ele
  Zodiile care nu au deloc încredere în ele

  Indiferent de situația în care se află, anumite persoane au încredere deplină în deciziile pe care le iau, nu se mai uită înapoi și sunt sigure că lucrurile se...

  © 2024 Qbebe