Ce spune stilul în care colorează despre personalitatea copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Analizarea desenelor copilului tău poate fi una dintre cele mai bune modalități de a-i înțelege mai bine reacțiile și comportamentele. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, studiile de specialitate au relevat de nenumărate ori faptul că desenele și culorile folosite de copil pot spune despre acesta mai mult decât niște cuvinte. Dacă vom înțelege mai multe aspecte legate de acestea, vom putea să ne cunoaștem mai bine copilul și vom găsi o cale mai bună de comunicare cu acesta, consolidându-ne astfel și relația dintre noi.

În urma unor studii efectuate pe desene de copii, psihologii au stabilit că acestea ne pot furniza date inclusiv despre simțul pe care-l folosesc mai mult aceștia în viața de zi cu zi.
Urmărind cu atenție detaliile de mai jos, ne putem da seama mai ușor în ce categorie se încadrează copilul nostru și cum putem interacționa mai bine cu el.

„Copilul vizual"

Copilul ce se încadrează în această categorie va avea grijă cum își alege culorile, își va marca de la început locurile în care va desena și va încerca să se folosească de toate culorile și întreg spațiu pe care-l are la dispoziție.
În ceea ce privește coloratul, copilul se va strădui ca toate desenele sale să fie acoperite de culori și cât mai expresive. De asemenea, va fi atent la detalii.
Cu toate acestea, în final, desenele sale vor fi frumoase, dar nu prea originale, conținând mai degrabă reprezentări bine cunoscute de către el și nu unele imaginare. De altfel, în general, desenele unui „copil vizual" tind să reprezinte elemente cunoscute prin propria experiență sau din poveștile celor din jur.

Fetita care deseneaza

„Copilul tactil"

Dacă este vorba despre un copil mai mic, acesta va prefera în special creioanele colorate, în timp ce unul mai măricel se va orienta către carioci sau pixuri cu bilă.
Din punct de vedere al coloratului, se poate sesiza ușor că un copil tactil va alege de cele mai multe ori o singură culoare cu care să lucreze. De altfel, chiar dacă s-ar întâmpla să-și ia la îndemână mai multe culori, tot spre una se va orienta.
Totodată, copilul va avea tendința să coloreze în grabă, pe nerăsuflate, pentru un anumit interval de timp, după care, când te aștepți mai puțin, va arunca pur și simplu foaia de hârtie și își va lua alta. Și pe aceasta va colora în același mod și nu va fi deloc atent să-și organizeze spațiul de desenat. Dimpotrivă, micuțul va începe să coloreze la întâmplare, dintr-un anumit colț al foii și vei vedea chiar că ar vrea să depășească marginile acesteia.

Copilul ce este definit mai ales de simțul olfactiv și de gustativ

Pentru copilul ce se încadrează în această categorie, o simplă linie răsucită, într-o singură culoare, reprezintă ceva precis și poate avea multe înțelesuri. Adesea, un asemenea desen reprezintă ceva pe care copilul l-a cunoscut și l-a iubit, iar culoarea aleasă este una specială pentru el.
Coloratul și desenatul unui asemenea copil sunt planificate atent în mintea sa, iar când le va transpune în practică își dorește ca și cei din jur să aprecieze și să-și dea seama ce a vrut să reprezinte el pe hârtie.
Așa că nu te mira dacă un punct sau o linie curbă și răsucită va reprezenta un animal, un membru al familiei sau un prieten al copilului!

Copilul ce este înclinat mai mult spre a auzi

Un astfel de copil se va organiza încă de dinainte să înceapă să deseneze și să coloreze. De exemplu, el își va așeza creioanele colorate, cariocile sau acuarelele astfel încât acestea să-i fie cât mai la îndemână.
După aceea își va alege culorile pe care le va folosi și va începe să contureze forme circulare pe suprafața foii.
Cât privește coloratul, va opta în special pentru culorile primare, dar nu mai mult de două-trei.
Chiar și copiii mai mici vor fi atenți la marginile foii, vor fi înclinați să deseneze cât mai simetric, iar în final foaia lor de hârtie va da impresia de simetrie și echilibru.

Citește și: 7 lucruri pe care să i le spui copilului despre desenele lui, în loc de ''Foarte frumos!"

Ce spun culorile alese despre personalitatea copilului

Deși micuților noștri le vine adesea greu să exprime prin cuvinte ceea ce simt, urmărind culorile pe care ei le aleg pentru colorat putem afla informații semnificative despre starea lor interioară.
Să vedem câteva exemple în acest sens:

Albastrul

Este preferat în special de copiii mai grijulii față de cei din jur și cărora le place să socializeze.

Galbenul

Este asociat adesea cu inteligența și cu un suflet luminos.

Roșul

S-a constatat că este una dintre cele mai folosite culori de către copii.
Despre copiii care optează pentru coloratul cu roșu se spune că sunt firi entuziaste, care nu vor să rateze nimic.

Copil ce coloreaza o floare

Verdele

Copiii care preferă să deseneze și să coloreze cu verde adoră spațiile largi, sunt firi sensibile, înclinate spre latura artistică și au un nivel de inteligență ridicat.

Portocaliul

Cei ce aleg mai ales această culoare pentru desenele lor au nevoie de libertate și pot fi reticenți la schimbare dacă nu vom fi capabile să-i convingem că aceasta este pentru binele lor.

Negrul și violetul

În ceea ce privește aceste culori, se pare că micuții care optează pentru ele sunt firi dominante, cărora le place să ceară.

Rozul

Preferat în special de fetițe, arătând nevoia de dragoste și apreciere.

Citește și: Invata sa descifrezi semnificatia din spatele desenelor copilului tau

Voi mai știți și alte explicații legate de ceea ce poate spune coloratul despre personalitatea copiilor?

Surse:
www.positivemed.com; www.stuff.co.nz

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cine este mai implicat în creșterea copilului? Mama sau tata? Dacă v-aș spune că sunt un tată care stă acasă cu copiii și mi-ați vedea tatuajele....
  Cine este mai implicat în creșterea copilului? Mama sau tata? Dacă v-aș spune că sunt un tată care stă acasă cu copiii și mi-ați vedea tatuajele....

  Cu toții ne lovim de aparențe și din păcate, de foarte multe ori ele ajung să blocheze calea noastră către fericire. Dar cum interferează nevoia de a judeca în conformitate cu...

  Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting
  Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting

  De câte ori nu ți s-a întâmplat să te trezești cu sfaturi nesolicitate din partea celor din jur despre cum e mai bine să îți crești copilul? Familia, prietenii,...

  Modelul Emily Ratajkowski spune că va ști sexul copilului după ce acesta va împlini 18 ani
  Modelul Emily Ratajkowski spune că va ști sexul copilului după ce acesta va împlini 18 ani

  Anul trecut Emily Ratajkowski anunța că așteaptă un copil cu soțul ei, Sebastian Bear-McClard. Modelul în vârstă de 29 de ani va deveni mamă în mai puțin de 3 luni...

  Colecțiile Sweet Paprika și Maison Mimino aduc stilul Vintage la Designers Boutique @București Mall-Vitan
  Colecțiile Sweet Paprika și Maison Mimino aduc stilul Vintage la Designers Boutique @București Mall-Vitan

  Clienții București Mall-Vitan vor putea admira și cumpăra între 8 iulie - 4 august la Designers Boutique colecțiile brandurilor Sweet Paprika și Maison Mimino, adresate...

  Rugăciunea care se spune de Sfântul Ioan și care îți va proteja copiii
  Rugăciunea care se spune de Sfântul Ioan și care îți va proteja copiii

  Rugăciunea pe care o rostim în ziua de 07 ianuarie ne ajută să depășim momentele dificile. Toți credincioșii trebuie să o cunoască!

  Medicul din Timișoara care a vindecat 53 de bolnavi cu noul coronavirus. Ce spune despre pastilele pe care le prescrie
  Medicul din Timișoara care a vindecat 53 de bolnavi cu noul coronavirus. Ce spune despre pastilele pe care le prescrie

  În plină pandemie, se pare că un medic român a reușit să găsească o soluție inteligentă pentru a vindeca din ce în ce mai mulți pacienți.

  Ziua în care m-am oprit din a mai spune: Hai, copile, grăbește-te!
  Ziua în care m-am oprit din a mai spune: Hai, copile, grăbește-te!

  Toți părinții trăiesc în prezent o viață în permanentă fugă, în care pare să depindă viața lor de fiecare secundă. Din acest motiv ajungem să ne grăbim nu...

  Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care îți spune dacă vei muri în 10 ani
  Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care îți spune dacă vei muri în 10 ani

  Deși nu este cel mai vesel lucru pe care să ți-l aducă cineva la cunoștință într-o frumoasă zi de joi, adevărul este că în cele din urmă, murim cu toții. Acum,...

  © 2022 Qbebe