Limba engleza pentru copii: importanta asimilarii ei de la o varsta frageda

Limba engleza pentru copii: importanta asimilarii ei de la o varsta frageda

Ioana-Catalina Pavel

Limba engleza este printre primele limbi straine pe care le invata astazi copiii de gradinita. Psihologii si educatorii spun ca in perioda primei copilarii, intre 1-3,4 ani, copilul este dispus sa invete cu usurinta lucruri noi, printre care si o limba straina. Acest lucru este posibil pentru ca pana la varsta de 7 ani, creierul copilului este asemenea unui burete si poate absoarbe cu usurinta informatii noi.

"Copiii pot invata orice la varste foarte fragede, inclusiv limbi straine. Orice copil ajunge la gradinita spunandu-si: "nu este nimic ce nu pot sa fac. Mai departe este responsabilitatea educatorului sa ii dezvolte nu numai aceasta incredere extrem de importanta in dezvoltarea ulterioara ci si cunostintele notionale" spune Liliana Ibraimof, director la institutul de limba engleza Road Language Centre .

 

Copilul poate invata pana la 10 ani pana la 5, 6 limbi straine

Copilul poate invata usor si cu placere orice, inclusiv limbi straine, poate 2, 3 sau chiar mai multe.

"Dupa experienta mea nu exista, asa cum se crede, mitul fals conform caruia copilul trebuie sa invete treptat cate o limba straina, ca sa nu i se incarce memoria. Odata ce face cu placere, sau va invata prin joaca, orice copil va invata oricat de mult i se va cere" mai spune Liliana Ibraimof.


"Am avut spre exemplu un copil provenind dintr-o familie mixta, parintii fiind de nationalitati diferite si vorbind in casa engleza ca limba comuna. Mai mult, afacerile i-au adus in situatia de a locui in mai multe tari inclusiv dupa nasterea copilului, astfel incat acesta vorbea, mai mult sau mai putin, vreo 6 limbi straine. Nu stia exact ca face trecerea de la o limba la alta, ceea ce mi s-a parut foarte interesant, iar uneori mai incurca unele cuvinte. Dar comunica destul de bine in fiecare dintre limbile invatate evident, fara scriere si citire, el avand doar 5 ani si jumatate", ne povesteste directoarea Road Language Centre.

 

  

 

"Fertilitatea" maxima pentru a invata o limba straina: primii 3 ani 

"Copiii care invata de mici o limba straina au demonstrat calitati cognitive mai pronuntate, mai ales in zona creativitatii. Cat despre cei care au invatat mai mult de o limba straina, acestia au demonstrat rezultate mai bune la testele standardizate. Insa cel mai bun moment ca un copil sa invete o limba straina sunt primii trei ani de viata. In acea perioada, limba se asimileaza natural, la fel ca si cea materna. Ar fi deci o pierdere de vreme sa nu oferim copiiilor oportunitatea de a asimila o limba straina in mod natural, cu accent, in perioada in care ei o asimileaza la fel de usor ca pe o limba materna. 50% din capacitatea de asimilare se dezvolta in primii ani de viata, dupa care se adauga inca 30% pana in varsta de 8 ani." spun profesorii de la Shakespeare School.

  

Copiii invata cel mai bine si oricat prin JOC si JOACA

 Ce este minunat este ca poti sa il inveti orice vrei tu pe copil, daca alegi sa ii "predai" lectia prin diverse jocuri. De asemenea, este foarte important ca gradinita unde va invata sa aiba ca metoda de baza jocul, si educatorii sa fie instruiti in acest sens. Este bine sa verifici cu atentie aceste aspect, sa vorbesti cu directoarea, sa cunosti si sa vorbesti personal cu persoanele (educatorii, profesorii) care vor petrece ore intregi cu copilul tau si care il vor invata limbile straine!

  

Pentru a invata o limba straina cu usurinta: CD-uri, DVD-uri, carti colorate, muzica si educatori dedicati

"Despre programul de invatare in general, el depinde de multi factori: ce vor parintii, cand poate meditatorul sa vina, cate ore are gradinita sau scoala in orar. Multi parinti gresesc insa fortand copilul sa invete cu persoane care nu stiu sa predea celor mici, lucru care din pacate naste imediat o repulsie fata de limba straina; uneori, acest start prost este fatal, deoarece copilul va pastra amintirea acestei experiente nefaste si va evita sa studieze limba respectiva. Asadar, parintii sa fie atenti cat de fericit este cel mic la orele de engleza, indiferent unde se petrec ele, acasa sau la scoala. Alegeti carti colorate, CD-uri si materiale variate si atragatoare. Aceasta, impreuna cu o persoana placuta, dedicata meseriei de profesor, sunt ingredientele invatarii eficiente intre varstele de 2-3 ani pana la 14" mai spune Ibraimof.

  

Utilizarea CD-urilor, a filmuletelor de tot felul este recomandata si de cei de la Shakespeare School. Invatarea prin cantece, imagini si miscari este cea mai eficienta atat in aceasta perioada, cat si mai tarziu.

  

Succesul predarii limbilor straine de la varste fragede este dovedit si in cazul gradinitelor care educau copii ai imigrantilor in Suedia. In aceste gradinite se pot gasi copii de trei ani care vorbesc trei limbi straine, fluent. Suedia este una din tarile cu rata cea mai mare de eruditie din lume.

"Se foloseste mult stimularea senzoriala si joaca, combinate cu invatarea unei limbi straine. Cei mici invata ascultand, vazand, imitand si repetand. Deci vorbiti-le de la bun inceput. Spuneti-le ce faceti, puneti-le muzica, poezii, cantece intr-o limba straina, de la inceputul vietii lor. Daca nu cunoasteti o a doua limba straina, luati-le CD-uri, DVD-uri. Usa procesului de asimilare este planul emotional. Invatarea nu trebuie sa fie stresanta, pentru ca la aceasta varsta, copiii asimileaza in mod emotional, aceasta este cheia invatarii. Ei trebuie sa fie in permanenta amuzati, pentru ca ceea ce fac sa ii lege emotional de procesul de invatare. De aceea ne amintim cantecele pe care le-am invatat la gradinita, sunt ritmate si prin urmare usor de retinut. H. Gardner mai sugereaza si invatarea prin multa miscare, pentru a folosi in acelasi timp mintea si corpul. Trebuie sa ii incurajam sa danseze si sa faca gesturile care ilustreaza ceea ce invata in cantece" mai zic cei de la Shakespeare School .

  

Invatamantul in strainatate cere si romanilor diplome internationale 

"Invatarea limbilor straine este bine sa se faca de la varste fragede (aproximativ 3-4 ani) si sa fie un proces continuu, care sa aduca satisfactii copilului. De exemplu, este regretabil ca in ziua de astazi, cand invatamantul in strainatate devine din ce in ce mai popular, tinerii de 17-18 ani afla ca pot primi burse si ca pot studia la facultati prestigioase, dar... invatamantul este in limba engleza si facultatile le cer o diploma internationala, Cambridge, TOEFL sau IELTS. Pentru cei care ai caror parinti s-au preocupat de soarta limbii engleza nu este o problema, mult mai greu sau uneori imposibil este pentru cei care au un nivel scazut de cunostinte; procesul de invatare este lent, dureaza aproape un an sa poti trece nivelul sa zicem, de la Upper intermediate (B2 pe scara europeana) catre Advanced (C1 pe scara europeana)." ne informeaza Liliana Ibraimof.

Cateva centre unde copilul tau poate invata limba engleza de mic: Shakespeare School, Road Language Centre, International House

Exista mai multe gradinite sau institute unde se preda limba engleza copiilor prescolari. Pe langa o multime de gradinite particulare, care au in curriculum si cursuri de limba engleza, exista si institute, gradinite si scoli particulare foarte cunoscute pentru cursurile lor de limba engleza, cum ar fi Shakespeare School, International House sau Road Language Centre.

"Cursurile pentru copii in centrul Road Centre se adreseaza varstelor intre 10 si 13 ani. Se desfasoara de 2 ori pe saptamana, in sedinte de cate 1h30, si acopera intreg anul scolar. Invatarea se face cu profesor nativ, cu experienta, pe materiale interactive, publicate de edituri britanice prestigioase. Numarul restrans de participanti permite o dinamica mai mare a orelor, care includ si testari periodice precum si exercitii de pregatire a examenelor Cambridge KET sau PET, in functie de nivel; copiii au libertatea de a alege sa sustina unul din aceste examene la sfarsitul anului scolar", spune directoarea Road Language Center.

Shakespeare School ofera cursuri in limba engleza pentru a pregati copii de la cele mai mici varste pana la cei mai mari si chiar studenti. De asemenea, la Shakespeare School, se organizeaza cursuri pentru pregatirea la examenele de engleza speciale si anume: admiterea la clase intensive/bilingve, examenele pentru obtinerea de certificate Trinity, Cambridge, IELTS siTOEFL. Profesorii care predau aici sunt oameni pasionati de profesorat, pedagogi si psihologi foarte buni, care stiu cum sa se apropie de fiecare dintre cursantii nostri si sa il motiveze pentru a obtine performanta. Deviza Shakespeare School este: "We love teaching you to love English!" ("Iubim sa va invatam sa iubiti engleza!")

  

International House (IH) este o retea de centre de limbi straine cu sediul central in Londra, numarand peste 150 de scoli in 40 de tari (www.ihworld.com) . Este cunoscuta in lume drept creatoarea standardelor predarii limbii engleze intrucat calificarile internationale etalon pentru profesorii din intreaga lume au fost create initial de International House. In prezent, majoritatea continutului celei mai inalte calificari din lume a unui profesor de engleza: DELTA (Diploma of English Language Teaching to Adults) este creat de IH. 

Copilul tau a inceput sa invete deja limba engleza? Ce gradinita sau institut ai ales tu pentru el? 

 

Articolul urmator
Copilul meu de 10 luni are deja treburi casnice. E important să-i învățăm pe copii să ajute de mici în casă
Copilul meu de 10 luni are deja treburi casnice. E important să-i învățăm pe copii să ajute de mici în casă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Povestea Almei, fetița de numai 7 ani din Cluj, care s-a calificat direct în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma
    Povestea Almei, fetița de numai 7 ani din Cluj, care s-a calificat direct în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma

    La doar 7 ani, Alma se mândrește cu o reușită impresionantă. Micuța elevă din Cluj-Napoca a ajuns în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma, a obținut...

    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează
    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează

    Până acum poate credeai faptul că hărțile pot avea legătură numai cu geografia. De fapt, află că există o așa-numită limbă geografică. Dar care poate fi legătura dintre...

    Top 50 de filme pentru copii dublate în limba română
    Top 50 de filme pentru copii dublate în limba română

    Orice părinte știe cât de dificil este să găsești mereu activități noi pentru cei mici. Pe lângă faptul că trebuie să-i distreze, activitățile este musai să fie...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli
    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli

    Guvernul Spaniei a anunțat că în curând, românii stabiliți în Spania vor avea cetățenie dublă. Mai mult, se discută ca limba română să fie studiată...

    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon
    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon

    Dacă ar exista un vaccin minune care v-ar proteja copilul de mai multe tipuri de cancer, ați opta pentru el? Iată că acum există! Vaccinul anti-HPV protejează fetele și băieții de...

    Singura școală din România unde se predă în limba romani. Copiii rromi visează să ajungă la facultate
    Singura școală din România unde se predă în limba romani. Copiii rromi visează să ajungă la facultate

    În satul Măguri din Ludoj, județul Timiș, există o școală, singura din România, unde se predă în limba romani. În afară de orele de română și...

    De ce scoate bebe limba des?
    De ce scoate bebe limba des?

    Printre gesturile pe care le poți sesiza de multe ori la copilul tău în primul său an de viață se regăsește și acesta: scoate limba des. În general, nu este cazul să...

    © 2024 Qbebe