Înlocuirea unui singur cuvânt cuvânt din vocabular îți va disciplina eficient copilul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre marile provocări pe care le ai când ești părinte este să poți găsi cuvintele potrivite, în momentele potrivite. Uneori, fără să îți dai seama, limbajul pe care îl vei folosi îl poate determina pe copil să nu fie dispus să te asculte și să creeze tensiuni între voi. Un expert în parenting spune care sunt cuvintele binevenite pentru disciplinarea cât mai eficientă a unui copil, astfel încât să îți poți atinge scopul și să eviți conflictele inutile. 

Înlocuirea unui singur cuvânt din vocabular te poate ajuta să-ți disciplinezi copilul

Tia Slightham, expert în parenting, încearcă să le ofere părinților sugestii pentru a-i ajuta să gestioneze cât mai bine cele mai diverse situații. Potrivit acesteia, utilizarea unui vocabular adecvat în fața copilului te poate scuti de numeroase neplăceri și te va aduce mai aproape de îndeplinirea obiectivelor care țin de disciplinarea acestuia. 

Într-o postare de pe TikTok din toamna anului trecut, Tia Slightham a prezentat o soluție menită să-i ajute pe părinți să depășească mai ușor obstacolele de care se pot lovi. Ea a precizat că va fi suficient să se înlocuiască un singur cuvânt din vocabular pentru a se realiza o disciplinare mai eficientă a unui copil. Mai exact, „dacă” ar trebui înlocuit de „când”. Pentru a aduce argumente în acest sens, expertul în parenting a dat câteva exemple care să arate cum poate fi folosit „când” în loc de „dacă”. În postarea menționată, a venit cu următoarele exemple: „Dacă nu ești gata de culcare, nu vei primi cărțile” sau „Dacă nu vei lua cina, nu vei primi desert.”

Tia Slightham a insistat asupra următoarei idei: utilizând „dacă” în loc de „când” poți face mai mult rău decât bine întrucât, așa cum precizează aceasta într-o intervenție pentru „The Independent”, „De fiecare dacă când spui „dacă”, deschizi calea spre o înfruntare. De fiecare dată când spui „dacă”, deschizi drumul spre o ceartă cu copilul tău. Ori de câte ori vei folosi „dacă”...vei deschide calea pentru ca un copil să te lovească pe la spate și să vadă cine va câștiga, în condițiile în care știe că nu îl vei purta forța să facă un anumit lucru.” Ceea ce recomandă ea, după cum se poate sesiza în sursa citată, este ca un părinte să i se adreseze copilului său astfel: „Când ești gata de culcare, vei primi cărțile” sau „Când îți vei termina cina va fi timpul și pentru desert.” 

Părerile despre acest sfat de parenting sunt foarte diverse în mediul online

După ce Tia Slightham a realizat postarea de pe TikTok potrivit căreia înlocuirea unui singur cuvânt din vocabular te poate ajuta să-ți disciplinezi mai eficient copilul, numeroși părinți și-au exprimat punctul de vedere cu privire la sfaturile venite din partea acesteia. O parte dintre ei au povestit că au încercat să renunțe la cuvântul „dacă” și că s-au bucurat de rezultatele așteptate. Iată câteva exemple în acest sens, care se regăsesc și pe „independent.co.uk”:

 • „Am făcut asta și am avut parte de o mare schimbare. Am lăsat-o să se exprime, iar eu am ascultat-o cu adevărat. Are șase ani și este un copil echilibrat”
 • „Începeți să faceți asta și nu veți mai avea confruntări!”
 • „Dacă” poate irosi prea mult timp și nu va mai fi răgaz pentru lucrurile care țin de „când”
 • „Enunțurile ce utilizează cuvintele „când” și „apoi” pot schimba jocul!!! Enunțurile cu „dacă”/„când” pot avea un impact important asupra copiilor, întrucât nu sunt simple amenințări sau pedepse”

fetita-in-pijama-stand-zambitoare-pe-pat-in-timp-ce-mama-sa-se-afla-in-fata-ei-si-o-tine-de-manuta

De cealaltă parte, pentru unii părinți înlocuirea cuvântului „dacă” nu este considerată o variantă care să-i ajute într-adevăr în disciplinarea copiilor. Dovezi în acest sens se pot regăsi tot în sursa menționată anterior:

 • „Când vei termina să te pregătești, deja vom fi pierdut autobuzul”. „Am nevoie de ceva care să-i mobilizeze acum, nu când vor fi ei gata”
 • „În ceea ce privește mersul la culcare, folosirea cuvântului „când” înseamnă că se vor aștepta să aibă parte de cărți în momentul în care vor fi gata, indiferent de ora care va fi. Acest lucru nu este posibil”

În cadrul intervenției sale pentru sursa citată anterior, Tia Slightham a ținut să aducă în prim-plan faptul că înlocuirea unui singur cuvânt („dacă”) din vocabular poate fi de ajutor pentru o disciplinare cât mai eficientă a unui copil, insistând și asupra ideii că va fi o soluție pentru o mai bună cooperare între părinți și copii, pentru evitarea conflictelor și pentru ca micuții să simtă că au libertatea de a alege:

„Renunțându-se la „dacă” pentru „când”, copiii vor avea posibilitatea să simtă că pot alege, vor putea să știe ce au de făcut pentru a obține lucrurile pe care și le doresc. Ideea este ca un părinte să-și exercite rolul de părinte, dar fără a face abuz de autoritate...Se încurajează cooperarea fără folosirea forței sau fără conflicte.”

Surse: independent.co.uk, news.tawpa.net, tiktok.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, tiktok.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  „Poate” - cel mai bun cuvânt din vocabularul unui părinte
  „Poate” - cel mai bun cuvânt din vocabularul unui părinte

  Când copiii mei erau mai mici, întotdeauna le răspundeam „da” sau „nu” atunci când mă întrebau sau îmi cereau ceva. Îmi amintesc...

  Prințul Harry dezvăluie primul cuvânt pe care l-a pus fiul lui. Are trei silabe!
  Prințul Harry dezvăluie primul cuvânt pe care l-a pus fiul lui. Are trei silabe!

  Într-un interviu acordat recent, Prințul Harry a vorbit despre ce înseamnă pentru el viața de tată, exprimându-și entuziasmul față de progresele pe care le face fiul...

  După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt
  După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt

  O mămică de peste granițe povestește, pe TikTok, că nu știe ce să mai facă în legătură cu fiica ei de 9 ani, care repetă obsesiv un cuvânt pe care l-a auzit la ora de...

  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient
  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient

  La început de an școlar, pe lângă un sistem imunitar puternic, cei mici au nevoie de cât mai multă energie și putere de concentrare. Lipsa atenției și agitația sunt...

  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

  Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

  Cum îți protejezi microflora intestinală pentru a lupta eficient împotriva infecțiilor virale?
  Cum îți protejezi microflora intestinală pentru a lupta eficient împotriva infecțiilor virale?

  Ne aflăm într-o perioadă dificilă a vieții noastre, în care guvernează teama de a nu ne îmbolnăvi. Totuși, să nu uităm că suntem în plin sezon al...

  Drama unui tată singur: „Fiul meu de 12 vrea să poarte rochii la școală, iar eu nu știu ce să fac”
  Drama unui tată singur: „Fiul meu de 12 vrea să poarte rochii la școală, iar eu nu știu ce să fac”

  Orice părinte își dorește să vadă cum copilul său își construiește amintiri minunate în anii de școală. De altfel, este o bucurie să știi că micuțul tău se...

  Macaulay Culkin a împlinit 40 de ani. Cum arată acum Kevin din ”Singur acasă”
  Macaulay Culkin a împlinit 40 de ani. Cum arată acum Kevin din ”Singur acasă”

  Au trecut 30 de ani de la celebra replică ”Mi-am făcut familia să dispară”. Macaulay Culkin a fost supranumit copilul-minune al cinematografiei americane, după ce a cunoscut...

  © 2022 Qbebe