10 moduri prin care parintii incurajeaza comportamentul nepotrivit la copii

10 moduri prin care parintii incurajeaza comportamentul nepotrivit la copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu de putine ori ni se intampla sa ne intrebam de ce copilul nostru se comporta intr-un anumit fel. Cautam tot felul de motive si ne ingrijoram, dar nu ne dam seama ca poate si noi, ca parinti, am facut anumite greseli ce au favorizat comportamentele respective. Inainte de orice, trebuie sa stim ca si comportamentele negative se invata, la fel ca si cele bune. In articolul de mai jos veti gasi 10 moduri prin care parintii pot incuraja comportamentul nepotrivit al copiilor. Fiti deci in primul rand atenti la voi, ca parinti, astfel incat sa le puteti oferi copiilor modele demne de urmat!

1. Lipsa de fermitate

Din acest punct de vedere, ne putem raporta la urmatorul exemplu: copilul isi doreste la un moment dat ceva despre care noi i-am spus ca nu are voie.
De pilda, daca intram intr-un magazin si micutul insista sa-i cumparam un anumit tip de bomboane, noi ii spunem "nu", dar el incepe sa planga, sa tipe si noi cedam rapid in fata lui, acest fapt ii va transmite copilului urmatorul mesaj: "indiferent ce as face, mami si tati imi vor face poftele".
De altfel, psihologii sunt de parere ca lipsa de fermitate a parintilor este o greseala, intrucat il poate determina pe copil sa manipuleze cu usurinta, sa ne controleze prin adoptarea unui comportament nepotrivit si chiar sa se transforme intr-o persoana care sa astepte mereu ca cei din jur sa-i indeplineasca dorintele. In cazul in care nu se intampla asa,va fi tentat sa reactioneze intr-un mod negativ.

Lipsa de fermitate in fata copilului

2. Nu stabilim clar niste consecinte in cazul unor comportamente inadecvate ale copilului nu stabilim consecinte clare pentru anumite comportamente

Probabil ca va numarati si voi printre acei parinti care au obiceiul de a nu-si respecta promisiunile in cazul unor sanctiuni stabilite pentru comportamente nepotrivite.
Alegeti, in schimb, sa apelati, la ceea ce specialistii numesc "amenintari nule", de forma: "Daca vei face din nou asta, nu-ti mai dau voie la televizor, nu iti mai cumpar revista "X", nu iti mai dau voie sa te joci pe-afara" etc. Dar, pana la urma, nu actionati in niciunul dintre modurile precizate.
Actionand asa nu veti face decat sa-i demonstrati copilului lipsa de autoritate si sa-l determinati sa nu va mai asculte, intrucat stie ca oricum nu va fi sanctionat.

3.Tipam frecvent la copil

O greseala ce va incuraja comportamentele nepotrivite ale copilului este sa tipam adesea la el.
Putem avea impresia ca tipand il vom detemina sa ne asculte si sa fie mai receptiv, dar, in realitate, obtinem contrariul: tipetele noastre nu vor mai avea niciun impact asupra copilului, lasandu-l indiferent si si facandu-l sa nu mai vrea sa ne asculte.
Din contra, daca, in momentul in care ii explicam micutului ceva pe un ton calm, dar ferm, il putem stimula sa fie mai receptiv, comunicarea parinte-copil se va imbunatati si, implicit si relatiile dintre noi.

4. Il amenintam adesea cu pedepse

Este necesar sa invatam sa facem distinctia dintre a-i prezenta copilului consecintele clare ale unui anumit comportament al sau si a-l ameninta tot timpul cu o pedeapsa.
Si in acest caz, studiile de specialitate au demonstrat faptul ca un copil nu se va comporta mai bine atunci cand este amenintat. Dimpotriva, va fi tentat sa persiste in greseala, sa devina ascuns (intrucat se teme), sa nu mai aiba incredere in parinti si sa inventeze tot felul de minciuni.
Practic, formularea unor amenintari cu pedeapsa nu vor face decat sa deterioreze relatia parinte-copil si sa conduca la perpetuarea comportamentelor nepotrivite ale copilului.

Amenintam copilul

5. Aplicarea pedepselor corporale

Cercetarile in domeniul psihologiei copilului au aratat ca pedepsele corporale nu vor face altceva decat sa incurajeze comportamente nepotrivite, precum: cresterea agresivitatii, scaderea nivelului de empatie, tentatia de a minti pentru a scapa de pedeapsa etc.
Copilul nu va fi motivat sa adopte un anumit comportament dezirabil, ci doar sa se fereasca de pedeapsa, prin orice mijloace.

 Greseala a parintilor- aplicarea unor pedepse corporale copilului

6.Ii gasim mereu scuze copilului

Ca parinti, putem cadea usor in greseala de a-i gasi scuze copilului pentru comportamentele nepotrivite. Incercam sa gasim motive, cum ar fi ca este prea mic, ca este prea obosit, ca s-a plictisit, ca poate nu se simte bine etc..
Desigur, toti copiii au zile mai bune si unele mai putin bune, dar acest lucru nu inseamna sa le gasim tot timpul scuze si sa nu fim fermi in momentul in care au adoptat un comportament nepotrivit.
Daca vom face mereu asa, copiii vor avea tendinta de a repeta greselile facute si nu ii vor mai lua in serios pe parinti cand acestia se vor stradui sa se impuna in fata lor.

Ii gasim mereu scuze copilului

7. Nu ii acordam suficienta atentie copilului

Indiferent de cat de ocupati suntem, este nevoie sa incercam, pe cat posibil, sa-i acordam atentie copilului nostru.
Intrucat psihologii au demonstrat adesea faptul ca un procent foarte ridicat (cam 90%) dintre comportamentele nepotrivite ale copilului sunt adoptate tocmai pentru a le atrage atentia parintilor, sta in puterea noastra sa facem tot posibilul pentru a petrece cat mai mult timp in preajma copilului, pentru a-l asculta si pentru a discuta despre orice.
Nu numai ca vom reusi sa ne intarim relatia cu copilul, dar acesta va fi mai putin inclinat sa adopte anumite comportamente doar pentru a cere atentie din partea noastra.

Nu ne ascultam copilul

8.Ne criticam in mod excesiv copilul Ne criticam excesiv copilul

Criticile constante aduse copilului (de forma "nu esti in stare", "nu poti", "nu esti la fel de bun precum fratele/sora ta" etc.) nu fac altceva decat sa-l faca sa se simta neapreciat, il vor determina sa-si piarda increderea in sine si in tine. De asemenea, tot criticandu-l excesiv, il vom determina pe copil sa nu-si mai doreasca sa se implice in diverse activitati, sa devina mai retras si mai dornic sa ne atraga atentia sub orice forma, inclusiv apeland la comportamente nepotrivite.
Rolul parintilor este sa incerce sa-i restabileasca micutului increderea in sine, sa-l ajute sa se simta important, chiar si cand acesta comite greseli. De altfel, greselile fac parte din procesul de invatare, asa ca este bine sa le permitem copiilor sa se implice in cele mai diverse activitati (desigur, adecvate varstei si abilitatilor lor), astfel incat acestia sa se poata dezvolta din toate punctele de vedere.

Citeste si: Dezvoltare emotionala: Puterea cuvintelor si sentimentele copilului

9."Mituirea" copilului

Iata o alta greseala frecventa a parintilor: tentatia de a le oferi copiilor un fel de "mita" pentru a-i determina sa renunte la un anumit comportament nepotrivit. De exemplu, ne putem afla la cumparaturi, iar copilul se va plictisi si va incepe sa planga si sa se tavaleasca pe jos. Ca sa-l linistim, alegem sa-i cumparam bomboana sau jucaria preferata. Efectul nu va fi deloc benefic pentru copil, intrucat il va incuraja sa repete acel comportament sau oricare altul pe care-l consideram nepotrivit, stiind ca nu va suporta niciun fel de consecinte. Din contra, va fi primi ceea ce isi doreste.
In schimb, este adecvat sa procedam in felul urmator: ii putem oferi copilului o recompensa daca a fost ascultator la cumparaturi.

Mituirea copilului

10. Ii cerem copilului sa se stapaneasca, sa se calmeze, dar nu ii aratam cum sa faca acest lucru Nu ii aratam copilului cum ar putea sa se calmeze

Nu de putine ori ni se intampla sa-i atragem atentia copilului in felul urmator: "Sa nu te mai vad ca plangi, ca tipi, ca iar incepi sa tragi de mine etc.". Insistam deci ca micutul sa se stapaneasca, sa nu adopte comportamente care sa ne deranjeze pe noi sau pe cei din jur.
Dar scapam din vedere un lucru esential: am incercat sa-i aratam cum poate sa-si stapaneasca emotiile sau noi insine le-am fost model in acest sens?
Din pacate, exista multe situatii in care ne infuriem si nu suntem capabili sa ne calmam. Spre exemplu, suntem la restaurant cu copilul si ospatarul nu ne-a servit exact cu ceea ce am solicitat. In loc sa ne apucam sa tipam si sa-l amenintam ca ii vom spune sefului ce a facut pentru a fi dat afara, mai bine ne straduim sa-i aratam copilului un alt mod de a infrunta situatia creata: tragem in aer in piept si il vom chema pe ospatar sa ne explice de ce nu a onorat comanda solicitata.
De altfel, specialistii ne avertizeaza ca doar solicitandu-i copilului sa se stapaneasca, fara a-i arata si modalitatile cum sa faca acest lucru, nu il vom determina sa adopte un anumit comportament dezirabil. Din contra, fara sa ne dam seama, il vom incuraja sa repete un comportament nepotrivit si nu ii vom oferi sansa de a deveni un model pentru el.

Citeste si: Cele mai bune trucuri pentru a calma un copil in criza de nervi

Cunosti si alte greseli ale parintilor, in afara celor mentionate mai sus, prin care acestia isi pot incuraja copiii sa adopte un comportament nepotrivit?

Surse:
https://www.care.com/a/disciplining-children-10-common-mistakes-parents-make-20150715010905
http://childparenting.about.com/od/behaviordiscipline/fl/7-Ways-Parents-Unwittingly-Encourage-Bad-Behavior-in-Kids.htm
http://www.focusonthefamily.com/parenting/effective-biblical-discipline/why-kids-misbehave/why-kids-misbehave
http://www.parents.com/parenting/better-parenting/style/when-good-parents-set-bad-examples/
http://www.twu.edu/downloads/counseling/E-18_Why_Do_Children_Misbehave.pdf

 

Articolul urmator
6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească
6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Descifrăm limbajul iubirii la copii! Moduri prin care cel mic îți arată că te iubește, în funcție de etapa lui de dezvoltare
    Descifrăm limbajul iubirii la copii! Moduri prin care cel mic îți arată că te iubește, în funcție de etapa lui de dezvoltare

    Ce sentiment e mai frumos decât să primești semne de iubire din partea copilului tău? Uite care sunt modurile prin care copiii își exprimă iubirea, în funcție de...

    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică
    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

    Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost lumea noastră fără muzică? Nici noi! De fapt, nici nu vrem să ne gândim la așa ceva. Muzică are puterea de a aduce oamenii...

    Parinții ai căror copii au comportamente nepotrivite sau infracționale vor fi pedepsiți prin lege. Propunere legislativă în China
    Parinții ai căror copii au comportamente nepotrivite sau infracționale vor fi pedepsiți prin lege. Propunere legislativă în China

    Sunt părinții responsabili pentru faptele copiilor? Sigur că sunt. Asta spune o lege care va pedepsi părinții pentru comportamentele nepotrivite sau infracționale ale copiilor lor.

    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor
    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor

    Cu toții știm că rolul mamei este important în creșterea unui copil. Însă, nu la fel de mult se știe și despre rolul tatălui. Pentru o dezvoltare armonioasă, copilul are...

    Momentul în care Dalai Lama sărută un băiețel pe buze. Acesta nu a fost singurul gest nepotrivit pentru care și-a cerut scuze
    Momentul în care Dalai Lama sărută un băiețel pe buze. Acesta nu a fost singurul gest nepotrivit pentru care și-a cerut scuze

    Liderul spiritual Dalai Lama și-a cerut scuze public după ce a sărutat un băiețel pe gură și apoi l-a rugat să-i „sugă limba”. Momentul a avut loc la un eveniment public...

    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul
    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul

    Printre provocările pe care le ai când ești mama unui copil aflat în perioada adolescenței se numără și aceasta: zi de zi trebuie să te „lupți” pentru a-l...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    © 2024 Qbebe