Contributors

De ce este bine să îți îmbrățișezi copilul

Printre gesturile care pot contribui cel mai mult la dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri trebuie să se afle și îmbrățișările. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, când ne îmbrățișăm copiii le vom putea oferi nenumărate beneficii. Iată-le pe unele dintre cele mai importante!

Ce rol are oxitocina pentru mamă și bebeluș

Oxitocina este un hormon cunoscut și sub denumirea de „molecula dragostei" și are un rol covârșitor în primul tip de relație pe care copiii noștri trebuie să-l dezvolte: relația cu mama.
Studiile din domeniu au arătat că modul în care mamele vor interacționa cu bebelușii nu numai în timpul sarcinii, cât și după naștere, va influența considerabil modul în care aceștia vor putea dezvolta atașamente cu cei din jur.
De exemplu, un studiu efectuat pe un grup de 62 de femei, atât în timpul primului trimestru de sarcină, cât și în ultimul trimestru și la o lună după naștere, a demonstrat că aceleea ce au fost mai puțin stresate și au avut un nivel mai ridicat al oxitocinei au reușit să stabilească relații mai solide cu bebelușii decât acelea care au avut niveluri mai scăzute al acestui hormon. De asemenea, acestea din urmă au făcut mai greu față stresului de după naștere și și-au făcut mai multe griji pentru micuții lor, prin comparație cu mamele din cealaltăm categorie, ce au fost mai relaxate.
Nu în ultimul rând, o altă concluzie a acestui studiu a fost că mamele ce și-au ținut bebelușii mai mult în brațe, facilitând astfel contactul „piele pe piele" și reușind să-i alăpteze din primele zile de viață, au avut din start legături mai bune cu aceștia. Din această perspectivă, experții atrag atenția asupra bebelușilor născuți prematuri: mamele trebuie să facă tot posibilul să vină cât mai mult în contact cu aceștia (de pildă, să le facă masaj, să-i mângâie etc.), întrucât în acest fel starea acestora se poate îmbunătăți semnificativ, reușind chiar să ia mai bine și mai repede în greutate și să aibă mai puține probleme respiratorii.
Totodată, cercetările au demonstrat următorul fapt: nivelurile ridicate de oxitocină ale mamelor,  când bebelușii au între 4 și 6 luni, pot duce la o dezvoltare mai bună a capacității copilului de a dezvolta, pe măsură ce crește, relații sociale mai puternice. În plus, s-a demonstrat că bebelușii ce au fost îmbrățișați adesea s-au transformat în copii și adulți cu mai multă încredere în sine și cu mai multă disponibilitate de a avea atașamente durabile.

Mama ce isi saruta bebelusul pe un obrajor

De ce este bine să ne îmbrățisăm copilul

Experții spun că „puterea" îmbrățișărilor nu trebuie sub nicio formă subestimată. Cu alte cuvinte, dacă ne vom îmbrățișa copiii mai des le vom oferi următoarele beneficii:

Copilul nostru se va bucura de o sănătate mai bună

Medicii au ajuns la concluzia că micuții ce se vor bucura de îmbrățișări mai dese ale părinților pot avea următoarele avantaje:
• Vor avea o imunitate mai bună-Studiile din domeniu au arătat de numeroase ori că atingerea blândă a sternului în timpul unei îmbrățisări, dar și afecțiunea oferită, vor stimula considerabil activitatea timusului (ce reglează inclusiv producerea de globule albe), ferindu-l mai bine pe copil de diverse boli
• Se vor bucura de un nivel mai echilibrat al zahărului din sânge- La fel, s-a ajuns la concluzia că micuții îmbrățișați mai des au un nivel mai bun al zahărului din sânge și de aceea nu se confruntă la fel de mult cu „atacuri de foame", spre deosebire de cei ce nu beneficiază de așa ceva
• Copiii vor avea corpul mai relaxat- Întrucât musculatura se va relaxa mai bine în timpul unei îmbrățișări, micuții pot fi mai relaxați, ceea ce-i va ajuta inclusiv să se odihnească mai bine.

Când ne îmbrățișăm copiii îi vom ajuta să se simtă în siguranță

Psihologii spun că îmbrățișările sunt foarte utile pentru copii întrucât îi vor ajuta să resimtă mai ușor atașamentul, să știe că sunt acceptați și iubiți necondiționat.
De asemenea, o îmbrățișare îl poate stimula pe copil să fie mai curajos și să exploreze cu mai multă plăcere lumea. Din acest motiv, micuțul va deveni mai deschis să învețe lucruri noi.

Mama ce isi imbratiseaza fetita

Îmbrățisându-ne copilul, îl vom ajuta să-și dezvolte stima de sine

La fel cum s-a menționat și anterior, o îmbrățișare îl poate determina pe copil să aibă mai multă îndrăzneală să descopere noul, știind că dragostea noastră pentru el este o prezență constantă. Datorită acestei îndrăzneli, stima sa de sine poate crește și acest fapt îl va ajuta și în viața de adult.

Îmbrățișările îl vor determina pe copil să se simtă mai fericit

Cercetările au ajuns la concluzia că o îmbrățișare va stimula creșterea nivelului de serotonină. De aceea, o stare de bine, de fericire, va fi mai ușor la îndemâna copilului nostru.
Tot ce trebuie să facem este să-l îmbrățișăm cât mai des, ținându-l astfel departe de stări de furie, de anxietate, de stres sau de tendința de izolare.

Fetita ce isi imbratiseaza tatal

Îmbrățișările îl vor învăța pe copil să dăruiască și să primească

Psihologii ne atrag atenția asupra următorului aspect: obișnuindu-ne copiii cu îmbrățișările îi vom învăța cât e de important să primești și să dăruiești afecțiune. Cu alte cuvinte, îi vom determina să conștientizeze că afecțiunea trebuie să nu fie unilaterală și că datorită ei ne vom putea întemeia relații de durată.

O îmbrățișare poate să ne ajute să ne disciplinăm mai bine copilul

Deși putem fi tentați, când ai noștri copii au un comportament inadecvat, să-i pedepsim, psihologii ne sfătuiesc să procedăm în alt mod: să le oferim o îmbrățișare. Practic, în acest context, îmbrățișarea înseamnă: „Te voi iubi mereu, dar trebuie să stăm de vorbă despre comportamentul tău".
În condițiile în care ai noștri copii sunt mai dornici să ne asculte când se simt confortabil și în siguranță, o îmbrățișare le va oferi această nevoie și, implicit, poate determina apariția unor comportamente dezirabile.

Citește și: Cele mai bune trucuri pentru a calma un copil in criza de nervi

Îmbrățișându-ne copilul, ne vom conecta cu el din toate punctele de vedere

Probabil că și voi ați simțit, când ați fost într-o îmbrățișare, că timpul pare că s-a oprit. Acele momente inefabile ne pot ajuta, de fapt, să ne conectăm cu al nostru copil fizic și emoțional. Datorită acestui lucru, vom deveni mai empatici, iar relația dintre noi va fi tot mai solidă.

Citește și: Imbratisarile: rol vital in dezvoltarea copilului

Când și cum este bine să ne îmbrățișăm copiii

Pentru ca îmbrățișările noastre să fie mai mult decât binefăcătoare pentru micuții noștri, specialiștii ne sfătuiesc să procedăm așa:
• Să ne dăm „Bună dimineața!" cu o îmbrățișare
• Să ne spunem „Somn ușor!" cu un pupic și cu o îmbrățișare
• Când ne lăudăm copilul, să-i oferim și o îmbrățișare
• Să ne îmbrățișăm când spunem „Mulțumesc"
• Când îl rogi ceva pe copil, încearcă să-i dai și o îmbrățișare
• Să nu ezităm să ne îmbrățișăm copilul când acesta este trist sau foarte obosit
• Să încercăm să ne îmbrățișăm micuțul după un eșec, după ce a fost implicat în vreun eveniment traumatizant sau când are probleme de sănătate
În același timp, psihologii ne recomandă să ne îmbrățișăm cât mai generos copiii, să-i strângem la piept pentru câteva clipe, astfel încât să-i facem să simtă pe deplin dragostea noastră.
Nu în ultimul rând, este bine să facem și gesturi care să-i invite pe copii la îmbrățișări. Printre acestea se numără și brațele noastre, larg deschise și un zâmbet cald.

Voi știați până acum de ce este atât de important să ne îmbrățișăm copiii?

Surse:
www.ewao.com, www.flintobox.com, www.livescience.com,www.thenewageparents.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Când este bine să ne mințim copilul?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Azi este Sfânta Teodora: ce rugăciune să spui să îți meargă bine
  Azi este Sfânta Teodora: ce rugăciune să spui să îți meargă bine

  Cunoscută pentru faptul că este prima româncă trecută în rândul sfinților, Sfânta Cuvioasă Teodora este celebrată azi în Biserica Ortodoxă de la noi din...

  În noaptea asta este lună plină! Ce să faci ca să îți meargă bine de acum încolo
  În noaptea asta este lună plină! Ce să faci ca să îți meargă bine de acum încolo

  Luna plină poate aduce beneficii importante dacă se va profita așa cum trebuie de energia creată. Iată ce ar fi bine să faci!

  Cum iti ajuti copilul cand este constipat
  Cum iti ajuti copilul cand este constipat

  Cum iti ajuti copilul cand este constipat. Una dintre neplacerile copilariei si automat ale parintilor este ca micutul sa fie constipat. Un copil cu o alimentatie sanatoasa si bine hidratat...

  5 studii care demonstrează că este bine să dormi în cameră cu copilul
  5 studii care demonstrează că este bine să dormi în cameră cu copilul

  Practica de a plasa copilul mic să doarmă într-o cameră separată este de dată relativ recentă. Până în timpurile moderne, bebelușii și chiar copiii mai măricei...

  Cât de bine este să-ți crești copilul cu bunicii, pe lângă faptul că stau gratis cu el
  Cât de bine este să-ți crești copilul cu bunicii, pe lângă faptul că stau gratis cu el

  Rolul bunicilor în viața copilului tău este mai important decât îți închipui. Studii realizate în ultimii ani au demonstrat că un copil ce stă în...

  Să îți hrănești copilul este cel mai frumos lucru din lume, indiferent care este sursa
  Să îți hrănești copilul este cel mai frumos lucru din lume, indiferent care este sursa

  Luna august a fost luna alăptării la nivel mondial, însă chiar și 4 luni mai târziu oamenii încă discută despre un proiect care a uimit internauții. Fotograful...

  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii
  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii

  „Educație financiară pentru copii? Nu, sunt prea mici pentru a înțelege valoarea banilor”, sunt de părere unii părinți. Ei bine, trebuie să știi că aceasta este...

  © 2021 Qbebe