Cu cât îmbrățișăm copilul mai mult, cu atât dezvoltarea sa este mai spectaculoasă

Cu cât îmbrățișăm copilul mai mult, cu atât dezvoltarea sa este mai spectaculoasă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primul moment în care ne ținem micuții în brațe, dorința de a-i îmbrățișa, de a le arăta din plin dragostea noastră, este enormă. Specialiștii ne asigură că nu vom greși dacă ne vom îmbrățișa copiii de la o vârstă fragedă, întrucât acest gest îi va ajuta din mai multe perspective. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, îmbrățișările noastre le pot asigura copiilor dezvoltarea completă, iar legătura dintre noi va deveni mai frumoasă.

Ce rol au îmbrățișările în dezvoltarea fizică a copilului

Studiile din domeniu au demonstrat tot mai des următorul aspect: pentru o dezvoltarea fizică armonioasă, creierul copiilor are nevoie să fie cât mai mult stimulat. Prin dovezi de afecțiune (cum ar fi mângâierile și îmbrățișările), funcțiile neuronale vor fi considerabil îmbunătățite, ceea ce va însemna sănătate fizică, emoțională și mentală.
De asemenea, specialiștii au arătat că, dacă ne vom îmbrățișa copiii în mod constant, vom contribui la creșterea nivelului de oxitocină (acesta este responsabil, printre altele și cu furnizarea stării de bine). Acest hormon are și rol în creșterea propriu-zisă a copilului. Cu alte cuvinte, odată ce oxitocina se eliberează, cel mai important hormon de creștere („factorul de creștere de tip insulinic -IGF 1") va avea niveluri mai ridicate. În aceste condiții, copilul va avea parte de o dezoltare fizică sănătoasă.
Având în vedere aceste aspecte, se poate spune că rolul îmbrățișărilor este decisiv în buna dezvoltare a copilului. Nu va fi deci suficient ca un copil să beneficieze de nutrienții din hrană, ci are mare nevoie de dovezile noastre fizice de afecțiune.
Psihologii ne sfătuiesc să ne îmbrățișăm copiii încă din primele săptămâni de viață, întrucât ei au capacitatea de a recunoaște încă de atunci îmbrățișarea mamei. Procedând așa, le vom da posibilitatea să aibă parte de o creștere în ritm normal.

Datorită îmbrățișărilor, copiii noștri vor avea parte de o dezvoltare cognitivă mai bună

Un studiu ce aparține „Universității din Washington" a ajuns la următoarea concluzie: copiii ce au fost îmbrățișați de către mamele lor în primii ani de viață au un hipocampus mai bine dezvoltat (această parte a creierului este de ajutor în procesele de învățare, de memorare, dar și în răspunsul la stres). Pentru cele mai vizibile progrese din acest punct de vedere, suntem sfătuite să ne îmbrățișăm copiii încă de când sunt bebeluși.
Acest lucru nu înseamnă neapărat că dacă ne vom îmbrățișa micuții le putem asigura și un IQ mai ridicat, dar îi vom ajuta să aibă o mai bună capacitate de învățare, de a descoperi lumea din jur.
Un alt studiu, realizat în cadrul „Children's Hospital" (din Ohio, SUA), ne transmite următorul mesaj: cu cât ne vom îmbrățișa mai mult bebelușul, cu atât creierul lor se va dezvolta mai bine.
Pentru acest studiu s-a apelat la 125 de bebeluși născuți prematur și la termen, astfel încât să se poată observa modul în care aceștia reacționează la atingeri. S-a sesizat faptul că bebelușii prematuri au reacționat mai puțin la dovezile de afecțiune venite din partea mamelor. Totodată, la bebelușii care au beneficiat pe tot parcursul spitalizării de afecțiune venită atât din partea părinților, cât și a personalului din spital, au înregistrat reacții mai bune.
Specialiștii ce au condus studiul vor să ne arate că până și un simplu contact fizic afectuos , cum ar fi să-l legănăm și să-l ținem la pieptul nostru, oricare dintre acestea pot avea un rol benefic în dezvoltarea sa cognitivă.
Dacă vrem să le asigurăm copiilor noștri o dezvoltare optimă din acest punct de vedere, va trebui să ne străduim ca zi de zi să le dăm cât mai multe dovezi de afecțiune.

Îmbrățișările noastre îi pot asigura copilului o dezvoltare emoțională sănătoasă

Copilul poate avea o stimă de sine mai ridicată
Pentru o bună sănătate emoțională, avem nevoie și de o stimă de sine crescută. Când ne îmbrățișăm copilul nu vom face altceva decât să-l încurajăm să descopere noul, știind că noi îl iubim oricum. Îl vom angaja astfel într-o relație cu lumea din jur, ajutându-l să devină mai încrezător în forțele proprii, știind că noi îl vom susține întotdeauna.
Dezvoltarea unei stime de sine încă din primii ani ai copilăriei este esențială și în viața de adult, când copilul va ști că are întotdeauna la cine să se întoarcă atunci când are nevoie de un „refugiu": în brațele noastre, fiind mereu apreciat și iubit.

Datorită îmbrățișărilor venite din partea noastră, a părinților, copilul își va înțelege mai bine emoțiile, sentimentele
În special copiii mici au dificultăți în a exprima ceea ce simt. De aceea, psihologii ne sfătuiesc să-i îmbrățișăm cât mai des, pentru ca ei să înțeleagă că au pe cine să se bazeze. În aces mod, vor dobândi curajul să conștietizeze și ceea ce se întâmplă cu ei și să se exprime liber.
Când reușesc așa ceva, își vor valida trăirile, ceea ce este foarte important pentru o dezvoltare emoțională optimă.
Grație îmbrățișărilor primite, copilul va învăța să-și controleze mai bine emoțiile negative.

Mai ales în primii ani de viață copiilor noștri le este greu să-și stăpânească emoțiile intense. Când vine vorba de cele negative, lucrurile se complică mai mult, acestea fiind de-a dreptul copleșitoare pentru ei.
Putem să-i ajutăm să treacă mai ușor peste ele printr-un gest simplu: să-i îmbrățișăm cât mai des, inclusiv în momentele dificile. În acest mod, îl vom ajuta pe copil să se calmeze, iar nivelul de cortisol din organismul său se regleze.
Experții spun că un copil se va bucura de o sănătate fizică și psihică mai bună dacă nu va avea intervale prelungite în care organismul său să fie sub impactul unui nivel ridicat de cortisol. De pildă, studiile au evidențiat de mai multe ori faptul că acest hormon, când este produs în cantități mari, poate afecta sistemul imunitar, dar și memoria sau capacitatea de a gândi rațional. Mai mult, unele cercetări au arătat că nivelurile mari de cortisol vor predispune la depresie.
Cel mai bine pentru ai noștri copii este să-i îmbrățișăm în mometele tensionate, astfel încât să creștem nivelul de oxitocină, nu pe cel al cortisolului. Va fi cea mai bună modalitate de a-i ajuta să se calmeze și singuri, să-și gestioneze mai bine trăirile intense, să redobândească mai ușor starea de bine.

Mama ce isi imbratiseaza fiica

Prin îmbrățișări îi vom învăța pe copii să primească și să dăruiască
Chiar dacă se poate întâmpla ca ai noștri copii să refuze să fie îmbrățișați, nu renunțați în a găsi momentele în care să accepte acest gest. Nu numai că vor ajunge să învețe cât este de important să ne arătăm afecțiunea pentru cei din jur, dar și că aceasta este ceva ce trebuie să fie bilateral.
Arătându-i unui copil ce rol important au îmbrățișările în viața noastră, îl vom ajuta să se familiarizeze cu ideea că atât noi înșine, cât și ceilalți, avem nevoie de afecțiune. Practic, trebuie să învățăm să înțelegem și nevoia celorlalți de a o primi.

Îmbrățișările sunt modalitatea perfectă de a-i demonstra unui copil ce înseamnă să iubești și să fii iubit, dar și ce înseamnă empatia.

Alte motive pentru care este bine să ne îmbrățișăm adesea copilul

Îl vom ajuta să se simtă mai în siguranță
Pentru ca un copil să simtă într-adevăr că este iubit și acceptat necondiționat de către familie, are nevoie să i se dea mereu dovezi de afecțiune. Tocmai momentele în care îi asigurăm copilului un contact fizic cu noi sunt cele ce îi vor transmite că este în siguranță, că îi suntem mereu alături.
Îmbrățișându-ne copilul îi vom asigura acea încredere de care are nevoie pentru a porni pe drumul descoperirii lumii din jur, pentru a învăța lucruri noi și pentru a fi mai deschis în comunicare.

Mama ce isi imbratiseaza fiica

O îmbrățișare ne poate ajuta copilul să se bucure de o sănătate mai bună
Medicii au confirmat ceea ce au constatat și cercetările recente: îmbrățișările pot crește imunitatea. Explicația este aceasta: în timp ce ne îmbrățișăm, mica presiune exercitată asupra sternului și starea emoțională mai bună vor stimula timusul (glanda ce crește producția de globule roșii). Combinația dintre aceste procese va putea să consolideze și sistemul imunitar.
În același timp, un studiu britanic din 2015 a arătat că oxitocinaeliberată când avem parte de îmbrățișări are inclusiv efect analgezic, ceea ce ne va ajuta să resimțim mai puțin intens durerile.
Ținând cont de toate acestea, îmbrățișează-ți copilul în fiecare zi, pentru a-l ajuta să aibă parte de o sănătate cât mai bună.

Când ne îmbrățisăm copilul, ne vom conecta cu el din toate punctele de vedere
Cu siguranță că ați observat și voi că, atunci când îi îmbrățișăm pe cei dragi, timpul pare să stea în loc pentru câteva clipe. Acest fenomen este cu atât mai vizibil cu cât este vorba de cei la care ținem cel mai mult.
În relația părinte- copil îmbrățișările sunt niște momente cu totul speciale, când reușim să ne conectăm fizic și emoțional. Datorită acestui fapt, relația dintre noi va deveni mai solidă, mai frumoasă, vom ajunge să ne cunoaștem și să comunicăm mai bine.
Nu în ultimul rând, studiile arată că prin îmbrățișări ne putem crește considerabil nivelul de fericire, de stare de bine.

Citește și: Cele 8  dovezi de afecțiune fizică de care copilul tău are nevoie zilnic

Îmbrățișându-ne copiii îi vom putea disciplina mai bine
Deși putem fi mai degrabă tentați, când observăm la ai noștri copii comportamente ce ne deranjează, să-i certăm și să-i pedepsim, specialiștii ne îndeamnă să procedăm în alt mod. De pildă, mult mai bine va fi să-i îmbrățișăm, transmițându-le de fapt următorul mesaj: „Te iubesc și te voi iubi întotdeauna, dar trebuie să vorbim despre comportamentul tău". Gestul nostru ne va calma pe amândoi și vom fi mai pregătiți pentru o discuție serioasă. Practic, al tău micuț va deveni mai dispus să te asculte și să urmeze apoi ceea ce îi spui.
Nu va fi întotdeauna simplu să ne calmăm și să ne îmbrățișăm copilul după ce a manifestat vreun comportament negativ, dar astfel îl vom ajuta să fie mai detensionat și mai receptiv față de ceea ce va auzi de la noi. Mai mult, relația dintre noi va deveni mai strânsă și copilul va înțelege că este iubit necondiționat.

Voi știați până acum faptul că îmbrățișările noastre îi pot ajuta pe copii să se dezvolte din toate punctele de vedere?

Citește și: De ce este bine să îți îmbrățișezi copilul

Surse:
www.en.newsner.com, www.mindchamps.org, www.parentcircle.com,www.parentingforbrain.com, www.thenewageparents.com

Articolul urmator
Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca
Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Robert de Niro vorbește sincer despre cum este să fii tată la 80 de ani. „E cel mai minunat sentiment. Vreau să fiu cât mai mult timp lângă ea"
    Robert de Niro vorbește sincer despre cum este să fii tată la 80 de ani. „E cel mai minunat sentiment. Vreau să fiu cât mai mult timp lângă ea"

    Celebrul actor Robert De Niro este tată pentru a șaptea oară la venerabila vârstă de 80 de ani. Micuța Gia îl fascinează și îl determină să își dorească...

    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”
    Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

    Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi obișnuiește să gătească acasă și îi plac mâncărurile tradiționale românești. De aceea, de-a lungul...

    Cât plătește la stat o familie cu un copil de-a lungul vieții? Suma este șocantă și urmează să crească și mai mult
    Cât plătește la stat o familie cu un copil de-a lungul vieții? Suma este șocantă și urmează să crească și mai mult

    Pornind de la schimbările ce afectează viața fiecăruia dintre noi, KPMG România și-a propus ca o dată la 3 ani să efectueze o analiză a costurilor fiscale ale unei familii...

    Vreau doar un minut, numai pentru mine, să stau. Atât și nimic mai mult
    Vreau doar un minut, numai pentru mine, să stau. Atât și nimic mai mult

    Odată ce devii mamă, ești solicitată din toate părțile și, de multe ori, nu știi ce să faci mai întâi pentru a reuși să-ți îndeplinești obiectivele. În...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    Cum arată casa unde Ashton Kutcher și Mila Kunis își cresc copiii. Este spectaculoasă!
    Cum arată casa unde Ashton Kutcher și Mila Kunis își cresc copiii. Este spectaculoasă!

    Proiectul prin care Ashton Kutcher și Mila Kunis și-au văzut împlinit visul de a nu avea o simplă proprietate, ci „o casă”, a început cu câțiva ani...

    Am crezut că trăiesc într-o căsnicie abuzivă, dar acum simt că atât eu, cât și soțul meu scoatem ce e mai rău din noi
    Am crezut că trăiesc într-o căsnicie abuzivă, dar acum simt că atât eu, cât și soțul meu scoatem ce e mai rău din noi

    Timp de 10 ani am crezut că trăiesc cu o persoană abuzivă lângă mine. În ultima vreme, însă, m-am tot gândit la căsnicia mea și am ajuns la concluzia că...

    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

    Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

    © 2024 Qbebe