40 de trucuri care te vor ajuta să crești un copil grozav!

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dorința cea mai mare a unui părinte este să aibă un copil sănătos, fericit, capabil să se descurce în cele mai diverse situații, care să fie apreciat și iubit de cei din jur. În acest scop, facem toate eforturile posibile, încă din primele zile de viață ale acestuia. Alături de dragostea și de răbdarea noastră, pentru a crește un copil grozav este necesar să ținem cont și de sfaturi date de către specialiști. Să aflăm care sunt acestea, precum și ce ar trebui să facem pentru a le pune cât mai bine în practică în viața de zi cu zi.

Ce poți să faci pentru a crește un copil extraordinar

Străduiește-te să te comporți cu copilul tău bazându-te pe aceste principii: grija, angajamentul față de el, relaxarea, dăruirea de afecțiune
Pentru a avea un copil grozav,  fericit și capabil să se descurce în viața de zi cu zi, ar trebui să încercăm să ne îndeplinim următoarele obiective:
Să fim mereu vigilenți - Acest demers nu presupune să facem totul în locul lui și să credem că este mereu în pericol, ci să fim receptivi la nevoile sale, să-i arătăm din plin susținerea noastră
Să fim cât mai relaxați- Chiar dacă nu este ușor să ajungem să ne și relaxăm, este foarte important să facem acest lucru pentru copil. Numai așa îi vom transmite o stare de bine, de încredere.
Să îi arătăm din plin afecțiunea noastră- Fie că este vorba despre îmbrățișări, mângâieri sau vorbe de alint, copilul le va primi pe acestea cu mare bucurie. Îl vom ajuta mai mult decât ne imaginăm, în condițiile în care se va simți iubit, va avea o mai mare stimă de sine și va fi mai puțin predispus stărilor de anxietate. Toate acestea vor crea premisa unei bune dezvoltări, din toate punctele de vedere.

Ascultă-ți mereu copilul
Deși este o adevărată provocare să facem față presiunilor la care suntem supuși zi de zi, este esențial să le acordăm copiilor noștri șansa de a-i asculta.
Dacă vom putea să le arătăm cât de importanți sunt pentru noi, că se pot baza oricând pe sprijinul nostru, copiii vor învăța să fie mai empatici. De asemenea, legăturile dintre noi vor deveni tot mai strânse.

Străduiește-te să fii cât mai puțin un părinte „elicopter"
A fi un astfel de părinte presupune să te implici exagerat de mult în viața copilului tău.
Dar pentru a crește un copil grozav, care să fie cât mai independent, să-și rezolve singur problemele, este necesar să încerci să nu mai fii un „părinte elicopter".
Pentru binele său va trebui să găsești echilibrul dintre grija constantă, preocuparea pentru binele său și acordarea posibilității să învețe cum să-și poarte și singur de grijă. Numai așa îl vei ajuta să devină un adult responsabil.

Încă de când este mic, un copil are nevoie să fie expus elementelor ce-i vor permite o bună dezvoltare intelectuală
De exemplu, specialiștii ne recomandă, pentru a crește un copil grozav, să-l ducem la lecții ce-i vor permite să utilizeze un instrument muzical. Printre abilitățile pe care le va dobândi, se numără:
• Va avea o mai bună capacitate de memorare, de învățare
• Va deveni mai perseverent, mai răbdător
• Își va îmbunătăți capacitatea de atenție și de a fi receptiv la lumea din jur
• Își va îmbunătăți coordonarea mână-ochi
• Va avea mai multă încredere în sine
• Va avea un sentiment de împlinire etc.
În același timp, o alimentație sănătoasă poate să-i permită copilului să aibă parte de o dezvoltare cognitivă optimă. Inserează, pe cât posibil, în alimentația de zi cu zi, oricare dintre alimentele de mai jos:
• pește
• cereale integrale
• ouă
• legume puternic colorate
• nuci și semințe
• iaurt și lapte
• fructe de pădure etc..
Nu în ultimul rând, studii recente au arătat că un copil ce vine adesea în contact cu natura are toate șansele să se dezvolte armonios, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional și cognitiv. Iată de ce este esențial să-l obișnuiești să ieșiți în aer liber cât mai des, bucurându-vă de ceea ce oferă natura!

Ferește-ți copilul, pe cât posibil, de lucrurile artificiale
Indiferent că este vorba despre alimente sau despre lucruri ce-l înconjoară pe copil, cele ce sunt artificiale îi pot dăuna grav sănătății și comportamentului.
De pildă, specialiștii spun că mare parte a coloranților și conservanților îl vor expune pe copil la hiperactivitate, la anxietate, la o creștere necontrolată în greutate sau la diverse afecțiuni (um ar fi astmul, eczeme etc.).
Mult mai bine va fi ca în preajma copilului să se afle lucruri obținute pe cale cât mai naturală, care să nu-i afecteze starea fizică și psihică.

Este bine să ne cerem scuze față de copil atunci când greșim
Deși ne-am dori să avem mereu dreptate și să le dăm cele mai bune sfaturi copiilor noștri, se poate întâmpla ca experiența noastră să nu dea roadele așteptate. În acest context, vom face tot felul de greșeli, pentru care va trebui să le cerem scuze acestora.
Procedând așa, copiii vor învăța că este normal să facem și greșeli, pot învăța și ei, la rândul lor, din greșelile noastre, iar relațiile dintre noi pot deveni mai solide.

Nu acorda o importanță prea mare lucrurilor mărunte
Ca să avem energia și răgazul să ne ocupăm așa cum trebuie de ai noștri copii, să-i ajutăm să devină împliniți pe toate planurile, trebuie să fim capabili să mai trecem cu vederea din lucrurile mărunte.
Spre exemplu, o notă mai mică a copilului la un test ce nu contează nicăieri, faptul că s-a risipit mai mult suc/mâncare ca de obicei etc. toate acestea trebuie cumva date la o parte, astfel încât să ne concentrăm asupra aspectelor cu adevărat importante, cum ar fi viața de familie, modul în care ne vom educa micuțul pentru a se descurca în cele mai diverse situații.

Nu ezita să-ți și lauzi copilul
Studiile din domeniul psihologiei infantile au demonstrat faptul că unul dintre „secretele" ce ne pot ajuta să creștem un copil grozav va fi ca mai degrabă să-l lăudăm pentru comportamentele negative, în loc să-i aducem mereu critici pentru cele indezirabile.

Citește și: Greșeli pe care părinții le fac când își laudă copiii

Învață-l pe copil să se concentreze mai degrabă asupra călătoriilor și nu asupra destinațiilor
Ca să-l ajuți pe copilul tău să fie grozav și din punct de vedere al capacității de a-și rezolva problemele și de a gestiona eșecurile, este necesar să nu vorbești cu el numai despre importanța rezultatelor.
Mult mai sănătos va fi ca el să știe că, până la un anumit rezultat, avem de făcut un drum, pe parcursul căruia putem învăța mai mult decât ne imaginăm.

Fiți cât mai realiști și nu vă lăudați copiii în mod „gratuit"

Pentru a nu crește un copil narcisist, ci unul grozav, care să-și cunoască punctele tari și pe cele slabe, nu este indicat să îl lăudați în momentele în care nu i se cuvine.
Mai indicat va fi să fiți echilibrați și să încercați să-l lăudați când considerați că merită într-adevăr.

Asigură-te că al tău copil învață să fie respectuos, că știe bunele maniere
Oricare dintre aceste elemente se leagă, de fapt, de transformarea copilului tău într-un adolescent și ulterior într-un adult grozav, care va fi apreciat oriunde se va duce.

Învață-l pe copil că nu i se cuvine totul
Dacă îți dorești să ai un copil altruist, capabil să împartă și să coopereze cu ceilalți, învață-l de mic să facă diferența dintre „al meu/al tău/ al lui/al ei." Vei vedea, cu timpul, cât de bine a fost că ai insistat asupra acestui aspect!

Arată-i ce înseamnă o familie unită
Studiile de specialitate au arătat de mai multe ori că micuții noștri au nevoie să simtă că fac parte dintr-o familie. De aceea, este indicat să înce rcăm să creăm cât mai des momente care să ne aducă laolaltă. De exemplu, mesele în familie vor fi o ocazie excelentă de a comunica, de a ne simți bine împreună și de a deprinde obiceiuri alimentare sănătoase.
Datorită deprinderii de a lua masa în familie, putem avea copii ce se vor transforma în adulți mai responsabili și mai deschiși către o viață sănătoasă.

Masa in familie

Jucați-vă fără a evidenția neapărat ideea de competiție
În vederea unei dezvoltări armonioase a copiilor, psihologii ne sfătuiesc să ne jucăm cât mai mult cu ei. Nu va fi însă necesar să le insuflăm ideea de competiție, întrucât viața va ajunge să îi învețe ce presupune aceasta.
Va fi suficient să-i obișnuim să se joace simplu, bucurându-se de copilărie și învățând totodată lucruri noi, într-o manieră cât mai distractivă.

Ai grijă să-ți implici micuțul în jocuri variate
Pentru a înlesni dezvoltarea optimă a copilului tău, de tine va depinde să-l implici în jocuri menite să-l stimuleze din mai multe puncte de vedere.
Specialiștii recomandă ca un copil să aibă parte atât de jocuri ce presupun creativitate, imaginație, cât și îndemânare și activitate fizică.

Citiți cât mai mult
Experții ne sfătuiesc, în vederea dezvoltării inteligenței copiilor, să începem să le citim încă din primele luni de viață. Procedând așa, ei vor dobândi mai rapid achiziții de limbaj, își vor îmbunătăți memoria, atenția și capacitatea de a fi receptivi.
Pe măsură ce cresc, micuții noștri își pot perfecționa asemenea abilități, cu precădere când vor ajunge la școală.
Nu în ultimul rând, dacă vrei ca al tău copil să îndrăgească lectura, fii tu însăți un model pentru el, citind cât de des poți.

Mama si fetita ei citesc fiecare

Nu ezita să-ți implici micuțul în activități casnice
Un copil poate deprinde mai multe abilități decât îți închipui dacă va fi implicat de mic în diverse activități casnice.
Ai grijă să le alegi pe cele adecvate vârstei sale și vei vedea că al tău copil va ajunge să fie încântat că se ocupă și cu așa ceva. Îi va folosi foarte mult în viața de adult!

Citește și: Copiii care își ajută părinții în treburile casnice au șanse mai mari să fie adulți de succes

Arată-i că există oameni care au nevoie de ajutor
Ca să crești un copil grozav, care să fie empatic, blând și înțelept, implică-l de mic în activități cum ar fi voluntariatul, să ajutați un vecin sau o rudă bolnavă etc.
Cu cât va fi implicat de la o vârstă mai fragedă în asemenea acțiuni, cu atât mai mult copilul le va percepe ca fiind firești și va înțelege că este bine să le întreprindă.

Nu neglija orele de culcare ale copilului tău
Studii efectuate pe mai mult de 11.000 de copii, cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani, au evidențiart faptul că aceia care au beneficiat de ore rezonabile de culcare au abilități cognitive mai bune decât aceia ce nu au avut așa ceva.
Cu alte cuvinte, un copil va deveni mai inteligent și dacă va avea parte de suficiente ore de somn.

Expune-ți copilul la o anumită formă de spiritualitate
Un studiu efectuat în Canada a arătat că acei micuți ce au fost expuși de la o vârstă fragedă la o anumită formă de spiritualitate (nu este vorba neapărat de religie, ci și de discuții privitoare, de pildă, la importanța de a-i ajuta pe cei în suferință sau de a fi recunoscători pentru ceeea ce au ) vor fi mai fericiți decât aceia ce nu avut parte de așa ceva.

Nu uita să-l pui la curent cu noutățile
Pe măsură ce crește, un copil are nevoie să fie cât mai conectat cu lumea. Din acest motiv, de tine va depinde să-i comunici, în conformitate cu vârsta sa, ce se mai întâmplă.

Arată-i copilului lumea din jur
Pentru ca al tău copil să învețe cât mai multe lucruri noi, nu ezitați și călătoriți cât mai des. Va fi ideal să-i puteți arăta noi locuri, noi culturi, astfel încât să-și lărgească universul cunoașterii.

Familie in masina

Nu acorda o importanță prea mare anumitor comportamente
Ca să ai un copil grozav, ce va fi capabil să-și gestioneze emoțiile și să învețe din greșeli, nu este bine să intervii în forță ori de câte ori sesizezi un comportament indezirabil.
Mult mai indicat este să ignori micile astfel de comportamente (precum mici „crize emoționale" în public) și să-l înveți pe copil în momentele în care este calm, iar lucrurile merg bine.

Trucuri menite să te ajute să crești un adolescent grozav

Încearcă să adopți un stil de parenting cât mai echilibrat
Dacă vrei ca al tău copil să nu ajungă, de exemplu, să fie „prada" unor vicii precum consumul de alcool, este esențial să puteți găsi echilibrul dintre a fi autoritari și a fi și permisivi. Ideea este să-i puteți transmite mesajul că nu poate face numai ceea ce vrea, dar că îi acordați totuși o anumită libertate și că se poate baza oricând pe voi.
De pildă, studiile au arătat că adolescenții ce au obiceiul de a bea mult la petreceri au părinți prea autoritari sau prea indulgenți.

Încearcă să-l lași să-și exprime propriile dorințe

Pe măsură ce copilul tău crește, așteaptă-te ca dorințele, aspirațiile sale să fie tot mai mari.
Pentru ca acesta să nu acumuleze frustrări, iar tensiunile dintre voi să devină mai serioase, cu precădere în perioada adolescenței este indicat să-l lași să spună ceea ce dorește.
Chiar dacă te temi de ce-ți va răspunde, fii deschisă și întreabă-l direct: „Ce-ți dorești de fapt?". Vei observa că relația dintre noi va putea deveni mult mai bună, în condițiile în care copilul va simți că-l înțelegi, că-i ești alături.

Mama si fiica adolescenta

Regândește-ți rolul
În loc să-ți asumi rolul de a fi tu un lider pentru copilul tău, lasă-l și pe el să fie lider pentru tine. Mai exact, acceptă ca, uneori, să fii tu cea care învață câte ceva de la copilul tău.
Va fi un demers ambelor părți, iar legătura dintre voi va deveni mai puternică, mai frumoasă.

Ai mare grijă ce ton folosești când îți disciplinezi copilul
Un studiu recent a arătat că, dacă vrei să ai rezultate bune când disciplinezi un adolescent de 13 ani, să folosești un ton ferm, dar blând și calm totodată. Așa vei avea mai multe șanse ca acesta să te asculte și să învețe că agresivitatea la nivel verbal nu este bună în nicio situație.

Renunță la stereotipurile de gen
Psihologii consideră că stereotipurile de gen (cum ar fi „Albastrul este pentru băieți, iar rozul este pentru fete") le pot fi nocive adolescenților, în condițiile în care aceștia pot ajunge să nu se simtă bine cu propriul corp, să aibă o stimă de sine scăzută, o reticență în a-și exprima emoțiile (de exemplu, stereotipul că băieții trebuie să se comporte precum bărbații îl poate determina pe copilul tău să se închidă în sine).

Abține-te să faci comentarii negative pe tema dorințelor copilului tău
Chiar dacă poți avea momente când ți se pare că tot ceea ce îți dorește copilul este periculos sau nepotrivit vârstei sale, abține-te să-i spui mereu lucruri negative.
Ia în calcul faptul că dorințele sale sunt o dovadă a voinței de a-și contura identitatea și străduiește-te să găsești câte un compromis pentru a nu-l face să aibă senzația că nu pui deloc preț pe ceea ce vrea, că nu îl asculți.

Nu-i arăta copilului că nu ești nicicând mulțumită de cum a rezolvat o problemă
Ca să nu ai conflicte cu copilul ajuns la adolescență, iar acesta să devină o persoană aptă să ia propriile decizii și să-și rezolve problemele fără a apela mereu la tine, abține-te de la a-i spune că nu a făcut bine un anumit lucru. Nu insista doar că ceea ce spui tu e bine.
Mai indicat va fi să-i accepți punctul de vedere, opțiunile și să te bucuri că începe tot mai mult să se descurce și singur.

Nu interveni de fiecare dată când se află într-un conflict
Nu va fi ușor să nu te implici dacă al tău copil, ajuns la adolescență, a intrat într-un conflict.
Cu toate acestea, studiile din domeniu arată că va fi spre binele său să-l lași să-și rezolve și singur problemele. Procedând așa, îl vei învăța să fie mult mai responsabil și mai capabil să găsească soluții.

Lasă-ți adolescentul să se implice și în activitățile casnice
La fel ca și în cazul copiilor mai mici, poți să crești un adolescent grozav, responsabil și capabil să aibă singur grijă de el, dacă-l vei implica în diverse activități casnice.

Nu-ți amenința mereu copilul cu pedeapse
Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că, pentru ca un adolescent să fie mai calm și mai echilibrat, să nu-l amenințăm mereu că-l pedepsim.
Mult mai indicat va fi, ca să-l orientăm spre comportamente cât mai pozitive, să-i dăm explicații clare și, când va face un lucru bun, să-l lăudăm.

Nu posta diverse comentarii răutăcioase pe rețeaua de socializare pe care este înscris copilul tău
Deși poți fi tentată să postezi diverse comentarii mai puțin amabile pe rețeaua de socializare pe care este înscris copilul, specialiștii îți recomandă să renunți la această idee.
Dacă vei face asemenea comentarii, copilul tău se va simți rușinat, lipsit de intimitate, iar relațiile dintre voi pot deveni tensionate.

Voi știați până acum de aceste trucuri, menite să ne fie mai ușor în a crește un copil grozav?

Surse:
www.bestlifeonline.com, www.teenspeak.org, www.verywellfamily.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare
  Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare

  Fiecare părinte își dorește să aibă un copil realizat și care să se bucure de succes în viață. Îți explicăm în continuare cum trebuie să procedezi pentru...

  Dacă vrei să crești un copil spectaculos, spune-i NU
  Dacă vrei să crești un copil spectaculos, spune-i NU

  Oare cum ar decurge viața pentru oricare dintre noi dacă nu am avea limite? Imaginează-ți cât de multă nevoie de limite are copilul tău, care abia acum începe să exploreze...

  5 teste de prietenie pentru copii care îi vor ajuta să afle mai multe despre amicii lor
  5 teste de prietenie pentru copii care îi vor ajuta să afle mai multe despre amicii lor

  „Prietenul adevărat la nevoie se cunoaște” sau „Prietenia este o floare ce nu înflorește la margine de drum” sunt doar câteva dintre proverbele rămase...

  8 trucuri pe care părinții care au copii reușiți le aplică în fiecare zi
  8 trucuri pe care părinții care au copii reușiți le aplică în fiecare zi

  Fiecare părinte decide ce este mai bine pentru copilul său, însă este mai mult decât clar că stilul de parenting are o influență majoră asupra viitorului acestuia și...

  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

  Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

  Cum să crești copii care știu cum să se înfurie
  Cum să crești copii care știu cum să se înfurie

  Odată ce devii mamă, printre provocările pe care le ai de înfruntat se regăsesc și situațiile în care trebuie să-ți calmezi copilul furios. Deși te simți adesea...

  Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi
  Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

  Când ai un copil care crede că totul i se cuvine, începi să te întrebi unde ai greșit ca părinte. Oare l-ai răsfățat prea mult? Oare ai cedat prea ușor, de prea...

  © 2023 Qbebe