Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Copilul cel mai mare este și cel mai responsabil, spun studiile

Odată ce avem mai mulți copii, începem să ne întrebăm dacă într-adevăr există anumite trăsături de caracter ce sunt caracteristice mai ales copiilor mai mari și unele care-i vor defini mai degrabă pe cei mai mici. Parcurgând articolul de mai jos, vom intra în tainele descoperirilor oamenilor de știință, ce au constatat că există anumite însușiri ce sunt mai prezente la primii născuți. Printre acestea se află și capacitatea de a fi mai responsabili. În plus, putem descoperi și câteva sfaturi venite din partea specialiștilor, care să ne ajute să gestionăm cât mai eficient relația cu fiecare dintre copiii noștri, astfel încât să evităm, pe cât posibil, să se simtă prea copleșiti de responsabilități sau, dimpotrivă, neglijați.

Cum influențează ordinea nașterii personalitatea copilului-Concluziile unor studii

Studiu al „Universității din Varșovia" (Polonia) și al „Universității Stanford" (SUA)
Plecând de la concluziii ale unor cercetări anterioare (din 1996) experții din cadrul celor două universități au realizat un nou studiu în anul 2003. Acesta a fost publicat în „Journal of Personality and Social Psychology" și a vizat modul în care anumite trăsături de personalitate se conturează în funcție de ordinea nașterii. Astfel, s-au analizat 196 de copii, care erau frații cei mai mari dintr-o familie, cei mijlocii și cei mai mici. În funcție de anumite însușiri (ascultător/neascultător, stabil emoțional/instabil, responsabil/iresponsabil) s-au constatat următoarele:
• Primii născuți erau cei mai ascultători și mai stabili din punct de vedere emoțional, în timp ce ultimii născuți erau neascultători
• Frații mai mari erau cei mai responsabili, iar cei mai mici erau cei mai iresponsabili
Coordonatorii studiului au sesizat  și că ultimii născuți într-o familie aveau tendința să fie mai rebeli decât restul fraților.

Studiu realizat în Marea Britanie
În anul 2015, „YouGov" (O companie internațională care se ocupă de efectuarea unor analize, a unor cercetări de piață și are sediul în Marea Britanie) a lansat un studiu prin care să se demonstreze dacă ordinea nașterii poate influența personalitatea cuiva pe tot parcursul vieții. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, s-a apelat la un număr de 1782 de cetățeni britanici, cărora li s-a cerut să-și exprime opinia în ceea ce privește trăsăturile de personalitate ale fraților cei mai mari, mijlocii și mici. Ulterior, cercetătorii au făcut o selecție privind opiniile despre primul și ultimul născut, alegând familiile în care exista mai mult decât un copil.

În urma colectării datelor, s-au obținut aceste rezultate:
• 54% dintre frații cei mai mari au spus că sunt mai responsabili decât frații lor mai mici. Doar 31% dintre cei mai mici au afirmat că și ei sunt responsabili
• 46% dintre frații care erau cei mai mici au afirmat că ei sunt cei mai amuzanți de familie, în timp ce doar 36% dintre frații cei mai mari au precizat acest lucru
De asemenea, persoanele care aveau statutul de frații cei mai mari s-au autocaracterizat ca fiind cei care au cele mai mari responsabilități, în timp ce persoanele care erau frați mai mici au recunoscut că se simt mai relaxați și fără prea multe responsabilități.

Nu în ultimul rând, în urma studiului s-a observat că frații cei mai mari erau cei care erau nevoiți să învețe să se organizeze mai bine, să-și stabilească mai bine prioritățile, în condițiile în care atenția părinților este îndreptată, adesea, mai ales asupra fraților mai mici.
După apariția acestui studiu, psihologii au afirmat că acesta poate să arate o tendință dominantă în cadrul familiilor în care sunt mai mulți copii și anume că frații mai mari ajung să devină mai responsabili de la o vârstă mai fragedă. Cu toate acestea, se precizează că este nevoie de cercetări mai ample pentru a se vedea într-adevăr dacă se poate vorbi despre o caracteristică generală prezentă în familiile în care există mai mult de 1 copil și anume că primul născut este cel mai responsabil și are cele mai mari șanse de a avea succes în viață din acest motiv.

Alături de aceste studii, când este vorba despre confirmarea faptului că primul născut dintr-o familie este într-adevăr cel mai responsabil, putem să ne raportăm și la lucrarea numită „The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us". Aceasta a fost realizată de către Jeffrey Kluger, senior editor în cadrul publicației americane „Times".Unul dintre principalele aspecte pe care autorul dorește să-l dezvăluie prin cartea sa este că primii născuți într-o familie sunt și cei care au abilități mai bune de a gestiona conflictele, în condițiile în care sunt mai responsabili decât frații lor mai mici. Astfel, această abilitate devine vizibilă în momentele în care frații pot, din anumite motive, să ajungă la un conflict.

Baietel ce incearca sa impace o fetita

Copilul cel mai mare va fi cel care, de regulă, îi va împăca pe frații mai mici, acest demers familiarizându-l cu  rezolvarea conflictelor pe parcursul întregii vieții. De asemenea, tot el este cel de la care părinții așteaptă să ia inițiativa în detensionarea unei situații, chiar dacă părintele știe că va trebui să ia anumite măsuri ferme, astfel încât copiii săi să învețe ceva din experiența respectivă.

Citește și: Personalitatea copilului în funcție de ordinea nașterii

Exemple de măsuri pe care le putem lua pentru a-i susține în mod egal pe toți copiii noștri, indiferent de ordinea nașterii

Psihologii avertizează asupra următorului aspect: unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face dacă avem mai mulți copii este să le arătăm că îi susținem când simt că le este greu tocmai în urma faptului că au o anumită poziție în familie. De exemplu, va fi inspirat să-i spunem copilului mijlociu: „Știu că e greu să fii copilul mjilociu. Fratele/sora ta mai mare face mereu câte un lucru nou pe care ai vrea să-l înveți și tu, iar fratele/sora ta mai mică îți cere tot timpul atenția".
O altă replică, adecvată pentru copilul cel mai mic poate fi: „Dacă simți că frații tăi nu se joacă destul cu tine sau că mami și tati nu au stat cu tine mai mult, spune-ne!"
Validând emoțiile copiilor noștri îi vom încuraja să vorbească despre ele și să vadă că le suntem oricând alături.

În funcție de ordinea nașterii copiilor noștri, iată cum am putea să relaționăm cu fiecare:
Cu copilul cel mai mare
Un prim-pas pe care ar trebui să-l facem este să-l lăsăm să spună el singur dacă se simte gelos pe frații mai mici. Este modul în care-i vom demonstra că se bucură de atenția noastră, că este ascultat și ne va fi și nouă mai la îndemână să găsim soluții pentru a-l împăca într-un fel sau altul.
În plus, va trebui:
• Să-i arătăm tot timpul dragostea noastră necondiționată
• Îl vom asigura că-l iubim la fel ca pe restul copiilor noștri
• Să nu punem prea multă presiune asupra lui/ei și să-l/ să o copleșim cu prea multe responsabilități
• Să-l lăudăm de fiecare dată când vedem că a făcut ceva bun pentru frații mai mici
• Să-i respectăm nevoia de intimitate, mai ales pe măsură ce crește și să-i permitem, ori de câte ori este posibil, să iasă cu prietenii, să-și sărbătorească ziua de naștere în afara casei etc..

Cum ne putem susține copilul mijlociu
Pentru ca acesta să se simtă în largul său, ne vom strădui:
• Să-i acordărm și lui atenție, astfel încât să nu se simtă cumva prins între primul născut și mezinul familiei
• Să-l lăsăm să-și exprime opinia, să vadă că este și el ascultat
• Dacă se plânge că nu poate face un anumit lucru, pe care copilul cel mai mare îl poate face, să îi spunem că nici acesta nu a putut, la rândul lor, să-l realizeze când era de vârsta lui
• Să-i lăudăm abilitățile și să- i împărtășim succesele cu toți ceilalți

Ce ar trebui să facem pentru cel mai mic dintre copiii noștri
Una dintre cele mai mari provocări pentru un părinte care are mai mulți copii este să reușească să le dăruiască atenție în mod echilibrat pentru ca aceștia să se simtă tot timpul iubiți. Cu toate acestea, poate exista tendința, în ceea ce-l privește pe ultimul nostru născut, fie să-i dăm prea multă atenție, fie să nu îi dăm suficientă, pentru a nu-i face pe cei mai mari să nu se simtă inconfortabil.
Ca să reușim să-i putem fi alături așa cum trebuie, ar trebui să ținem cont de următoarele sfaturi:
• Să-l implicăm întotdeauna în activitățile ce-i privesc pe cei mai mari- Spre exemplu, vom lua copilul cel mai mic pentru a merge să-i luăm de la școală pe ceilalți, îl vom lua să vadă cum se descurcă frații mai mari când practică vreun sport, îl vom lăsa alături de aceștia când desfășoară o activitate acasă etc.

Trei copii ce se uita pe o carte

• Pe măsură ce crește, să-l lăsăm să se exprime liber, să spună ceea ce simte
• Să-i dăm și lui responsabilități, pe măsura vârstei și abilităților sale- Procedând așa, nu numai că-l vom ajuta să se simtă „egalul" fraților mai mari, dar nici nu-i vom împovăra pe cei mai mari cu prea multe
• Să-i explicăm permanent că nici frații/surorile mai mari nu puteau face anumite lucruri când erau de vârsta sa și că le va putea face odată ce va mai crește
• Este necesar să-l disciplinăm în aceeași măsură ca pe frații/surorile mai mari- Pentru a nu ne afla în situația în care cel mic să se sustragă mereu de la respectarea regulilor este necesar să-i explicăm, încă de la o vârstă fragedă, că este nevoie să facă și el/și ea același lucruri. În acest mod, nici nu-i vom face pe copiii mai mari să creadă că regulile sunt doar pentru ei!

Voi v-ați gândit până acum la faptul că ordinea nașterii copiilor noștri își poate pune amprenta și asupra personalității lor?

Citește și: Ce să faci ca să nu mai existe rivalitate între frați

Surse:
www.pressfrom.info, www.psychologytoday.com, www.researchgate.net, www.southernliving.com, www.npr.org

Cele 10 obiceiuri care te ajută să crești un copil responsabil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul tău poartă ochelari? Este mai deștept decât majoritatea, spun studiile
  Copilul tău poartă ochelari? Este mai deștept decât majoritatea, spun studiile

  Ați observat că unii dintre cei mai inteligenți oameni din lume au purtat sau poartă ochelari?

  Depresia favorizată de o dietă nesănătoasă? Iată ce spun studiile
  Depresia favorizată de o dietă nesănătoasă? Iată ce spun studiile

  Studii efectuate recent au arătat că între adoptarea unei diete nesănătoase și apariția depresiei există o strânsă legătură, în sensul în care dieta...

  Alăptarea chiar te ajută să slăbești? Ce spun mamele, ce demonstrează studiile
  Alăptarea chiar te ajută să slăbești? Ce spun mamele, ce demonstrează studiile

  Unul dintre primele noastre obiective de după naștere este să revenim la silueta de dinainte de sarcină. Dacă vom reuși să alăptăm, ne vom dori să profităm cât mai mult de...

  Bebelușii deprind mai bine diverse abilități când sunt în preajma altor bebeluși, spun studiile
  Bebelușii deprind mai bine diverse abilități când sunt în preajma altor bebeluși, spun studiile

  Mai multe studii au demonstrat că bebelușii care socializează cu cei de vârsta lor se vor familiariza mai repede cu diverse abilități.

  Gabriela Cristea izbucnește: „Sunt foarte nervoasă pe toate mimozele care spun că slăbesc ușor. Cântarul este cel mai mare dușman al vieții mele”
  Gabriela Cristea izbucnește: „Sunt foarte nervoasă pe toate mimozele care spun că slăbesc ușor. Cântarul este cel mai mare dușman al vieții mele”

  Gabriela Cristea a dezvăluit recent lupta ei cu kilogramele în plus și nu s-a abținut să comenteze pe seama celor care spun că au reușit să slăbească ușor.

  Studiile dovedesc că ciocolata este mai bună ca siropul în a trata tusea
  Studiile dovedesc că ciocolata este mai bună ca siropul în a trata tusea

  Dacă te numeri printre iubitorii de ciocolată, iată că cercetătorii vin cu vești fabuloase pentru tine. Se pare că aceasta este la fel de eficientă în calmarea acceselor de...

  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!
  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!

  Vești minunate! Conform datelor obținute de către experţii în sănătate publică din Statele Unite se pare că noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine!

  © 2019 Qbebe