Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

4 secrete care te vor ajuta să crești un copil încrezător

De unde le vine copiilor ideea ca trebuie sa fie mai buni decât restul lumii? Se pare că vina aparține părinților. Dacă îți lauzi prea mult copilul îl poți transforma într-un narcisist, iar dacă nu îl încurajezi să se comporte precum simte, poate ajunge frustrat. Îți împărtășim câteva secrete care te vor ajuta să crești un copil încrezător.

Informații despre a crește un copil încrezător și despre narcisism

În calitate de părinți, responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că cei mici dezvoltă o gamă vastă de abilități de viață și sociale încât să poată naviga prin perioada maturității (și prin lume) cu succes. O abilitate critică pe care orice copil ar trebui să o dețină în "arsenal" este încrederea în sine. Încrederea în sine este un instrument remarcabil care ne conferă posibilitatea să face față cu brio oricăror provocări în viață, să urmărim acele lucruri care ne fac fericiți, să nu ținem cont de negativitatea din jur, să ne gestionăm temerile și să ieșim din zona de confort, să dezvoltăm o mentalitate pozitivă, să navigăm mai ușor prin relații și situații sociale. Pe scurt, încrederea este un lucru de care avem nevoie pentru a deveni cea mai fericită și de succes variantă a propriei persoane. Însă învățarea încrederii nu este întotdeauna o sarcină ușoară.

secrete pentru a creste un copil increzator

În ceea ce privește părinții care își privesc copiii drept mai speciali decât orice altă ființă, este posibil să sădească un sentiment de superioritate în ei, conform unei cercetări publicate în Revista de Psihologie a Pesonalității și Socială. Acest lucru nu înseamnă însă că trebuie să îi privezi de dragoste necondiționată. De fapt, pe măsură ce cresc, căldura și sprijinul părintesc reprezintă abilități cheie pentru creșterea unor copii fericiți și încrezători și nu a unora care sunt centrați pe propria persoană. Iar lauda este ceva bun, atâta timp cât este realizată corespunzător.

Căutând să înțeleagă modul în care narcisismul se dezvoltă la copii, cercetătorii au chestionat un grup de părinți și copiii lor școlari (cu vârste cuprinse între 7-12 ani) de 4 ori într-un interval de 18 luni. Chestionarul era menit să indice care părinți și-au supraestimat copiii în funcție de ce merită în viață sau de cât de speciali sunt. Părinții au răspuns de asemenea la întrebări menite să declanșeze căldură emoțională, precum "vreau ca al meu copil să știe că îl iubesc"; cercetătorii au utilizat instrumente de măsură comportamentale pentru a estima nivelurile de încredere în sine și narcisism în rândul copiilor.

În mod evident, părinții care au avut o părere prea bună cu privire la copiii lor au avut tendința de a fi înzestrați cu copii narcisiști. Aceiași copii însă nu au avut cele mai ridicate niveluri de încredere în sine. În schimb, copiii încrezători au fost cei ai căror părinți au prezentat un nivel ridicat de căldură emoțională.

Contrar părerii majorității, narcisismul nu presupune o doză mare de încredere în sine. În timp ce un copil încrezător în sine crede că este la fel de bun ca și ceilalți, un narcisist crede că el este mai bun. Ceea ce, destul de bizar, poate fi de fapt un indicator al unui nivel de stimă de sine redusă. Conform psihoterapeutului Dana Dorfman specializată în parenting, narcisismul apare atunci când o persoană este incapabilă să tolereze gânduri și sentimente negative despre sine însuși.

Vestea bună este că nu îți poți iubi prea mult bebelușul și nu îl poți copleși cu prea multă atenție. Dar odată ajuns la vârsta de preșcolar, poți direcționa acea dragoste necondiționată într-un mod care încurajează un respect de sine sănătos și chiar începe să pună bazele compasiunii.

Secrete care te vor ajuta să crești un copil încrezător

1. Laudă anumite comportamente. Deoarece îți iubești copilul mai presus decât orice, este tentant să îl copleșești cu tot felul de complimente, precum "ești atât de deștept". Dar acestea pot determina copiii să se bazaze pe laude externe pentru a se simți bine cu propria persoană. Dacă recunoști, pe de altă parte, o reușită ce privește o anume activitate, vei reîntări ideile de tenacitate și muncă asiduă care stimulează încrederea în sine, conform psihoterapeutului Dana Dorfman. În loc să îi spui copilului tău că este un băiat bun că se joacă frumos cu prietenul său, îi poți spune că îți place că a acceptat să împartă mașina cu cel cu care se joacă.

secrete care te vor ajuta sa cresti un copil increzator
2. Laudă realizările din perspectiva sa. Atunci când copilul tău a deprins o nouă abilitate precum antrenamentul la oliță, ajută-l să se simtă bine că a reușit. Înainte să îi spui că ești mândru de el, întreabă-l dacă este mândru de sine. Entuziasmul și încurajarea din partea ta reprezintă un bonus, dar nu sunt prioritare. Abilitatea de a simți competența și capacitatea este ceea ce îi ajută pe oameni să se simtă bine cu ei înșiși.
3. Ajută-l să își eticheteze sentimentele. Lipsa de empatie este apanajul narcisismului. Și cu toate că abilitatea de a înțelege sentimentele altei persoane se va dezvolta abia mai târziu, ajutându-ți copilul să înțeleagă propriile sentimente poate fi mai ușor pentru el să recunoacă acele emoții într-o altă persoană când va mai crește. Atunci când copilul experimentează o emoție îi poți spune pare că ești supărat acum sau că ești nervos. Poți folosi experiențele emoționale din cărți sau desene animate; întreabă copilul cum crezi că se simte un anumit personaj.
4. Acordă atenție propriilor nesiguranțe. Adeseori părinții încearcă să compenseze pentru propriile deficiențe lăudând excesiv copilul. Cu cât ești mai conștient de tine și tolerezi aspecte ale propriei persoane care nu îți plac atât de mult, cu atât ești mai mult de ajutor copilului tău.

În final, nu uita, dacă îți supraestimezi copilul nu înseamnă că îl iubești mai mult, iar dacă alegi să nu îl supraapreciezi nu înseamnă că va dezvolta un respect scăzut de sine. Vei demonstra căldură emoțională și nu o laudă fără oprire, ceea ce ajută copiii să se transforme în niște adulți veseli și încrezători. Prin urmare, în loc să îi spui copilului tău că este un superstar, mai bine spune-i cât de mult îl iubești. Dragostea necondiționată este fundamentul, iar încrederea sunt aripile cu care copiii își vor lua zborul.

Citește și: 10 lucruri pe care să le faci ca să ai un copil încrezător 

Surse:
www.whattoexpect.com; www.psychologytoday.com; http://kidsstuffworld.com

5 moduri simple care te ajută să crești un copil fericit

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Gestul diversificării care te ajută să crești un copil fără mofturi la mâncare
  Gestul diversificării care te ajută să crești un copil fără mofturi la mâncare

  Diversificarea reprezintă o piatră de încercare pentru orice părinte, prin urmare este important să apelezi uneori la strategii nebănuite. Iată cum un gest aparent banal poate...

  Beneficiile uleiului de pește: Cum te ajută să crești un copil sănătos
  Beneficiile uleiului de pește: Cum te ajută să crești un copil sănătos

  Oricare dintre noi știe că, în vederea unei dezvoltări armonioase a copilului, dieta echilibrată, activitățile fizice și somnul de calitate sunt esențiale. În afară de...

  3 secrete pentru o casnicie fericita
  3 secrete pentru o casnicie fericita

  De multe ori oamenii isi complica singuri viata. In loc sa aplice solutii simple, ei alearga dupa himere care nu fac decat sa le complice existenta. Iar daca iti doresti o casnicie fericita...

  8 semne secrete ca e barbatul perfect ca sa-l iei de sot
  8 semne secrete ca e barbatul perfect ca sa-l iei de sot

  Daca ai primit sau urmeaza o cerere in casatorie, dar inca nu esti hotarata daca sa accepti sau nu, ia o foaie de hartie si raspunde cu sinceritate la urmatoarele intrebari.

  3 sfaturi sa cresti tensiunea sexuala in cuplu
  3 sfaturi sa cresti tensiunea sexuala in cuplu

  In orice cuplu de lunga durata exista momente in care rutina incepe sa-si faca de cap. Totul e sa nu-i permiteti. Iata 3 sfaturi care va vor creste tensiunea sexuala, asa cum era la...

  Scaunul de masă pentru copil: cele 5 criterii care te vor ajuta să faci cea mai bună investiție
  Scaunul de masă pentru copil: cele 5 criterii care te vor ajuta să faci cea mai bună investiție

  Este foarte important ca educația la masă să înceapă de la vârste fragede, pentru ca cel mic să se dezvolte cu micile reguli bine înrădăcinate. Cel mai bun ajutor...

  19 gânduri secrete pe care toate femeile le au în timpul nașterii prin cezariană
  19 gânduri secrete pe care toate femeile le au în timpul nașterii prin cezariană

  Nașterea prin cezariană, dat fiind faptul că este o intervenție medicală importantă, conduce la o serie de gânduri secrete pe care femeile ajung să le experimenteze. Sunt...

  © 2019 Qbebe