Urmărind cu atenție detaliile de mai jos, ne putem da seama mai ușor în ce categorie se încadrează copilul nostru și cum putem interacționa mai bine cu el.
„Copilul vizual"
Copilul ce se încadrează în această categorie va avea grijă cum își alege culorile, își va marca de la început locurile în care va desena și va încerca să se folosească de toate culorile și întreg spațiu pe care-l are la dispoziție.
În ceea ce privește coloratul, copilul se va strădui ca toate desenele sale să fie acoperite de culori și cât mai expresive. De asemenea, va fi atent la detalii.
Cu toate acestea, în final, desenele sale vor fi frumoase, dar nu prea originale, conținând mai degrabă reprezentări bine cunoscute de către el și nu unele imaginare. De altfel, în general, desenele unui „copil vizual" tind să reprezinte elemente cunoscute prin propria experiență sau din poveștile celor din jur.
„Copilul tactil"
Dacă este vorba despre un copil mai mic, acesta va prefera în special creioanele colorate, în timp ce unul mai măricel se va orienta către carioci sau pixuri cu bilă.
Din punct de vedere al coloratului, se poate sesiza ușor că un copil tactil va alege de cele mai multe ori o singură culoare cu care să lucreze. De altfel, chiar dacă s-ar întâmpla să-și ia la îndemână mai multe culori, tot spre una se va orienta.
Totodată, copilul va avea tendința să coloreze în grabă, pe nerăsuflate, pentru un anumit interval de timp, după care, când te aștepți mai puțin, va arunca pur și simplu foaia de hârtie și își va lua alta. Și pe aceasta va colora în același mod și nu va fi deloc atent să-și organizeze spațiul de desenat. Dimpotrivă, micuțul va începe să coloreze la întâmplare, dintr-un anumit colț al foii și vei vedea chiar că ar vrea să depășească marginile acesteia.
Copilul ce este definit mai ales de simțul olfactiv și de gustativ
Pentru copilul ce se încadrează în această categorie, o simplă linie răsucită, într-o singură culoare, reprezintă ceva precis și poate avea multe înțelesuri. Adesea, un asemenea desen reprezintă ceva pe care copilul l-a cunoscut și l-a iubit, iar culoarea aleasă este una specială pentru el.
Coloratul și desenatul unui asemenea copil sunt planificate atent în mintea sa, iar când le va transpune în practică își dorește ca și cei din jur să aprecieze și să-și dea seama ce a vrut să reprezinte el pe hârtie.
Așa că nu te mira dacă un punct sau o linie curbă și răsucită va reprezenta un animal, un membru al familiei sau un prieten al copilului!
Copilul ce este înclinat mai mult spre a auzi
Un astfel de copil se va organiza încă de dinainte să înceapă să deseneze și să coloreze. De exemplu, el își va așeza creioanele colorate, cariocile sau acuarelele astfel încât acestea să-i fie cât mai la îndemână.
După aceea își va alege culorile pe care le va folosi și va începe să contureze forme circulare pe suprafața foii.
Cât privește coloratul, va opta în special pentru culorile primare, dar nu mai mult de două-trei.
Chiar și copiii mai mici vor fi atenți la marginile foii, vor fi înclinați să deseneze cât mai simetric, iar în final foaia lor de hârtie va da impresia de simetrie și echilibru.
Citește și: 7 lucruri pe care să i le spui copilului despre desenele lui, în loc de ''Foarte frumos!"
Ce spun culorile alese despre personalitatea copilului
Deși micuților noștri le vine adesea greu să exprime prin cuvinte ceea ce simt, urmărind culorile pe care ei le aleg pentru colorat putem afla informații semnificative despre starea lor interioară.
Să vedem câteva exemple în acest sens:
Albastrul
Este preferat în special de copiii mai grijulii față de cei din jur și cărora le place să socializeze.
Galbenul
Este asociat adesea cu inteligența și cu un suflet luminos.
Roșul
S-a constatat că este una dintre cele mai folosite culori de către copii.
Despre copiii care optează pentru coloratul cu roșu se spune că sunt firi entuziaste, care nu vor să rateze nimic.
Verdele
Copiii care preferă să deseneze și să coloreze cu verde adoră spațiile largi, sunt firi sensibile, înclinate spre latura artistică și au un nivel de inteligență ridicat.
Portocaliul
Cei ce aleg mai ales această culoare pentru desenele lor au nevoie de libertate și pot fi reticenți la schimbare dacă nu vom fi capabile să-i convingem că aceasta este pentru binele lor.
Negrul și violetul
În ceea ce privește aceste culori, se pare că micuții care optează pentru ele sunt firi dominante, cărora le place să ceară.
Rozul
Preferat în special de fetițe, arătând nevoia de dragoste și apreciere.
Citește și: Invata sa descifrezi semnificatia din spatele desenelor copilului tau
Voi mai știți și alte explicații legate de ceea ce poate spune coloratul despre personalitatea copiilor?
Surse:
www.positivemed.com; www.stuff.co.nz
