10 beneficii pe care le are copilul unei mame care lucrează

10 beneficii pe care le are copilul unei mame care lucrează

Irina Olteanu - Redactor Senior

De cele mai multe ori mamele care lucrează se învinovățesc că nu petrec suficient timp cu copiii lor sau că din cauza carierei ratează momente importante din viața acestora. Iată că un studiu recent realizat de prestigioasa Universitate Harvard a demonstrat că acești copii se bucură nu doar de unul, ci de multiple beneficii. Descoperă-le în continuare.

Mamele care lucrează și copiii lor

Una dintre primele întrebări pe care și-o adresează o mamă care lucrează este dacă după finalizarea concediului de maternitate trebuie să revină la muncă. Chiar dacă îți iubești meseria, te poți gândi să renunți. Iar faptul că fiecare nou copil îi reduce 4% din venituri unei femei (conform statisticilor) nu este deloc o veste îmbucurătoare.
În plus, apare și sentimentul de vină. Va afecta timpul petrecut departe de copilul tău formarea sa? Iată că un cercetător de la Harvard a studiat starea de fericire a copiilor mamelor care lucrează prin comparație cu cele care stau acasă și a descoperit că ajung să fie la fel de fericiți la maturitate ca acei copii cu mame care stau acasă. Prin urmare, activitatea ta profesională nu are o influență importantă.

Profesorul Kathleen McGinn de la Școala de Business Harvard, cea care a condus cercetarea, subliniază că "oamenii încă au această convingere că atunci când mamele sunt angajate dăunează copiilor. Așa că descoperirea noastră constă în faptul că angajarea maternă nu afectează fericirea copiilor la maturitate."

copilul unei mame care lucreaza

Aceste rezultate fac parte dintr-un studiu mai mare care a fost desfășurat în acest sens. Profesorul McGinn a comparat două chestionare internaționale care au fost desfășurate în decurs de 10 ani. 100 000 bărbați și femei din 29 state au participat și au răspuns la întrebări despre efectele mamelor care lucrează asupra copiilor deveniți adulți. În anul 2015 cercetătoarea a emis prima parte din rezultate ce au relevat că fiicele mamelor care lucrează au tendința de a câștiga mai mulți bani ca adulți, respectiv în medie 1880$ mai mult pe an decât fiicele mamelor care lucrează de acasă.
Mamele care lucrează au un impact pozitiv și asupra fiilor, astfel că aceștia tind să se căsătorească cu partenere care lucrează și petrec 50 de minute în plus săptămânal având grijă de familia lor. Atât fiicele cât și fiii au fost întrebați cu privire la gradul de fericire, care s-a situat la un nivel similar. Iată și alte beneficii demonstrate prezentate în detaliu mai jos:

Beneficii pe care le are copilul unei mame care lucrează

1. Acești copii au un grad mai mare de flexibilitate

Copiilor le place rutina, dar atunci când au un părinte care lucrează știu că trebuie să se adapteze. Uneori trebuie să facă o pauză de la joacă pentru a vorbi la telefon sau că trebuie să își schimbe programul de dimineață pentru că mama are o întâlnire. Din aceste experiențe copiii învață că uneori trebuie să se adapteze. Și chiar dacă mama nu va ține cont de ce vrea el la un acel moment, cu siguranță este iubit și bine îngrijit și poate conta pe ea.

2. Învață lecții prețioase despre economie

Fiecare părinte primește întrebarea: de ce trebuie să mergi la muncă? Atunci când copiii înțeleg că muncești pentru a contribui la casa în care trăiesc, apreciază persoana de la care vin banii și învață să facă bugete și economii, dar și că reprezintă o parte importantă din ecuație. Treaba sa este să meargă la grădiniță sau la școală, în vreme ce treaba ta este să câștigi bani.

3. Au șanse mai puține de a crește alături de o mamă cu depresie

Conform statisticilor, o mamă care stă acasă are șanse mai mari să sufere de depresie, care poate să se reflecte asupra copiilor. Copiii nu vor avea niciodată vreun beneficiu din faptul că au alături o mamă frustrată și deprimată.

4. Se bucură de mai mult timp de calitate

Un studiu din Revista de Mariaj și Familie 2015 a indicat faptul că indiferent că lucrezi în afara casei sau nu copiii au tendința de a petrece aceeași durată de timp cu mamele lor, însă diferența a constat în calitatea timpului. Se întâmplă acest lucru deoarece mamele care lucrează atunci când fac ceva tind să ofere 100% din timpul lor. Atunci când ai un program bine pus la punct te bucuri la maxim de fiecare moment cu copilul tău, ceea ce contează în adolescență când vor fi înclinați să se destăinuie.

5. Se descurcă mai bine la școală

Conform unei statistici din Danamerca, unde se cheltuie puțin mai mult pe îngrijirea din prima parte a copilăriei (1.2% din GDP, comparativ cu 0.4% din SUA), copiii mamelor care lucrează au rezultate academice mai bune decât cei cu mame care nu lucrează.

copilul unei mame care lucreaza

6. Au o dezvoltare emoțională normală

Universitatea College din Londra a realizat numeroase cercetări cu privire la faptul dacă copiii mamelor care lucrează au șanse să crească privați emoțional. Nu se întâmplă acest lucru însă. Pentru a echilibra lucrurile între muncă și îndatoriri părintești trebuie să existe o rețetă. Aceasta constă în grădiniță și un partener care te ajută, alături de politici la locul de muncă prietenoase cu părinții care fac totul fezabil.

7. Devin mai independenți

Acești copii dobândesc un grad mai mare de independență deoarece nu își găsesc mama mereu acasă și nu le rămâne altă variantă decât să își facă tema, micul dejun, să își pregătească ghiozdanul și hainele și ce mai au nevoie. Toate aceste mici responsabilități pe care copilul le face singur îl determină să devină independent și responsabil. Nu mai depinde de ceilalți și este și mai cooperant cu mama sa.

8. Sunt inteligenți

Copiii mamelor care lucrează devin mai inteligenți și activi prin comparație cu cei ai mamelor care nu lucrează deoarece trebuie să se implice și în treburi casnice. Copiii ajung să își înțeleagă responsabilitățile și să își realizeze sarcinile fără a depinde de alții, devenind astfel mai inteligenți și activi.

9. Au mai puține probleme comportamentale

Deși timpul petrecut alături de copiii lor este mai redus, nu crește riscul de probleme comportamentale. După analizarea unor studii încă din anul 1960, copiii mamelor care lucrează nu sunt deloc afectați de acest lucru. În multe situații chiar se comportă mai bine decât copiii mamelor care stau acasă.

10. Au modele de viață pozitive

Copiii trebuie trebuie să realizeze încă de la o vârstă fragedă că femeile nu sunt servitoare și că pot avea o viață profesională. Fetele vor învăța că pot să se gândească la o carieră și nu să se mărite și să facă copii. Băieții ajung să realizeze că treburile casnice fac parte din viața de familie, ceea ce îi va influența semnificativ când își vor întemeia propriile familii.

Citește și10 joburi de acasa potrivite pentru mamele din Romania 

Surse: www.workingmother.com; www.inc.com; www.lifehack.org

Articolul urmator
„Îmi plesnesc copiii!” Sinceritatea unei mame a iscat un adevărat scandal pe internet
„Îmi plesnesc copiii!” Sinceritatea unei mame a iscat un adevărat scandal pe internet

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  VIDEO. O zi din viața unei mame cu trei copii care lucrează de acasă. Rămâi pur și simplu șocat
  VIDEO. O zi din viața unei mame cu trei copii care lucrează de acasă. Rămâi pur și simplu șocat

  Să ai grijă de unul sau mai mulți copii mici, printre task-uri de îndeplinit, deadline-uri de respectat și ședințe la care e musai să participi, reprezintă o adevărată...

  Iubirea și durerea unei mame nu cunoaște limite. Povestea unei femei care ar fi făcut orice pentru copilul ei bolnav
  Iubirea și durerea unei mame nu cunoaște limite. Povestea unei femei care ar fi făcut orice pentru copilul ei bolnav

  La doar o lună de la naștere, micuța Everly Jo, lumina ochilor părinților, a trecut în rândul îngerașilor din cauza unor anomalii cardiace congenitale. Mama...

  O zi din viața unei mame cu 11 copii: se trezește zilnic la 06:30, face școală acasă, apoi lucrează până la miezul nopții
  O zi din viața unei mame cu 11 copii: se trezește zilnic la 06:30, face școală acasă, apoi lucrează până la miezul nopții

  Să îmbini viața profesională cu cea de mamă este o adevărată provocare, mai ales când ai o familie numeroasă. Un exemplu în acest sens este și o mamă de peste...

  Apelul disperat al unei mame care și-a pierdut copilul: „Nu am știut că s-a chinuit atât de mult”
  Apelul disperat al unei mame care și-a pierdut copilul: „Nu am știut că s-a chinuit atât de mult”

  O mamă din Marea Britanie rămasă fără copil avertizează părinții să fie atenți la starea mentală a copilului lor și să o ia în serios, pentru că din păcate, mulți...

  „Femeile care își iau concediu maternal sunt leneșe”. Mărturia unei mame care a scandalizat internetul
  „Femeile care își iau concediu maternal sunt leneșe”. Mărturia unei mame care a scandalizat internetul

  O mamă care s-a întors la muncă la doar cinci zile după ce a născut este de părere că femeile care își iau un concediu de maternitate prelungit sunt leneșe. Tânăra...

  „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
  „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

  O mamă și-a dorit mai mult decât orice să-și aducă copilul pe lume, chiar dacă medicii i-au spus că șansele să facă asta sunt foarte mici. Și a reușit. Atât ea,...

  Trucul ingenios al unei mame de trei copii, care potolește orice obrăznicie
  Trucul ingenios al unei mame de trei copii, care potolește orice obrăznicie

  Ai ajuns la capătul răbdării încercând să găsești diferite moduri de a face față obrăzniciilor prichindeilor tăi? Ei bine, o mămică de peste Ocean a fost catalogată...

  Ilustrațiile amuzante ale unei mame despre realitatea vieții de parinte. Ție care ți se potrivește?
  Ilustrațiile amuzante ale unei mame despre realitatea vieții de parinte. Ție care ți se potrivește?

  Niciodată socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Așa că nici planurile pe care le faci când urmează să devii părinte nu se potrivesc cu cele de care te...

  © 2024 Qbebe