16 moduri prin care să îți înveți copilul să aștepte

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi a fost cel puțin o dată în situația de a face față nerăbdării copilului când am fost nevoiți să așteptăm ceva sau pe cineva. Pentru a ne fi cât mai ușor și în acest context, ne vom putea folosi de tot felul de activități ce le vor distrage atenția de la așteptarea propriu-zisă și care îi pot ajuta să învețe lucruri noi. Din articolul de mai jos vei afla care ar fi cele mai potrivite dintre acestea, în funcție de vârsta pe care o au micuții noștri.

De ce ar trebui să ții cont atunci când vrei să îți înveți copilul să aștepte

Încurajează-ți copilul să se joace și singur
Unul dintre motivele pentru care un copil trebuie să se joace și singur este și că acest demers îl va ajuta să se poată distra oriunde și oricând, ceea ce îl va face să resimtă mai puțin „povara" așteptării.
În funcție de vârsta copilului, poți să-i pui la dispoziție mini-puzzle-uri, o tabletă sau un smartphone cu jocuri educative, dar poți și să-l încurajezi să se joace cu marionete, de-a vânătoarea de comori sau orice alte jocuri de rol alături de jucăriile preferate.
Nu numai că astfel îl vei stimula pe copil să-și dezvolte imaginația, dar va învăța să fie mai răbdător, mai independent.

Citește și: 10 Jocuri pentru a dezvolta independenta copilului

Antrenează-ți copilul în activități ce necesită răbdare
Copiii se vor obișnui să aștepte dacă vor fi implicați în activități ce presupun răbdare. Spre exemplu, plantarea florilor, realizarea unor mozaicuri, olăritul, quilling-ul, șahul etc. sunt numai bune pentru a-i determina pe copii să învețe să fie mai răbdatori, mai perseverenți.

Când știi că aveți de așteptat, nu uita să ai la tine „recuzita" necesară pentru a-ți implica micuțul în tot felul de activități
Una dintre cele mai eficiente metode pentru a-i încuraja pe copii să aibă răbdare, spun psihologii, este să avem la noi diverse obiecte menite să-i atragă în tot felul de activități.
În funcție de vârsta copilului, poți lua la tine oricare dintre următoarele lucruri: sârmă plușată, creioane colorate, hârtie, hârtie colorată, flash-carduri, baloane de săpun, mini-puzzle-uri etc.. Cu siguranță că îl vei încânta pe cel mic și vei reuși să-l atragi într-o activitate care să-i distragă atenția de la așteptarea propriu-zisă.

Pentru a avea mai multă disponibilitate să aștepte, ajută-ți copilul să vizualizeze timpul
Dacă ai un copil mai mic de 8-9 ani, care nu realizează încă delimitări în timp și nu înțelege deocamdată cum se măsoară acesta (gândirea abstractă, menită să-l ajute pe copil să înțeleagă mai bine cum să se raporteze la timp, se formează în jurul vârstei de 9 ani), îl poți obișnui mai ușor să aștepte în condițiile în care îl vei ajuta să vizualizeze anumite repere în timp.
De exemplu, nu va fi de folos să-i spui: „Mai avem de așteptat aici 15 minute", ci va fi mai pe înțelesul său să-i zici: „Vezi că tata o să vină acasă când vei vedea că soarele este deasupra acoperișului casei din fața noastră". Vei vedea că micuțul va fi curios să urmăreacă deplasarea soarelui pe bolta cerească și nu va îi va mai fi la fel de greu să aștepte.

Când va aștepta, un copil trebuie să învețe să nu-i întrerupă pe adulții din jur
Nu de puține ori vei fi nevoită să stai de vorbă cu un adult și atunci micuțul tău va trebui să aibă răbdare să te aștepte să închei discuția.
Pentru a nu fi în situația de a fi mereu întrerupți de către copil sau pentru ca acesta să nu devină prea agitat și chiar să facă o „criză de furie" ca să atragă atenția, învață-l, de la o vârstă fragedă, să facă următorul gest: să te atingă pe umăr când ar vrea să-ți spună ceva. Spune-i că dacă îi vei atinge mânuța înseamnă că poate să te întrerupă, iar dacă nu o vei atinge va trebui să mai aibă puțină răbdare. Ai însă grijă ca timpul de așteptare al copilului, mai exact până când îi vei oferi ocazia să-ți vorbească, să nu fie mare.

Consideră timpul de așteptare ca un interval în care vă puteți distra și în care copilul poate învăța lucruri noi
În condițiile în care o mare parte dintre noi are senzația că nu petrece suficient timp alături de copil, specialiștii ne sfătuiesc să ne strădum că profităm de orice răgaz pentru a fi cu el. De exemplu, chiar și timpul de așteptare la o coadă, la doctor etc. poate fi valorificat pentru a ne simți minunat împreună.
De noi va depinde să ne punem creativitatea la încercare și să-i antrenăm pe copii în diverse activități, ce ne vor ajuta să ne destindem și pot fi o modalitate prin care aceștia să mai învețe câte ceva nou. În plus, timpul de calitate de care vom avea parte ne va ajuta să ne construim o relație mai strânsă, mai frumoasă.

Exemple de activități pe care micuții noștri le pot face pentru a le fi mai ușor să aștepte

În funcție de stadiul de dezvoltare și de vârsta copiilor noștri, îi putem implica în activități ce-i vor ajuta să le treacă mai ușor timpul.
Ce am putea face dacă avem un copil mai mic de 2 ani
• Oferă-i copilului materiale de diverse texturi, pe care să le poată observa și atinge
• Pune-i la dispoziție jucării menite să-i ofere experiențe senzoriale diverse
• Joacă-te cu el jocuri ce presupun gesturi și cântec, cum ar fi: „Să numărăm maimuțelele" sau „Itsy-Bitsy Spider"
• Dă-i cărți care să-l lase să atingă texturi diverse și să audă și cântecele
• Cu ajutorul unor „finger puppets" încearcă să imiți voci ale unor personaje

Cum să-l ajutăm să aștepte pe un copil ce are între 3 și 4 ani
Odată ce ajunge la această vârstă, copilul nu are deloc răbdare pe intervale ai lungi, astfel încât chiar și două minute pot părea ore. De asemenea, copilul va tinde să devină agitat când se va vedea nevoit să aștepte.
Pentru a evita această situație, implică-l în jocuri precum următoarele:
• Mergeți la o „vânătoare" de forme, de culori etc.- Această activitate îl va ajuta pe copil să se familiarizeze cu noțiuni noi și îi va dezvolta perspicacitatea
• Jucați „Simon spune..."- Datorită unui asemenea joc, micuții vor învăța să asculte și să urmeze instrucțiunile primite. În același timp, își vor îmbunătăți capacitatea de concentrare
• Ajută-l pe copil să se familiarizeze cu emoțiile- Întrucât la această vârstă micuții devin tot mai receptivi la ceea ce se întâmplă în jur, este un moment potrivit pentru a-i învăța cum să descifreze emoțiile/sentimentele. Pur și simplu va fi suficient să mimați anumite emoții, iar copilul le va înțelege mai bine și le va identifica tot mai ușor. Sau folosiți-vă de „finger puppets” pentru a iniția niște jocuri de rol!

Baietel ce se joaca cu „finger puppets”

• Invită-l pe copil să găsească un obiect mic, ce a fost ascuns- Poți să-l provoci pe copil să fie perseverent în a căuta ceva, uitând de presiunea așteptării, dacă, de exemplu, vei ascunde de el un obiect de dimensiune redusă, precum o monedă. Găsește să o ascunzi în locuri ca de exemplu sub un șervețel, sub o batistă, într-un ghiveci etc..

Cum îi poți învăța să aștepte pe copiii ce au între 4 și 6 ani
Pe măsură ce se dezvoltă, copiii vor putea să participe la activități mai complexe din punct de vedere cognitiv. Totodată, ei vor deveni mai capabili să aibă mai multă răbdare.
Să vedem ce activități ar fi potrivite pentru preșcolari, astfel încât să le fie mai simplu să aștepte:
Jucați-vă „Haide să spionăm..."- Acest joc vă va permite să fiți în căutarea unor obiecte/ființe care să aibă însușirile la care v-ați gândit anterior. De pildă, puteți să căutați obiecte ce sunt tari și au o anumită culoare. Jocul va fi numai bun pentru spații mai mari, preferabil din aer liber.

Familie cu copii ce se uita la diverse lucruri

• Puteți să jucați „20 de întrebări"- Jocul acesta se bazează pe a pune întrebări la care să se răspundă pentru a putea ghici despre ce obiect/ființă este vorba. Complexitatea jocului va fi stabilită în funcție de vârsta și de cunoștințele copiilor.
• Încercați să jucați jocuri ce presupun multă imaginație- De pildă, puteți să vă adresați următoarea întrebare: „Dacă ar fi să te transformi într-un animal, care ar fi acela? De ce ai vrea să devii animalul respectiv?"
• Spune-i copilului denumirile mai multor obiecte/ ființe și roagă-l să le pună pe acestea pe categorii- Spre exemplu, va trebui să delimiteze: animale, plante, meserii, fructe etc. Îi vei ocupa bine timpul și îl vei ajuta să deprindă abilități ce-i vor fi utile la școală
• Antrenează-ți copilul într-un joc de imitație- Un asemenea joc este și următorul: realizează diverse mișcări/gesturi și spune-i copilului să te imite. Schimbați apoi rolurile.

Citește și: 10 Jocuri de copii pentru o minte „ascuțită”

Ce putem face pentru a-i încuraja să aștepte pe copiii mai măricei (de la 6 ani în sus)
Copiii ce au depășit vârsta de 4-5 ani sunt mai dispuși să aștepte, dezvoltându-și propriile strategii de a-și petrece timpul așa cum vor. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei utilizează mult prea mult tehnologiile moderne (cum ar fi telefoanele, tabletele etc.).
Pentru a-i distrage de la acestea, putem să-i implicăm și în alt tip de activități, din care vor avea diverse de învățat. Iată câteva exemple în acest sens:
Pune imaginația copilului la încercare- De exemplu, uită-te pe o revistă, alege o persoană și roagă-l pe copil să-ți dea detalii despre aceasta, fără a-i oferi tu în prealabil informații. Copilul ar trebui să-ți spună cu ce crede că se ocupă, ce vârstă are etc.
• Când sunteți la un magazin de pildă, roagă-l pe copil să găsească numai obiectele ce au un anumit preț sau numai pe acelea care sunt la reducere- Va fi o modalitate excelentă de a-l învăța să fie mai receptiv la ceea ce află în jurul său.

Mama cu fiica ei se afla la magazin si se uita la produse

• Propune-i copilului un joc pentru îmbunătățirea memoriei- Spre exemplu, spune-i: „Am fost la cumpărături și am luat...". Misiunea voastră va fi să adaugați cât mai multe obiecte noi, dar repetând și denumirea celor deja „cumpărate".
• În funcție de locul în care trebuie să așteptați, gândește-te la niște cuvinte mai complicate și spune-i copilului semnificația acestora- Roagă-l apoi să-ți dea exemple de cum le poate utiliza în contextul potrivit.

Voi care credeți că sunt cele mai potrivite metode pentru a-i învăța pe copii să aștepte?

Surse:
www.brightside.me, www.brighthorizons.com, www.scarymommy.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)
  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)

  La nivel european, România se află pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări care se confruntă cu fenomenul de bullying în şcoli, se arată într-un raport al...

  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul
  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul

  Toată lumea laudă vitamina C și există un motiv bine întemeiat pentru acest lucru, și anume: vitamina C chiar este extraordinară. Pe lângă beneficiile pe care le are...

  4 moduri prin care sexul îți schimbă creierul pentru totdeauna
  4 moduri prin care sexul îți schimbă creierul pentru totdeauna

  Să recunoaștem: cu toții suntem ființe sexuale, indiferent de gen, așa că, haideți să spunem lucrurilor pe nume. Pe lângă evidenta plăcere pe care o oferă sexul, iată cum...

  Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
  Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

  Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

  7 vedete superbe care și-au distrus chipul cu operații în loc să aștepte să îmbătrânească frumos
  7 vedete superbe care și-au distrus chipul cu operații în loc să aștepte să îmbătrânească frumos

  Viața de vedetă presupune un aspect fizic mereu proaspăt și în formă, motiv pentru care odată cu înaintarea în vârstă te vezi nevoit să apelezi la metode...

  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii
  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii

  „Educație financiară pentru copii? Nu, sunt prea mici pentru a înțelege valoarea banilor”, sunt de părere unii părinți. Ei bine, trebuie să știi că aceasta este...

  O gravidă a pierdut copilul pentru că a fost pusă să aștepte 2 ore în parcarea spitalului din cauză că avea Covid
  O gravidă a pierdut copilul pentru că a fost pusă să aștepte 2 ore în parcarea spitalului din cauză că avea Covid

  Ziua care trebuia să fie cea mai fericită din viața ei, s-a transformat într-una de coșmar. O gravidă și-a pierdut bebelușul înainte de a-l naște, după ce a fost pusă...

  7 metode prin care îți ajuți copilul să aibă energie în zilele caniculare
  7 metode prin care îți ajuți copilul să aibă energie în zilele caniculare

  Când îți vezi copilul plin de energie, cu chef de joacă și de alergat cât e ziua de lungă, deja te simți mult mai liniștită, gândindu-te că este sănătos și...

  © 2022 Qbebe